Brett Favre Szentségelhetett a végén

Vágólapra másolva!
2010.01.25. 10:26
null
A mindent eldöntő mezőnygól (Fotó: Reuters)
Címkék
A New Orleans Saints története során először harcolta ki a részvételt az észak-amerikai profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) fináléjában, miután hatalmas csatában, a hosszabbításban 31–28-ra legyőzte a Minnesota Vikingset a Nemzeti főcsoport döntőjében. A február 7-i Super Bowl két résztvevője tehát a Saints és a korábban a New York Jetset legyőző Indianapolis Colts lesz.

Garrett Hartley 40 yardos mezőnygólját követően ünnepelhettek a New Orleans szurkolói. A csapat olyat tett, amit fennállása 43 éve alatt még soha, bejutott az NFL nagydöntőjébe. A Saints a végletekig izgalmas mérkőzésen, a ráadásban nyert 31–28-ra a Minnesota ellen, amelynek szintén minden esélye megvolt a továbbjutásra.

Jól kezdett a vendégcsapat: a liga egyik legjobb futójátékosa, Adrian Peterson TD-futásával szerezte meg a vezetést Vikings, erre a másik oldal running backje válaszolt egy 38 yardos vágtával. A történelmi hűség kedvéért meg kell említeni, hogy Thomas Drew Brees (17/31, 197 yard, 3 TD, 0 INT) rövid passza után vágtázott be a célterületre.

A nagyszünetig még minnesotai oldalon Sidney Rice, a másikon Devery Henderson touchdownja után kerültek pontok az eredményjelző táblára. A 14–14-es eredménnyel záruló első félidő után a másodikban sem bírtak egymással a csapatok.

A harmadik negyedben ismét a futójátékosok következtek: Thomas kilenc yardról vitte be a labdát, míg Petersonnak elég volt egy yardot megtennie az újabb pontokért.

Az Arizona elleni főcsoport-elődöntő hőse, Reggie Bush ötyardos TD-elkapásával ismét a Saints vezetett a negyedik negyedben, majd lehet, hogy unalmas, de ismét – a mérkőzésen 122 yardot futó – Peterson egyenlített touchdownnal.

A negyedik negyed végén a Vikings gyakorlatilag a győzelemért támadhatott, Brett Favre (28/46, 310, 1 TD, 2 INT) azonban a „biztonságos" mezőnygólkísérlet határán eladta a labdát.

A Saints a Nemzeti főcsoport bajnoka (Fotó: Reuters)
A Saints a Nemzeti főcsoport bajnoka (Fotó: Reuters)

A legendás irányító ezzel kétes rekorddal büszkélkedhet: mind Packers-, mind Jets- és mind Vikings-játékosként is az utolsó passza interception (az ellenfél játékosa kapta el a labdát) volt.

A hosszabbításban történtek már ismertek…

Külön említést érdemel még a Jonathan Vilma vezette Saints-védelem, amely ugyan 28 pontot „benyelt" ellenfelétől, folyamatos nyomás alatt tartott Favre-ot. A New Orleans nem véletlenül szerzett ötször labdát a találkozón.

A Szentek a döntőben a korábban a New York Jetset elintéző Indianapolis Coltsszal találkoznak. Érdekesség, hogy 1993 óta nem fordult elő, hogy az alapszakaszban a két főcsoportot megnyerő csapatok játsszák a Super Bowlt. Akkor a Dallas Cowboys a nagydöntőben megverte a Buffalo Billset. Hogy mit hoz a Saints–Colts meccs? Két hét múlva kiderül.

NFL
NEMZETI FŐCSOPORT, DÖNTŐ
New Orleans Saints–Minnesota Vikings 31–28 (7–14, 7–0, 7–7, 7–7, 3–0) hosszabbítás után
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik