Beindult a Washington orosz tüzérsége

Vágólapra másolva!
2011.04.14. 09:36
null
A két Alex, Ovecskin és Szjomin öröme: talán az idén beváltja a reményeket a Capitals (Fotó: Reuters)
Címkék
Öt mérkőzéssel megkezdődött az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) rájátszása: előnybe került párharcában a Detroit Red Wings, a bajnok Chicagót legyőző Vancouver Canucks, a hosszabbításban diadalmaskodó Washington Capitals, a Pittsburgh Penguins és a Nashville Predators – utóbbi az egyetlen csapat, mely idegenben tudott nyerni.

A Washington Capitals évek óta képtelen azt a teljesítményt nyújtani a rájátszásban, ami az alapszakaszt jellemzi, s ennek egyik fő oka, hogy az Alekszandr Ovecskin, Alekszandr Szjomin kettős árnyéka önmagának a playoffban. A New York Rangers elleni első meccs alapján megcsillant a remény, hogy ezúttal talán másképpen lesz.

A lassú kezdés után Matt Gilroy a harmadik harmadban még a Rangersnek szerzett vezetést, de Ovecskin egyenlített, s jöhetett a hosszabbítás. Ebben pedig Szjomin villant, közel 19 percnyi játék után Jason Arnott passzát követően a Rangers harmadának közepéről kapásból Henrik Lundqvist kapujába lőtt. Ezzel 14 playoff-meccses gólcsendet tört meg.

„Ha Szjomin nem lő gólt, sehová sem jutunk, és ezt nem a mai meccsre mondom, hanem úgy általában. Nem elég, ha csak egy játékosunktól rettegnek az ellenfeleink, több opcióra van szükség" – mondta Bruce Boudreau, a Capitals vezetőedzője.

A Pittsburgh a Tampa elleni meccset a lelátóról figyelő Sidney Crosby nélkül is kiütötte a Tampa Bayt. Ehhez kellett, hogy Marc-Andre Fleury 32 vendéglövést hárítson, és a Pengunis kihúzza 0–0-val az első két harmadot. A záró periódusban aztán Alekszandr Kovaljov és Arron Asham két gyors góllal eldöntötte a meccset, Chris Kunitz üres kapus gólja már csak hab volt a tortán.

A rájátszásba az alapszakasz utolsó játéknapján minnesotai segítséggel bejutó Chicago sem szerzett gólt a playoff első napján, Chris Higgins és Hannik Jansen góljaival a Canucks 2–0-ra kiütötte a bajnoki címvédőt. Itt korán jöttek a gólok, az előny megtartását pedig Roberto Luongo kapusra bízták, s az olimpiai bajnok 32 védéssel helyt is állt.

A Detroit a playoff-nyitány leggólgazdagabb meccsén 4–2-re legyőzte a Phoenixet, Pavel Dacjuk, Johan Franzen, Brian Rafalski és Jirí Hudler góljai is megmutatták, hogy a Red Wingsszel a sérült Henrik Zetterberg nélkül is számolni kell – a veterán Mike Modano a svéd távollétében sem került be a keretbe.

A nap egyetlen idegenbeli sikerét a Nashville aratta Anaheimben, Pekka Rinne remek védéseinek és a két gólt és egy gólpasszt jegyző Mike Fisher remeklésének köszönhetően 4–1-re legyőzte a Kacsákat.

„A mi játékunk alapja a megbízható védekezés – mondta Rinne. – A támadásba talán kevesebb energiát fektetünk, de egy hokimeccsen így is, úgy is adódik legalább 15 helyzeted, ha ezekből kihasználunk néhányat, nyert ügyünk van."

NHL, RÁJÁTSZÁS
KELETI FŐCSOPORT, NEGYEDDÖNTŐ
Pittsburgh Penguins–Tampa Bay Lightning 3–0
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–0
Washington Capitals–New York Rangers 2–1 – hosszabbítás után
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–0
NYUGATI FŐCSOPORT, NEGYEDDÖNTŐ
Detroit Red Wings–Phoenix Coyotes 4–2
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–0
Anaheim Ducks–Nashville Predators 1–4
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 0–1
Vancouver Canucks–Chicago Blackhawks 2–0
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik