Az OKC is zuhan: Sacramentóban is kikaptak Westbrookék

HEGEDŰS RÓBERT, GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)HEGEDŰS RÓBERT, GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)
Vágólapra másolva!
2017.11.08. 08:50
null
Megszenvedett, de legalább nyert a Cleveland (Fotó: Twitter)
Szezonbeli második sikerét aratta az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában a Sacramento és a Dallas is, előbbi az egyre mélyebbre zuhanó Thundert, utóbbi a szintén szenvedő Washingtont verte meg. Nyerni tudott viszont a Cleveland, LeBron Jamesék a Milwaukee-t múlták felül, zsinórban ötödször győzött a Sixers, míg harmadszor a Knicks, a Spurs és a Pelicans – nézzük, hogy mi történt hajnalban!

 

Cleveland Cavaliers–Milwaukee Bucks 124–119

Most jobban nézett ki a Cleveland. A korábbiakhoz képest sokkal nagyobb intenzitással és figyelemmel kezdték a meccset a hazaiak, igaz, a védekezésük továbbra sem állt össze, de mégis ők vezettek szinte végig – a nagyszünet előtt vette át egyszer a vezetést a Bucks, ezt leszámítva folyamatosan a Cavs járt előrébb. LeBron James (30 pont, 8 lepattanó, 9 gólpassz, 1 eladott labda) igazi vezérként húzta csapatát, Kevin Love most a festékből (32 pont, 14/16 büntető, 0 triplakísérlet) büntetett, JR Smith (5/7 tripla) hozta a kinti tűzerőt és a kispad is hozzátett annyit, amennyit kellett. Ennek köszönhetően a végjátékra sem fogytak el, folyamatosan tudtak „menekülni” a Milwaukee elől, így nagyon fontos győzelmet arattak – még mindig van min dolgozni, de számukra most minden sikernek nagy jelentősége van...

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

Hiába Antetokunmpo extrája. A Bucks hasonló helyzetben van, mint a Cavs, a védekezéssel nagyon komoly gondjaik adódnak folyamatosan és sorra veszítik el a meccseket, ez már zsinórban a negyedik vereségük volt. Janisz Antetokunmpo hiába dolgozott bődületes hatékonysággal (40 pont, 16/21 mezőnyből, 9 lepattanó, 4 blokk, de 8 eladott labda), hiába kapott támadásban kellő segítséget Middletontól (20 pont, 7 lepattanó, 11 gólpassz) és Brogdontól (22 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz), végig üldözték a Clevelandet – védekezésben ezúttal sem tudták összeszedni magukat, a hazaiak pedig most ennyivel pontosabbnak bizonyultak. Jason Kidd alakulata már csak 4–6-ra áll Antetokunmpo folyamatos extra teljesítménye ellenére, most San Antonióba utazik, könnyebb dolga ott sem lesz.

A Cavaliers legjobb dobói: Love 32, James 30/6, Smith 20/15
A Bucks legjobb dobó: Antetokunmpo 40, Brogdon 22/12, Middleton 20/6

Indiana Pacers–New Orleans Pelicans 112–117

A fordulás után összeállt a vendégek védekezése. Az első két negyed során 75, ezt követően viszont összesen 37 pontot kapott a New Orleans, nem kell sokáig keresgélnünk a győzelem okait – a nagyszünetben még 14 pontos hátrányban volt a társaság, de már a harmadik játékrész végére megfordította a találkozót. A két magasember ezúttal is tarthatatlan volt, Anthony Davis (37 pont, 14/18 mezőnyből, 4/5 tripla, 14 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk) és DeMarcus Cousins (32 pont, 13 lepattanó, 6 gólpassz, 2 blokk) most nem is szorult segítségre támadásban, a többiektől elég volt a kemény védekezés. A hajrában aztán a szoros végjátékot is megoldották a vendégek, 111–110-re kapaszkodott még vissza az Indiana, de Davis azonnal érkezett egy duplával, Holiday két büntetővel, Cousins pedig egy kettessel, így zsinórban harmadik győzelmét is behúzta a társaság – érdekesség, hogy 6–5-ös mérlegükből 5–2-t hoztak eddig idegenben.

Elfogyott az erő. Szezoncsúcsot jelentő 37 pontot szórt az első negyedben a Pacers, majd ehhez 38-at tett rögtön hozzá a másodikban, átrohantak a vendégeken és rengeteg jó dobóhelyzetük adódott. A szünetben azonban „kihűltek” és ahogy legutóbb a Knicks ellen, úgy most is leadták a nagy előnyt – energia nélkül jöttek ki a harmadik negyedre, innentől pedig már nem igazán tudtak úrrá lenni a helyzetet. Örülhetnek ugyan a nemrég visszatért Myles Turner jó játékának (21 pont, 12 lepattanó, 3 blokk), de sorozatban harmadszor kaptak ki, kicsit mintha elfogyott volna a lendületük – csütörtök hajnalban Detroitban folytatják.

A Pacers legjobb dobói: Turner 21/3, Oladipo 15/3, Bogdanovic 14/6, Stephenson 14/3
A Pelicans legjobb dobói: Davis 37/12, Cousins 32/12, Miller 12/9

Washington Wizards–Dallas Mavericks 99–113

Bravúrgyőzelem. Sorozatban hat vereség után aratott meglepő sikert a Mavericks, méghozzá elsősorban az eddigieknél kategóriákkal veszélyesebb támadójáték miatt. Az újonc Dennis Smith Jr. kiválóan mozgatta csapatát (22 pont, 8-8 lepattanó és gólpassz, 2 eladott labda), a pontfelelős szerepkört megoldotta Harrison Barnes (31 pont, 9 lepattanó, 11/18 mezőnyből), de Wesley Matthews (4/7 tripla, 6 gólpassz) is hozzátette a magáét – a nagyszünetig szezoncsúcsot jelentő 64 egységet rámoltak be és természetesen a végére elért 113 is annak számít. Ráadásul egy másik olyan faktorban is parádéztak, ami eddig gyengeségüknek számított, mégpedig a lepattanózásban: 53–39-re múlták felül ebben a Washingtont, 11–3 volt a támadópattanók aránya, Szalah Medzsri játéka külön kiemelendő ebből a szempontból. A texasiak így idei második győzelmüket könyvelhették el, most a Cleveland lesz a következő ellenfelük.

Blama. Ez egy kötelező győzelem lett volna a Washingtonnak, főleg hogy visszatért és jól is mozgott (23 pont, 14 gólpassz) John Wall - mégsem találták a ritmust a fővárosiak sem támadásban, sem védekezésben, a meccs nagy részében jelentős hátrányban voltak. Egyszer tudtak egy 14–0-s rohammal visszajönni egy labdán belülre a második félidőben, de egy 15–5-tel felelt erre a Mavs, több esélyük pedig nem volt arra a hazaiaknak, hogy megszorítsák ellenfelüket - a váratlan pofon után 5–5-ös mérleggel fogadják a Lakerst úgy, hogy az elmúlt hét meccsükből ötöt elveszítettek.

A Wizards legjobb dobói: Wall 23, Beal 23/9, Porter 13/3
A Mavericks legjobb dobói: Barnes 31/6, Smith 22/3, Matthews 14/12

New York Knicks–Charlotte Hornets 118–113

A cserepad megalapozta, Porzingis befejezte. Nem játszott igazán jól a hazaiak kezdője, de hatalmas extrát kaptak a második sortól támadásban, illetve védekezésben is: utóbbiért az ismét remeklő újonc, Frank Ntilikina felelt, elöl pedig hihetetlen hatékonysággal (10/11 mezőnyből, 5/5 tripla) szórt harminc pontot a McDermott, Thomas duó – ráadásul O'Quinn is hozzátett 12 pontot (6/9 mezőnyből) négy gólpasszal és két blokkal kiegészítve. Ahogy a meccs során egyszer már megtették, úgy a negyedik negyed elején is ez a sor tüntette el a tíz pont feletti hátrányt, majd az utolsó két és fél percben jött a vezér, Kristaps Porzingis: a lett magasember ebben a clutch időszakban egymaga hét pontot szerzett, az ő büntetőivel egyenlített a Knicks, majd az ő triplájával vette át a vezetést, végül az ő nevéhez fűződik a győzelmet jelentő dupla is tizenegy másodperccel a vége előtt. A támadásban ezúttal is kiválóan működő együttes így végül nagy csatában behúzta sorozatban harmadik győzelmét is és 6–4-re áll, most Orlandóba utazik.

Elrontotta a Charlotte. 41 pontot szórt az első negyedben a Hornets, később vezetett 15 egységgel is, sőt, úgy tűnt, hogy a negyedik negyedben is sikerül visszaverni a Knicks rohamát – a cseresor akciói után két fontos dobással ismét kilenc pont lett közte. Ezt követően azonban előbb kaptak sorozatban négy triplát, majd a végén Porzingis szedte szét őket, miközben támadásban sorra követték el a hibákat – hiába dobott ezúttal jól Kemba Walker, ő sem tudta győzelemre vezetni övéit. Nincs egyébként egyszerű dolga Steve Clifford alakulatának, mert Nic Batum és Michael Kidd-Gilchrist nélkül küzdenek, játszottak már jó pár nyugati topcsapattal, most pedig Bostonba utaznak...

A Knicks legjobb dobói: Porzingis 28/12, McDermott 20/12, Hardaway Jr. 19/9
A Hornets legjobb dobói: Howard 21, Walker 21/12, Monk 21/15

Toronto Raptors–Chicago Bulls 119–114

Majdnem elrontotta a Toronto. A második negyedben átrohant ellenfelén a hazai csapat és a nagyszünetben kereken húsz pont volt közte, de kúszott ennél feljebb is a különbség – a félig már megnyert összecsapást azonban nem tudta lezárni a Raptors és 115–112-nél még erősen izgulniuk kellett az utolsó percben. A döntő szót aztán DeMar DeRozan (24 pont, 9/18 mezőnyből, 4 gólpassz) mondta ki, húsz másodperccel a vége előtt elsüllyesztett egy tempót, így végül hozta a kötelezőt a Toronto – igaz, az eddigi legkisebb különbségű győzelmét aratta a gárda az idei szezonban. Érdekesség, hogy 13 bedobott triplájukkal beállították a szezoncsúcsukat és tíz meccsből hetedszer osztottak szét legalább húsz gólpasszt.

Portis nagyon igyekezett. Miután a szezon előtt kiütötte csapattársát, Nikola Miroticot, a Bulls nyolc meccsre eltiltotta Bobby Portist, aki most léphetett pályára először idén – nem is vesztegette az idejét, rögtön a vendégek legjobbja volt. A padról beszállva beszórt 21 pontot (8/13 mezőnyből, 3/5 tripla), leszedett 13 lepattanót és kiosztott négy gólpasszt, nagy szerepe volt abban, hogy visszajött a meccsbe a Chicago, igaz, győzelemre végül nem tudta vezetni övéit – magas posztokon így most rendben lehet a gárda, Robin Lopez és Lauri Markkanen sem játszott rosszul, de ott van még Felicio is.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 24/6, Valanciunas 21/3, Lowry 17/3
A Bulls legjobb dobói: Ports 21/9, Lopez 20, Holiday 15/6

San Antonio Spurs–Los Angeles Clippers 120–107

Szezoncsúcsokat döntött a Spurs. Több szempontból is idei legjobbját hozta ezen az estén a San Antonio, a 15 bedobott hármas, a 12 labdaszerzés, valamint Danny Green, Rudy Gay és Pau Gasol pontszáma is rekordnak számít eddig – utóbbi trió egyébként 11/15 triplát süllyesztett el, óriási szerepük volt a sikerben. A kérdések a harmadik negyedben dőltek el, a nagyszünetben ugyan még három ponttal a Clippers vezetett, de a fordulás után 40–21-re hozta a következő 12 percet a Spurs, az itt megszerzett előnyt pedig már nem adták ki a kezükből Aldridge-ék – hat triplát dobtak ebben az időszakban, Manu Ginóbili egymaga hármat vállalt belőle. Gregg Popovich alakulata az utóbbi időben összeszedte magát, sorozatban harmadszor is nyert és a Leonard, Parker páros hiánya ellenére elindult felfelé – szombat hajnalban a Milwaukee érkezik, az lesz a következő feladat.

Tovább csúszik lefelé a Clippers. A 4–0-s rajt óta 1–4-re áll Doc Rivers alakulata, Milos Teodoszics már korábban kidőlt, most Danilo Gallinari sem tudott pályára lépni, Blake Griffint és DeAndre Jordant pedig sikeresen limitálta a San Antonio – a nagy kérdés persze az, hogy az első meccseken látott védekezéssel mi történt, most a Spurs is azt csinált velük (53.6 százalék mezőnyből, 33 gólpassz), amit csak akart. Így nem nagyon lehet meccset nyerni, az akadozó kezdőötöshöz csak Lou Williams tudott hozzátenni a padról, így 50 százalékos mérleggel, komoly gödörben fogadják a szintén elég mélyen lévő Thundert.

A Spurs legjobb dobói: Aldridge 25/6, Green 24/12, Gay 22/12
A Clippers legjobb dobói: Rivers 24/12, Williams 17/9, Griffin 15/6

Denver Nuggets–Brooklyn Nets 112–104

Jokics túldobta a brooklyni kezdőt. A Denver centere ihletett napot fogott ki, kintről-bentről tarthatatlannak bizonyult és 41 pontos karriercsúcsot szállított 12 lepattanóval, 5 gólpasszal, valamint 2-2 labdaszerzéssel és blokkal megspékelve – a negyedik negyedben még visszatért két kosár erejéig, ezzel döntötte meg eddigi 40 pontos rekordját. Érdekesség, hogy a teljes Nets-kezdő kereken negyven pontig jutott, így Jokics egymaga túldobta őket, igaz, a cserepadról azért érkeztek ennél jobb teljesítmények is a vendégeknél, de a Nuggets sikere nem forgott veszélyben: a félidőben tizenegy, három negyed után húsz pont volt közte, ezen már csak kozmetikázni tudott a Brooklyn. Ezzel a hazaiak hozták a kötelezőt és ismét pozitív mérleggel állnak, most az OKC-t fogadják.

Nem volt esély. A back-to-backet játszó vendégek nem tudták tartani a lépést Jokiccsal és a Denver lendületes támadójátékával, hiába hozott 21 pontot a padról Zeller, most egyértelműen jobbak voltak a hazaiak – ezen az sem segített, hogy D'Angelo Russell ezúttal több labdát adott el, mint ahány mezőnykosarat szerzett. Végig masszív hátrányban volt a társaság, a kezdők végül kaptak is némi pihenőt (21 percnél senki nem játszott többet közülük), hiszen folytatódik ötmeccses idegenbeli túrájuk, a következő állomás Portland.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 41/12, Millsap 17/3, Barton 17/6
A Nets legjobb dobói: Zeller 21, LeVert 13/3, Russell 12

Utah Jazz–Philadelphia 76ers 97–104

Elöl-hátul gyenge volt a Jazz. Nem működött jól a hazai védekezés, figyelmetlenek voltak Rubióék, rengeteg hátsó befutást, könnyű ziccert engedélyeztek a Sixersnek, ráadásul üres kinti dobóhelyzetből sem volt hiány a vendégek részéről. Emellett támadásban egészen pocsék napot fogtak ki, az említett Rubio 4/16, Hood 4/14, a „csodafegyver” Mitchell pedig 3/21 mezőnykísérletét szenvedte be a gyűrűbe, így nem volt meglepő a csapatszinten elért 30.3 százalékos mutató – hazai pályán ez különösen elfogadhatatlan, így nem igazán lehet nyerni az NBA-ben. Valami eléggé félrecsúszott a Jazznél az utóbbi időben, vannak hiányzóik, de játékban elöl-hátul szétestek és sorozatban harmadszor kaptak ki, ráadásul most már otthon sem képesek hozni a győzelmeket.

Most Saric lépett elő. Joel Embiid nem játszott, Ben Simmons gyengén dobott (7/22 mezőnyből, 13 lepattanó, 6-6 gólpassz és eladott labda, 3-3 labdaszerzés és blokk), de így is meg tudta nyerni a találkozót a Philly, mert előkerült JJ Redick és főleg Dario Saric. A Clipperstől érkező dobógép kulcsszerepet vállalt a harmadik negyed elején bemutatott 21–7-es futásból, az eddig háttérben lévő horvát erőcsatár pedig 25 pontos (7/13 mezőnyből, 5/9 tripla) szezoncsúccsal, valamint tíz lepattanóval jelentkezett – ez elégnek is bizonyult most, még a 22 eladott labda is belefért. A gárda nem viccel, zsinórban ötödik győzelmét is behúzta, 6–4-gyel utazik tovább Sacramentóba, ahol a tervek szerint ott lesz már Embiid is.

A Jazz legjobb dobói: Hood 19/6, Gobert 16, Ingles 15/9
A 76ers legjobb dobói: Saric 25/15, Redick 20/9, Simmons 16

Portland Trail Blazers–Memphis Grizzlies 97–98

Ha Lillard gyenge, nem nagyon nyer a Blazers. Ezt az alapigazságot erősítette a mai meccs is, az előzőleg rendre 30 pont fölé jutó All Star irányító első hét dobását elrontotta, végül 12 pont mellett 5 pattanóig, 6 gólpasszig, illetve 5 eladott labdáig jutott, nagyon nem ízlett neki a Grizzlies védekezése. Mellette Jusuf Nurkic is gyengélkedett (6 pont, 5 pattanó), így az a csoda, hogy a remeklő McCollum és a padról jól beszálló Napier, Turner duó vezetésével meccsben lehetett a Blazers. Az utolsó percben 5 ponttal is vezetett a Memphis, a hazaiaknak azonban így is volt labdájuk a győzelemhez, de McCollum akkor már hibázott – a Portland hetedik hazai meccsén harmadik vereségét szedte össze, ami nem túl biztató, ha playoffba akarnak jutni.

Tyreke Evans újabb parádéja. Az egykori Év újonca egyik sérülésből a másikba esik egész pályafutása alatt, amikor viszont egészséges, megvillantja, hogy mekkora tehetség – ebben a szezonban már nem az első extrát hozta a padról: 21 pontja mellett kiosztott 5 gólpasszt, elcsent három labdát és még blokkolt is. A védekezéssel egyébként sem volt gond, hátul Marc Gasol osztott ki 4 blokkot, az oregoni, tapsot kapó újonc, Dillon Brooks három szerzett labdával zárt, és a felsorolásban csak most értünk a liga egyik legjobb perimétervédőjéhez, Mike Conleyhoz. A harmadik negyedben ragadta magához a kezdeményezést a Grizzlies, és bár nagyon hullámzó volt a mérkőzés, kis szerencsével be tudták húzni – ezzel ötmeccses túrájuk közepén 2–1-re állnak, egyébként pedig 7–4-gyel rajtoltak.

A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 36/12, Turner 16, Napier 12/3, Lillard 12.
A Grizzlies legjobb dobói: Evans 21/3, Conley 20/6, Gasol 16/3.

Sacramento Kings–Oklahoma City Thunder 94–86

Lassan Oklahomában is érik egy csapatgyűlés. Szépen csendben zsinórban harmadszor bukott az OKC, a meccs előtt 1–8-as mérleggel szerénykedő Kings otthonában parádésan kezdtek, 25–10-re vezettek egy negyed után, aztán viszont semmit nem tudtak kezdeni a Kingsszel. Már a félidőben hátrányban voltak, a harmadik negyedben pedig háromszor járt le a támadóidejük, teljesen tanácstalannak tűntek – a második félidőben Anthony kapott egy technikait, Westbrook pedig egy flagrant-1-nal gazdagodott, amikor ziccerdobás közben arcba csapta Bogdan Bogdanovicsot. Fejben teljesen szétesett a gárda, George és Anthony 8/33-at dobott mezőnyből, Westbrook 7/21-et és 6 gólpasszára 7 eladott labda jutott. Ha nincs Steven Adams és a padról jövő Jerami Grant, hamarabb is eldőlhetett volna. 4–6-tal áll jelenleg a Thunder, a támadójátékuk borzasztó, lenne miről diskurálni...

Megvillantak a Kings fiataljai. Egyelőre még csak keresgeti Dave Joerger a jó rotációt, a kezdőötös ennek megfelelően nem igazán működött – bár Randolph 18 ponttal végül nyerőember lett, 6 labdát adott el, a Hill, Bogdanovics, Temple és Cauley-Stein alkotta kvartett egy 7/21-es mezőnymutatót szenvedett össze. Nem is ők fordították meg a meccset, hanem a cserék: Buddy Hield rojtosra lőtte a hálót (7/9 mezőnyből, 4/4 tripla), De'Aaron Fox 10 pontja mellé 8 asszisztot szortírozott, Justin Jackson pedig 16 pontig jutott, közte az utolsó percben egy demoralizáló zsákolással. Egyre jobban érik pár csere a kezdőben, kíváncsian várjuk, hogy az ezért kaparó játékosok élnek-e majd az előbb-utóbb adódó eséllyel.

A Kings legjobb dobói: Hield 21/12, Randolph 18, J. Jackson 16/6.
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 20/6, Anthony 16/9, Adams 14.

NBA, ALAPSZAKASZ
Cleveland Cavaliers–Milwaukee Bucks 124–119
Indiana Pacers–New Orleans Pelicans 112–117
Washington Wizards–Dallas Mavericks 99–113
New York Knicks–Charlotte Hornets 118–113
Toronto Raptors–Chicago Bulls 119–114
San Antonio Spurs–Los Angeles Clippers 120–107
Denver Nuggets–Brooklyn Nets 112–104
Utah Jazz–Philadelphia 76ers 97–104
Portland Trail Blazers–Memphis Grizzlies 97–98
Sacramento Kings–Oklahoma City Thunder 94–86

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik