Az OKC 86 ponton tartotta a Lakerst, legyőzte a Spurst a Denver

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2020.08.06. 09:30
null
A Utah Jazz kilenc ponttal nyert (Fotó: Getty Images)
Chris Paulék nem sok esélyt adtak LeBron Jameséknek az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának legutóbbi játéknapján, Joel Embiid vezetésével győzött a Sixers, a harmadik meccsét is hozta a Toronto, 149 pontot dobott a Boston, a Jazztől is kikapott a Memphis, míg a Denver jó meccsen nyomta le a San Antoniót.


Utah Jazz–Memphis Grizzlies 124–115

A félidők végén nyerte meg a Jazz. Felszívta magát erre az estére a Memphis, alaposan bekezdett, hamar két számjegyű előnyt épített fel, de a Utah még az első félidőben válaszolni tudott, méghozzá nem is akárhogyan: az utolsó szűk öt percben 22–1-et (!) mentek Mike Conleyék, végül 15 ponttal nyerték a második negyedet és ők vezettek kilenccel a fordulás előtt. A harmadik negyedben megint a Grizzlies kezdett jobban, nyolc ponttal elvitte ezt a játékrészt, majd szorosan alakul a záró etap és még bő öt perccel a vége előtt is csak két pont volt a Jazz előnye – itt azonban egy 9–0–t rohant a társaság Joe Ingles back–to–back tripláival, a Memphis három percig nem talált be, ez pedig eldöntötte a küzdelmet. Ingles végül 25 pontjából 12–t dobott a negyedik negyedben és 6/11 triplával zárt, mellette Conley (23 pont, 7 gólpassz, 4/9 tripla) és Rudy Gobert (21 pont, 16 lepattanó, 2 labdaszerzés, 3 blokk) is kitett magáért, de Donovan Mitchell is eljutott 18 pontig – a Jazz ezzel 2–2-re áll a buborékban és újra megelőzte a Houstont a nyugati negyedik helyen.

Egyre melegebb a Memphis helyzete. Így már 0–4-re áll a Jaren Jackson Jr.-t is elveszítő Grizzlies és egyetlen meccsre csökkent az előnye a Portlanddel szemben – kettőre van a Pelicans, Spurs páros, illetve kettő és félre a buborékban eddig 3–0-t hozó Phoenix. Most Ja Morant (20 pont, 6 lepattanó, 9 gólpassz, 8/15 mezőnyből), Dillon Brooks (23 pont 17 dobásból), Jonas Valanciunas (21 pont, 14 lepattanó) és a padról ismét remekül beszálló Grayson Allen (20 pontos karriercsúcs, 6/8 tripla) is igyekezett, nem is voltak messze a sikertől, de végül az említett két leolvadás megpecsételte a sorsukat. Taylor Jenkins vezetőedző viszont azt mondta, hogy szerinte nem a 0–4-et kell nézni, hanem azt, hogy fejlődnek és tanulnak a hibáikból – ez rendben van, de az OKC, Toronto, Boston, Milwaukee sorral játszanak még, oda ennél többre lesz szükség...

A Jazz legjobb dobói:
Ingles 25/18, Conley 23/12, Gobert 21
A Grizzlies legjobb dobói: Brooks 23/3, Valanciunas 21, Morant 20/6, Allen 20/18

Washington Wizards–Philadelphia 76ers 98–107

Embiidre továbbra sem lehet panasz. A 41–21–4–3-as kezdés és a 27–9–5–ös folytatás után ezen az estén 30 pontig, 11 lepattanóig, 3 gólpasszig, 3 labdaszerzésig és 2 blokkig jutott a Philly centere, eddig mindhárom meccsen 50% felett dobott mezőnyből és a triplahajigálás helyett mindegyik estén volt legalább nyolc bedobott büntetője – egyelőre ő az, akire abszolút nem lehet panasz a kissé botladozó gárdánál. Most viszont a többieknek is bizonyítaniuk kellett, mert Ben Simmons a harmadik negyedben egy támadópattanó után megsérült és befejezte a meccset, Embiid pedig a negyedik játékrészben faultgondokkal küzdött és le kellett ülnie – hét perc volt hátra, csak hat ponttal vezettek, elő kellett lépni a társaknak. Ezt viszont megtették, a legutóbb győztes dobást elsüllyesztő Shake Milton két fontos kosárral jelentkezett, Tobias Harris is a legjobbkor talált be, úgyhogy megoldották a feladatot, majd visszatért Embiid és lezárta a meccset – igaz, végül azért csak sikerült kipontozódnia. Ezúttal sem volt meggyőző a Sixers, de többé-kevésbé egyértelműen sikerült nyernie egy kötelező meccsen, következőleg a Magic ellen javulhat tovább – kérdés persze, hogy mi lesz Simmonsszal.

Ennyi van a Wizardsban. A Washingtoné a legrosszabb mérleg a buborékban és minden bizonnyal a leggyengébb csapat is ebben a formában, úgyhogy ellenük mindenkinek kötelező nyerni, nem véletlenül állnak 0–4-re – ezzel együtt azzal senki sem vádolhatja őket, hogy nem teszik meg, amit lehet. Thomas Bryant továbbra is villog, sorozatban harmadszor dupla duplázott, volt 4 blokkja is, Jerome Robinson és Troy Brown Jr. is igyekezett, megnyerték a lepattanózást és a végéig harcra késztették a Phillyt – most ennyi volt tőlük a maximum. Brown el is mondta, hogy szerinte vereség ide vagy oda, ők fejlődnek, jó irányba mennek, jobban kommunikálnak, nekik erről szól a buborék.

A Wizards legjobb dobói: Bryant 19/3, Robinson 19/6, Brown Jr. 17
A 76ers legjobb dobói: Embiid 30, Harris 17/3, Richardson 15/9

San Antonio Spurs–Denver Nuggets 126–132

Épül Michael Porter Jr. és Nikola Jokics kapcsolata. Ismét a Murray, Harris, Barton trió nélkül állt ki a Denver, de ez egyre kevésbé zavarja a társaságot, beindult ugyanis a fiatal Michael Porter Jr., aki előbb bekerült a kezdőbe, majd az utóbbi két meccsen elindult a sztár státusz irányába – legutóbb 37 pontos karriercsúcsot termelt és most is bevert egy 30-ast 15 lepattanóval, 5/9 triplával. Mint mondta, neki könnyű úgy játszani, hogy Nikola Jokics szórja a passzokat és a center is elmondta, hogy az ennyire aktív Porter egy könnyű célpont számára – már most nagyon érzik egymást, ez pedig abszolút látszott a pályán is. Jokics egyébként 25 ponttal és 11 gólpasszal zárt, a tartalékos Nuggetsben Jerami Grant (22 pont, 8/14 mezőnyből) és Monte Morris (19 pont, 8/13 mezőnyből) is megszórta magát, így pedig végül egy pontzáporos meccsen le tudták nyomni az eddig egyébként remekül játszó Spurst. Ehhez szükségük volt egy 43 pontos negyedik negyedre, de megoldották, a hajrában már egyértelmű előnyben voltak, igazából nem volt körömrágós a végjáték – fél meccsre megközelítették a Clipperst, következőleg a Portlanddel vívnak egy jónak ígérkező derbit.

Most sem volt rossz a Spurs. Ezúttal sem okozott csalódást a San Antonio, az első félidőben a remek triplázásnak köszönhetően vezetni tudott a gárda és az utolsó negyedben ők is dobtak 37 pontot, támadásban most is minden a helyén volt – Rudy Gay (24 pont 26 perc alatt), Derrick White (23 pont, 7 gólpassz) és Keldon Johnson (20 pont, 7/10 mezőnyből) is kitett magáért, de DeMar DeRozan (18 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz, 2 blokk) is hozta, amit kellett. A Jokics, Porter duó most egyszerűen jobb volt náluk a denveri kiegészítőkkel, így pár ponttal kikaptak, de ez azért papírformának nevezhető, úgyhogy Gregg Popovich sem bánkódott különösebben, inkább az ellenfelet dicsérte – két meccsre vannak a nyugati nyolcadik és egyre a kilencedik helytől, még lehet esélyük a folytatásban.

A Spurs legjobb dobói:
Gay 24/6, White 23/12, Johnson 20/6
A Nuggets legjobb dobói: Porter Jr. 30/15, Jokics 25/9, Grant 22/6

Los Angeles Lakers–Oklahoma City Thunder 86–105

Ez még nem az a Lakers. Finoman szólva nem kápráztat el minket egyelőre a Lakers, úgy áll 2–2–re, hogy igazából jól még nem játszott, csak a Clippers és a Jazz ellen Anthony Davis dominált és egy picit jobban szívták magukat, mint a másik két meccsen. Most, az OKC ellen például egyáltalán nem tudtak alkotni, Davis három mezőnykosárral és öt faulttal zárt, csak LeBron James és Dion Waiters tudott tíz pont fölé jutni, 35%-kal dobtak mezőnyből és csapatszinten 5/37 (!) triplát tudtak a gyűrűbe gyömöszölni – a tíz kihagyott büntető már szóra sem érdemes. A 86 dobott pont elég világosan megmutatja, hogy mi volt a gond, az OKC végig érvényesítette az akaratát és Jameséknek igazából nem nagyon volt esélyük a győzelemre – egyelőre támadásban messze vannak a jótól, de még az átlagostól is és bár mindig leírjuk, hogy nekik nincs tét, azért a hátralévő meccseken kicsit feljebb kellene kapcsolni még a playoff előtt.

Sima OKC. Nem volt kérdés, hogy melyik a jobb csapat ezen a mérkőzésen, a Thunder tudatosan és koncentráltan játszott, főleg védekezésben, ezzel pedig teljesen levette a pályáról a Lakerst – így nem volt már nehéz támadásban elég kosarat szerezni ahhoz, hogy mindig vezetni tudjon Billy Donovan csapata. A gárda egyszer sem volt hátrányban, már az első negyedet nyolc ponttal nyerte és a 86 kapott pont végül számára is szezoncsúcs, mint ahogy a Lakers számára is az, csak negatív értelemben – nem számított a Schröder, Muscala, Ferguson trió hiánya (a Lakersnél Dwight Howard pihent) és az sem, hogy ők is csak 5/24-et dobtak kintről. Chris Paul (21 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz, 8/12 mezőnyből) volt a vezér, Danilo Gallinari 25 perc alatt dobott 19 pontot, Steven Adams is 30 perc alatt játszott, de így is végig ők kontrollálták az eseményeket és az elejétől a végéig az történt, amit ők akartak. Támadásban ők sem az igaziak, de amíg így védekeznek, addig nincs gond – egálban vannak a Houstonnal, fél meccsre vannak a Jazztől, még bármi lehet belőlük.

A Lakers legjobb dobói: James 19, Waiters 14, Kuzma 10/6
A Thunder legjobb dobói: Paul 21/3, Gallinari 19/6, Adams 18

Orlando Magic–Toronto Raptors 99–109

Hamar eldöntötte a Raptors. A tízpontos különbségű végeredmény ellenére ez egy sima meccs volt, a Toronto rögtön 24–8-cal kezdett, 15 ponttal nyerte az első negyedet, mely során alig 11-et kapott és 5/20-as mezőnymutatón, valamint 0/9 triplán tartotta az Orlandót – ez a lendület pedig a második játékrészre is megmaradt, pillanatok alatt húsz pont fölé hízott a különbség. Innentől nem volt más dolguk a kanadaiaknak, csak megtartani a fórt, menedzselni a mérkőzést és elsétálni a győzelemmel, ezt pedig különösebb nehézségek nélkül meg is tették, bár a második félidőben azért közelített az Orlando. Támadásban nagy extrákat azért most nem csináltak, Fred VanVleet 21 pontja és 10 gólpassza az egyetlen, amit ki tudunk emelni, de nem is volt szükség többre, így is 3–0-ra állnak a buborékban és betonbiztos másodikak Keleten, illetve harmadikak a ligában.

Gordon is megsérült. Még túl sem tették magukat a Magicnél Jonathan Isaac újabb szörnyű sérülésén, már kidőlt Aaron Gordon is, ráadásul szintén nehezen emészthető módon – Kyle Lowry sportszerűtlenül csapott oda neki, amiért meg is kapta a flagrantjét, de ez nem segít Gordonon, aki földet éréskor meghúzta (?) a combhajlítóját. Neki itt véget ért a mérkőzés, kérdés, hogy a folytatásban számíthatnak-e rá, mindenesetre vele sem volt esélyük ezen a mérkőzésen, úgyhogy ez a vereség most nem ezen múlt – két magabiztos győzelem után két sima pofonba futottak bele, úgyhogy egyelőre nem tudták visszaelőzni a Brooklynt.

A Magic legjobb dobói: Fournier 15/3, Ross 15/9, Vucsevics 12/3
A Raptors legjobb dobói: VanVleet 21/6, Siakam 15/6, Powell 14/9

Boston Celtics–Brooklyn Nets 149–115

Nem volt kérdés. A Miami elleni vereség másnapján, Kemba Walker nélkül lépett pályára a Celtics, de esélyt sem adott a szintén back-to-back érkező Brooklynnak, nagyon hamar kiderült, hogy nincsenek egy súlycsoportban a felek. A Boston már az első félidőben vezetett 21 ponttal és 71 egységet rámolt be a nagyszünetig, végül 20 triplát küldött a gyűrűbe és mindenki megkapta a maga játékperceit, senkit sem kellett erőltetni – Robert Williams III például eddig pályára sem került még a buborékban, most viszont 18 pontos karriercsúcsot szórt 7/7 jó dobással, ilyen meccs volt ez a csapat számára. Végül 13 Celtics-játékos került pályára és mindegyikük szerzett pontot, úgyhogy egy könnyed edzőmeccs lett számukra ebből az estéből – a kötelező megvan, a Toronto ellen kicsit más lesz majd a helyzet.

Eddig tartott. A Milwaukee tegnapi legyőzése után hamar beütött a valóság a Brooklynnál, hiszen a realitás természetesen az, amit most láttunk, még ha egyébként ezúttal tényleg gyengék és pontatlanok is voltak – Joe Harris szerint most magukhoz képest is sokat hibáztak, ezért lett ekkora a különbség. Mindenesetre hiába tért vissza Caris LeVert, semmi esélyük nem volt a Bostonnal szemben, sokat elárul róluk, hogy Jeremiah Martin volt a legjobb dobójuk – következőleg a Kings ellen azért valószínűleg szorosabb mérkőzést tudnak játszani.

A Celtics legjobb dobói: Brown 21/15, Tatum 19/15, Hayward 18/3, Williams 18
A Nets legjobb dobói: Martin 20/6, Harris 14/6, LeVert 13, Musa 13
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik