Átgázolt a bajnokon az OKC, kiütötte a Portlandet a Bucks

Vágólapra másolva!
2018.11.22. 10:50
null
Az Oklahoma City Thundertől is kikapott a címvédő (Fotó: Twitter)
Újabb hatalmas pofont kapott a címvédő Golden State az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, hiszen az Oklahoma City közel harminc kerekedett felül nyert Kevin Duranték otthonában – a Memphis közben eggyel megverte a Spurst, így átvette a vezetést Nyugaton. A Rockets James Harden 43 egységével nyomta le a Detroitot, míg Keleten a Bucks éppen 43 ponttal intézte el a liga egyik legjobb csapatát, a Portlandet. Rangadót nyert a Philly, nem hibázott a Toronto, megint kikapott a Boston, LeBron James pedig győzelemmel tért vissza Clevelandbe.

 

Charlotte Hornets–Indiana Pacers 127–109

Walker nincs egyedül. Egy 60 és egy 43 pontos meccsből érkezett erre az estére a Hornets irányítója, így valamelyest érthető módon elsősorban rá figyeltek a vendégek védekezésben – minden pick-and-rollnál megpróbálták becsapdázni és elvenni a kedvét a dobástól, emiatt viszont a többiek folyamatosan üresen maradtak. Walker dolga innentől annyi volt, hogy jó ritmusban és jó helyre passzolgassa ki a labdákat, ezt pedig meg is tette, így bár ő csak 16 ponttal és 11 gólpasszal zárt, a társai alaposan megszórták magukat: 62 százalékkal triplázott a Charlotte, 18-szor talált be kintről és összességében 56 százalékkal tüzeltek mezőnyből Jeremy Lambék. Ez pedig elég volt ahhoz, hogy három negyed alatt eldöntsék a mérkőzést, a záró etapot 105–84-ről kezdték meg a felek, úgyhogy végül pihenő is jutott a hazai kulcsembereknek és látványos, közönségszórakoztató játékkal fontos győzelmet arattak a Pacers ellen.

Védekezés nélkül nem megy. Ismét bebizonyosodott, hogy ez az Indiana akkor tud eredményes lenni, ha megvan a kellően acélos, agresszív védekezés, ha viszont ezt nem csinálják meg, akkor nincs bennük annyi tűzerő, hogy pontzáporos meccseket nyerjenek. A helyzetet tovább rontotta, hogy Victor Oladipo most sem tudta vállalni a játékot, de a fő probléma a védekezéssel volt, rengeteg üres triplát engedélyeztek ellenfelüknek és bár az első félidőben még Bojan Bogdanovic vezetésével és jó labdajáratással tartották magukat, nem bírták végig ezt az iramot – hiába érték el heten is a tízpontos határt, a Charlotte egyszerűen jobb volt ezen az estén.

A Hornets legjobb dobói: Lamb 21/15, Bacon 18/6, Walker 16/6
A Pacers legjobb dobói: Bogdanovic 20/12, Young 16, Sabonis 15/3, McDermott 15/9

Philadelphia 76ers–New Orleans Pelicans 121–120

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Davis kezében volt a hosszabbítás. A mérkőzés során végig hátrányból játszott a nagy formában érkező New Orleans, az első negyedet 15 ponttal vesztette el a társaság és később is csak átmenetileg tudott közelíteni, a Philly folyamatosan kontrollálta az eseményeket. Bő két perccel a vége előtt is kilenc pont volt még a vendégek hátránya, ám egy labdaszerzés, egy blokk, két bedobott tripla és egy ziccer pillanatok alatt azt jelentette, hogy az eddigi legkisebb különbség alakult ki. Hat másodperccel az órán Anthony Davis labdát szerzett, majd Embiid úgy faultolta, hogy három büntetőt dobhatott hárompontos hátrányban – az első kettőt bedobta, a harmadik viszont lejött a gyűrűről és AD nem tudta már visszatenni azt, így drámai végjátékban vereséget szenvedtek. Davis egyébként is felemás meccset játszott, mert megcsinálta a 5-by-5-ot (12 pont, 16 lepattanó, 6 gólpassz, 5 labdaszerzés, 5 blokk), de emellett támadásban nem nagyon tudott mit kezdeni Embiiddel és csak 4/13-at dobott mezőnyből, illetve eladott hat labdát – Julius Randle jó játékának és a Holiday, Moore duó 60 pontjának köszönhették, hogy a végén még volt keresnivalójuk.

Embiid MVP-esélyes? A Philly centere egészen elképesztő szezont fut és ezen a találkozón azt is bizonyította, hogy még Anthony Davist is képes elnyomni egy az egyben – ugyan ő is eladott hét labdát, de 31 ponttal és 19 lepattanóval zárt két blokk mellett, nem nagyon lehetett vele mit kezdeni. Embiid a 20. meccsén a 18. dupla dupláját szállította és 12. alkalommal ért el legalább 30 pontot és 15 lepattanót, ami bődületes szám, a philadelphiai publikum pedig folyamatosan kántálta neki, hogy szerintük ő az MVP – a center annyit reagált, hogy ha 50-55 meccset nyernek és maradnak ilyen számai, akkor jó esélyei lehetnek erre. Rajta kívül egyébként most Ben Simmons (22 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz) és a padról beszálló Landry Shamet (15 pont, 4/6 tripla) emelhető ki, a Redick, Butler duó viszont úgy szedett össze 26 pontot, hogy 10/31-et dobott mezőnyből és 0/10-et a triplavonalon túlról. A gárda egyedüliként veretlen otthon és 10–0-ra áll saját közönsége előtt, ezzel ott van a keleti harmadik helyen a Raptors, Bucks páros mögött.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 31/6, Simmons 22, Shamet 15/12
A Pelicans legjobb dobói: Holiday 30/3, Moore 30/9, Randle 22/6

Atlanta Hawks–Toronto Raptors 108–124

Megvan a kötelező. Kawhi Leonardnak pihenőt adott Nick Nurse, a Lowry, VanVleet, Green, Siakam, Valanciunas ötössel kezdett a vendégcsapat, de ez is elégnek bizonyult ahhoz, hogy óriási erőfeszítések nélkül hozni tudják a kötelező győzelmet. A félidőben tizenegy ponttal vezetett már a kanadai alakulat és a fordulás után sem vett vissza, sőt, támadásban még feljebb tudott kapcsolni – Kyle Lowry idei első tripla dupláját (21 pont, 12 lepattanó, 17 gólpassz) jegyezte, de Valanciunas (24 pont, 13 lepattanó, 9/12 mezőnyből), Siakam (22 pont, 9/13 mezőnyből) és Ibaka (19 pont, 9 lepattanó, 8/11 mezőnyből) is extra hatékonysággal szerezte a kosarakat, így pedig nem nagyon lehetett kérdés. A Raptors ezzel a sikerrel továbbra is vezeti a ligát és 3–1-gyel zárta idegenbeli túráját, most otthon fogadja a Washingtont.

Carternek örültek Atlantában. A meccshez nem sok köze volt a hazai csapatnak, Jeremy Lin (26 pont, 4/5 tripla) teljesítményét érdemes kiemelni, de összességében nem nagyon tudták megnehezíteni a Toronto dolgát, a végső dudaszó után viszont mégis jó volt a hangulat a csapatnál: Vince Carter az utolsó másodpercekben bezsákolta NBA-pályafutása 25 000. pontját. A 41 éves legenda szerint a csapattársai kicsit olyanok voltak, mint a szuvenírekre vágyó szurkolók, elvitték például a cipőit és meccs közben is elég sokszor a kezébe adták a labdát, hogy legyen meg ez a mérföldkő – az pedig külön öröm számára, hogy első csapata, a Raptors ellen érhette ezt el. Más örömük nem nagyon lehetett most sem, sorozatban kilencedszer kaptak ki, most a Bostont fogadják majd.

A Hawks legjobb dobói: Lin 26/12, Carter 14/6, Prince 12/6
A Raptors legjobb dobói: Valanciunas 24/3, Siakam 22/3, Lowry 21/9

Boston Celtics–New York Knicks 109–117

Ez komoly blama. Minden szempontból kötelező lett volna ez a meccs a Boston számára, mégsem tudott megverni egy sorozatban hat vereségből érkező, egy back-to-back második felén pályára lépő, képességben is más szintet képviselő csapatot – egyre nagyobb a baj a Celticsnél. A nagyszünetben 16 pontos hátrányban volt Brad Stevens együttese és bár a negyedik negyedben megérkezett a támadójáték (40 pont ebben a játékrészben), ez már kevés volt az üdvösséghez – már a második negyedben elkezdett pfújolni a közönség, a negyedik negyed közepén pedig sokan el is indultak haza, nem erre számítottak a bajnokesélyesnek tartott csapatuktól. Irvingék sorozatban harmadszor kaptak ki és visszaestek 50 százalékra – most hárommeccses túrára indulnak, először Atlantába látogatnak.

Megérdemelt dicséret. Dave Fizdale, a Knicks vezetőedzője dicsérte játékosait az összecsapás után, hogy milyen akarattal és elszántsággal kosárlabdáztak végig egy back-to-back második felén, ráadásul amikor a hajrában nagyon nyomott a Boston, akkor sem törtek meg – itt elsősorban Trey Burke (29 pont, 11 gólpassz, 4/6 tripla) szerzett nagyon fontos kosarakat, de a többiek is elvégezték a feladatukat. Tim Hardaway Jr. (21 pont, 4/7 tripla, 4 gólpassz) azt mondta a meccs után, hogy most mindenki elégedetten aludhat, elégedetten ehetik meg a vacsorát hálaadás napján, mert ugyan sok dologban kell javulniuk, de bizonyították, hogy van bennük potenciál és fontos idegenbeli győzelmet arattak.

A Celtics legjobb dobói: Irving 22/6, Morris 21/9, Horford 19/6, Hayward 19/6
A Knicks legjobb dobói: Burke 29/12, Hardaway Jr. 21/12, Vonleh 16/6

Cleveland Cavaliers–Los Angeles Lakers 105–109

Jamest hősként köszöntötték. Az első pillanattól kezdve ünnepelte az ellenfélként visszatérő LeBron Jamest a clevelandi közönség, a bemutatásnál felállva tapsolták a helyi hőst, később egy video-összeállítást is lejátszottak neki, a klasszis pedig megköszönte mindezt – erről szólt az este, bár a pályán is bőven akadtak izgalmak. A Cavs ugyanis nem adta könnyen magát, sőt, idei talán legjobb meccsét játszotta a 2–14-gyel ligautolsó társaság, megnyerte az első negyedet, vezetett félidőben, egálra állt a harmadik negyed végén és nem sokkal a meccs vége előtt is vezetett még nyolc ponttal. Cedi Osman és Jordan Clarkson együtt 9/15 triplát rámolt be, Tristan Thompson is hozzátett egy dupla duplát, csapatszinten pedig lehozták úgy az első félidőt, hogy nem adták el a labdát – két-három perc hiányzott még a győzelmükhöz, de a végén jött James és most ellenük döntött...

Végül behúzta a Lakers. Elég visszafogott teljesítményt nyújtottak az arany-lilák, Kuzma és Ingram is elég keveset vállalt, McGee-hez is ritkán jutott el a labda, a padról csak Caldwell-Pope tudott érdemben hozzászólni, úgyhogy elég sok dolga akadt Jamesnek – a vezér igyekezett is, 32 ponttal, 14 lepattanóval és 7 gólpasszal zárt, a hajrában pedig ő lett a mérleg nyelve. Miután a meccs nagy részét hátrányban töltötték és 99–91-re égtek, úgy döntött, hogy kézbe veszi a dolgokat, kiosztott egy gólpasszt, majd dobott egymaga nyolc pontot és egy 11–0-s futással átvette a vezetést a LAL – ez volt a döntő ütés, bár a folytatásban is kellettek még clutch játékok. McGee egy kosárral és egy blokkal jelentkezett, majd az utolsó húsz másodpercben Korver kihagyta az egyenlítőnek szánt triplát, így Caldwell-Pope négy büntetővel lezárhatta a küzdelmet – ha nehezen is, de hozták a kötelezőt, így 10–7-tel a nyugati hetedik helyen állnak.

A Cavaliers legjobb dobói: Osman 21/15, Clarkson 20/12, Thompson 14
A Lakers legjobb dobói: James 32/6, Ball 15/3, Ingram 14/3

Chicago Bulls–Phoenix Suns 124–116

Most működött a chicagói támadójáték. A Toronto elleni vereség után „sebességedzést” tartott a Bullsnak Fred Hoiberg és arra helyezte a hangsúlyt, hogy sokkal gyorsabban, lendületesebben tudjon támadni a csapat, ez pedig most meg is mutatkozott a pályán, gyakorlatilag idei legjobb teljesítményüket nyújtották elöl. Szezoncsúcsot jelentő 56.8 százalékkal dobtak, 19 pontot szereztek leindításból, sokkal több büntetőt harcoltak ki és jó ritmusban, jó ütemben passzoltak, ezzel főleg a második félidőben érvényesíteni tudták akaratukat – a nagyszünetben még a Suns vezetett, de a fordulás után már fölénybe kerültek a hazaiak és jó negyedik negyedükkel meg is tudták nyerni a találkozót. Zach LaVine (29 pont, 10/20 mezőnyből, 6 gólpassz) mellett most főleg Jabari Parker élvezte a helyzetet (20 pont, 13 lepattanó, 8 gólpassz), de összességében hatan jutottak tíz pont fölé, úgyhogy Hoiberg elégedett lehet.

Ha most sem, akkor mikor? Továbbra is nyeretlen idegenben a Suns, 0–8-ra áll Igor Kokoskov csapata vendégként és ha a gyenge formában érkező Chicagót sem tudta megverni, akkor jó kérdés, hogy kit fog – a ligautolsó védekezés most sem hazudott, gyakorlatilag azt csináltak velük a hazaiak, amit akartak. Így pedig hiába hozott jó számokat Devin Booker (23 pont, 6 gólpassz), TJ Warren (21 pont, 8/15 mezőnyből) és Deandre Ayton (18 pont, 12 lepattanó, 5 gólpassz), hiába vezettek félidőben még öt ponttal, végül újabb vereséget szenvedtek, úgyhogy ők az egyetlenek, akik kilógnak a nyugati mezőnyből lefelé, az összes többi csapat nagyon hasonló szintet képvisel. Kokoskov egyébként már sokadszorra mondta el, hogy nincs energia és akarat a csapatban, ez pedig most már kezd érthetetlenné válni, mint ahogy az is, hogy szerinte +9-nél a harmadik negyedben a csapata elhitte, hogy nyert...

A Bulls legjobb dobói: LaVine 29/3, Parker 20, Carter Jr. 14, Arcidiacono 14/12, Blakeney 14/6
A Suns legjobb dobói: Booker 23/3, Warren 21/6, Ayton 18

Houston Rockets–Detroit Pistons 126–124

Izgulni kellett, de behúzta a Rockets. Remek harmadik negyedével került előnybe ezen a meccsen a Houston, a szoros első félidő után itt tudott meglépni ellenfele elől a hazai alakulat, de a végjáték azért szorosan alakult. PJ Tucker kiállítása után ugyanis Blake Griffin elszabadult és a Pistons klasszisa a hajrában öt triplát bombázott a gyűrűbe azok után, hogy addig elég jól megfogta őt a Rockets, de a legvégén egy eladott labda és egy támadóhiba (mindkettő Griffintől) megpecsételte a Detroit sorsát – James Harden „gyilkos” volt ezen az estén, könyörtelenül bevágott hat büntetőt, így a végeredményt már csak Bullock buzzer triplája alakította ki. Harden egyébként 19/19 (!) jó büntetővel és 43 ponttal zárt, leszedett 7 lepattanót, kiosztott 9 gólpasszt, ellopott 4 labdát és tavalyi MVP-önmagát idézte, mellette extrát játszott Clint Capela (27 pont, 12/14 mezőnyből, 15 lepattanó, 4 blokk) és Chris Paul sem volt rossz (20 pont, 7 gólpassz), ez pedig végül elégnek bizonyult az újabb sikerhez – a gyenge rajt óta 8–2-ben van Mike D'Antoni csapata és playoffhelyen áll.

Griffin egyedül maradt. Nem nagyon tudott senki felnőni az erőcsatárhoz ezen az estén a vendégeknél, érdemben hozzászólni a padról négy triplát bebombázó Langston Galloway és a Capelával szembeni párharcot elvesztő, faultgondokba is keveredő Andre Drummond tudott, bár tény, hogy Griffin is csak a végén szórta meg magát. A végül 37 ponttal záró magasember azért önkritikus volt, úgy fogalmazott, hogy a végjátékban az ő két eladott labdája miatt kaptak ki, úgyhogy javulnia kell, főleg hogy remek számai (6/9 tripla, 13/15 büntető, 11 lepattanó, 4 gólpassz) mellett kilencszer is elveszítette a játékszert és a festékben sok dobást elhibázott, különösen amíg Tucker védekezett rajta. Viszont így is csak benne bízhatott csapata, Reggie Jacksonnak szinte semmilyen hatása nem volt a játékra, úgyhogy csak Griffinre tudtak építeni, de néhány ponttal „rövidebbnek” bizonyultak most, mint a Houston.

A Rockets legjobb dobói: Harden 43/12, Capela 27, Paul 20/3
A Pistons legjobb dobói: Griffin 37/18, Drummond 20/3, Galloway 13/12

Milwaukee Bucks–Portland Trail Blazers 143–100

Elfáradt a Portland. Egy back-to-back második felén, az idegenbeli túra ötödik állomásán lépett pályára a Blazers és érezhetően tompa volt most a társaság, így végül egy hatalmas verésbe futott bele. Már a nagyszünetben húsz pont felett járt a különbség, a vendégek képtelenek voltak lépést tartani a száguldó Milwaukee-val és nagyon hamar eldőlt a küzdelem – a vége ráadásul kiütés lett, a fellelkesült Bucks alaposan megszórta a Lillard, McCollum párost így is 30 perc felett foglalkoztató Portlandet. Lillard egyébként nem keresett kifogásokat, azt mondta, hogy másnak is voltak már hasonló túrái, mások is voltak már fáradtak, de még 20 meccset sem játszottak, ez nem lehet magyarázat arra, hogy 43 ponttal kaptak ki. Egy meccsük viszont még mindig hátra van, a Golden State otthonában zárják le a kirándulást.

Visszavágott a Milwaukee. Az idény korábbi szakaszában 15 pontos vereséget szenvedett Portlandben a Bucks, most viszont kamatostul adta vissza a kölcsönt – Jannisz Antetokunmpo 33 pontot, 16 lepattanót és 9 gólpasszt jegyzett 30 perc alatt és minden negyedben komoly léptékben növelték egyre tekintélyesebb előnyüket. Antetokunmpo szerint igyekeztek kihasználni a Blazers back-to-backjét és elöl-hátul nagy nyomás alá helyezni az ellenfelet az első perctől kezdve, ez pedig olyan jól sikerült, hogy gálaelőadást tartottak közönségüknek – 2000. január 10-e óta nem arattak ekkora győzelmet és az 1980–1981-es szezon óta nem rajtoltak ilyen jól, 13–4-gyel, amellyel továbbra is ligamásodikak. Azt pedig ne feledjük, hogy a játéknap előtti nyugati listavezetőt porolták el ennyire...

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 33/3, Middleton 21/6, Bledsoe 16/6, Brogdon 16
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 22/3, McCollum 22/6, Nurkic 16

Minnesota Timberwolves–Denver Nuggets 101–103

A harmadik negyedben nyerte meg a Denver. A gyenge formában érkező vendégek nem igazán találták a ritmust az első félidőben, de a szünetben hatottak Michael Malone szavai és a harmadik negyedben már az a Nuggets futott ki a pályára, amit a tréner kért. A gárda 5/19-es mezőnymutatón tartotta a Minnesotát ebben a (35–18-ra megnyert) 12 percben és hét labdavesztésbe kergette bele, közben pedig a Millsap, Murray páros 23 pontot, négy labdaszerzést és két blokkot vállalt ebben az időszakban, ők álltak a csapat élére – Millsap (25 pont, 11/13 mezőnyből) egyébként is extra teljesítményt nyújtott, közben Nikola Jokics három ponttal maradt le a tripla dupláról. Összességében javuló játékkal aratott fontos idegenbeli győzelmet a komoly mélyrepülésben lévő társaság és ez talán visszatereli őket a jó irányba, de most újabb rangadót kell megvívniuk, hiszen a New Orleanst fogadják.

Már otthon sem megy. Az idegenbeli 0–8-as mérleget eddig legalább hazai pályán ellensúlyozni tudta a Minnesota, de most már saját közönsége előtt is elbukott egymás után két meccset, így egyedül a Phoenixet tudja megelőzni a nyugati tabellán - pedig eleinte úgy tűnt, hogy a Butler-cserének pozitív hozadéka lehet számukra. Most viszont hiába nyertek meg négyből három negyedet, azon a „maradék” egyen elúszott számukra a meccs – bár a záró etapban volt még egy 12–0-s rohamuk, de ezzel már csak ráijeszteni tudtak ellenfelükre, fordítani nem maradt erejük. Összességében a kulcsemberek közül senki nem játszott igazán jól, hiányoztak az egyéni extrák, a 30 százalék alatti triplázás és a több eladott labda sem fért bele, hiába harcoltak ki hússzal több büntetőt, úgyhogy mindenképpen javulniuk kell, mert ez a teljesítmény ezen a Nyugaton nem lesz elég a playoffhoz.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 22/3, Rose 20/6, Covington 16/12
A Nuggets legjobb dobói: Millsap 25/6, Murray 18/12, Harris 17/3

Dallas Mavericks–Brooklyn Nets 119–113

Devin Harris mentette meg a Dallast. A fiatalok, Harrison Barnes (28 pont, szezoncsúcs) és Luka Doncic (21 pont, 9 pattanó, 4 gólpassz) remekül játszottak, de a csuklósérüléssel játszó Dennis Smith Jr. nem találta a dobásait, West Matthews továbbra is sérült, így a padról nagyon kellett a két veterán hátvéd, JJ Barea és Devin Harris, mert igencsak foghíjasnak tűnt a periméter. Mindketten 18 pontot tettek hozzá, ebből Harrisé volt a látványosabb teljesítmény, a negyedik negyedben zsinórban termelt be nyolc egységet, amivel meg tudott lépni a Dallas. Maxi Kleber is jól helyettesítette Dwight Powellt, egy másik német, Dirk Nowitzki pedig a meccs előtt megkapta Dallas városának kulcsát – mondhatni, tökéletes estét zárt a Mavs.

Egy pár perces rövidzárlat. Az első félidőben nem nagyon tudta lelassítani ellenfelét a Nets, támadásban sem mutattak semmi extrát, a harmadik negyedben azonban visszakapaszkodtak, elvették a Dallas játékait – a negyedik negyedben viszont elég volt pár percig szabadon engedni az egykori New Jersey Nets-irányítót, hogy elveszítsék a meccset. Pedig Allen Crabbe hét triplát pörkölt be, Ed Davis hibátlan dobásokkal jutott el 17 egységig, Dinwiddie 19 pontot és 7 gólpasszt hozott a padról, azonban többen voltak, akik tudásuk alatt teljesítettek (Russell, DeMarre Carroll, Jarrett Allen és Joe Harris), így távolabb kerültek az 50 százalékos mérlegtől.

A Mavericks legjobb dobói: Barnes 28/15, Doncic 21/6, Harris 18/6, Barea 18/3
A Nets legjobb dobói: Crabbe 27/21, Dinwiddie 19/3, Russell 17/9, Davis 17

San Antonio Spurs–Memphis Grizzlies 103–104

A Memphis vezeti Nyugatot! Mike Conley (30 pont, 9 gólpassz) és Marc Gasol (20 pont, 10 lepattanó) továbbra is bombaformában van, kettejükkel a Spurs sem nagyon tudott mit kezdeni, ráadásul egykori csapata ellen Kyle Anderson mindent bedobott (9 pont, 9 pattanó), a padról pedig Green és Casspi is eljutott 10 pont fölé. A csapat azt is elbírta, hogy Jaren Jackson Jr. faultgondok miatt mindössze 12 percet játszhatott, de addig is 9 pontot tett a közösbe, amit hangos tetszésnyilvánítással fogadott édesapja, aki anno az 1999-es Spurs-bajnokcsapat tagjaként volt ott a meccsen. Az összecsapás egyébként végig szorosan alakult, olyannyira, hogy LaMarcus Aldridge-nak dobása volt a győzelemhez – ami „valahogy” kimaradt, a Grizzlies győzelmével pedig átvette a vezetést a Nyugati konferenciában.

A Spurs ezt kicsit számon kérheti a játékvezetőkön. Alapvetően a Spurs sem tudta megtörni a Grizzlies ligaelit védekezését, de a lassabb játék nekik jobban kedvezett, mint a liga nagy részének, és ezen a meccsen a problémás külső dobások is kisebb faktort jelentettek. DeRozan inkább a dobásokban jeleskedett (24 pont, 10/20 mezőnyből, 5 gólpassz, 5 eladott labda), mellette Rudy Gay és a padról jövő Patty Mills (15 pont) is jól célzott, ugyanakkor LaMarcus Aldridge borzasztó dobóformája erre a meccsre is „kitartott”, most egy 6/20-at teljesített. A 20 mezőnykísérlet azonban könnyen lehetett volna 19 is, mivel az egylabdás végjátékban rá jött ki a figura, felemelt egy hármast, ami közben Marc Gasol szinte biztosan faultolta – a síp néma maradt, így hiába pfújolt a közönség, a Spurs leesett az 50 százalékos vonal alá.

A Spurs legjobb dobói: DeRozan 24, Gay 21/3, Aldridge 19
A Grizzlies legjobb dobói: Conley 30/9, Gasol 20, Green 12/6

Utah Jazz–Sacramento Kings 110–119

Hamisan szól az idei Jazz. Tavaly a liga leghatékonyabb védekezését mutatta be a Utah, amihez jött Donovan Mitchell sebészi pontosságú játéka, kört is mentek a rájátszásban – idén sem a védekezés, sem Mitchell nem az igazi, bár most a másodéves hátvéd (35 pont, 13/23 mezőnyből) elszabadult a végjátékban és majdnem megnyerte a meccset, de elkésett a rohammal. A szoros meccsen finoman fogalmazva sem brillírozott Ricky Rubio, aki első hét dobását kihagyta, Jae Crowder a 16 pontját 2/10-es triplázással hozta össze, de a legnagyobb probléma a védekezés volt, élén Rudy Goberttel, aki ezt magára is vállalta a lefújás után. A negyedik negyed első felében teljesen szétesett a Jazz, itt akkora előnyt épített ki a Kings, amivel minden Mitchell-mágiát túlélt – a Jazz hetedik hazai meccsén ötödik vereségét szedte össze, jelenleg 13. Nyugaton...

A Kings tűnt komplettebb csapatnak. Az idei Sactót remekül összerakta Dave Joerger (még ha vannak is vitái a menedzsmenttel a fiatalok játékperceit illetően), igyekszik megtalálni a kellemetlen matchupokat – ez ma is sikerült, Cauley-Stein lubickolt Gobert mellett (23 pont, 11/15 mezőnyből), De'Aaron Fox lejátszotta Rubiót (17 pont, 13 gólpassz, 7 lepattanó), az Inglest elhomályosító Bjelica pedig megint tett róla, hogy ő maradjon a kezdő négyes (18 pont, 7/9 mezőnyből, 7 lepattanó). Ehhez jött még a padról Bogdanovics 18, Bagley 11 pontja, a negyedik negyedben pedig futottak egy 16–1-et, 88–105-re módosítva az állást. Mitchell ezt követően még betermelt 14 pontot, de a Kings ötödik idegenbeli győzelmét ez már nem veszélyeztette.

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 35/12, Crowder 16/6, Rubio 13/9, Gobert 13
A Kings legjobb dobói: Cauley-Stein 23, Bjelica, Bogdanovics 18/9-18/9

Golden State Warriors–Oklahoma City Thunder 95–123

Gálázott és lesérült a Thunder. Az óriási formában lévő OKC nem bízta a véletlenre, már az első félidőben 14 pontos előnyt épített ki, és bár a harmadikban visszakapaszkodott a GSW, Duranték ezzel utolsó tartalékaikat is ellőtték, a magas fordulatszámon pörgő vendégek pedig 36–16-ra hozták a zárónegyedet. Russell Westbrook első idei tripla dupláját gyártotta le (11 pont, 11 lepattanó, 13 gólpassz), de a meccs nem róla szólt, hanem a padról zseniálisat játszó Schröderről (32 pont, 12/19 mezőnyből), Paul George-ról (25 pont, 9 pattanó) és Steven Adamsről (20 pont, 11 pattanó). A nagy győzelmet beárnyékolta Hamadou Diallo ijesztő esete (az újonc égi szerencsével úszott meg egy súlyos lábsérülést), Terrance Ferguson kifordult bokája és Nerlens Noel fejsérülése, a két hátvéd valószínűleg egy darabig nem állhat a csapat rendelkezésére.

Diszfunkcionális a Warriors. Draymond Green és Steph Curry nélkül nem bonyolult képlet a Warriors levédése: le kell venni a kiegészítő embereket (ma három kezdő összesen 17 pontot szerzett), oda kell figyelni a cseresorban egy-két emberre, a Durant, Thompson páros pedig dobhat akármennyit, nem nagyon fognak győzni. Ma is ez volt a recept, a két All Star bevert 54 pontot, de mellettük mindössze Lee jutott 10 pont fölé, a csapatvédekezés átjáróháznak bizonyult, így kérdés nélkül kapott ki zsinórban negyedszer a címvédő. Curry a hírek szerint a hétvégén visszatérhet, rá is férne a csapatra, hogy legalább támadásban legyen esélyük...

A Warriors legjobb dobói: Thompson 27/9, Durant 27/3, Lee 13/6
A Thunder legjobb dobói: Schröder 32/15, George 25/12, Adams 20

NBA, ALAPSZAKASZ
Charlotte Hornets–Indiana Pacers 127–109
Philadelphia 76ers–New Orleans Pelicans 121–120
Atlanta Hawks–Toronto Raptors 108–124
Boston Celtics–New York Knicks 109–117
Chicago Bulls–Phoenix Suns 124–116
Cleveland Cavaliers–Los Angeles Lakers 105–109
Houston Rockets–Detroit Pistons 126–124
Milwaukee Bucks–Portland Trail Blazers 143–100
Minnesota Timberwolves–Denver Nuggets 101–103
Dallas Mavericks–Brooklyn Nets 119–113
San Antonio Spurs–Memphis Grizzlies 103–104
Utah Jazz–Sacramento Kings 110–119
Golden State Warriors–Oklahoma City Thunder 95–123

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik