Amikor fél perc majd’ hárommilliót ér

BORBÉLY LÁSZLÓBORBÉLY LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2010.02.02. 11:53
null
Az áhítat tárgya: a Vince Lombardi-trófea (Fotók: Action Images)
Címkék
Már egy hét sincs hátra az észak-amerikai profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) idényéből, így ideje sorra venni, hogy a New Orleans Saints–Indianapolis Colts találkozót megelőzően hogyan alakult a hihetetlen népszerűségnek örvendő Super Bowl 43 éves történelme.

A KASSZASIKER: A SUPER BOWL

A Super Bowl az NFL nagydöntője, amelyet 1967 óta rendeznek meg. Népszerűségére jellemző, hogy a 2000. január elseje óta a tíz legnézettebb amerikai műsor kivétel nélkül Super Bowl volt, bőven 80 millió fő feletti nézettséggel. A listán az első nem amerikai futball vonatkozású esemény a méltán közkedvelt Jóbarátok utolsó epizódja, amely a 12. helyet csípte el „csekély” 52.5 millió nézővel (lásd keretes írásunk).

A Super Bowl látványos felvezető műsorral indul, majd a félidőben zenei hírességek szórakoztatják a nagyérdeműt. A hatalmas népszerűségnek hála, a Super Bowlt közvetítő amerikai televíziós csatornák – felváltva sugároz a CBS, a Fox és az NBC – óriási bevételhez jutnak a reklámszerződésekből – az idén egy 30 másodperces adásért 2.5-2.8 milliót kér a CBS.

A KEZDETEK: A GREEN BAY FOLYTATTA JÓ SZEREPLÉSÉT

Az első Super Bowlt 1967. január 15-én az NFL és az akkori vetélytárs szervezet, az AFL (Amerikai Futball-liga) legjobbja játszotta, majd a két liga összeolvadását követően (1970-től) a két konferencia (AFC, NFC) bajnokának párharca után hirdettek végső győztest.

A 60-as évek kiemelkedő együttese az 1961-ben, 1962-ben és 1965-ben is bajnoki címet szerző Green Bay Packers a legendás vezetőedző, Vince Lombardi (róla nevezték el a Super Bowl győztesének járó trófeát) vezetésével, és a szintén a Hírességek Csarnokába beválasztott Bart Starr irányításával magabiztosan nyerte meg az első két kiírást (előbb 35–10-re a Kansas City Chiefset, majd 33–14-re az Oakland Raiderset felülmúlva).

A „sajtfejűek" – a Super Bowl előtti korszakot is figyelembe véve – ekkor már 11 végső sikert számláltak.

AZ AFL, MAJD AZ AFC ELŐRETÖRÉSE

A két egyoldalú NFL-siker után az AFL-ből érkező New York Jets minden idők egyik legnagyobb meglepetését bemutatva, 16–7-re legyőzte a 19 pontos favorit Baltimore Coltsot. Persze ez a mérkőzés emberévé választott, magyar származású Joe Namathet nem nagyon lepte meg, a mérkőzést megelőzően ugyanis garantálta csapata győzelmét.

SUPER BOWL III.
 

A Jets váratlan sikere utána már az AFL-t az NFL méltó riválisaként kezelték, sőt a ligák egyesülése után az AFL-ből alakuló Amerikai főcsoport csapatai uralták a mezőnyt.

Csupán egy NFC-ben szereplő csapat tudott ebben az időszakban diadalmaskodni a nagydöntőben: az évtized során ötször Super Bowlba jutó Dallas Cowboys 1972. januárjában a Miami Dolphinst, 1978-ban a Denver Broncost fektette két vállra.

Egy évvel a Dallastól elszenvedett veresége után a Miami, máig egyedülálló módon, veretlenül nyerte meg a bajnokságot, miután a Super Bowlban 14–7-re legyőzte a Washington Redskinst. Érdekesség, hogy itt is találhatunk magyar vonatkozást, a Dolphins vezetőedzőjének, Don Shulának, valamint futójátékosának, (running back) Larry Csonkának is hazánkból származó felmenői vannak.

 SUPER BOWL VII.
 

Az évtized kiemelkedő csapata ugyanakkor a Pittsburgh Steelers volt, amely főleg brutálisan jó védelmének köszönhetően sorra gyűjtötte a trófeákat. Az 1976-os idényben például volt egy 22 negyeden át tartó sorozat, amely alatt nem engedtek touchdownt szerezni az ellenfeleknek – igaz, ebben a szezonban végül az AFC bajnoki döntőjében elbuktak a későbbi győztes Oakland Raidersszel szemben.

AZ NFC VISSZAVÁG: MONTANA ÉS AIKMAN CSÚCSRA ÉR

Az AFC fölénye azonban ezzel a sikerrel véget is ért, mert bár a Raiders az 1983-as szezon végén ismét bajnoki címet szerzett, a következő 16 alkalomból csupán ez az egy győzelem adatott meg az amerikai főcsoport csapatainak a Super Bowlokon, többek között két korszakos irányító feltűnése miatt.

Az 1980-as évek domináns csapata, a San Francisco 49ers Joe Montana vezetésével uralta a ligát, a nagyszerű játékos klubja négy sikeréből háromszor a döntő legértékesebb játékosa címet is elhódította.

Első bajnoki címüket megelőző NFC-döntőhöz kötődik az NFL egyik legismertebb jelenete. A Dallas elleni mérkőzés hajrájában – hatpontos, 27–21-es Cowboys vezetésnél – saját 11 yardos vonaláról vezethetett támadást a 49ers, amely a vendégek 6 yardos vonalánál harmadik kísérletre kényszerült. Az ifjú Montanát már-már utolérték a Cowboys védői, ám az utolsó pillanatban el tudta engedni a labdát, amelyet a célterület végén Dwight Clark húzott le mesterien, kialakítva a 28–27-es hazai győzelmet, amely után a Super Bowlban a Cincinnati Bengalst is megverte a San Francisco.

THE CATCH
 

 

A SUPER BOWL GYŐZTESEI
6 – Pittsburgh Steelers
5 – Dallas Cowboys, San Francisco 49ers
3 – New England Patriots, Washington Redskins, Los Angeles/Oakland Raiders, Green Bay Packers, New York Giants
2 – Denver Broncos, Miami Dolphins, Baltimore/Indianapolis Colts
1 – St. Louis Rams, Kansas City Chiefs, Chicago Bears, New York Jets, Baltimore Ravens, Tampa Bay Buccaneers

1991. január 27-én, a XXV. Super Bowlban a két megelőző rájátszásbeli találkozón összesen 95 pontot szerző Buffalo Bills és a New York Giants csapott össze, jó esély kínálkozott az AFC újabb sikerére.

A Giants, mint arra még később látunk példát, azonban nem kívánt feltett kézzel asszisztálni esélyesebb ellenfelének, és Super Bowl-rekordot jelentő több mint negyven percig birtokolta a labdát, szinte ellehetetlenítve a Bills támadóit.

A mérkőzésen a New York-iak jutottak vezetéshez (3–0), azonban a Bills mezőnygóllal gyorsan egyenlítet, majd Don Smith egyyardos touchdownfutásával és Bruce Smith safetyjével (az ellenfél labdával együtt történő földre vitele saját célterületén) kilencpontos előnyre tette szert (3–12).

A félidő hajrájában Stephen Baker kapta el Jeff Hostetler 14 yardos passzát, majd a harmadik negyedben Ottis Anderson vitte be egy yardról a labdát, előnyhöz juttatva a Giantst (17–12).

A Bills a mérkőzésen végül 135 yardig jutó Thurman Thomas hosszú futásával még egyszer magához ragadta a vezetést (17–19), majd Matt Bahr 21 yardos mezőnygólja (20–19) után az utolsó másodpercekben Scott Norwood a győzelemért rúghatott, ám 47 yardos kísérlete mellé szállt.

 BUFFALO BILLS VS. NEW YORK GIANTS
 

A Bills szurkolói ekkor még nem sejthették, hogy csapatuk az elkövetkező három évben is egyaránt a döntőig menetel, ám ott vereséget szenved az NFC képviselőjétől, utóbbi két alkalommal az 1989-es játékosbörze első válaszottja, Troy Aikman által irányított Dallas Cowboystól.

Egy újabb 49ers-siker után – ezúttal már Steve Young pazar játékának köszönhetően nyertek a San Franciscó-iak – a Dallas ismét a csúcsra ért, majd a Brett Favre által vezetett Green Bay évei jöttek. Előbb 35–21-re felülmúlták a New England Patriotsot, majd John Elway lépett színre.


ELWAY MEGADTA A KEZDŐLÖKÉST AZ AFC ÚJABB MENETELÉSÉHEZ

1998. január 26-án a Packers Favre 22 yardos TD-passza után hamar előnyhöz jutott (0–7), ám a mérkőzésen három TD-futásig jutó, ezzel az MVP-címet is kiérdemlő Terrell Davis hatpontos akciójával egyenlített a Broncos (7–7).

A Denver a második negyed elején John Elway futása után a vezetést is megszerezte (14–7), ám elhúzni nem tudott, és még két perccel a vége előtt is teljesen nyílt volt a csata kimenetele (24–24).

Ekkor azonban a jó mezőnypozícióból induló Broncos ismét eljutott ellenfele egy yardos vonaláig, amely után Davis a támadó fal remek zárását kihasználva könnyedén a célterületre futott, kialakítva a 31–24-es Broncos sikert.
A BRONCOS ÉS A PACKERS ÖSSZECSAPÁSA
 

Egy évvel később a Denver ismételni tudott, az Atlanta Falcons ellen 34–19-re nyert a Broncos, majd a következő szezonban ismét hihetetlen izgalmakat tartogatott a hajrá.

A St. Louis Rams–Tennessee Titans találkozó első félidejében csak a Kurt Warner vezette NFC-bajnok tudott pontot szerezni – igaz, három mezőnygóljával csak kilencpontos előnyre tett szert – majd a harmadik negyedben Torry Holtnak adott TD-passza után már 16–0 díszelgett az eredményjelzőn.
A Tennessee még a játékrész vége előtt Eddie George hatpontosával szépíteni tudott – a kétpontos kísérlet azonban kimaradt –, majd a futójátékos újabb touchdownja után már csak három egységnyi volt a két csapat közötti különbség (16–13).

Egy mezőnygóllal ezt a hátrányt ledolgozta az AFC bajnoka, ám Warner 75 yardos touchdownpasszával kevesebb, mint két perccel a vége előtt ismét vezetett a Rams (23–16).

Steve McNairék azonban nem adták fel, gyorsan átmasíroztak a pályán, ám Kevin Dysonnak adott passza után az elkapót az utolsó másodpercben, egy yarddal a célterület előtt a földre vitte a St. Louis védője, Mike Jones, így a Titans már nem tudott egyenlíteni.

SUPER BOWL XXXIV.
 


NEW ENGLAND-I DINASZTIA: TOM BRADY SZÍNRELÉPÉSE

A Rams sikere után a Baltimore Ravens győzelmével zárult  a bajnokság, majd a 2001-es szezonban megsérült a két vereséggel rajtoló New England Patriots sztárja, Drew Bledsoe.

A helyét a 2000-es játékbörze 6. körének 199. választottja, bizonyos Tom Brady vette át, aki ezt követően már vissza sem adta a nyolc hétre kidőlő Bledsoe-nak a karmesteri pálcát: az alapszakasz utolsó hat mérkőzésén diadalmaskodva a rájátszásba juttatta a „hazafiakat”, majd miután a playoffban sem talált legyőzőre, bejutott csapatával a döntőbe, amelyben a hatalmas favorit St. Louis Rams várt a Patriotsra.

A zseniális támadók által fináléba repített Rams játékosai a záró játékrészéig nem tudtak mit kezdeni a Patriots védőivel, és bár egy mezőnygóllal a St. Louis vezetett, Ty Law interception (az ellenfél irányítója által passzolt labda lefülelése) utáni visszafutott touchdownnal, majd Tom Brady közeli TD-passzával a szünetben 14–3-ra vezetett a New England.

Adam Vinatieri 37 yardos mezőnygólja után már 14 pont volt a különbség(17–3), ezt azonban a Rams előbb egy Warner futott, majd passzolt touchdownjával másfél perccel a találkozó vége előtt eltüntette (17–17).

Az ellentámadás végén azonban Vinatieri 48 yardról sem hibázott, így nagy meglepetésre a Patriots lett a XXXVI. Super Bowl nyertese.

 A PATRIOTS GYŐZELME A XXXVI. SUPER BOWLON
 

Egy évvel később a Tampa Bay Buccaneers révén NFC-siker született – a döntőben az Oakland Raiders volt a szenvedő fél, majd az első, a Sport Tv által már közvetített mérkőzésen a Patriots Vinatieri újabb hajrában szerzett mezőnygóljával legyőzte a Carolina Pantherst.

2005. február 6-án aztán a New England a Philadelphia Eaglest is felülmúlta, rövid idő alatt harmadik sikerét aratva.

BIG BEN ÉS A MANNING FIVÉREK IS BAJNOKI CÍMET ÜNNEPELHETTEK

A Patriots sikerei után is az AFC csapatai uralták a Super Bowlt, előbb az ismét nagyszerű védelmére és erős futójátékára alapozó Pittsburgh Steelers, majd az NFL történelem egyik legnagyobb fordítását követően – a Patriots már 21–3-ra is vezetett az AFC döntőjében, mielőtt a Colts fordított volna a találkozó végén – a Peyton Manning vezette Indianapolis is csúcsra ért.

A 2007-es szezont nagy New England-i bevásárlás előzte meg – ekkor került a csapathoz Randy Moss, Wes Welker vagy éppen Adalius Thomas –, majd a Patriots az egész mezőnyön átgázolva, rekordokat döntve jutott a Super Bowlba – többek között elsőként ért el 16–0-s szezonmutatót –, amelyben az ellenfele a New York Giants volt, amely a régi önmagát idéző Favre vezette Green Bayt ejtette ki.

A két csapat korábban az előszezonban és az alapszakasz utolsó fordulójában is összecsapott – ez utóbbin döntötte meg Brady Peyton Manning 49 passzolt TD-os idényrekordját, valamint Moss Jerry Rice 22 elkapott TD-csúcsát –, mindkétszer Patriots-győzelemmel zárult a találkozó.

Ezen a mérkőzésen viszont a Patriots támadófala nem tudott mit kezdeni a nagyszerű formában játszó Giants védőfallal, így a csapatok végig fej fej mellett haladtak.

Bár Brady Mossnak adott touchdownpasszával kevesebb mint három perccel a vége előtt a Patriotsnál volt az előny (10–14), ám előbb Asante Samuel ejtette el Eli Manning pontatlan passzát, majd a Super Bowlok legnagyobb menekülését bemutatva a fiatalabbik Manning kiszabadult a védők szorításából, felívelte a labdát, amelyet David Tyree a sisakjához szorítva kapott el.

39 másodperccel a vége előtt Manning Plaxico Burresnek adott touchdownpasszával (17–14) eldőlt, hogy továbbra is az 1972-es Dolphins az egyetlen csapat, amely veretlenül fejezett be egy szezont.

GIANTS VS. PATRIOTS
 

A legutóbbi Super Bowlban a valaha volt egyik legjobb védelemmel büszkélkedő Pittsburgh Steelers a félelmetes passzjátékára támaszkodó Arizona Cardinals ellen lépett pályára.

A találkozó az AFC bajnoka számára kezdődött jobban, Jeff Reed közeli mezőnygólja, majd Gary Russel egyyardos futása után tízpontos előnyre tett szert (10–0).

Kurt Warner Ben Patricknek adott passzával szépített a Cardinals (10–7), majd a félidő utolsó másodperceiben a Steelers célterületének közelében újabb pontok megszerzéséért támadhatott, azonban az év védőjátékosának választott James Harrison lefülelte a veterán irányító átadását, majd egészen az Arizona célterületéig futott a labdával (17–7).

A harmadik negyed újabb Reed-mezőnygólt hozott (20–7), az igazi tűzijátékot azonban a záró felvonásra tartogatták a játékosok.

Előbb Warner passzolt Larry Fitzgeraldhoz hét és fél perccel a vége előtt (20–14), majd a saját célterületén elkövetett szabálytalanság miatt safetyt ítéltek a Steelers ellen (20–16).

Az ilyenkor járó punt utáni második játékból Warner ismét Fitzgeraldnak passzolt, aki 64 yardos touchdownt szerzett két és fél perccel a lefújás előtt (20–23).

Ez az idő azonban éppen elegendőnek bizonyult a Pittsburgh irányítójának, Ben Roethlisbergernek egy fordításra, amely támadás végén Santonio Holmes nagyszerű mozdulattal húzta le a védők között a labdát, figyelve arra, hogy mindkét lába még a pályán legyen az elkapás pillanatában, kiérdemelve ennek is köszönhetően az MVP-címet (27–23).

 STEELERS VS. CARDINALS (2009)
 


FUTOTTAK MÉG, ÉS FUTOTTAK UTÁNUK

Mindössze négy csapat van – az NFC-ben szereplő Detroit Lions, valamint az AFC-s Cleveland Browns, Jacksonville Jaguars, Houston Texans trió –, amely nem lépett pályára az immár 44. alkalommal megrendezésre kerülő Super Bowl történetében – igaz, a Detroit és a Cleveland a Super Bowl-éra előtt négy-négy alkalommal megnyerte a bajnokságot, míg a Jacksonville-t és a Houstont viszonylag rövid története sem segítette ebben, előbbit 1995-ben alapították, utóbbit 2002-ben.

Meg kell még említenünk „Amerika kedvencét" is. A New Orleans Saints sem játszott még Super Bowlt, de vasárnaptól ezt már nem mondhatja el magáról.

Az érem másik oldalán a címvédő, az idén ugyanakkor a rájátszásba be nem jutó Pittsburgh Steelers áll, amely története során hatszor diadalmaskodni tudott a nagydöntőben, amellyel vezeti a vonatkozó ranglistát az öt sikerrel álló San Francisco 49ers, Dallas Cowboys páros előtt.

KÖVETKEZIK AZ ÁLOMDÖNTŐ

A Saints szurkolók előre temetik a Coltst
A Saints szurkolók előre temetik a Coltst

Ebben a szezonban az alapszakasz során a saját konferenciáját megnyerő New Orleans Saints és az Indianapolis Colts játssza a döntőt. Legutóbb 16 évvel ezelőtt volt arra példa, hogy az AFC és az NFC legjobbja (alapszakaszgyőztese) küzdjön meg egymással a Super Bowlban.

A SUPER BOWLOK LEGJEI 
Legtöbb MVP-cím: 3 Joe Montana San Francisco 49ers
Legtöbb touchdown: 8 (4 mérkőzésen) Jerry Rice San Francisco 49ers
Legtöbb futott yard összesen: 354 (4 mérkőzésen) Franco Harris Pittsburgh Steelers
Legtöbb futott yard egy mérkőzésen: 204 Timmy Smith Washington Redskins
Leghosszabb futás: 75 yard Willie Parker  Pittsburgh Steelers
Legjobb irányító mutató: 127.8 (4 mérkőzésen) Joe Montana San Francisco 49ers
Legtöbb passzolt yard összesen: 1 156 (3 mérkőzésen) Kurt Warner St. Louis Rams és Arizona Cardinals
Legtöbb passzolt yard egy mérkőzésen: 414 Kurt Warner St. Louis Rams
Legtöbb elkapott yard összesen: 589 Jerry Rice San Francisco 49ers
Legtöbb elkapott yard egy mérkőzésen: 215 Jerry Rice San Francisco 49ers
Legtöbb interception egy mérkőzésen: 3 Rod Martin Oakland Raiders
Legtöbb sack egy mérkőzésen: 3 Reggie White Green Bay Packers
  3 Darnell Dockett Arizona Cardinals
A LEGNÉZETTEBB MŰSOROK AMERIKÁBAN 2000. JANUÁR 1. ÓTA 
1. Super Bowl XLIII Pittsburgh Steelers–Arizona Cardinals 98.7 millió néző 2009. február 1. NBC
2. Super Bowl XLII New England Patriots–New York Giants 97.5 millió 2008. február 3. Fox
3. Super Bowl XLI Indianapolis Colts–Chicago Bears 93.2 millió 2007. február 4. CBS
4. Super Bowl XL Pittsburgh Steelers–Seattle Seahawks 90.7 millió 2006. február 5. ABC
5. Super Bowl XXXVII Tampa Bay Buccaneers–Oakland Raiders 88.6 millió 2003. január 26. ABC
6. Super Bowl XXXIV St. Louis Rams–Tennessee Titans 88.5 millió 2000. január 30.  ABC
7. Super Bowl XXXVIII New England Patriots–Carolina Panthers 88.4 millió 2004. február 1. CBS
8. Super Bowl XXXVI New England Patriots–St. Louis Rams 86.8 millió 2002. február 3. Fox
9. Super Bowl XXXIX New England Patriots–Philadelphia Eagles 86.1 millió 2005. febuár 6. Fox
10. Super Bowl XXXV Baltimore Ravens–New York Giants 84.3 millió 2001. január 28. CBS
       
12. Jóbarátok utolsó epizód 52.5 millió 2004. május 6. NBC
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik