Adetokunbo villogott, a Bucks a Philly ellen zárta le rossz szériáját

GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2018.03.05. 09:27
null
Jannisz Adetokunbóék lezárták a vereségszériájukat
Nagy előnyt puskázott el a Philadelphia Milwaukee-ban, így Jannisz Adetokunbóék lezárták a vereségszériájukat és fontos győzelmet arattak az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. Sorozatban nyolcadik sikerét is begyűjtötte a New Orleans, nyerni tudott Washingtonban a Pacers, szoros végjátékot húzott be a Clippers, nem hibázott a Toronto.

 

Atlanta Hawks–Phoenix Suns 113–112

Prince triplája döntött. Szoros meccset játszottak a csapatok, egyik fél sem vezetett hét pontnál nagyobb különbséggel az este folyamán, viszont 24 alkalommal változott az elöl lévő együttes kiléte. Az álmoskönyvek nem ígértek sok jót a Hawks számára, miután Kent Bazemore pihentetés miatt az egész találkozót kihagyta, Dennis Schröder pedig a hajrát ülte ki egy sérülés miatt, de hét másodperccel az órán érkezett Taurean Prince, kihasználta Plumlee zárását és bevágta a mérkőzést eldöntő triplát - ugyan volt még egy dobása a Sunsnak, de azt Booker elrontotta, így egypontos Atlanta-győzelem született. Prince egyébként is remekül játszott, 22 pontot szórt 6/8 triplával és amúgy is a szezoncsúcsot jelentő 17 hármas miatt maradtak partiban a festékben húsz ponttal eredményesebb Phoenixszel szemben, következőleg Torontóban lépnek majd pályára.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

A siker nem jött össze. 33 gólpassz, húszpontos siker a festékben és remek egyéni teljesítmények, ha csak ennyit tudunk a Sunsról, valószínűleg azt mondanánk, hogy megnyerte a meccset a vendégcsapat, de lezárni mégsem tudta a találkozót. TJ Warren (35 pontt, 16/26 mezőnyből) parádézott, Devin Booker is hozta a kellő tűzerőt (20 pont, 8/18 mezőnyből), Elfrid Payton tripla-duplázott (11 pont, 10 lepattanó, 14 gólpassz), a padról pedig Marquese Chriss (18 perc, 17 pont, 4/5 tripla, 5 lepattanó, 4 blokk) hozott extrát, de ezzel együtt sem sikerült nyerniük - védekezésben nem álltak a helyzet magaslatán, a Hawks pedig ezt kihasználta.

A Hawks legjobb dobói: Prince 22/18, Schröder 21/6, Dorsey 12/6, Delaney 12/9
A Suns legjobb dobói: Warren 35/3, Booker 20/9, Chriss 17/12

Toronto Raptors–Charlotte Hornets 103–98

A vége szoros lett. Kőkemény védekezéssel igyekezett elvenni ellenfele kedvét a Toronto és magabiztosan vezetett is a hazai alakulat, a negyedik negyedet 13 pontos előnyből kezdhette meg. A záró etapban azonban felszívta magát a Hornets és két egységre csökkentette a különbséget, a falhoz szorította a Raptorst, de a kanadaiak válaszolni tudtak: előbb Lowry bombázott be egy nagy triplát, majd DeRozan is betalált kintről, a dobóhátvéd aztán hozzátett még egy 2+1-et is, ezzel ismét tíz pontos előnyhöz juttatta csapatát. Innentől már csak büntetőzni kellett, azt megoldották a hazaiak, így újabb fontos győzelmet húztak be és Dwane Casey szerint ilyen helyzetekben tavaly még rendre összeomlottak és kikaptak, most viszont már nem, itt látszik, hogy előrébb léptek az idei szezonra. Az utóbbi 12 meccsből a 11. sikerüket könyvelhették el és továbbra is őrzik a keleti első helyüket.

Ennyit a playoffról? Nagyon gyengén dobott ezen az estén a Hornets, csak 37,6%-kal céloztak mezőnyből Walkerék és csapatszinten összesen öt triplát tudtak a gyűrűbe küldeni, nem találták a torontói védekezés ellenszerét, így a jobb periódusuk során sem tudtak igazán lendületbe jönni. Ezzel viszont lehet, hogy el is búcsúzhatnak a rájátszástól, mert bár Torontóban ki lehet kapni, az ötös sikerszéria után most már sorozatban harmadszor szenvedtek vereséget, idegenben csak 10-21-re állnak és 5,5 meccsre vannak a keleti nyolcadik Miamitól úgy, hogy már csak 18 találkozót játszanak le - nagyon nagy hajrá kellene Howardéktól az alapszakasz utolsó heteiben.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 19/6, Valanciunas 18/6, Ibaka 17/9
A Hornets legjobb dobói: Walker 27/9, Lamb 16/3, Kaminsky 15/3

Washington Wizards–Indiana Pacers 95–98

Sima Pacers-győzelemből szoros végjáték. Ezen a meccsen abszolút az Indiana akarata érvényesült, Victor Oladipo (33 pont, 11/20 mezőnyből, 7 lepattanó, 3 labdaszerzés) vezetésével elöl-hátul nagyon agresszívek voltak a vendégek, jól támadták a gyűrűt és ők diktálták a tempót, ennek megfelelően szinte végig irányították is a mérkőzést. Az első negyedet már megnyerték tíz ponttal és a záró etapot 15 egységnyi előnnyel kezdhették meg, de ahelyett, hogy lezárták volna a kérdéseket, beleszaladtak egy 0-12-es periódusba és kapaszkodniuk kellett a végén. Ismét elő tudták azonban venni az agresszív periméter-védekezésüket Beal ellen, volt egy kis szerencséjük is (a Wizards hátvédje ziccert rontott 96-95-nél, 19 másodperccel az órán), majd bár nem büntetőztek jól, de végül ez is elégnek bizonyult egy nagy győzelemhez - megmenekültek, közvetlen riválisuk otthonában tudtak nyerni, így felléptek a keleti negyedik helyre.

Beal elfáradt a végére. Pokoli nehéz dolga volt ezen az estén Bradley Bealnek, Cory Joseph tapadt rá végig és a Pacers csapatvédekezése is rá volt kihegyezve, így sokkal inkább csak passzolni tudott, mint dobni - 8/27-es mezőnymutatóval, 11 gólpasszal zárta a találkozót. A végjátékot aztán nem tudta megoldani, három olyan dobást is elrontott az utolsó fél percben, amellyel egyenlíthetett, vagy átvehette volna a vezetést, két eladott labdát is vétett kulcspillanatban és bár saját bevallása szerint is fáradt volt, azt is hozzátette, hogy ez nem lehet kifogás, meg kellett volna oldania a helyzeteket. Ez viszont most a meccsbe és a keleti negyedik helybe került a Wizards számára, a fővárosiak sorozatban harmadszor kaptak ki, a széria alatt pedig Beal alig 30,2%-kal tüzel mezőnyből, van min javítani.

A Wizards legjobb dobói: Beal 22/6, Porter 17/6, Morris 12/6
A Pacers legjobb dobói: Oladipo 33/6, Bogdanovic 20/9, Joseph 16/3

Dallas Mavericks–New Orleans Pelicans 109–126

Megvan a nyolcadik is. Nem szakadt meg a Pelicans sikerszériája, sorozatban nyolcadszor is nyerni tudott a társaság, méghozzá ezúttal a papírformának megfelelően könnyedén – a nagyszünetben 16 pont volt közte és bár a negyedik negyedben még megpróbált rohamozni a Dallas, kezelni tudták a helyzetet a vendégek. Anthony Davis ezúttal a palánk alatt dolgozott (23 pont, 13 lepattanó, 3-3 labdaszerzés és blokk), Jrue Holiday parádézott (30 pont, 12/19 mezőnyből, 7 gólpassz), Nikola Mirotic a kinti tűzerőt hozta (24 pont, 6/11 tripla), Rajon Rondo pedig egy lepattanóval maradt le a tripla-dupláról, kiválóan játszott a New Orleans – ezzel jelen pillanatban negyedikek Davisék Nyugaton, szerda hajnalban pedig ki-ki meccset vívnak a Clippersszel. Érdekesség: a nyolc győzelem alatt 127 pontot átlagolt a Pelicans, Cousins nélkül szenzációs a támadójáték...

Nowitzkinek és Smithnek lehet örülni. A Dallas legendája 23 ponttal szezoncsúcsot szórt ezen az estén 26 perc alatt és bevert 3/5 triplát is, nyolc mezőnykosara pedig azt jelenti, hogy a vonatkozó örökranglistán megelőzte Elvin Hayest és fellépett a nyolcadik helyre - 10.980 kosárnál tart a német eddigi pályafutása során. Rajta kívül az újonc Dennis Smith Jr-nak örülhetnek még a csapatnál, a fiatal karmester 23 ponttal és 8 gólpasszal jelentkezett, ő lehet a jövő egyik alapköve, másról viszont most nem nagyon beszélhetünk velük kapcsolatban, mert jelenleg csak a Sunsnak van több veresége náluk...

A Mavericks legjobb dobói: Smith 23, Nowitzki 23/9, Barnes 18/3
A Pelicans legjobb dobói: Holiday 30/6, Mirotic 24/18, Davis 23

Milwaukee Bucks–Philadelphia 76ers 118–110

Ezt nyernie kellett volna a Phillynek. Szenzációsan kezdték a meccset Saricék, 43 pontot szereztek az első negyedben és komoly előnybe kerültek, vezettek már húsz ponttal is és úgy tűnt, hogy sima győzelmet aratnak riválisuk otthonában. Azonban a második félidőben az intenzitást és a koncentrációt tekintve nagyon visszaestek, sorra jöttek a hibák és a Bucks egy negyed alatt eltüntette a különbséget, elkapta a fonalat és a záró etapban meg is nyerte a találkozót, így egy már félig kézben lévő derbit buktak el a vendégek. Ennek fő oka a figyelmetlenség volt, szezoncsúcsot jelentő 26 labdát adtak el Embiidék, ezekből kaptak 36 pontot, a hazaiak pedig önbizalmat nyertek, a Philly innentől nem tudta tartani a tempót. Ben Simmons szerint nagyon rosszul játszottak, nem hajtották végre a játékokat, ebből a meccsből pedig tanulniuk kell - fájó vereség ez számukra, most ráadásul back-to-backet vívnak a Pacersszel.

Nagyon kellett ez a Bucksnak. Sorozatban négy vereség és a botrányosan sikerült első negyed után rendkívül fontos volt a hazaiaknak, hogy javulni tudjanak, saját bevallásuk szerint pedig most a megfelelő mentalitással és agresszivitással léptek pályára a második félidőben. Jannisz Adetokunbo tarthatatlan volt (35 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz), vezetésével folyamatosan rohant az együttes, ültek a triplák és most a lepattanózást is megnyerték, a támadópattanókat tekintve 16-6-ra bizonyultak jobbnak – a rengeteg labdaszerzés és a nagy akarat végül győzelmet ért, sőt, az utolsó percekben már izgulniuk sem kellett, mert tíz pont körüli előnyben voltak.

A Bucks legjobb dobói: Adetokunbo 35/3, Bledsoe 22/6, Parker 13/9
A 76ers legjobb dobói: Saric 25/12, Embiid 19, Redick 17/12

Los Angeles Clippers–Brooklyn Nets 123–120

Clutch játékok kellettek a Clippers sikeréhez. A hazaiak rögtön egy 10-0-s rohammal nyitották a meccset és úgy tűnt, hogy a papírformának megfelelően sima győzelmet arathatnak, de a Nets kiváló dobóformája ezt meggátolta és végig szorosan alakult a küzdelem – a második félidőben már nagyon kapaszkodniuk kellett Jordanéknek. Az utolsó bő fél percben aztán megcsinálták a clutch játékokat és bár a negyedik negyedben már inkább a Brooklyn vezetett, végül fordított a LAC: 33 másodpercel az órán Austin Rivers emelt be egy hármast, amellyel visszavette a vezetést csapatának, majd nyolc másodperccel a vége előtt Lou Williams süllyesztett el egy tempót. Ezt követően Harris triplakísérletét blokkolta az újonc Sindarius Thornwell, így nagy csatában, de kiizzadta a kötelezőt Doc Rivers együttese.

Egy hajszál hiányzott. Hiába kezdett rosszul, összeszedte magát és remek támadójátékot mutatott be a Brooklyn, különösen a kispad révén: Caris LeVert 27 ponttal és 5/7 triplával villogott, de mind a négy cserejátékos eljutott legalább 14 pontig. Csapatszinten végül 30 gólpasszal és 19 bedobott hármassal zártak, ennek köszönhetően fordítani is tudtak és a negyedik negyedben többször is vezettek öt ponttal, de hiába: az utolsó másfél percben 0/5-öt dobtak mezőnyből és kulcshelyzetben eladták a labdát, ezek a hibák pedig most nem fértek bele. Az utóbbi tizenegy meccsből ez már a tizedik vereségük volt, szerda hajnalban pedig a Warriors otthonában lesz az idegenbeli túrájuk következő állomása.

A Clippers legjobb dobói: Rivers 27/12, Harris 26/6, Williams 21/3
A Nets legjobb dobói: LeVert 27/15, Carroll 20/18, Harris 19/9

Sacramento Kings–New York Knicks 102–99

Izgalmas végjáték. Sima Kings-sikernek tűnt ez a találkozó, a negyedik negyed elején még 19 ponttal vezetett a hazai csapat, de aztán nagyot fordult a meccs, lendületbe jött a Knicks és 97-97-nél kiegyenlített egyetlen perccel a vége előtt. Bogdanovics nagy kosarával ismét előnybe került a Sacramento, de O'Quinn büntetőkkel válaszolt, így maradt még egy lövése a Kingsnek arra, hogy megnyerje a meccset. A labda Skal Labissiere kezébe került, aki gondolkodott kicsit, majd a meccsenként átlagosan 0,6 triplát elvállaló másodéves magasember elsüllyesztette a mérkőzést eldöntő kinti dobást - saját bevallása szerint ennél a játéknál Fox vagy Bogdanovics kezébe kellett volna kerülnie a játékszernek, de most így alakult. Nem volt azonban még vége, a padról berohant ünnepelni Zach Randolph és a rutinos erőcsatár technikait kapott ezért, így még egy lehetősége nyílt a New Yorknak, de Lee kihagyta a büntetőt, Burke pedig az egyenlítőnek szánt triplát, így maradt a sacramentói siker.

Talán még nem késő tankolni. Az utóbbi 13 meccsből a 12. vereségét gyűjtötte be a New York és bár az együttes a szezon első felében még a playoffért harcolt, legkésőbb Kristaps Porzingis sérülésekor nyilvánvalóvá vált, hogy ez már nem opció többé. Azt nem lehet rájuk fogni, hogy sorra buknák el a meccseket szándékosan, de az tény, hogy mérsékelten sikeresek és jelen pillanatban 3,5-4 mérkőzéssel előzik meg a Magic-Nets-Hawks triót, van még tehát remény arra, hogy "utolérik" őket a hátralévő időben...

A Kings legjobb dobói: Bogdanovics 22/9, Labissiere 14/3, Jackson 12/3, Koufos 12, Hield 12/6
A Knicks legjobb dobói: Hardaway Jr. 24/6, Kanter 14, O'Quinn 14

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik