A Washington újra felpörgött, a Los Angeles seprűzésben

Vágólapra másolva!
2012.05.01. 08:08
null
A St. Louis–Los Angeles meccs csak első ránézésre volt sima (Fotó: Reuters)
Címkék
Alekszandr Ovecskin emberelőnyben szerzett harmadik harmadbeli góljával a Washington Capitals 3–2-re győzött a New York Rangers otthonában, s ezzel 1–1-re alakította a két csapat párharcát az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) keleti főcsoport-elődöntőjében. A másik hétfői mérkőzésen a Los Angeles Kings növelte az összetettbeli előnyét, miután simán, 5–2-re nyert a St. Louis Blues vendégeként.

 

Bár csak a hetedik helyen kúszott be a rájátszásba a Washington, a jelek szerint nem szeretné beérni a címvédő Boston Bruins búcsúztatásával. A fővárosiak a keleti első kiemelt New York Rangers ellen is bizonyították, hogy idegenben különösen rámenősek – a Madison Square Gardenben aratott diadal már a negyedik vendéggyőzelmük volt az idei playoffban.

Mike Knuble és az előző két gardenbeli playoffmeccsén is a kapuba találó Jason Chimera az első harmadban kétgólos előnyt szerzett a látogatóknak. Brad Richards még abban a játékrészben megkezdte a törlesztést, de Ryan Callahan emberelőnyös egyenlítésére egészen a záró periódus hetedik percéig várni kellett.

Hiába került azonban lélektani előnybe a Rangers, azzal ugyanúgy nem tudott élni, ahogyan a három meccs kihagyása után újra egészséges Brian Boyle visszatérésével sem. A mindent eldöntő gólt Ovecskin verte be 7:27 perccel a vége előtt, így a Capitals igencsak kedvező helyzetben várja a most következő két fővárosi meccset.

Még jobb szituációban van a Los Angeles, amely két győzelemmel utazik haza St. Louisból, azaz egyelőre „söprésre" áll. Már az első harmadban körvonalazódott az újabb Kings-siker: Anze Kopitar kétszer – egyik alkalommal emberhátrányban –, Mike Richards és Jeff Carter egyszer-egyszer talált a kapuba a nyitó periódusban, így 4–0-val fordultak a felek.

Érdekesség, hogy az első húsz percben két gólpasszig jutó Dustin Brown keze a Kings mind a négy emberhátrányos góljában benne volt ebben a playoffban: kettőt előkészített, kettőt ő maga ütött. A detroiti Henrik Zetterberg 2008-as bravúrja óta nem akadt ilyen széria a ligában.

Csupán egy találat hiányzott ahhoz, hogy a Kings beállítsa az 1993 óta érvényben lévő, rájátszásbeli első harmados csapatcsúcsát – ennek elmaradása miatt igazából senki sem mérgelődött, hiszen a győzelem volt a lényeg. S bár Andy McDonald a második etap legelején rögvest szépített, Justin Williams szinte azonnal visszaállította a különbséget, és Matt D'Agostini hajrábeli beköszönése már nem osztott, nem szorzott.

Miközben a Kings sorozatban az ötödik idegenbeli playoffmeccsét nyerte meg – vendégjátékaival aknázta alá a negyeddöntőben a tavaly döntős Vancouver idei útját –, addig a St. Louis kapcsán egy keserű statisztikát érdemes említeni: a Blues mind a kilenc emberelőnyös lehetőségét elpuskázta a hétfői mérkőzésen.

NHL, RÁJÁTSZÁS
KELETI FŐCSOPORT, ELŐDÖNTŐ, MÁSODIK MÉRKŐZÉS
New York Rangers (1.)–Washington Capitals (7.) 2–3
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–1
NYUGATI FŐCSOPORT, ELŐDÖNTŐ, MÁSODIK MÉRKŐZÉS
St. Louis Blues (2.)–Los Angeles Kings (8.) 2–5
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–0 a Los Angeles javára

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik