A visszatérő Kevin Durant és az OKC szétszedte a Jazzt

ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDO.HU)ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDO.HU)
Vágólapra másolva!
2015.11.24. 09:21
null
LeBron James (balra) ezúttal az előkészítésben jeleskedett (Fotó: Reuters)
Kevin Durant kéthetes kényszerpihenő után extra meccsel tért vissza, a Thunder pedig a liga egyik legjobb védelmét szedte ízekre az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) hétfői játéknapján. A hét keleti játékosának választott LeBron James immár a liga történetének 25. legjobb gólpasszadója, míg a Cavs újabb győzelemmel erősítette meg keleti első helyét. Hosszabbítás után nyert a Hornets a Kings ellen, a Miami védekezése ezúttal a Carmelo Anthony, Kristaps Porzingis duót tartóztatta fel, egykori játékosa volt a Pistons veszte Milwaukee-ban, a Spurs pedig kisemberei révén simázta le a Sunst. A Wolves végre-valahára nyert otthon, amit a nyeretlen Philly bánt – lássuk a részleteket!

 

Charlotte Hornets–Sacramento Kings 127–122 – hosszabbítás után

Hidd el, hogy győzhetsz! A találkozó elején előnyben játszott, ám attól a ponttól kezdve folyamatosan esett vissza a hazai együttes – a harmadik játékrészben már 20 pontra rúgott a hátrányuk. Viszont az extra napot kifogó Walker (16/23, 4/6 tripla, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 3 blokk) vezetésével remek negyedik negyedet produkált és visszajött a meccsbe a Hornets. A rendes játékidő végjátékában ugyan két alkalommal mentett még a Kings – pedig Walker ziccere után már csak 0.7 másodperc maradt az órán –, de a ráadás már egyértelműen a hazaiaké volt.

Így kell elbukni egy megnyert meccset. A harmadik negyed elején a sérülésből visszatérő Rudy Gay (13/21 mezőnyből, 10 lepattanó) egymaga vágott ki egy 9–0-s rohamot, amivel megint ellépett a Kings, de aztán jött a fent említett összeomlás. Az utolsó öt percben nem szereztek pontot, csak Belinelli 7 másodperccel a lefújás előtt, illetve Gay az utolsó pillanatban, így jöhetett a ráadás. Itt viszont már Walker mellett Lint sem tudták megállítani – pedig Rondo 14 pontot, 20 gólpasszt, Cousins pedig szintén dupla duplát (13/21, 11 lepattanó) szállított. Karl mester szerint a fáradtság miatt úszott el a siker.

A Hornets legjobb dobói: Walker 39/12, Batum 18/3, Lin 14/3
A Kings legjobb dobói: Cousins 30/6, Gay 28/6, Belinelli 17/6

Cleveland Cavaliers–Orlando Magic 117–103

James újabb mérföldköve. Az Irving és Shumpert mellett Mo Williamst és Mozgovot is nélkülöző Cavs egyetlen minimális megingástól eltekintve végig kontroll alatt tartotta a mérkőzést. Love (11/18 mezőny, 6/9 tripla) és JR Smith (10/16, 6/10 tripla) egyaránt szezoncsúcsot szállítottak és Dellavedovával (9 gólpassz, 0 eladott labda) karöltve összesen 16 triplát rámoltak be, csapatszinten 50 százalékos hatékonyság felett dobott a Cavs. James ez alkalommal háttérbe vonult és az előkészítésre koncentrált (7/14, 13 gólpassz), viszont a gólpasszok tekintetében az NBA örökranglista 25. helyére lépett fel. Ezzel ő a második játékos a liga történetében Oscar Robertson után, aki a szerzett pontok és az asszisztok listáján is bejutott a Top 25-be. A Cavs továbbra is veretlen hazai pályán.

Tenni kell a triplák ellen.
Egyetlen játékelemben mutatkozott nagyobb különbség a felek között, ez pedig az értékesített hárompontosok száma. A Magic képtelen volt hatástalanítani a hazaiak triplakísérleteit, a második negyedben, amikor már tízzel vezettek a vendégek másfél perc alatt leadták fórjukat, hála Love három kinti dobásának. Ott nagy törés következett be a Magic játékában, és a vendégek nem bírták el Payton 0 pontos meccsét, ahogy azt sem, hogy Vucsevics –34-es, Harris –28-as +/- mutatóval zárt, már nem volt válaszuk a hazai rohamokra.

A Cavaliers legjobb dobói: Love 34/18, JR Smith 26/18, Dellavedova 15/12, James 15
A Magic legjobb dobói: Nicholson 18/9, Fournier 13/9, Vucsevics 12

Miami Heat–New York Knicks 95–78


Tehetetlen volt a Knicks. Zseniálisan védekezett a Miami és az első félidőben el is döntötte a mérkőzés sorsát – teljesen megfojtotta a New York támadójátékát. A vendégeknél Anthony 21, Porzingis 20 pontig jutott, de mindketten gyengén dobtak, rajtuk kívül pedig csak Lopez és Afflalo jutott tíz egység fölé – a többiek összesen 14 pontot tudtak hozzátenni. A 32 százalékos mezőnymutató és az első félidőben elért harminc pont önmagáért beszél, eddigre már húsz pont felett hátrányban játszott Derek Fisher csapata, így megszakadt négy meccs óta tartó győzelmi sorozata.

Elöl a Heat sem sziporkázott.
Az idei Miamira leginkább ez jellemző, kőkemény védekezés, elöl pedig szenvedés, de ez most eredményesnek bizonyult – már az első negyedet hét ponttal nyerték, a második játékrészben pedig a cserékkel valósággal állva hagyták ellenfelüket. A leghatékonyabb pontszerző Tyler Johnson volt, de érdemes kiemelni a parádésan védekező, ugyanakkor elöl is nagy hatással beszálló Winslow-t – az ő 30 játékperce alatt 28 pontot vert a Knicksre csapata.

A Heat legjobb dobói: Bosh 16/3, Wade 16, Dragic 13/3
A Knicks legjobb dobói: Anthony 21, Porzingis 20/9, Lopez 12

Milwaukee Bucks–Detroit Pistons 109–88

Monroe nyerte a centerek csatáját. A találkozó egyik kérdése volt, hogy mire megy az ex-Piston Monroe korábbi társával, a liga jelenlegi legjobb pattanózójával, Drummonddal – nos, ebből a csatából a Bucks centere került ki győztesen. 20 pontja és 13 lepattanója mellett jól védekezett Drummondon (15 pont, 15 lepattanó, 6/14 mezőnyből) és ő volt a vezére a hazaiak második negyedbeli futásának – sőt, a harmadik negyedben is ő vitte a pálmát, a Milwaukee pedig itt teremtette meg a különbséget. Drummondhoz hozzátartozik, hogy az első félidőben még nem játszott rosszul, ám kapott egy ütést és a fordulás után már nem szerzett kosarat – Van Gundy szerint azonban nincs komoly probléma.

Extra hatékony volt a Bucks. Jason Kidd nagyon jól felkészítette csapatát erre a találkozóra, hiszen amellett, hogy Drummondot limitálni tudták, Ilyasovát pont nélkül tartották (0/7), de Reggie Jacksont is teljesen levették a pályáról (3/11 mezőnyből, 7 pont) – ugyan a padról Dinwiddie próbált lendületet adni a vendégeknek, minden kulcsemberüket megfogták a hazaiak. Ezzel szemben a Milwaukee-nál összesen heten lépték túl a tíz pontos határt, 51 százalékkal dobtak mezőnyből, szétosztottak harminc gólpasszt és 9/13 (!) triplát süllyesztettek el – idei talán legjobb teljesítményükkel arattak nagyszerű győzelmet.

A Bucks legjobb dobói: Monroe 20, Antetokunbo 17/3, Middleton 16/6
A Pistons legjobb dobói: Caldwell-Pope 17/9, S. Johnson 16, Drummond 15

Minnesota Timberwolves–Philadelphia 76ers 100–95


Garnettre és Wigginsre nem volt orvosság. A Timberwolves idén még nem nyert meccset otthon, és a Philadelphia ellen is igencsak rezgett a léc – félidőben hatpontos hátrányban voltak a hazaiak. A harmadik negyed elején aztán a veterán erőcsatár megrázta magát, zsinórban három kosarat szerzett, ezzel vette át a vezetést a Wolves, de a záró játékrész elején is tapadt még a Philadelphia, öt pontos előnyt harcoltak ki a vendégek. Andrew Wiggins azonban 17 pontjához hozzátoldott még 15-öt, az utolsó percben pedig Kevin Martinnal dobatott egy triplát – teljesen uralta a negyedik negyedet, egyszerűen nem volt senki, aki meg tudta volna fogni.

Van, amikor semmi sem sikerül. Napok óta téma, hogy vajon a Philly győz vagy a Warriors kap ki hamarabb – a Warriors egyelőre nem lassít, az idei 76ers pedig szerencsétlen csillagzat alatt született. Az újonc nagyemberek csatájában egyértelműen nyert Okafor (25 pont, 12 pattanó) Townsszal szemben (6 pont, 2 lepattanó, faultgondok), a cserepadról is érkeztek a pontok (Canaan, Thompson és Covington is 3-3 triplát vágott be), egálra hozták a pattanócsatát, volt tehát mibe kapaszkodniuk. A történet azonban már a megszokott: az utolsó negyedben megint senki nem tudott előlépni, és a túloldalon ismét megtette ezt valaki.

A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 32/3, Dieng, LaVine 12-12
A 76ers legjobb dobói: Okafor 25, Covington 18/9, Thompson 15/9

San Antonio Spurs–Phoenix Suns 98–84

A Spurs-kisemberek elintézték.
Ott nyerte meg a meccset a San Antonio, ahol a legfájóbb a rengeteg tehetséges hátvéddel rendelkező Suns számára – a periméteren. Kawhi Leonard (24 pont, 13 pattanó, 4 labdalopás, 4 assziszt) tarthatatlan volt, Tony Parker egyenesen sziporkázott (20 pont 10/13-as mezőnymutatóval, 8 gólpassz), kettejük között pedig Danny Green talán szezonja első jó meccsét játszotta. Ehhez jött még a padról Ginóbili és Mills jó játéka, de a védekezés legalább annyira kellett a sikerhez, mint a támadójáték. 28 eladott labdába kergették bele a Sunst, Knight egymaga nyolcat adott el – szinte észre sem vettük, hogy LaMarcus Aldridge továbbra sem állhat a Spurs rendelkezésére sérülés miatt.

Eric Bledsoe hiányzott. A térdsérülését kúráló irányítóval nem macska-egér harcra emlékeztetett volna a hátvédek találkozója, de ennek ellenére tény: a 34 pontos első félidő (negatív szezoncsúcs) után nem sok mindenben reménykedhettek Jeff Hornacek fiai. A szakember mindent megtett, hogy felrázza a társaságot, reklamálásért még technikait is kapott, de hiába Markieff Morris extra dobóformája (12/15 mezőnyből), és a fiatal Ty Warren 16 pontja, ennyiben ki is merültek a pozitívumok. A Suns 7–7-tel áll, a Spurs viszont 11–3-ra javította a mérlegét, amivel Nyugat második helyét foglalja el.

A Spurs legjobb dobói:
Leonard 24/3, Parker 20, Green 18/12
A Suns legjobb dobói: Mark. Morris 28/6, Knight 18/6, Warren 16

Utah Jazz–Oklahoma City Thunder 89–111


A kétfejű sárkánnyal nem bírt a Jazz. Kevin Durant november 10-e után lépett ismét pályára, és ha már ott volt, meg is nyerte a Utah elleni csoportrangadót: alig tudott hibázni dobást (10/13 mezőnyből), és védekezésben is remekelt (6 pattanó, 4 labdalopás). Russell Westbrook sem tétlenkedett, ha nem csak 27 percig tart a bevetése, akkor gond nélkül tripla duplázott volna (20 pont, 9 gólpassz, 7 lepattanó). De csak ennyire volt ma szükség tőle, a második negyedben 40 pontot rakott fel a táblára a Thunder, félidőben 17 ponttal vezetett, innentől kezdve pedig a cseresor lerendezte a meccset. A Jazz szerezte a találkozó utolsó 12 pontját – így kapott ki 22 egységgel…

Nem működött a Utah. A magasemberek és Gordon Hayward igyekezett menteni a menthetőt, de az egyébként back-to-back játszó OKC teljesen más dimenzióban kosárlabdázott ma, így Quin Snyder sem erőltette egy idő után egyik húzóembere játékát sem. A Jazz a liga második legjobb védelmével rendelkezett a meccs előtt, ebből ma nem sok minden látszott – kívül-belül megfogta őket az Oklahoma. A hazai drukkereknek egy örömük volt, Enes Kanter 21 percet kapott, így bőven volt lehetőségük kipfujolni az előző szezon közben nem túl elegánsan távozó centert.

A Jazz legjobb dobói: Hayward 19/3, Favors 11, Gobert 10
A Thunder legjobb dobói: Durant 27/9, Westbrook 20, Morrow 15/9

NBA, ALAPSZAKASZ
Charlotte Hornets–Sacramento Kings 127–122 – hosszabbítás után
Cleveland Cavaliers–Orlando Magic 117–103
Miami Heat–New York Knicks 95–78
Milwaukee Bucks–Detroit Pistons 109–88
Minnesota Timberwolves–Philadelphia 76ers 100–95
San Antonio Spurs–Phoenix Suns 98–84
Utah Jazz–Oklahoma City Thunder 89–111

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik