A tűzzel játszik a San Antonio, vészesen közel a kiesés

Vágólapra másolva!
2011.04.26. 07:54
null
Marc Gasol és a Memphis nem szándékozik felhúzni a sorompót a San Antonio előtt (Fotó: Reuters)
A korábbi szezonokban egyetlen playoffmeccset sem nyerő Memphis Grizzlies 104–86-ra legyőzte a San Antonio Spurst az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) magyar idő szerint kedd hajnali mérkőzésén, így már csupán egy lépésre van a továbbjutástól. E nyugati játéknapon a Dallas újra előnyt szerzett a Portlanddel szemben, míg a Denver nagy csatában elkerülte a söprést.

 

MEMPHIS–SAN ANTONIO 104–86

Tim Duncan, a San Antonio emblematikus figurája alighanem szebb ajándékot remélt a 35. születésnapján a hatpontos produkciónál és a kettő híján húszpontos vereségnél, de ahogyan mondani szokták, ez van. Pedig egészen jól indult az este, az alapszakaszt 61 győzelemmel záró Spurs játékosai lendületesen kezdtek, pontosan céloztak, és a meglepő fordulatokat hozó párharc során először vonultak előnnyel a nagyszünetre.

A folytatásra azonban már az alapszakasz hajrája óta gyengélkedő Spurs jött ki, és a hazaiak – élve a csarnokot csurig megtöltő szurkolóik fergeteges biztatásával – 14–0-val nyitották a harmadik periódust. Sam Young zsákolása után a Spurs labdái újra utat találtak a Grizzlies gyűrűjébe, a hátrány mégis fokozatosan nőtt, és amikor 5:43 perccel a vége előtt Shane Battier a helyére küldött egy triplát (94–74), Gregg Popovich, a vendégek szakvezetője gyakorlatilag feladta a meccset, végleg kivonván kezdőit a harcból.

A hazaiaknál Mike Conley 15 ponttal és hét gólpasszal vitte a prímet, Darrell Arthur 14, Tony Allen 12, Zach Randolph és O.J. Mayo 11-11 pontig jutott. A Spursben Tony Parker mind a hét első félidőbeli mezőnydobását célba juttatta, de később elbizonytalanodott (hét labdaeladás), így be kellett érnie 23 ponttal. Manu Ginóbili 14, Gary Neal 11, George Hill és a széria során először pályára lépő Tiago Splitter 10-10 pontot szerzett.

Amióta a rájátszás első fordulójának mérkőzéseit is négy nyert mérkőzésre játsszák (2003), a 2007-es Golden State Warriors után a Memphis lehet az első csapat, amelyik nyolcadik rangsorolt létére elbúcsúztatja az első kiemeltet.

DALLAS–PORTLAND 93–82

Az akkori nagy vesztes a Dallas Mavericks volt, amely az idén igencsak megkínlódik a Portlanddel, de egyelőre jó úton halad a főcsoport-elődöntő felé. Az első félidő jelentős részében a Portland vezetett, a nagyszünetre fordult a kocka, a harmadik periódusban pedig – Dirk Nowitzki 11-et akkor szerzett a 25 pontjából – húsz fölé kúszott a hazai előny.

A dallasiaknak nem volt más dolguk, mint vigyázni a fórra, nehogy úgy járjanak, mint szombaton, amikor 23 pontos második félidei előnyről buktak. Nem jártak úgy. A Blazers ugyan megint megkezdte a felzárkózást, csakhogy a negyedik negyedben emberei elbaltáztak zsinórban tíz mezőnydobást, a dallasiak pedig kiválóan szedték a lecsorgó labdákat és harcolták ki a személyi dobásokat.

A 14 pontig jutó Tyson Chandler egymaga 20 lepattanót gyűjtött (egyéni playoffcsúcs), ezek közül 13-at a támadópalánk alatt – ehhez fogható teljesítményre (14) legutóbb Shaquille O'Neal volt képes a rájátszásban még 1995-ben. Chandler és Nowitzki teljesítményét jól egészítette ki Jason Terry 20 és Shawn Marion 14 pontja, valamint Jason Kidd 14 gólpassza.

A Portlandban Andre Miller (18), Gerald Wallace (16), LaMarcus Aldridge (12) és Nicolas Batum (12) neve szerepelt legelőrébb a lőlapon. A Blazers ebben a szezonban mind a négy alkalommal legyőzte pályaválasztóként a Mavst, úgyhogy a csata még nincs lefutva.

DENVER–OKLAHOMA 104–101

A magyar idő szerint kedd reggel véget érő harmadik mérkőzésen a Denvernek nem sikerült megfékeznie a vendégek két pontgyárosát, Kevin Durantet (31 pont) és Richard Westbrookot (30), a többieket viszont igen, és ez volt a kulcs ahhoz, hogy a végig kiélezett csatában elkerülje a söprést.

Az egyéni playoffcsúcsig, 27 pontig jutó Ty Lawson vezérletével hat denveri játékos – köztük a hajrában fontos kosarakat elsüllyesztő Danilo Gallinari (18) és J. R. Smith (15) – érte el a tízpontos határt.

NBA, RÁJÁTSZÁS
NYUGATI FŐCSOPORT, NEGYEDDÖNTŐ
Dallas Mavericks–Portland Trail Blazers 93–82
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3–2 a Dallas javára
Denver Nuggets–Oklahoma City Thunder 104–101
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3–1 az Oklahoma javára
Memphis Grizzlies–San Antonio Spurs 104–86
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3–1 a Memphis javára

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik