A Spurs legyőzte Hardenéket, nagy pofont kapott a Cavs

ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2014.12.29. 09:15
null
A clevelandi Kevin Love (jobbra) próbál áttörni a detroiti Greg Monroe mellkasán (Fotó: Reuters)
A címvédő az utolsó negyedben felülmúlta a Houstont, a Cleveland viszont hatalmas verést kapott otthon a Detroittól az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság vasárnapi játéknapján. Dirk Nowitzki és Chandler Parsons vezérletével a Dallas legyőzte a Thundert, Carmelo Anthony megsérült a Portland ellen, a Suns nyert Los Angelesben, a Toronto pedig hátvédei remeklésével intézte el a Denvert. Íme, a részletek!

 

Cleveland Cavaliers–Detroit Pistons 80–103

Nagyot fordult a Detroit. Pár nappal ezelőtt még a liga leggyengébben támadó csapatai közé tartozott a Pistons, Josh Smith elcserélése óta viszont először a Pacersnek dobtak száz felett, ma pedig a Cleveland otthonában játszottak remekül. Az eddig nem létező spacing helyett ma ültek a hármasaik, sőt, franchise-rekordot jelentő 17 triplát pörköltek be, erre nem tudott válaszolni a Cavs – ők csupán ötször találtak be kintről. Brandon Jennings 25 ponttal vitte a prímet, de rajta kívül még öten érték el a tízet, a második félidőben lejátszották Jameséket.

LeBron sem tudott előlépni. Kyrie Irving nem tudta vállalni a játékot, nélküle pedig ez a Cleveland egy negyedet bírt – a másodikban egy 18-0-s futást csinált a Detroit és állva hagyta a hazaiakat, majd a második félidőben mindössze 33 pontot tudott hozzátenni David Blatt csapata. Nem akadt ma vezér, LeBron James ugyan 17 pontot, 10 pattanót és 7 gólpasszt jegyzett, de eladott mellé 7 labdát és 5/19-et dobott mezőnyből, a Love-Thompson pároson kívül pedig más nem tudott mit kezdeni – hiányzott a periméter-játék. A Cavaliers végül 18 eladott labdával zárt, amiből 21 pontot szerzett a Detroit, ezt és a rengeteg hármast nem bírták el a hazaiak, meglepő, de kint verte agyon őket a Pistons.

A Cavaliers legjobb dobói: Love 20/3, Thompson 18, James 17/6
A Pistons legjobb dobói: Jennings 25/15, Drummond 16, Meeks 14/9

San Antonio Spurs–Houston Rockets 110–106

Az utolsó negyedben nem figyelt a Houston. Fej-fej mellett fordultak a csapatok a záró etapra, itt viszont a Rockets módszeresen megverte magát. Volt egy több, mint négyperces időszak, amikor egyáltalán nem szereztek kosarat, a védekezésük is elcsúszott (Josh Smith betlizett, az utolsó hét percben fent sem volt), ráadásul sorra adták el a labdákat. Csak ebben a negyedben nyolcszor veszítették el a játékszert, ami a meccsükbe került, hiszen egyrészt ebből 11 pontot kaptak, másrészt az utolsó fél percben -3-nál Harden megint elhagyta, ez volt az utolsó szög a koporsójukban.

Mills aktívan tért vissza. A hátvéd óriási energiával vetette bele magát a meccsbe, márpedig pontosan erre volt szüksége a sérülésekkel küzdő bajnoknak. A negyedik negyedben Mills végig fent volt, mind a nyolc pontját itt szerezte és bár összességében eladott öt labdát, az akarata lendítette át a Spurst ezen a találkozón. Mellette Danny Green emelhető ki leginkább, aki 24 pontot, közte hatalmas hármasokat és az utolsó másodpercekben négy fontos büntetőt süllyesztett el. A túloldalon Harden hiába dobott 28-at, kilenc eladott labdája és négy kapott blokkja árulkodó, Howard 24 pontos, 17 pattanós dupla-duplája mellett Brewer 25 pontja (8/11 mezőnyből, 6/8 tripla) ért sokat, de ma ez is kevésnek bizonyult.

A Spurs legjobb dobói: Green 24/9, Duncan 16, Ginobili 15/6
A Rockets legjobb dobói: Harden 28/9, Brewer 25/18, Howard 24

Dallas Mavericks–Oklahoma City Thunder 112–107

A hajrá a Dallasról szólt. Chandler Parsons vezérletével hozta az első negyedet a Mavs, a harmadikban azonban fordított az OKC, így ők kezdhették előnyből az utolsó etapot. Itt viszont a Dallas keményített a védekezésen, az addig remeklő Ibaka szinte labdát sem kapott, a Tyson Chandler sérülése miatt centerré avanzsáló Nowitzki pedig az utolsó öt percben tíz pontot rámolt be – erre már nem tudott mit lépni a Thunder, Westbrook rendre elrontotta a dobásait, így megvédte a hazai pályát a texasi gárda.

Nem tudta kihasználni a szerkezeti előnyt a Thunder. Chandler hiányában nem túl atletikus (Parsons szerint a valaha volt legkevésbé atletikus) négyes-ötös poszttal állt fel a Mavs Nowitzki és Parsons személyében és bár az OKC 53-37-re hozta is a lepattanózást, védekezésben nem tudott velük mit kezdeni. Nowitzki harminc, Parsons 26 pontot rámolt be, a Dallas pedig triplákból és a büntetővonalról megnyerte a találkozót. Russell Westbrook ma is nagy energiával játszott, de képtelen volt befejezni a támadásokat, így hiába jutott el bármikor a gyűrűig, 6/23-as mezőnymutatójával jelentősen hozzájárult csapata vereségéhez – Ibaka hiába remekelt, a hajrában jobb volt a Dallas.

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 30/6, Parsons 26/15, Ellis 18/3
A Thunder legjobb dobói: Ibaka 26/9, Jackson 21/9, Westbrook 18

Portland Trail Blazers–New York Knicks 101–79

Nem volt bonyolult a recept. A Portland a liga egyik legjobb tripladobó csapata, Wesley Matthews első a bedobott hármasokat tekintve, a Knicks pedig az NBA leggyengébben védekező gárdája ez ellen – ennek megfelelően 36-szor kísérleteztek kintről, Matthews egymaga 15-ször. Ezeket 44,4%-kal értékesítették is, Matthews már félidőre betalált ötször, eddigre már 14-gyel vezettek, ugyanakkor a sikerhez a Knicks tragikus támadójátéka is kellett. A Blazers egyébként ezen felül semmi extrát nem csinált, Lillard sem erőltette meg magát, Aldridge nem játszott, a Batum-Matthews páros kinti dobásai elegendők voltak a győzelemhez.

Carmelo Anthony megsérült. A kiscsatár eddig is fájdalmakkal játszott, de az utóbbi időben szórta a 30 pont feletti meccseket, nem látszott, hogy gondja lenne. Ma viszont 13-ig jutott az első félidőben, de az arcán látszott, hogy valami nincs rendben – térdfájdalmai miatt nem is tért vissza a nagyszünet után, így sem ő, sem Stoudemire, sem J. R. Smith nem állt Derek Fisher rendelkezésére. A gárda nem is bírta a tempót, 33%-os mezőnymutatójukkal és a Portland tripláival esélyük sem volt a győzelemre, így zsinórban nyolcadik vereségüket szenvedték el.

A Trail Blazers legjobb dobói: Matthews 28/18, Batum Batum 17/15, Kaman 13
A Knicks legjobb dobói: Hardaway Jr. 17/9, Anthony 13, Aldrich 12, Acy 12/6

Denver Nuggets–Toronto Raptors 102–116

Az irányítók eldöntötték. A kisemberek védekezését nem tudták megoldani a vendéglátók, a Lowry – Williams duó pedig fürdött, úszott a fényben ezen az estén. Williams (11/18 mezőnyből, 4/7 hárompontos, 5 lepattanó) eladott labda nélkül, míg Lowry (12/20, 3/5 tripla, 7 lepattanó, 11 gólpassz) 2 labdavesztéssel hozta le a találkozót, ez a tény az egyik alapköve volt a vendégek győzelmének. Nem csak a Toronto játékmesterei, hanem a teljes csapat vigyázott a labdára, mindössze 6 alkalommal veszítették el a játékszert.

A negyedik negyedben borult minden. Amit a Denver három játékrész alatt felépített, az az utolsóban pillanatok alatt omlott le. Keservesen tudták összeszedni azt a 15 pontot, ami ebben a játékrészben Lawsonék neve mellé került. 13 dobást hibáztak a hazaiak, akiknél a meccs teljes egészében a kezdők, azon belül az újfent masszív dupla-duplát hozó Faried (8/19 mezőnyből, 19 lepattanó), Chandler (8/20, 10 lepattanó) és Lawson (9/17, 5 lepattanó, 7 gólpassz) vitték a prímet. A Raptors padjáról 53 pont érkezett, melyre a hazaiak csak 20 egységgel tudtak felelni, kiugró teljesítmény nélkül. Ennek tükrében kisebb fajta csoda, hogy három negyeden keresztül meccsben tudta tartani magát a Nuggets.

A Nuggets legjobb dobói: Lawson 28/3, Chandler 20/3, Faried 17
A Raptors legjobb dobói: Williams 31/12, Lowry 30/9, Johnson 13

Los Angeles Lakers–Phoenix Suns 107–116

Második félidei roham, jól működő rotáció. Nagyon úgy fest, hogy Hornacek mester jól bánik fiai játékidejével, jó döntéseket hoz a cseréknél. Thomas nagy segítség volt a padról (4/7 mezőnyből, 2/2 tripla, 4 gólpassz, 3 szerzett labda), Dragic dobóformájára pedig nem lehetett panasz (9/19, 4/6 tripla). Az első félidőben még csendes, ám tripla-dupla közelbe kerülő Bledsoe (7/19 mezőnyből, 8 lepattanó, 8 gólpassz) a harmadik negyedben őrült tempót diktált, 15 pontot szórt, és mire a Lakers észbe kapott a negyedik negyed elején, Marcus Morris duplája után már 13 ponttal lépett el a Suns, mely már ki sem engedte kezéből a győzelmet. A hat mérkőzéses nyeretlen széria lezárása óta hatodik sikerét könyvelhette el a Suns.

Elrontott visszatérés. Bryant három mérkőzésnyi pihenő után tripla-dupla közeli teljesítménnyel tért vissza, s nagyon úgy festett a helyzet, hogy a társak is tudják értékesíteni a helyzeteket, ha elegendő dobáshoz juthatnak. Rajta kívül ugyanis öt játékos jutott el legalább tíz pontig, köztük az összesen 40 egységig jutó Lin (8/11 mezőnyből, 2 blokk) – Young (7/15, 4/6 hárompontos) páros. A hazaiak hiába dobtak közel 52%-os pontossággal mezőnyből és 60%-al a triplákat, mivel nem tudták feltartóztatni a Suns rohanó játékát, kisembereit, így semmissé vált a náluk ritkán látható, s egyben kiváló dobóhatékonyság.

A Lakers legjobb dobói: Young 21/12, Lin 19/6, Johnson 14/9
A Suns legjobb dobói: G. Dragic 24/12, Bledsoe 22/3, Thomas 15/6

NBA
ALAPSZAKASZ

Cleveland Cavaliers–Detroit Pistons 80–103
San Antonio Spurs–Houston Rockets 110–106
Dallas Mavericks–Oklahoma City Thunder 112–107
Denver Nuggets–Toronto Raptors 102–116
Portland Trail Blazers–New York Knicks 101–79
LA Lakers–Phoenix Suns 107–116

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik