A negyedik negyedben fordított Houstonban a Bucks

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2019.10.25. 08:44
null
Jannisz Antetokunbo volt a mezőny legjobbja Houstonban (Fotó: AFP)
A hajrát Jannisz Antetokunbo nélkül nyerte a Milwaukee a Harden-Westbrook páros vezette Rockets ellen, 140 pont fölé jutott a GSW csarnokavatóján a Clippers, Trae Young szenzációs teljesítményével győzött az Atlanta – ez történt hajnalban az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában.


Detroit Pistons–Atlanta Hawks 100–117

Trae Young tényleg kezd hasonlítani Steph Curryre. A tavalyi draft idején többen Steph Curryhez hasonlították az Atlanta dobógépét, aki az első időszakban azért jócskán elmaradt ettől a várakozástól, majd a szezon végére azért már megvillantotta, hogy miért látták bele ezt sokan. Ezt az idényt viszont most úgy nyitotta, mintha valóban Curry nyomdokain járna: 38 pontot szórt 6/10 triplával, volt 3+1-es játéka, dobott triplát a logóról (!), kiosztott 9 gólpasszt és gyakorlatilag tarthatatlannak bizonyult - már a nagyszünetben közelítette a 30 egységet, a fordulás után pedig kihasználta, hogy a társak is kezdtek mellé felnőni. Ezek közül a társak közül John Collins (18 pont, 10 lepattanó) és Jabari Parker (18 pont, 8/11 mezőnyből, 23 perc) emelhető ki elsősorban, mindenesetre a komplett csapat feljavult náluk a második félidőben, mert azt összességében kereken húsz (!) ponttal nyerték meg - a nagyszünetben még hátrányban voltak, de utána egyértelműen ők diktáltak, vezettek 17 ponttal is, a detroiti rohamokra pedig válaszolni tudtak. Összességében 50% feletti mezőnymutatóval arattak szép idegenbeli győzelmet a szezon első meccsén, az egyetlen megemlítendő negatívum az újonc Cam Reddish debütálása, aki kezdőként 0/6-os mezőnymutatót hozott össze. Amit viszont feltétlenül jegyezzünk fel: Vince Carter játszott tíz percet, ami azt jelenti, hogy az NBA-rekordot jelentő 22. szezonjában is pályára lépett.


Sok volt a back-to-back. A Detroit előző este is pályára lépett és nyert, most pedig éppen ugyanaz a három játékos jutott tíz pont fölé, aki akkor: Andre Drummond (21 pont, 12 lepattanó, 4 labdaszerzés, 8/12 mezőnyből), Derrick Rose (27 pont, 11/16 mezőnyből, 25 perc) és Luke Kennard (13 pont, 3 gólpassz). Ez a trió azonban most kevésnek bizonyult, a remek második negyedükkel ugyan előnybe kerültek, de a fordulás után már nem tudták tartani a lépést a fiatal Atlantával, az addigi 63 pontjukhoz csak 37-et tettek hozzá, a gyorsindításokból 18–4-re, a festékben 60–34-re kaptak ki és bár voltak felvillanásaik, rohamaik, de ez nem bizonyult elégnek – ráadásul Reggie Jacksont is le kellett cserélni hátfájdalmai miatt, ő is kidőlt a meccs közben. A mérkőzésen volt egyébként egy időszak, amikor nem működött az óra, nagyjából három percig úgy játszottak a csapatok, hogy a támadóidőt bemondták, elég szokatlan helyzet volt ez, nem is igazán tetszett a feleknek, úgyhogy egy időre megszakították a találkozót – ez sem segített azonban a Pistonson, amely így hazai pályán vereséggel debütált.

A Pistons legjobb dobói: Rose 27, Drummond 21, Kennard 13/9
A Hawks legjobb dobói: Young 38/18, Collins 18/3, Parker 18/3

Houston Rockets–Milwaukee Bucks 111–117

Antetokunbo nélkül húzta be a Bucks. Foghatatlan volt a regnáló MVP, aki alig 28 perc alatt beszórt egy 30 pontos tripla-duplát: 11/17 kosara mellett volt 13 lepattanója és 11 gólpassza is ennyi idő alatt, bár a vendégek csak a negyedik negyedben vették át a vezetést, addig kapaszkodtak a Houston után. Azonban öt perccel az órán, hatpontos Bucks-vezetésnél Giannis kipontozódott, úgyhogy megvolt a veszélye annak, hogy csapata a fordítás után mégis elveszti a meccset, a társak azonban felléptek, az egyébként gyengén játszó Eric Bledsoe villant egy-kettőt és bár eltelt két perc, amíg rendezték a soraikat, utána lehozták a végjátékot – mindenki hozzátett, Brook Lopez például hat pontot szerzett innentől és övé volt a meccset gyakorlatilag eldöntő kettes is bő fél perccel a vége előtt. A bő három negyeden keresztül végig hátrányban lévő Milwaukee-nál így végül heten is elérték a tízpontos határt és ebben nem volt benne az egyik legfontosabb láncszem, a padról 31 percet (ez idő alatt +16-ban voltak vele) játszó George Hill, aki fontos gólpasszokkal és kosarakkal jelentkezett – Middleton és Bledsoe gyengébb estéje is belefért, megint nagyon mélynek és nagyon erősnek tűntek, így a kezdeti rozsda után egy fontos idegenbeli sikerrel indították a szezont.

Nem tudott élni az eséllyel a Rockets. Az első félidő remeklése (16-tal vezettek a nagyszünetben) után gyakorlatilag összeomlott a Houston, amely nem tudott ellenállni Antetokounmpónak és a Bucks játékának – James Harden 2/13, Eric Gordon 4/19 dobást értékesített mezőnyből és bár előbbi ezt 14/14 büntetővel, valamint 14 gólpasszal kozmetikázta, utóbbi értékelhetetlen meccset játszott. Harden szenvedését (7 eladott labdája is volt) Russell Westbrook próbálta ellensúlyozni, aki csapata legjobbjaként debütált Houston-mezben (24 pont, 16 lepattanó, 7 gólpassz, vállalhatóbb mezőnymutató), de ő sem tudta megállítani az ellenfél rohamát: ugyan ők vezettek három negyeden keresztül, a záró etapot egy 3–13-as időszakkal nyitották, összességében tizenöt ponttal vesztették el a játékrészt, a hajrában pedig azt sem tudták kihasználni, hogy Antetokounmpo kipontozódott. A meccs jelentős részében vezettek, 21-gyel (!) több büntetőt dobhattak, a végén is kaptak esélyt, de mindezeket nem tudták győzelemre váltani, főleg a pocsék dobóforma és a gyenge clutch védekezés miatt - elszalasztott lehetőségként is tekinthetnek erre a meccsre, pozitívum viszont Westbrook előszezonhoz képest jó játéka, PJ Tucker 5/8 triplája és a Capela-Chandler páros hasznos centerjátéka.

A Rockets legjobb dobói: Westbrook 24/9, Harden 19/3, Tucker 17/15
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 30/6, Matthews 14/6, Ilyasova 13/3

Golden State Warriors–Los Angeles Clippers 122–141

Ez most könnyű volt. Játszi könnyedséggel lépett át ellenfelén a Clippers, a Lakers elleni győzelem után most szinte meg sem kellett izzadnia a társaságnak – rögtön egy 14-0-val indítottak, ezt végigvitték az első félidőn, majd a fordulás után pillanatok alatt meglett a közte húsz és onnantól nem volt miről beszélni. A vendégek előnye később 30 egység felett is járt, a mérkőzés egyértelmű mivoltát talán az jelzi legjobban, hogy Kawhi Leonard a harmadik negyed közepén, 21 játékperc után leült és Doc Rivers többször már nem is küldte vissza – a LAC vezére így is beszórt 20 pontot és 5 lepattanója mellett karriercsúcsot jelentő 9 gólpasszt osztott ki, azt csinált, amit csak akart. Mellette a kezdőben parádézott az évek óta nem látott jó formában lévő Patterson (20 pont, 6/10 tripla) és Zubac (16 pont, 10 lepattanó, 2 blokk 18 perc alatt), Beverley hozta a szokásos védekezését (kiharcolt faultok, 5 labdaszerzés), Shamet 3/4 triplát hintett be, a padról pedig menetrendszerűen jött Lou Williams (22 pont, 8 gólpassz) és Montrezl Harrell (18 pont, 8/9 mezőnyből) – végül csapatszinten 60% feletti mezőnymutatóval, 54,5%-kal bevert 18 triplával és 33 gólpasszal jutottak 140 pont fölé, parádés játékkal javították 2–0-ra a mérlegüket.

Nagyon mélyről indul a Warriors. A 122 dobott pont és a 19 pontos vereség is kifejezetten hízelgő a Golden State-re nézve, a látottak alapján ennél nagyobb volt a különbség a két csapat között, a végső számok viszont azért alakulhattak így, mert nagyjából az utolsó másfél negyed garbage time-ként zajlott le. Steve Kerr alakulata egyrészt úgy védekezett, mint egy középiskolás csapat, a Clippers akkor és úgy dobott kosarat, amikor és ahogy akart, eközben pedig támadásban pontosan úgy néztek ki, ahogy azt ennyi tehetséggel és új játékossal, a szezon első meccsén a nem optimista nézők gondolhatták - erőlködés, sok bosszantóan elrontott helyzet a kiegészítőktől és bizony a sztárok is nagyon-nagyon messze voltak a klasszisteljesítménytől. Steph Curry 20 dobásból hozott össze 23 pontot, emellé eladott nyolc labdát, D'Angelo Russell bedobta az első tíz Warriors-pontot, majd legközelebb az említett garbage time-ban talált be (a 20 pont, 8 gólpassz végül szép számsor), Draymond Green nem volt faktor (egy időre ki is vált könyöksérüléssel), Kevon Looney pedig annyira még nem volt egészséges, hogy tíz percnél többet játsszon – a végén még Paschall és Evans megszórta magát tét nélkül (mindketten eljutottak 14 pontig, Evans 4/6 triplát dobott), de ez a GSW ebben a formában nem hogy nem élcsapat, de még csak nem is feltétlenül playoff-csapat ezen a Nyugaton. Javulni persze még bőven lesz idő, de a Chase Center közönsége kapott egy kijózanító pofont és szembesült a realitással…

A Warriors legjobb dobói: Curry 23/6, Russell 20/12, Paschall 14, Evans 14/12
A Clippers legjobb dobói: Williams 22/3, Leonard 21/3, Patterson 20/18

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik