A Miami lehajrázta a Bostont, és bejutott a nagydöntőbe

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2012.06.10. 08:43
null
LeBron James újra vezérhez méltón játszott a Miamiban (Fotó: Action Images)
Címkék
Magyar idő szerint vasárnapra virradóra a Miami Heat hazai pályán 101–88-ra legyőzte a Boston Celticset az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) keleti főcsoportdöntőjének hetedik mérkőzésén, és ezzel bejutott a nagydöntőbe.

A remeklő LeBron James és a feljavuló Dwyane Wade mellett a három triplát is értékesítő Chris Bosh is nagyot játszott, de a kiegészítő személyzet segítsége szintén kellett a Heat továbbjutásához.

Bostonban a kieséssel akár le is zárulhat egy legendás korszak, hiszen a négy ász közül Ray Allennek és Kevin Garnettnek is lejár a szerződése a szezon végeztével, tehát lehetséges, hogy az utóbbi öt esztendő legkiegyensúlyozottabban szereplő keleti alakulata többé nem szerepel ebben az alapfelállásban. Nézzük, hogyan alakult a rangadó!

MIAMI HEAT (2.)–BOSTON CELTICS (4.) 101–88

Az utóbbi két találkozón láthatóan az volt a céljuk a rutinosabb, de rövid kispaddal rendelkező bostoniaknak, hogy ha már nem tudnak 48 percet hasonló szinten végigjátszani, akkor inkább az elején legyen előnyben az ellenfél, aztán a második félidőben vagy sikerül a tempófokozással utolérniük a Miamit vagy nem.

Ez a mutatvány az 5. mérkőzésen sikert hozott Garnették számára, ám legutóbb csúnya kudarcba fulladt, így a végső döntés a hetedik összecsapásra maradt. A találkozó elején nagyon éles volt a vendéggárda, a hazaiak pedig nem tudtak irányítani, ám szépen tartották a lépést a karrierje 10. playoffbeli tripla dupláját teljesítő Rajon Rondóval (22 pont, 14 gólpassz, 10 lepattanó) és társaival.

Az első játékrészt még csak négyegységnyi fórral zárta a Rivers-legénység, de a második szakaszban a nagyon hatékony Brandon Bass erőteljes megmozdulásaival már 11-es előnyben volt a Celtics. A nagyszünet előtt sem vesztett ebből sokat a negyedik kiemelt, hét volt közte kétnegyednyi játék után.

Amint sejthető volt, a találkozó érdemi része a fordulás után kezdődött meg: a Miami fokozatosan ledolgozta hátrányát, és a játékban is átvette a vezetést. Chris Bosh már ekkor jelezte, hogy nem szabad őt üresen hagyni a triplavonalon kívül, de Shane Battier és Mario Chalmers is ott folytatta, ahol két napja abbahagyta – nagyon egységesnek mutatkozott a 31-et szóró James húzta Miami.

PLUSZ–MÍNUSZ
A nap hőse: Chris Bosh, aki az egyetlen (!) cserejátékos volt a hazaiaknál szerzett pontokkal a neve mellett. Egymaga 19–2-re verte meg ebben a külön versenyben a vendégeket. Ennél is fontosabb, hogy karriercsúcsot jelentő három tripláját nagyon jól időzítette, ő adta meg azt a plusz a floridaiaknak, amivel ma jobb volt a Miami, mint a Boston.
A nap lúzere: A Boston Celtics cseresora, amely – írd és mondd – két pontot volt képes összehozni ezen a döntő fontosságú estén. A vendégek ászai nem pihenhettek eleget, ez pedig azt eredményezte, hogy az addig végig egálban játszó Rivers-legénység a záró etap második felében fizikálisan és mentálisan is elfogyott.

Az utolsó játékrésznek stílszerűen egyenlő állásnál kezdtek neki a felek, s a periódus első öt percében gyakorlatilag kivétel nélkül kosárra kosár volt a válasz, hol az egyik, hol a másik csapat vezetett, fokozódtak az izgalmak.

Aztán a negyed közepén villámgyorsan eldőlt minden: előbb Bosh juttatta négypontos vezetéshez övéit egy hármassal – ez volt az addigi legnagyobb (!) hazai előny –, majd pillanatokkal később James talált be méterekkel a triplavonalon túlról, a támadóidő lejárta előtt.

Ebben a percben több támadást is elkapkodott a Celtics, Ray Allen üres triplakísérleteket hagyott ki, s a Miami-vonat átrobogott a hitét s energiáját elvesztő bostoniakon – az utolsó percekre nem maradtak izgalmak.

A Miami Heat 2011 után az idén is megérdemelten jutott be az NBA nagydöntőjébe, de dicséret illeti a korábban rengetegszer leírt vesztes felet is, hiszen a Celtics gyakorlatilag érdemi cseresor nélkül kényszerítette hét mérkőzésre a Heatet.

Nem látunk a jövőbe, de a jelenlegi helyzet alapján elképzelhető, hogy egy nagy korszak lezárul a bostoni „nagy hármas" potenciális szétesésével, illetve a klasszisok (Ray Allen, Kevin Garnett) esetleges visszavonulásával, ugyanakkor egy másik éra ezzel egy időben kezdődhet el: a Miami nagy hármasa megszerezheti első bajnoki címét, amennyiben a Nyugati főcsoportot megnyerő Oklahoma City Thundert le tudja győzni a kedden éjjel kezdődő nagydöntőben.

A MIAMI HEAT GYŐZELME A BOSTON CELTICS ELLEN
NBA, RÁJÁTSZÁS

KELETI FŐCSOPORT, DÖNTŐ, 7. MÉRKŐZÉS

Miami Heat (2.)–Boston Celtics (4.) 101–88

A Heat legjobb dobói: L. James 31, Wade 23, Bosh 19

A Celtics legjobb dobói: Rondo 22, Pierce 19, Bass 16

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 4–3 a Miami javára

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik