A Miami bírta jobban a hetedik meccs hajráját, megvédte címét

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2013.06.21. 06:34
null
LeBron James a második bajnoki gyűrű és MVP-cím megszerzése után joggal kérdezheti: na, ki a király? (Fotó: Reuters)
Mára virradóra véget ért az észak-amerikai profi kosárlabdaliga 2012-2013-as idénye, méghozzá a címvédő Miami Heat sikerével a San Antonio Spurs ellen, mely a hét mérkőzésig elnyúló párharc utolsó csatáján született meg. A lefújás előtt egy perccel még teljesen nyílt volt a rangadó, ám LeBron James a döntő MVP-jeként kimondta a végső szót, Dwyane Wade pedig szintén óriásit játszott a floridaiaknál, míg a texasiak erejéből egy szenvedő Ginóbili, Parker párossal is meg tudta nehezíteni a bajnok dolgát, ám ezzel együtt is célba ért az alapszakaszt még nagyon simán nyerő Miami Heat.


NBA, RÁJÁTSZÁS, DÖNTŐ, 7. MÉRKŐZÉS
Miami Heat–San Antonio Spurs 95–88
(18–16, 28–28, 26–27, 23–17)

Igen kontrollált játékkal és kevés sikeres mezőnykísérlettel kezdtek a csapatok, de amint 10-15-re vezetést szerzett a Spurs, rögtön jött az első ritmusváltás a 37 pontos, 12 lepattanós dupla duplát szállító LeBron James húzta Miamitól, az első etap végén már két egységnyivel a Spoelstra-legénység ment. A második negyedben a 37 esztendősen is dominálni képes Tim Duncan (24 pont, 12 lepattanó, 4 szerzett labda) főszereplésével növelt hatékonyságán a triplákat most elég gyengén szóró Spurs (19-ből 6), főként a palánk alatt és a festékben éltek a vendégek, akik rengeteg helyet hagytak az MVP-nek a távoli, illetve a középtávoli dobásoknál, ami a harmadik játékrészig be is jött, ám akkor három hármast is értékesített a világ legjobbjának tartott James.

Elszakadni viszont ekkor sem tudott még a hazai alakulat, a mérkőzés pedig szépen csordogált. Igen hosszú volt a "vihar előtti csend", mindenki várta, hogy felpörgeti a tempót a San Antonio, de hiába voltak meccsben Tony Parkerék (10 pont, 4 gólpassz), az utolsó három percben több esélyével sem tudott élni a Popovich-alakulat, a kulcsfontosságú támadásokban pedig rendre betaláltak a vendéglátók, előbb Wade (23 pont, 10 lepattanó) mutatta az utat, majd James "végezte ki" a nyugatiakat, így teljesen megérdemelten ért fel az NBA trónjára sorozatban másodszor is a Miami Heat, mely a franchise harmadik bajnoki címét szerezte, míg a Spurs először vesztett döntőt az ötödik megmérettetésén.

A floridaiaknál nem lehet megfeledkezni a kispadról 8-ból 6-os triplamutatóval beszálló Shane Battierről, aki hetekkel ezelőtt még a bajnok aktív rotációjának sem volt tagja, ám ma a kicsit besülő Ray Allen, illetve a most nem eredményes Mike Millet helyett is termelte a távoliakat. Érdekesség, hogy Chris Bosh nulla ponttal zárt, ám igen komoly munkát végzett védekezésben az ellenfél vezérén, támadásban pedig a pontszerzést leszámítva igen hasznos kiegészítőnek bizonyult végig faultgondokkal küszködve is.

PLUSZ-MÍNUSZ

A nap hőse: LeBron James, aki 37 ponttal, 12 lepattanóval, 4 gólpasszal és 2 szerzett labdával jelentkezett élete eddigi legfontosabb mérkőzésén és szó szerint minden vele szemben támasztott elvárásnak maximálisan megfelelt. Teljesítményére gyakorlatilag a bajnoki címet eldöntő kosárral tette fel a koronát.

A nap lúzere: Tony Parker, akinek szervezete a mai csatára kis túlzással feladta a harcot és meg sem tudta közelíteni a legjobbját, így nem volt képes igazán hatással lenni a mérkőzésre.

A vendégek nem bírták el, hogy Erik Spoelstra mester döntése miatt alacsony szerkezetben küzdő Miami stílusához kelljen alkalmazkodni, továbbá, hogy a kezdőként 18 pontot összekaparó Manu Ginobil pár extra dobáson kívül a fontos szituációkban rendre rosszul döntsön, valamint hogy Tony Parkeren kijöjjön a fájdalom és a fáradtság, ám ezekkel együtt is csak dicséret illeti a Popovich-legénységet, melynek az utolsó pillanatokig volt esélye a papírforma-borításra és vesztesként is emelt fővel távozhatott a parkettről.

A finálé, illetve a rájátszás MVP-jének LeBron Jamest választották, karrierje során másodszor, ami annak fényében is jogos, hogy a széria első három találkozójának egyikén sem érte el a 20 dobott pontot. A mai 37 pontja döntőbeli karriercsúcsot jelent számára, s az sem elhanyagolható, hogy ebben a sorozatban két tripla duplát is összehozott a számos fontos dobás és jó döntés meghozatala mellett. Érdekesség, hogy a leköszönő komisszár, David Stern neki adta át az utolsó trófeáját nyugdíjba menetele előtt. A világ egyik legsikeresebb sportvezetője viszont elégedetten távozhatott, hiszen egy remek idény kivételes lezárása volt maga a finálé.

A Heat legjobb dobói: L. James 37, Wade 23, Battier 18
A Spurs legjobb dobói: Duncan 24, K. Leonard 19, Ginobili 18
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc győztese, így az NBA bajnoka a Miami Heat, 4–3-as összesítéssel.
Az NBA bajnoka 2012–2013-ban a Miami Heat:
Erik Spoelstra (vezetőedző), LeBron James, Dwyane Wade, Chris Bosh, Ray Allen, Mario Chalmers, Udonis Haslem, Mike Miller, Chris "Birdman" Andersen, Shane Battier, Joel Anthony, Juwan Howard, Norris Cole, Rashad Lewis, James Jones, Jarvis Varnado

A döntő MVP-je: LeBron James


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik