A Memphisé az utolsó rájátszó hely, a Pacers az első keleten

ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS, TÓTH ATTILA (KEZDO5.HU)ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS, TÓTH ATTILA (KEZDO5.HU)
Vágólapra másolva!
2014.04.15. 09:25
null
Toney Douglas (Miami Heat, jobbra) ide néz és oda passzol, John Wall (Washington) védekezik (Fotó: Reuters)
Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA) eldőlt, hogy mely tizenhat csapat alkotja a playoff mezőnyét. A Grizzlies Phoenixben aratott sikerével biztosította be pozícióját. A Warriors szőnyegbombázással tette semmissé Love 40 pontját, a Wizards alaposan leverte a Jamest és Bosht pihentető Miamit (így a pályára sem lépő Pacers megszerezte a keleti első helyet), a Toronto franchise-rekordot ért el, a nyugati éllovasok viszont vereségekkel tűntek ki.





Philadelphia 76ers–Boston Celtics 113–108

Szépen zárta otthon a rettenetes évet a Sixers. Utolsó hazai meccsét megnyerte a rekord hosszúságú vereségsorozatot összehozó Philly, és valószínűleg Michael Carter-Williams Év Újonca Díját is elintézték ma. Az irányító 9/13 mezőnymutatója mellett 14 pattanót, 6 gólpasszt, 4 labdalopást és 2 blokkot tudott felmutatni. Mellette a másik hátvéd, Tony Wroten említhető, vezetésével a kispad 54 pontot szórt.

A Boston nem erőltette meg magát. Kelly Olynyk kezdett centerben, és az újonc magasember karriercsúcssal érte el, hogy jó eséllyel a legjobb 10 újonc közé választják majd be. Mellette Green és Bradley is elérte a 20 pontot, Rondo két pont híján tripla-duplázott (8 pont, 14 gólpassz, 11 lepattanó) – a többiek viszont mintha a pályán sem lettek volna, különösen védekezésben tűnt fel a nemtörődömség. Persze valószínűleg nem azért ültették ki Jared Sullingert, hogy növeljék a győzelmi esélyeiket.

A 76ers legjobb dobói: Carter-Williams 21, Wroten 20, Young 15/3
A Celtics legjobb dobói: Olynyk 28/6, Green 27/6, Bradley 23/6

Toronto Raptors–Milwaukee Bucks 110–100

Toppon a Toronto! Ma éjjeli győzelmének köszönhetően franchise rekordot állított fel a kanadai alakulat, ugyanis megszerezték idénybeli 48. sikerüket. Ilyen mennyiségű diadalt még egy kiírásban sem arattak, s jó eséllyel pályáznak a konferencia 3. helyére. A Raptors valóságos szőnyegbombázást végzett az elején bekezdő (5/5 hárompontos) Vasquez vezetésével (8/12 mezőny, 5/9 tripla, 7 gólpassz) összesen 14 hárompontost rámoltak be.

Semmit sem ért a jó dobóforma. Ebben a szezonban ritkán láthattunk olyat a Bucks neve mellett, hogy mezőnyből 52 százalékos, a triplavonalon túlról pedig 60 százalékos (!) hatékonysággal dobtak volna. Ma este ez történt, ám sokra nem mentek ezekkel a remek mutatókkal. Bár az első félidőben komoly hátrányt szedtek össze, a záró negyedben felzárkóztak, de többre nem futotta tőlük. Pedig öten értek el legalább 12 pontot a vendégektől. A hazaiak 46-32-re nyerték a lepattanócsatát, végig vezettek, akadt olyan periódus a találkozó alatt, amikor már 22 ponttal is.

Előre az 1/1-ért! Vereségével bebiztosította a Bucks, hogy utolsóként zárják az idei szezont, így nekik lesz a legnagyobb esélyük arra, hogy 1. helyen választhassanak a nyári drafton.

A Raptors legjobb dobói: Vasquez 25/15, Lowry 24/9
A Bucks legjobb dobói: Sessions 21/6, Adrien 19, Knight 18/3

Washington Wizards–Miami Heat 114–93

Tükörsima volt. James és Bosh is kihagyta a találkozót, de a pályán lévők sem tették oda magukat, a Wizards az első félidőben 70 százalékkal célzott mezőnyből. A második negyedben 43 pontot szereztek, egy 30–8-as rohanással hagyták állva a Miamit, később 36 ponttal is vezettek.

NBA 2013–2014, PLAYOFF
KELETI FŐCSOPORT
Indiana Pacers (1.)–Atlanta Hawks (8.), Miami Heat (2.), Toronto Raptors, Chicago Bulls, Brooklyn Nets, Washington Wizards, Charlotte Bobcats
NYUGATI FŐCSOPORT
San Antonio Spurs (1.), Oklahoma City Thunder, Los Angeles Clippers, Houston Rockets (4.)–Portland Trail Blazers (5.), Golden State Warriors (6.), Dallas Mavericks, Memphis Grizzlies

Kintről büntetett a Washington. Ariza, Beal és Harrington is remekelt a triplavonalon túlról, 12/19 triplát süllyesztettek el, miközben a Miami összesen hét hármast tudott értékesíteni. A Wizards emellett 36 gólpasszt osztott ki és megnyerte a lepattanócsatát is, így az is belefért, hogy 53 százalékkal értékesítsék a büntetőket.

Első a Pacers. Feladta a reményt a Miami, pihentette az utóbbi időben kifacsart sztárokat, így valószínűleg a Charlotte lesz az ellenfelük az első körben.

A Wizards legjobb dobói: Ariza 25/15, Nene 18, Harrington 16/12
A Heat legjobb dobói: Beasley 18, Douglas 14/3, Allen 13/9

Atlanta Hawks–Charlotte Bobcats 93–95


Az utolsó negyed a Bobcatsé volt. 15-tel vezetett a tartalékos Atlanta a harmadik játékrész végén, innen jött fel megállíthatatlanul a Charlotte és át is vették a vezetést. Lou Williams aztán 2.6 másodperccel a vége előtt elsüllyesztett egy tempót, ezzel úgy tűnt, hosszabbításra mentette a meccset – de ennyi is elég volt a vendégeknek, az oldalbedobás után Douglas-Roberts kapta a labdát és egy floaterrel kicsikarta a győzelmet.

Jefferson volt a vezér, de a kisemberek nyerték meg. A center ezúttal is tarthatatlan volt, 27 pontját bőven 50 százalék felett hozta, ráadásul leszedett 15 lepattanót is – az ő révén nyerte ezt a külön csatát a Bobcats. A negyedik negyedben mégse ő, hanem a cserehátvédek, Neal és Ridnour léptek elő, nehéz dobásokat süllyesztettek el kulcspillanatokban.

A Hawks legjobb dobói: Scott 20/3, Williams 13, Mack 13/6
A Bobcats legjobb dobói: Jefferson 27, Neal 17/6, Ridnour 10

Chicago Bulls–Orlando Magic 108–95


Noah nem lassít. A Bulls centerének két gólpassz hiányzott a tripla-duplához 18 pont és 10 lepattanó mellett, ezzel ő osztotta ki a legtöbb asszisztot a hazaiaknál. Mellette dupla-duplázott Boozer (13 pont, 13 pattanó), de Dunleavy (22 pont) és Fredette (17) nehéz kosarai is a legjobbkor estek be.

O’Quinn és Nicholson kevés volt. Előbbi 20 pontját 9/11-es mezőnymutatóval érte el és leszedett mellé 7 lepattanót is, utóbbi 19-ig jutott 8/9-cel mezőnyből és 3/3-mal a triplavonalon túlról. Két ilyen dobóteljesítmény is kevés volt azonban, hiszen például Tobias Harris 12 dobásából csak kettőt tudott értékesíteni – összességében nem dobtak jobban a vendégek, mint a Chicago.

Az utolsó meccs dönt: A Raptors és a Bulls is nyert, így továbbra is holtversenyben állnak a harmadik helyen keleten, de a Torontónál van a tiebraker, ha nyernek a Knicks ellen, ők a harmadikak.

A Bulls legjobb dobói: Dunleavy 22/9, Noah 18, Fredette 17/3
A Magic legjobb dobói: O’Quinn 20, Nicholson 19/9, Afflalo 13/3

Houston Rockets–San Antonio Spurs 104–98

Szenvedtek a Spurs sztárjai. Duncan, Parker és Ginobili is játszott ugyan, de egyiküknek sem volt nagy hatása a meccsre, hárman együtt 32 pontot szereztek és egyikük sem érte el az 50%-ot mezőnyből. A hátrányukat a kiegészítők, Diaw, Belinelli, Ayres és Joseph vezérletével dolgozták le, de végül ez kevésnek bizonyult.

A palánk alatt dominált a Houston. Howard és Jones több támadó lepattanót (9) szedtek le, mint a teljes Spurs (8), ebből egyébként ötöt Tim Duncan kaparintott meg. A Houston mindkét centere masszív dupla-duplát ért el, így a 18 százalékos triplázás is belefért a Rakétáknak.

Megvan a söprés. Idén mind a négy meccsüket a Houston nyerte – ez nem túl jó jel a vendégek számára, hiszen a playoff második körében könnyen összefuthatnak. A Spurs különösen a triplákkal áll hadilábon ebben a párharcban, ebben mindenképpen javulniuk kell.

A Rockets legjobb dobói: Parsons 21/6, Jones 20, Howard 20
A Spurs legjobb dobói: Belinelli 17/6, Duncan 12, Ayres 12

New Orleans Pelicans–Oklahoma City Thunder 101–89

Evans tarthatatlannak bizonyult. Davis nélkül is nyerni tudott a Pelicans, köszönhetően a brillírozó hátvédnek. Közvetlenül a meccs előtt kapott engedélyt a játékra, majd egy 41 pontos (karriercsúcs), 9 lepattanós, 8 gólpasszos, 3 labdaszerzéses teljesítménnyel vezette győzelemre csapatát. Austin Rivers kiállítása után (Collisonnal akaszkodott össze a második negyed közepén) egyedül vette kézbe a dolgokat és onnantól 37-et szórt – nem volt szüksége társakra.

Csak Ibaka villogott. Westbrookot pihentette Scott Brooks, de Kevin Durant sem zárt jó meccset, 25 pontját 9/23-as mezőnymutatóval érte el és eladott 7 labdát. Ibaka viszont kihasználta Davis hiányát, egy 22 pontos, 16 lepattanós dupla-duplát szállított, de a Thunder gyenge dobóformája (40 százalék mezőnyből, 28 százalék triplából) ezúttal nem fért bele.

Megszakadtak a sorozatok. A Pelicans nyolc vereség után tudott nyerni, a Thunder ellen pedig tíz bukás után tudtak győzelmet aratni – legutóbb 2011 januárjában múlták felül őket.

A Pelicans legjobb dobói: Evans 41/3, Babbitt 12/9, Ajinca 10, Miller 10/6
A Thunder legjobb dobói: Durant 25/9, Ibaka 22, Butler 19/9

Utah Jazz–Los Angeles Lakers 104–119

Öt játékos és utána a sötétség. A kezdőötös remekelt a Jazzben, 91 pontot hoztak össze, de a cserék ma nagyon gyengék voltak, nem jött az a lendület, ami kellett volna a győzelemhez – tegyük hozzá, lehet, hogy annyira ezt most nem is nagyon bánják Utahban. Ezzel a vereséggel ugyanis biztossá vált, hogy a Lakers előttük végez a táblázaton, így jobb esélyekkel indulnak a lottery-sorsoláson. Mindenesetre a hazai búcsú nem sikerült, a Jazz Minnesotában fejezi be a szezont.

Nick Young megőrült. 41 pontot hajított be a kispadról beszálló hátvéd-kiscsatár, amit Meeks és Hill is 20 pont feletti dobóteljesítménnyel fejelt meg – de még Robert Sacre is 12 pontot termelt, ebből el lehet képzelni, hogy mennyire vette komolyan a meccset a jó magasemberekkel fölösen ellátott Utah. Kendall Marshall 15 gólpasszal vezényelte a támadásokat, védekezésre pedig ma nem is volt szükség. A győzelem azt jelenti, hogy a Lakers várhatóan a hatodik legrosszabb mérleggel zár.

A Jazz legjobb dobói: Burks 22/6, Hayward 21/3, Kanter 19
Lakers legjobb dobói: Young 41/18, Meeks 23/6, Hill 21.

Phoenix Suns–Memphis Grizzlies 91–97

A Grizzliesé az utolsó hely. Az első negyedben már 10 pontos előnybe kerültek a vendégek, akiknél Mike Miller és Zach Randolph a legjobbkor kapta elő playoff-formáját. Bár a Suns a negyedik negyedre visszajött, de a végjátékban előbb Mike Conley dobott egy fontos triplát, majd Randolph tett helyére egy ziccert. A vendégek majdnem 52 százalékkal dobtak mezőnyből, a lepattanócsatát 42-30-ra nyerték, és mindössze 15 gólpasszon tartották a Sunst.

A Phoenix nem bírta el a terhet. Markieff Morris extrát játszott a padról beszállva (21 pont, 3 blokk), azonban a csapatot eddig cipelő Dragics-Bledsoe-Green trió egy kicsit csődöt mondott. Hiába szerzett Dragics például 5 labdát, ő és társai is sokkal kevesebbszer próbálkoztak dobással, mint a szezonban – különösen Green négy mezőnykísérlete nagyon kevés. A palánkok alatt is nagyon kevés volt a Suns, nem tudtak mit kezdeni Randolph-fal és a 18 pontig jutó Gasollal.

A Suns legjobb dobói: Mark. Morris 21, Frye 14/6, Dragics 14
A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 32, Miller 21/15, Gasol 18

Golden State Warriors–Minnesota Timberwolves 130–120

A Warriorsé a hatodik kiemelés – de nem örültek. A Timberwolves ma is elfelejtett védekezni, így a hazai nehéztüzérek nem is tétlenkedtek, szétlőtték a vendégek gyűrűjét. Bár Klay Thompson ma inkább töltött, mint talált, helyette David Lee (12/14 mezőnyből) és Draymond Green (7/9 mezőnyből) segítette ki Stephen Curry-t. A győzelemnek köszönhetően valószínűleg a Los Angeles Clippersszel találkoznak a playoff első körében – ha így lesz, akkor nagyon hiányozni fog Andrew Bogut, aki már most sem léphetett pályára, mivel eltört az egyik bordája.

A Wolves egy negyed után megpihent. Kevin Love vezetésével hiába kezdett egy 42-28-as első negyeddel a Minny, a folytatásban leginkább csak nyomozták a labdát védekezésben. Támadásban ma sem volt gond, Corey Brewer 10/13-as mezőnnyel jutott 22 egységig, csapatszinten 53 százalékkal dobtak (a triplákat is), 37 gólpasszt osztottak ki.

20 éves csúcs. Utoljára az 1993–1994-es évadban ért el 50 győzelmet egy szezonban a Warriors, ezt most meg is haladhatják.

A Warriors legjobb dobói: Curry 32/21, Lee 25, Green 20/12, Thompson 20/6
A Timberwolves legjobb dobói: Love 40/15, Brewer 22, Rubio 15

NBA
ALAPSZAKASZ

Philadelphia 76ers–Boston Celtics 113–108
Toronto Raptors–Milwaukee Bucks 110–100
Washington Wizards–Miami Heat 114–93
Atlanta Hawks–Charlotte Bobcats 93–95
Chicago Bulls–Orlando Magic 108–95
Houston Rockets–San Antonio Spurs 104–98
New Orleans Pelicans–Oklahoma City Thunder 101–89
Utah Jazz–Los Angeles Lakers 104–119
Phoenix Suns–Memphis Grizzlies 91–97
Golden State Warriors–Minnesota Timberwolves 130–120

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik