A Memphis megállította a Golden State Warriorst

Vágólapra másolva!
2014.12.17. 08:48
null
Marc Gasol (Memphis Grizzlies) akciózna Marreese Speights (Golden State Warriors) szorításában (Fotó: Reuters)
Marc Gasolék nyerték a liga első és második helyen álló csapatainak összecsapását Steph Curry-ék ellen az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) keddi játéknapján, ezzel vége a Warriors győzelmi sorozatának. Simán nyert a Dallas New Yorkban, a Durant-Westbrook páros Sacramentóban is sikerre vezette a Thundert, Anthony Davis 31 ponttal és győzelemmel tért vissza, a Heat nyert Brooklynban, a Washington hozta a kötelezőt.



Washington Wizards–Minnesota Timberwolves 109–95

Wall levezényelte, Butler bebiztosította. A Wizards irányítóját választották a Hét Játékosának Keleten, ma pedig ennek megfelelően kosarazott: már az első negyedben tíz pontot és hat gólpasszt jegyzett, végül 21 egységgel és 17 assziszttal zárt – nagyjából azt csinált, amit akart. Ennek ellenére felzárkózott a harmadik játékrészben a Minnesota és végül nagy szükség volt Rasual Butlerre, aki 23 egységgel zárt (4/5 tripla), amelyből 18-at az utolsó negyedben szerzett - erre már nem tudott mit lépni a Wolves.

A büntetőkkel hadilábon állt a Minny. A vendégek botrányosan használták ki lehetőségeiket a vonalról, az első félidőben 4/14-gyel céloztak innen, végül 20/35-tel zártak – hiába harcoltak ki sok faultot, nem tudtak belőle előnyt kovácsolni, ráadásul a kevesebb betörést és büntetőt 58,8%-os triplázással pótolta a Washington.

Young egyedül. Ugyan az elmúlt meccseken megszokott módon Muhammad ismét hozta magát, de igazából az erőcsatár húzta csapatát, 29 pontos szezoncsúcsot szállított, a harmadik negyedben pedig szinte egymaga hozta vissza a meccsbe a Wolvest: ebben a játékrészben 19 egységet rámolt be, tíz dobásából kilenc jó volt. Wiggins és a hátvédek viszont nem sokat tettek hozzá (LaVine-Williams-Brewer együtt 18 pont), Wallt nem tudták megfogni, ez pedig most nem fért bele.

A Wizards legjobb dobói: Butler 23/12, Wall 21/6, Gortat 15
A Timberwolves legjobb dobói: Young 29, Muhammad 21/3, Dieng 12

Brooklyn Nets–Miami Heat 91–95

Megmenekült a Heat. Wade vezérletével tíz ponttal vezettek a floridaiak a nagyszünetben, a negyedik negyedben pedig tizenhárommal, de a Brooklyn még felállt innen, előbb Joe Johnson, majd Bojan Bogdanovic emelt be egy fontos hármast leindításból és 93–91-re zárkóztak. Wade elrontott egy távoli hármast, de Bogdanovicra faultot fújtak közben belül, Deng pedig két büntetővel bebiztosította a győzelmet – Jack Shaqtinbe illően rontotta el az utolsó ziccert.

A Heatnél Wade volt a vezér, a Brooklynnál senki. Bosh és McRoberts nélkül is hozni tudta a lepattanózást a Miami, de a kulcs Wade játéka volt, aki sokat vállalt, végül 50 százalékkal szórt be 28 pontot és végig húzta csapatát, tartást adott az együttesnek – mellette Deng és Chalmers volt leginkább hasznos, de Napier és S. Williams triplái is kellettek. A Netsnél viszont senki nem vette hátára a csapatot, Joe Johnson négy triplája fontos volt, Deron Williams dupla-duplázott (15 pont, 11 gólpassz), Plumlee 21 egységig jutott, de hiányzott valaki, aki hatékonyan dob és feltüzeli a többieket is.

Fél órát állt a meccs. 29 percig pihentek a csapatok az első félidőben, mert az arénában szivárgott a víz – a játékosok jókedvűen tértek vissza a parkettre utána, újra bemelegítés következett, majd folytatódhatott a játék.

A Nets legjobb dobói: Plumlee 21, J. Johnson 16/12, D. Williams 15/3
A Heat legjobb dobói: Wade 28/3, Deng 18/6, Napier 11/9

Memphis Grizzlies–Golden State Warriors 105–98

Nem szórakozta el a Grizzlies. A második negyedben a hazai cseresor tolta meg a Memphis szekerét és egy 20-0-s rohammal állva hagyták a Warriorst, a 16 pontos szezoncsúcsot szállító Vince Carter három triplával vette ki ebből a részét – innentől végig vezettek a Grizzlik. A záró etapban egy 14–2-es futással 90-88-ra zárkózott a GSW, de Lee, Conley és Randolph révén mindenre volt válasza a hazaiaknak és nem engedték egyenlíteni a ligaelsőt.

Akit kellett, megfogott a Memphis. Klay Thompson hozta magát (50 százalékj mezőnyből, 4/5 tripla), de Steph Curry életét nagyon megkeserítették Conley-ék: az MVP-jelölt irányító mindössze 1/10-es triplamutatót tudott felmutatni, az utolsó tíz másodpercben két hármast is elrontott, a festékből pedig kiszorították. Draymond Greent is leszedték Randolph-ék, aki ugyan tíz pattanót, hat gólpasszt és öt blokkot is betett a közösbe, de most pontokra is szükség lett volna, abból pedig csak négy érkezett tőle 2/11-es mutatóval. Eközben Bogut hiányát kihasználva a magasok domináltak belül, végig a hazaiak kedvére alakult a találkozó.

Szuperrangadó volt. A Golden State továbbra is vezeti a ligát, egy meccsel előzik meg a második Memphist – bár sok jó csapat van Nyugaton és Keletről is lehet számolni egy-kettővel, jelenleg ez a páros tűnik a legerősebbnek az NBA-ben. A liga történetében egyébként most fordult elő először (!), hogy két olyan csapat találkozzon, akiknek legalább 19 győzelmük van 24 meccs után.

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 24, Conley 17, Randolph 17
A Warriors legjobb dobói: Thompson 22/12, Curry 19/3, Speights 18

New Orleans Pelicans–Utah Jazz 119–111

A záró negyedben megállíthatatlan volt a New Orleans. Az első negyedben 5/5-tel célzó, végül 16 ponttal záró Trey Burke és a 29 pontot berámoló Enes Kanter vezérletével gyakorlatilag végig vezetett a Jazz, a center tíz pontot szórt a harmadik negyedben, ekkor már komolyabb fórt építettek ki. Az utolsó játékrészben aztán átrohant rajtuk a Pelicans, 41–22-re hozták ezt a tizenkét percet, Evans sorozatban három kosarat szerzett a végén leindításból és fordítottak – a Utah szezonbeli egyik legjobb (támadóoldalon) meccsét sem tudta megnyerni.

Davis visszatért. Nem hagyott ki sokat a Pelicans erőcsatára, ráadásul ma rögtön óriási meccsel jelezte, hogy még mindig MVP-jelölt lehet: 31 pontját 12/15-ös mezőnymutatóval érte el, kilenc pattanója mellett három sapkát is kiosztott. Ugyanakkor nem volt akkora hatása védekezésben, mint szokott, Haywardék 68 pontot szereztek a festékből és 50 százalékkal dobtak – igaz, a New Orleans 59.5 százalékkal, konkrétan azt csináltak a Jazz védekezésével, amit akartak. Ugyan Holidaynek ma nem ment (négy pont), de Ryan Anderson a padról 28 pontot és hat hármast tett a közösbe – viszont figyelmeztető, hogy ilyen támadójátékkal is majdnem kikaptak.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 31, Anderson 28/18, Evans 19
A Jazz legjobb dobói: Kanter 29, Hayward 17, Burks 16/3, Burke 16/6

New York Knicks–Dallas Mavericks 87–107


Presztízsből. Tyson Chandler nem szépen távozott a nyáron a Knickstől, őt tették felelőssé a New York tavalyi gyenge szereplése miatt. A Knicks idei újabb vesszőfutása és a 2012-es Év Védője dallasi remeklése nagyjából választ ad arra, hogy mi az igazság, ugyanakkor Chandlerben ott volt a tüske. Ma alig 25 perc alatt 8 pontja mellett 14 lepattanót szedett össze, az első negyedben pedig három zsákolást is bemutatott – tegyük hozzá, 36–24-re hozta a játékrészt a Mavericks, gyakorlatilag itt alapozva meg a győzelmet.

Félgőzzel is simán. Chandler mellett az egész csapat parádés mutatókat hozott össze: 50 százalék mezőnyből, 45 a triplavonal mögül, 8/8 büntető – kiosztottak 30 gólpasszt, nyerték a pattanócsatát, és védekezésben is remekeltek. Tették mindezt úgy, hogy a kezdőötösből Parsons, Nowitzki és Nelson is 24 percnél kevesebbet töltött a parketten, mivel a kispad is parádézott: kerek 50 pont érkezett tőlük.

Egy jó fél negyed. Körülbelül ennyit lehet elmondani pozitívumként a Knicksről, amely 34–15-re égett az első negyedben. Derek Fisher gyorsan le is kapta a kezdőit, a cseresor pedig egy 17–2-es futással felzárkózott – ennél több viszont nem volt a gárdában. Carmelo Anthony jó vállalásokkal eljutott 26 pontig, 5 gólpassza és 4 labdalopása is akadt – rajta kívül viszont senki nem tudott előlépni. Tim Hardaway Jr. 0/8-at hozott össze a triplavonal mögül, egyedül talán Pablo Prigioni 9 gólpassza említésre méltó – mindez persze nagyon kevés egy jó csapat ellen.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 26/6, Hardaway 14, Stoudemire, Jas. Smith 10-10.
A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 16/3, Ellis 14, Parsons 13/9.

Sacramento Kings–Oklahoma City Thunder 92–104

Elkelt volna egy jó Sztojakovics. A legendás szerb triplavágó volt a nap sacramentói hőse, hiszen félidőben visszavonultatták 16-os számú mezét. A hazai nézők bánatára egyetlen jelenlegi Kings-játékos sem tudott ma a helyére lépni, „Peja”a csapat 28 százalékos triplamutatóját látva talán még be is szállhatott volna pár percre, kára nem származott volna belőle a gárdának.

Nem sok minden változott. Mike Malone vezetőedző kirúgása után először lépett pályára a Sacramento, de az ideiglenes szakvezető, Tyrone Corbin nem tudott csodát tenni. Az látszódott, hogy mindenki bizonyítani akar, ez azonban a futkározás mellett leginkább abban merült ki, hogy mindenki elvállalt dobásokat – akkor is, ha jó benne és akkor is, ha nem. A csapatjáték döcögött, a hátvédek és Rudy Gay is inkább dobott, mint passzolt – ha DeMarcus Cousins visszatér, máshogyan fog kinézni a gárda játéka, egyelőre ez nem az a playoff-ra esélyes alakulat, amit látni szeretnének Kalifornia fővárosában.

Hetedik. Sorozatban hetedik sikerét aratta a Thunder, természetesen megint Russell Westbrook (32 pont, 7 gólpassz, 6 pattanó, 4 labdaszerzés) és Kevin Durant (26 pont) húzta a gárdát – de nem csak róluk szólt a meccs. Serge Ibaka például 7 (!) blokkal jelentkezett, Steven Adams 10 pattanóval egészítette ki palánk alatti társa játékát, és a kispadról is jöttek a pontok. A legutóbbi 10 meccsükből ez volt a kilencedik sikerük – már nem közelednek a playoff-helyek felé, hanem gyakorlatilag odaértek: egy győzelemnyire vannak a 8. helyezett Pelicanstől.

A Kings legjobb dobói: Gay 22/3, Landry 14, Sessions 11/3.
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 32/3, Durant 26/3, Morrow 10/9

NBA
ALAPSZAKASZ
Washington Wizards
–Minnesota Timberwolves 109–95
Brooklyn Nets–Miami Heat 91–95
Memphis Grizzlies–Golden State Warriors 105–98
New Orleans Pelicans
–Utah Jazz 119–111
New York Knicks–Dallas Mavericks 87–107
Sacramento Kings–Oklahoma City Thunder 92–104

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik