A londoni mérkőzés kulisszái mögött

KŐVÁRI PÉTER (LONDON)KŐVÁRI PÉTER (LONDON)
Vágólapra másolva!
2009.10.26. 17:00
Címkék
Vasárnap a New England Patriots 35–7-re múlta felül a Tampa Bay Buccaneers-t az NFL International Series idei európai állomásán a Wembley Stadionban. A nézőknek minden bizonnyal örök élmény marad a meccs és a körítés is.
A Tampa Bay Buccaneers cheerleaderei is mindent megtettek a közönség szórakoztatása érdekében (fotó: Reuters)
A Tampa Bay Buccaneers cheerleaderei is mindent megtettek a közönség szórakoztatása érdekében (fotó: Reuters)

A mérkőzés már vasárnap délelőtt „megkezdődött" Londonban, ahol a leghíresebb bevásárlóutcát, az Oxford Streetet többek között Peyton Manning-, Adrian Peterson- és Ray Lewis-mezbe öltözött emberek lepték el. Ők a pénzköltés mellett arra is szakítottak időt, hogy egymással barátkozzanak. A tengerentúli törzsszurkolók mellett rengeteg európai rajongót is lehetett látni, akik közül legtöbben életük első NFL-meccsére készültek.

sjaskajs
sjaskajs

A Wembley-nél dél körül indult be igazán az élet, akkor nyitotta meg kapuit a stadion melletti parkolóban berendezett „tailgate" parti. Az NFL-ben hagyományosan ennek keretében gyűlnek össze a szurkolók a mérkőzés előtt, esznek, isznak, relikviákat vásárolnak, egyszóval meccshangulatba kerülnek. A londoni szervezők remek programokkal várták azokat, akik elég szerencsések voltak, és a jegyük mellé tailgate-belépőt is kaptak. A terület körbe volt építve a jól ismert angol és amerikai söröket, illetve ételeket kínáló bódékkal. Az AFC (Amerikai főcsoport) és az NFC (Nemzeti főcsoport) is külön sátorral képviseltette magát, ahol a látogatók olvashattak a csapatok történelméről, és kivetítőkön csodálhatták meg a legszebb meccsjeleneteket. A két főcsoport ajándéktárgyak eladásával is készült, egy mezt 45 fontért, egy labdát illetve baseball sapkát 10-15 font közötti összegért árultak.

A rendezvény csúcspontja a Hall of Fame-sátor volt, ahol régi mezeket, fotókat, sisakokat valamint labdákat lehetett megtekinteni, és kiállították például a Super Bowl győztesének járó Vince Lombardi-trófea mását is. Ezután a szurkolók részesei lehettek egy fantasztikus 3D-mozi élménynek, ahol az embernek az volt az érzése, hogy a védőjátékos őt viszi a földre vagy elkapóként ő figyel az irányító kézmozdulataira. Emellett a játékőrültek az EA Sports standján élhették ki szenvedélyüket, a jó hangulatról pedig koncertek gondoskodtak. Az esemény igazi rangját az adta, hogy megjelent az NFL főnöke, Roger Goodell, aki elbeszélgetett a szurkolókkal, és közös fotót is lehetett készíteni vele.

A tailgate a mérkőzés előtt egy órával véget ért, így a résztvevők csatlakozhattak a stadionba özönlő szurkolók áradatához. A Wembley-ben a meccset koncert előzte meg, számos látványelemmel fűszerezve, majd következett a csapatok bemutatása. A nagyobb ovációt talán a Patriots kapta, a Tampa bemutatásánál azonban a cheerleaderek tánca és a tűzcsóvák miatt szó szerint izzott a levegő. A szervezők egyébként mindent elkövettek, hogy a floridai csapat tényleg „otthon" érezhesse magát: a stadionban két oldalt Buccaneers-es drapériát feszítettek ki, és a székekre kalózos zászlókat tettek, utóbbi káprázatos látványt nyújtott, amikor több tízezer ember lengette őket. Az amerikai himnuszt Toni Braxton adta elő, és bár az Egyesült Államokban megszokott vadászgépes átrepülés elmaradt, de minden készen állt a show-hoz. Stephen Gostkowski, a New England rugója vakuáradatban, 84 ezer ember előtt indította útjára a labdát.

wsaasa
wsaasa

Szerencsére a szurkolók a játékmegszakítások alatt sem unatkoztak. Ilyenkor a két óriáskivetítőn többek között az elmúlt évek legszebb elkapó- és futójátékait mutatták, beszámoltak arról, hogy kik az aktuális hét legjobban teljesítő játékosai, és természetesen nem maradhatott el a közönség egy-egy tagjának vicces kipécézése, a szülinapi jókívánságok és a hullámzás sem.

A meccs sima Pats-győzelmet hozott, mert a Tampa támadósora nem tudott felnőni a feladathoz, ellentétben a Tom Brady és klasszis elkapói vezette Patriots-egységgel. A Buccaneers-en az sem segített, hogy a közönség szimpátiája egy idő után melléjük állt. Az összecsapás a harmadik negyedben gyakorlatilag eldőlt, az utolsó játékrészben már kezdtek hazaszállingózni az emberek.

A mérkőzés után a média képviselői betekintést nyerhettek az öltözőfolyosók világába is. Mire a játékosok átöltöztek, már előre elkészített meleg étel állt a rendelkezésükre, becsomagolva. A New England részéről Wes Welker készségesen nyilatkozott, Tom Brady a szokásos higgadt stílusában értékelte a történteket, míg Randy Moss hamar eltűnt. A Tampa tagjaira érthető módon kevesebb figyelem irányult. A csapatokat elkísérő technikai stábok még javában dobozolták a felszereléseket, amikor a játékosok már elhagyták a stadiont.

Bár a hétfői brit lapok szkeptikusnak bizonyultak az ügyben, hogy belátható időn belül Super Bowl-t rendezzenek Európában, illetve londoni franchise-t hozzanak létre, ez mit sem változtat azon a tényen, hogy a sportág európai hívei jövőre is visszavárják az NFL-t az öreg kontinensre...

A forduló mérkőzéseiről szóló összefoglaló cikkünket ide kattintva olvashatják!

De férfias küzdelemben sem volt hiány (fotó: Reuters)
De férfias küzdelemben sem volt hiány (fotó: Reuters)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik