A Knicks, a Celtics és a Timberwolves is elégtételt vett

GOBODICS TAMÁS, TÓTH ATTILA (KEZDŐ5.HU)GOBODICS TAMÁS, TÓTH ATTILA (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2014.03.20. 09:43
null
Ez nem Paul George (balra) és az Indiana napja volt (Fotó: Reuters)
Az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) hajnali játéknapján 10 összecsapást rendeztek, és három meccsen is meglepő eredmény született – viszont mindegyiknek volt előzménye. A Boston–Miami párharc az elmúlt évek slágere, a Knicks–Pacers csata előzményei 20 évre nyúlnak vissza, míg a Timberwolves Dallas elleni frusztrációja egészen új keletű – most a papíron gyengébb csapatok győztek. Nyugaton tovább kuszálódik a playoffért folyó harc, míg keleten a dobogóért indult óriási versenyfutás legalább három csapat között – a Spurs és 76ers viszont biztos pont, előbbi stabilabban vezeti az NBA mezőnyét, miközben utóbbi negatív csúcsdöntés felé halad.

 

Philadelphia 76ers–Chicago Bulls 94–102

Egyre közelebb a rekordhoz a 76ers. Zsinórban a 22. vereségét szenvedte el a Philly, így már övék a hatodik leghosszabb széria az NBA történetében. A LeBron James távozása után új életet kezdő 2010–2011-es Cavaliers vezeti a rangsort, 26 vereséggel – könnyedén befoghatják őket Thaddeus Youngék, mivel a következő négy ellenfél sorrendben: Knicks, Bulls, Spurs, Rockets...

Némi életjelet mutatott a Philadelphia. Elég szoros meccset sikerült játszaniuk a hazaiaknak, a Bulls egészen az utolsó pillanatokig nem nyugodhatott meg, mivel a Sixers Young és Wroten vezetésével folyamatosan veszélyt jelentett kintről, és a védekezésük is egészen jól működött a korábbiakhoz képest. A büntetőket viszont irgalmatlan rossz százalékkal dobták (9/19) – ha jobban koncentrálnak, akkor még győzelmi esélyeik is lehettek volna.

A kispad segítsége kellett. Kirk Hinrich kivételével minden Bulls-kezdőjátékos elérte legalább a 12 pontot, azonban a 11 eladott labda miatt nem voltak igazán hatékonyak. A cseresorból azonban DJ Augustin (20 pont) és Taj Gibson (19 pont, 13 pattanó) is előlépett, így a Chicago nyert – és továbbra is versenyben van a keleti dobogóért.

A 76ers legjobb dobói: Young 24/12, Wroten 17/12, Carter-Williams 16.
A Bulls legjobb dobói: Augustin 20/12, Gibson 19, Butler 16/3.

Boston Celtics–Miami Heat 101–96

Rondo nyerte meg a végén. Jeff Green triplája után 97-94-re már vezetett a Celtics két perccel a vége előtt, de Rondo előbb Haslemmel ugrott a labdáért és nyert, majd dobott egy floatert, az utolsó percben pedig Chalmers rossz hármasa után Wade-et verte meg egy-egyben és dobott még egyet, ezzel eldöntötte a találkozót. Rondo egyébként ezeket leszámítva nem remekelt pontszerzésben (9-ig jutott összesen), de tíz lepattanó és tizenöt gólpassz került a neve mellé.

Kintről parádézott a Celtics. 46 százalékkal céloztak a triplavonalon túlról, ebben nagy szerepe volt Avery Bradleynek, aki karriercsúcsot jelentő hat hármast is értékesített, ráadásul alig hibázva (6/9 tripla, 8/13 mezőny) jutott el 23 pontig.

LeBron pihent. James hátfájdalmak miatt kihagyta ezt a találkozót, de nem játszott Oden sem, hiányukban pedig főleg Chris Bosh szenvedett (hat pont, 3/11 mezőnyből), előkerült viszont az idén mellőzött Haslem (14 pont, 7/8 mezőnyből).

A Celtics legjobb dobói: Bradley 23/18, Bass 18, Sullinger 14/6
A Heat legjobb dobói: Wade 17, Andersen 16, Allen, Haslem 14/3-14

Brooklyn Nets–Charlotte Bobcats 104–99

Johnson és Williams jól működött. Ketten együtt 45 pontot és hat triplát tettek hozzá, utóbbi ráadásul kulcsfontosságú tempót süllyesztett el az utolsó percben. A Nets egyébként mindössze hét labdát adott el, viszont hatan értek el minimum tíz pontot, a Bobcats viszont tizenötször szórta el a játékszert, Kemba Walker pedig nem tudott faktor lenni támadásban, mindössze hét pontig jutott.

Otthon nagyon megy. Zsinórban tizedszer nyert otthon a Brooklyn, ez alatt a Charlotte csupán a második olyan csapat volt, aki vezetni tudott ellenük a második félidőben. Ezzel egyébként Kiddék már csak fél meccsre vannak a negyedik helyen lévő Chicagótól. A Bobcatsnek viszont vigyáznia kell, fél meccsel vezetnek csak a nagyon beinduló Atlanta előtt, de zsinórban hetet nyert a még messze lévő New York is.

Kirilenko erőltette. A bedobó sérülten vállalta a játékot, de 11 perc alatt csupán négy elrontott büntető, egy lepattanó és egy labdaszerzés került a neve mellé.

A Nets legjobb dobói: Williams 25/9, Johnson 20/9, Livingston 17
A Bobcats legjobb dobói: Jefferson 18, Neal 17/9, Douglas-Roberts, Henderson 13/9-13/3

Memphis Grizzlies–Utah Jazz 96–86

Borítékolható volt? A Grizzlies 16 pontos előnyt épített fel a félidőre, a Jazz azonban nem hagyta magát, és a Burke, Burks hátvédduó segítségével visszajött a meccsbe, és 84–84-nél utolérte ellenfelét. A Grizzlies azonban ekkor előkapta legendás védekezését, és 12–2-re nyerte a végjátékot. A Memphis zsinórban 14. alkalommal tartotta 100 pont alatt a Jazzt...

Palánk alatt remekelt a Grizzlies. Zach Randolph és Marc Gasol is 20–10-es estén van túl, a spanyol ráadásul még 4 blokkot is kiosztott, míg cseréjük, Koszta Kufosz 7 pontot és 7 lepattanót hozott össze alig 14 perc alatt – mondhatni, hogy dominálták a Jazz fiatal duóját, Favorst és Kantert. Hozzájuk felnőtt a végére a hátvédtrió is: Conley, Lee és Tony Allen összesen nyolc labdát szerzett. Ezzel a győzelemmel a Memphis immár egyedül áll a nyugati hetedik helyen, és formájukat elnézve reális esélyük van az ötödikre is.

A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 21, Gasol 20, Conley 18/3.
A Jazz legjobb dobói: Burke 16/9, Burks 16/6, Hayward 16.

New Orleans Pelicans–Toronto Raptors 100–107

Anthony Davis hiányzott. A szupertehetséges magasember vírusos megbetegedéssel bajlódik, távollétében három negyedig tudta tartani magát a Pelicans. A kisebb meglepetésre kezdőötösbe kerülő Tyreke Evans (18 pont, 70 százalékos mezőnnyel) mellett inkább csak a kispadról érkeztek jó teljesítmények (kiemelést érdemel Al-Farouq Aminu 19 pontja és 10 lepattanója, valamint 7/8-as mezőnymutatója) – de a végjátékban összeomlott a New Orleans, 11 ponttal bukták el az utolsó negyedet.

Valanciunas nem hiányzott. A vendégek kezdőcentere sem öltözött át a meccsre, azonban nélküle is 22(!) támadólepattanóba kapaszkodott bele a Raptors. A jó palánk alatti munka mellett a két hátvéd, DeRozan (31 pont) és Lowry (23 pont, 8 pattanó, 5 gólpassz) is igyekezett, ketten együtt 23 büntetőt harcoltak ki. A hős viszont a szezon előtt New Orleansból Sacramentóba cserélt, majd onnan Torontóba továbbküldött Greivis Vasquez volt, aki 14 pontjából kilencet a kritikus 4. negyedre tartogatott.

A Pelicans legjobb dobói: Aminu 19, Evans 18, Gordon15/6.
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 31/6, Lowry 23/9, Johnson 17/3.

New York Knicks–Indiana Pacers 92–86

George szenvedett, Anthony szárnyalt. Paul George ugyan eljutott 17 pontig, de ezt 4/17-es mezőnymutatóval érte el, félidőben 1/9-nél tartott, miközben Carmelo Anthony már az első negyedben 14 pontot szerzett, végül 34-gyel zárt (12/23 mezőnyből, 10/12 büntető). De a kezdőbe az utóbbi időben bekerülő Stoudemire is villogott, 50% felett ért el 21 pontot, így hiába játszott jól Hibberet (20 pont) és Stephenson (21 pont, 9 lepattanó), végig jobb volt a Knicks.

Rohan a New York. Anthonyék a hetedik meccsüket nyerték meg zsinórban, de március 2-a óta most játszottak először 50 százalék feletti csapattal, de ez sem jelentett gondot. Még mindig nagy a lemaradásuk, négy meccs az Atlantával szemben.

Phil Jacksonnak nagyon örültek. A Madison Square Garden felállva ünnepelte a csapat újonnan bemutatott vezetőjét, aki több, mint tíz évet töltött el a klub alkalmazásában játékosként, és az utolsó Knicks-bajnokcsapat (1973) tagja volt.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 34, Stoudemire 21, Felton 11/3
A Pacers legjobb dobói: Stephenson 21/6, Hibbert 20, George 17/6

Dallas Mavericks–Minnesota Timberwolves 122–123 – hosszabbítás után

Fájdalmas ponton vágott vissza a Wolves. December 30-án egy emlékezetes eset miatt (a liga utólag elismerte, hogy Kevin Love javára le kellett volna fújni egy szabálytalanságot a végjátékban) kapott ki otthon a Minnesota a Dallastól, most viszont eljött a visszavágás ideje. Love 35 ponttal állt bosszút, és a hosszabbításban ő szerezte a győztes kosarat. Ezzel a sikerrel még mindig életben tartotta esélyeit a Timberwolves, hogy odaérjen a nyugati 8. helyre – amelyet éppen a Dallas birtokol.

Ricky Rubio elit társaságban, JJ Barea visszatérése. A spanyol irányító nem káprázatos dobásairól ismert, ma viszont egyrészt remek dobásokkal tripla duplát csinált, másrészt 22 pontot, 15 gólpasszt, 10 pattanót és 4 labdaszerzést egy meccsen az aktív játékosok közül csak Chris Paul és Andre Miller tud felmutatni. Cseréje, Barea is jól tért vissza egykori sikerei színhelyére, a 2011-es bajnokcsapat oszlopos tagja 15 ponttal keserítette egykori szurkolóit.

Nem volt clutch a Mavs. Hiába zárkózott fel a Dallas és egyenlített ki az utolsó negyedben, illetve dobtak majdnem 50 százalékkal mezőnyből, a végjátékban és a hosszabbításban sem tudták kihasználni a lehetőségeiket, pedig volt bőven. Szokásával ellentétben Dirk Nowitzki is gyenge volt, 11/27-es mezőnymutatót, azon belül 0/7-es triplázást hozott össze, számos rossz dobást kritikus pillanatokban engedett el.

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 27, Ellis 22/12, Marion 16.
A Timberwolves legjobb dobói: Love 35/6, Rubio 22, Martin 19/9.

Denver Nuggets–Detroit Pistons 118–109

Aaron Brooks nagy estéje. Ty Lawson az utolsó pillanatban rossz közérzet és migrén miatt nem vállalta a játékot, így a nemrég Houstonból megszerzett Brooks ugrott be helyette – fantasztikusan. Az apró irányító 27 pontot szórt be, leszedett 6 pattanót (ebből három támadót!), illetve kiosztott 17 gólpasszt – egyszerűen nem volt erre válasza a Lawsonra készülő Pistonsnak. Randy Foye is igyekezett, 22 pontja és 5 triplája mellett 5-5 pattanót és gólpasszt, valamint 3 labdaszerzést tudott felmutatni. A kezdőötösből mindenki, összesen hét játékos ért el legalább 10 pontot, a kispadról JJ Hickson dupla duplázott – úgy tűnik az elmúlt meccsek alapján, hogy a Denver inkább szép szezonbefejezésre törekszik, és nem áll be tankolni.

A Pistons idegenben nulla. Utoljára január közepén nyert otthonától távol a Detroit, azóta ez volt 11. vereségük. Bár a nyaksérüléssel bajlódó Andre Drummond értelemszerűen hiányzik a palánkok alól, ez talán egy kis mentség a mai buktára, azonban vele sem pörgött jobban a Pistons, amelynek már nincs reális esélye a playoffra.

A Nuggets legjobb dobói: Brooks 27/3, Foye 22/15, Faried 15.
A Pistons legjobb dobói: Monroe 22, Stuckey 18, Singler, Villanueva 13/9-13/9.

Phoenix Suns–Orlando Magic 109–93

A legjobbkor kapta össze magát a Suns. Az elmúlt napokban a Suns kiesett a rájátszó helyekről, ám a Dallas veresége és a gyenge Magic elpáholása után újra nyílt a küzdelem a playoffért. Az Orlando nagyon szépen tartotta magát, a félidőben egál volt – onnantól kezdve viszont nem sok közük volt a meccshez, a Phoenix tekert egyet a fordulatszámon, amit képtelenek voltak lekövetni.

Nikola Vucsevics butasága. Az első negyedben dupla technikaival sikerült kiállíttatnia magát a Magic palánk alatti legjobbjának, a folytatásban egyre jobban hiányoztak a lepattanói és jó védőmunkája.

A Suns legjobb dobói: Dragic 18/6, Green 14/12, Frye 12/6, Mark. Morris 12.
A Magic legjobb dobói: Harris 23/3, Afflalo 20/9, Oladipo 14/3.

Los Angeles Lakers–San Antonio Spurs 109–125

Nem lassít a Spurs. Zsinórban 11. sikerével a legjobb formában lévő csapat jelenleg a Spurs – nem véletlen, hogy vezetik is a ligát. A Lakers szokása szerint nem fejtett ki nagy ellenállást védőoldalon, ez pedig a remek alapjátékkal és bő rotációval dolgozó San Antonio ellen öngyilkosság. Minden kezdőjátékos eljutott 10 pontig, ketten a 20-ast is megdobták, a cseresorból 8 triplával spékelt 40 pont érkezett, a lepattanókért folyó küzdelemben is jobbak voltak.

Vajon meglesz a negatív rekord? A 82 meccses alapszakasz 1967-es bevezetése óta a Lakers legrosszabb szezonmérlege 30–52 (1974–1975-ből), a jelenlegi csapat már most 45 vereségnél tart, és még van hátra 15 összecsapás.

A Lakers legjobb dobói: Henry 24/3, Gasol 22, Kelly 14/3.
A Spurs legjobb dobói: Parker 25, Leonard 22/3, Green 16/9.

NBA, ALAPSZAKASZ
Philadelphia 76ers–Chicago Bulls 94–102
Boston Celtics–Miami Heat 101–96
Brooklyn Nets–Charlotte Bobcats 104–99
Memphis Grizzlies–Utah Jazz 96–86
New Orleans Pelicans–Toronto Raptors 100–107
New York Knicks–Indiana Pacers 92–86
Dallas Mavericks–Minnesota Timberwolves 122–123 – hosszabbítás után
Denver Nuggets–Detroit Pistons 118–109
Phoenix Suns–Orlando Magic 109–93
Los Angeles Lakers–San Antonio Spurs 109–125

 

A KELETI FŐCSOPORT ÁLLÁSA
győzelemvereség
1. Indiana 50 18 .735
2. Miami 46 20 .697
3. Toronto 38 29 .567
4. Chicago 38 30 .559
5. Brooklyn 35 31 .530
6. Washington 35 32 .522
7. Charlotte 33 36 .478
8. Atlanta 31 35 .470
9. New York 28 40 .412
10. Cleveland 26 42 .382
11. Detroit 25 42 .373
12. Boston 23 46 .333
13. Orlando 19 50 .275
14. Philadelphia 15 53 .221
15. Milwaukee 13 55 .191

 

A NYUGATI FŐCSOPORT ÁLLÁSA
1. San Antonio 51 16 .761
2. Oklahoma City 49 18 .731
3. Los Angeles Clippers 48 21 .696
4. Houston 45 22 .672
5. Portland 44 24 .647
6. Golden State 43 26 .623
7. Memphis 40 27 .597
8. Dallas 41 28 .594
9. Phoenix 39 29 .574
10. Minnesota 34 32 .515
11. Denver 31 37 .456
12. New Orleans 27 40 .403
13. Sacramento 24 44 .353
14. Los Angeles Lakers 22 45 .328
15. Utah 22 47 .319
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik