A Kings állította meg a Westbrookkal kiegészült OKC-t

Vágólapra másolva!
2018.11.20. 10:02
null
A Kings állította meg a Westbrookkal kiegészült OKC-t (Fotó: NBA Twitter)
Hiába tért vissza Russell Westbrook a nélküle is a liga legjobb formában lévő csapatához, ez most nem volt jó hatással a Thunderre: a gárda kikapott Sacramentóban az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának ma hajnali játéknapján. A Memphis a Dallast is legyőzte, a Pelicans 140 pontot dobott a Spursnek, megint megverte a Denvert a Bucks, újabb vereséget szenvedett a Boston, nyert a Philadelphia és az Indiana.


Charlotte Hornets–Boston Celtics 117–112

Walker a pontkirály. Elképesztő szezont fut a Hornets irányítója és az elmúlt két meccsen erre még rátett egy lapáttal, hiszen a legutóbbi 60 pontos NBA-szezoncsúcsa után most 43-ig jutott (14/25 mezőnyből) és főleg a negyedik negyedben volt megállíthatatlan: csak ebben az időszakban egymaga 21 egységet rámolt be négy triplával és győzelemre vezette csapatát. Ugyan inkább a Boston járt előrébb a második félidőben, sőt, a negyedik negyedben tíz pont feletti előnybe kerültek a vendégek, Walker egymaga dobott zsinórban 11-et és sorra kosárral fejezte be a támadásokat–az utolsó szót fél perccel a vége előtt mondta ki egy triplával, amivel hatpontos fórt biztosított a Charlotte-nak, innen már nem volt visszaút. Ezzel a szenzációs teljesítménnyel egyébként átvette a vezetést a ligában a dobott pontokat tekintve, 29,6-os átlagával ő áll az élen, igaz, csapata ebből is "csak" egy 8-8-as mérleget profitál eddig.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu
Stevens variál. Kivette a kezdőcsapatból Gordon Haywardot a Boston vezetőedzője, elmondása szerint azért, hogy a lehető legjobb helyzetben küldhesse pályára, a helyére pedig Aron Baynes került be, így magasabb szerkezettel nyitott a Celtics–a tréner szerint jönnek mlg változások a következő meccseken. Túl sok hatása ennek nem volt, Baynes végül 7, Hayward pedig 31 percet játszott és minketten csak egyetlen egy mezőnykosarat tudtak szerezni, egyikük sem szórta meg magát–ez most is Kyrie Irving (27 pont, 11 gólpassz) dolga volt leginkább, de Jayson Tatum és Marcus Smart is igyekezett bsegíteni. Az 50%-os mezőnymutató és a 31 gólpassz nem is néz ki rosszul, Walkerrel azonban egyszerűen nem tudtak mit kezdeni, pedig Hayward szerint az egész stratégiájuk arra épült, hogy őt limitálni tudják–ez finoman szólva sem jött össze, bár így is minden esélyük megvolt a győzelemre. A végjátékot azonban elrontották, Irving clutch helyzetben két üres triplát is kihagyott, Walker viszont nem hibázott, úgyhogy újabb vereséget szenvedtek, immár a nyolcadikat és csak egyetlen meccsel vannak 50% felett.

A Hornets legjobb dobói: Walker 43/21, Lamb 18, Hernangomez 14/6
A Celtics legjobb dobói: Irving 27/3, Tatum 18/3, Smart 14/12

Detroit Pistons–Cleveland Cavaliers 113–102

Nem volt kérdés. Dwane Casey kicsit aggódott a találkozó előtt, hogy a Detroit képes lesz-e felpörögni már a mérkőzés kezdetére és hogy meg tudja-e adni az alaphangot, de elég hamar megnyugodhatott a hazaiak trénere: csapata 38 pontot rámolt be az első negyedben, a nagyszünetben kereken 20 egységgel vezetett, a harmadik játékrészben pedig 30 pontra növelte a távolságot, meggyőző, magabiztos győzelmet aratott. Az utolsó másfél negyedben azért kiengedett a gárda, így a végeredmény a játék képéhez képest egészen vállalható a Cavs számára–itt volt azért némi zavar a Pistonsnál, négyen is technikait kaptak a záró etapban, de a győzelmük nem került veszélybe. Andre Drummond (23 pont, 16 lepattanó, 3 blokk) és Blake Griffin (21 pont, 12 lepattanó, 5 gólpassz) stabil teljesítménye mellett Reggie Bullock 21 pontos, 4/7 triplás estéje is kiemelendő, ezek után jó formában utazhatnak el Houstonba, ahol nem ők lesznek az esélyesek.

Nem zárt jól a védekezés. Larry Drew szerint nem voltak elég élesek hátul a vendégek, ugyanis nagyon sokat zónáztak, de rengetegszer szem elől tévesztették a dobókat és emiatt jó pár üres helyzetet engedélyeztek a Detroitnak–ez pedig náluk nem fér bele, ők eddig is csak akkor tudtak jó meccset játszani, ha stabilak voltak védekezésben. Támadásban most sem tudtak mit kezdeni, ugyan hatan is elérték a tízpontos határt, de semmi átütőerő nem volt bennük, így hiába vigyáztak a labdára, nem tudták igazán megszorítani ellenfelüket–most készülhetnek a Lakers elleni hazai meccsre és LeBron James visszatérésére.

A Pistons legjobb dobói: Drummond 23, Griffin 21/6, Bullock 21/12
A Cavaliers legjobb dobói: Sexton 18/6, Clarkson 16/3, Hood 12/6, Zizic 12

Indiana Pacers–Utah Jazz 121–94

Kivették a féket. Victor Oladipo személyében a legjobb játékosát kellett nélkülöznie az Indianának, de ez valamiért csak még (sokkal) jobbá tette a csapatot és ezen az estén valahogy minden sikerült a hazaiaknak: Nate McMillan szerint pontosan az történt a pályán, amit ő szeretett volna látni. Bojan Bogdanovic volt a fő pontfelelős (21 pont, 3/4 tripla), a magasemberek remekül védekeztek és fontos szerepük volt támadásban az előkészítést tekintve is, a kispadról pedig két extra teljesítmény is érkezett: Domantas Sabonis majdnem tripla-duplázott (19 pont, 9 lepattanó, 9 gólpassz), az újonc Aaron Holiday pedig a pontszerzésből (19-et dobott 21 perc alatt) vette ki a részét. Szinte tökéletesen működött a gépezet, amit a 35 kiosztott gólpassz, a mindössze 9 eladott labda, az 50% feletti mezőnymutató és a 48%-os triplázás is jelzett–végig uralta is a meccset a Pacers, a negyedik negyedben pedig kiütésessé tette a győzelmét.

Ehhez most kevés volt a Jazz. Elsöpörte a vendégcsapatot az ellenállhatatlan Pacers-támadójáték és a pálya túloldalán is gyengén játszott több kulcsember–Donovan Mitchell hét, Joe Ingles és Derrick Favors öt-öt pontot tudott szerezni, így hiába igyekezett Ricky Rubio (28 pont, 6 gólpassz, 5/6 tripla) és Jae Crowder (14 pont, 4/7 tripla, 4 gólpassz, 2 blokk), ennyivel nem lehetett felvenni a kesztyűt az Indiana ellen. Quin Snyder a második félidőben már adott is némi extra pihenőt a kezdőknek, nem volt értelme feszegetni ezt a meccset, ezen a napon ezt a Pacerst nem lehetett megverni–a tréner szerint ennek ellenére sokat kell javulniuk, fizikálisabban, koncentráltabban kell védekezniük most már, nincs mire várni.

A Pacers legjobb dobói:
Bogdanovic 21/9, Sabonis 19/6, Holiday 19/6
A Jazz legjobb dobói: Rubio 28/15, Crowder 14/12, Gobert 12

Philadelphia 76ers–Phoenix Suns 119–114

Embiid dominált, a Sixers nyert. Az 1/1-es Deandre Aytont is leoktatta ezen a találkozón Joel Embiid, a Suns centere pedig azt mondta a meccs után, hogy "köszönöm a tanítást" és hozzátette, hogy ahogy Embiid használja a testét, azt bizony ő is alkalmazni fogja a továbbiakban. Volt is mit ellesnie a hazaiak klasszisától, mert Embiid megint parádézott, 33 ponttal és 17 lepattanóval zárt, így ő vezeti a ligát a 17 idei dupla-duplájával és már 11. alkalommal érte a 30 pontot és a 10 lepattanót, nem nagyon lehet mit kezdeni vele–ez ezúttal is így volt, főleg a második félidőben volt aktívabb és csapata is akkor vette át az irányítást. Mellette Ben Simmons egy gólpassz híján tripla-duplázott, de Muscala, Redick és Butler is dobott legalább 16 pontot és bár a nagyszünetben még a Phoenix vezetett, azt követően magához ragadta a kezdeményezést a hazai alakulat és a harmadik negyedben megszerzett előnyét végigvitte a meccsen–nem volt nagy különbség, de azért hozták a kötelezőt és már 9-0-ra állnak otthon.

Nem volt rossz a Suns. Az első félidőben remekül dobtak a vendégek, ennek köszönhetően öt ponttal vezettek is a második negyed végén, ám a fordulást követően már nem tudták tartani a lépést a magasabb fokozatba kapcsoló Phillyvel–a védekezésük továbbra sem elég ahhoz, hogy extra támadójáték nélkül stabilan meccseket tudjanak nyerni. Devin Booker sokat vállalt és nagyot játszott (37 pont, 8 gólpassz, 13/25 mezőnyből, 6/15 tripla), de TJ Warren (21 pont, 8/15 mezőnyből, 4 gólpassz) és az említett Ayton (17 pont, 8/11 mezőnyből, 9 lepattanó) is hozta a számait, a Sixers azonban nem az a csapat, amelyet ennyivel meg lehet verni–sikerült ugyan ott maradniuk néhány pontos távolságban a legvégéig, fordítani azonban már nem tudtak, úgyhogy továbbra is nyeretlenek ebben a szezonban idegenben.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 33, Simmons 19, Muscala 19/6
A Suns legjobb dobói: Booker 37/18, Warren 21/6, Ayton 17

Atlanta Hawks–Los Angeles Clippers 119–127

Megint a kispad. Nem játszott jól a Clippers és sokáig nem tűnt úgy, hogy hozni tudja ezt a papíron kötelező győzelmet, mert a második félidőben volt már 15 pontos hátrányban is az együttes, Danilo Gallinari nélkül nagyon akadozott a játék, hiába szórt be 24 egységet Tobias Harris. A cseresor azonban megint "megmentette" a gárdát: Lou Williams dupla-duplázott (16 pont, 11 gólpassz), Montrezl Harrell a csapat legjobbja lett (25 pont, 11 lepattanó, 5 labdaszerzés, 2 blokk, 18 kiharcolt büntető), Mike Scott bevert 6/12 triplát és még Boban Marjanovics is tíz pont fölé jutott alig tíz perc alatt–a társaság egy 20-4-es rohammal fordított, majd a hajrában meg is törte ellenfelét és végül újabb nagy felzárkózással megnyerte a mérkőzést. Érdekesség, hogy most 11-5-re áll a Rivers-legénység, tavaly ugyanekkor 5-11 volt a mérlege...

Young extrája is kevés volt. Ezen a meccsen jól játszott a Hawks újonc irányítója, 25 pontja mellett karriercsúcsot jelentő 17 gólpasszt osztott szét, de a második félidőben már ő is egyre többet hibázott és a végén nem tudott segíteni csapatán–pedig Taurean Prince is beszórt 21 pontot és a hosszú sérülés után idei második meccsét játszó John Collins is hozzátett 21 perc alatt 18 egységet és 6 gólpasszt. Young úgy fogalmazott, hogy érzi a nyomást, hogy most már nyerniük kell (zsinórban nyolcadszor kaptak ki) és nem is játszanak rosszul, de a végjátékokat, a negyedik negyedeket egyelőre folyamatosan elrontják, úgyhogy ezen kell elsősorban javítaniuk.

A Hawks legjobb dobói: Young 25/3, Prince 21/9, Collins 18/6
A Clippers legjobb dobói: Harrell 25, Harris 24/12, Scott 18/18

Memphis Grizzlies–Dallas Mavericks 98–88

Ez Memphis. A back-to-backet játszó hazaiak ismét maximálisan ráerőltették akaratukat ellenfelükre és pontosan az ő ritmusukban zajlott a mérkőzés, amelynek végén egy jó negyedik negyeddel a győzelmet is be tudták húzni–Mike Conley szerint azért ennyire eredményesek, mert teljesen mást csinálnak, mint a liga több csapata, így mindenkinek nehéz hozzájuk alkalmazkodni. Úgy tartották 88 ponton a Dallast, hogy a texasiak idén még 100 alatt sem jártak soha, közben a túloldalon Conley (28 pont, 7/11 tripla, 7 gólpassz) és Marc Gasol (17 pont, 15 lepattanó, 4 gólpassz, 4 blokk) tette, amit kellett, így szoros, kiegyenlített meccsen eljutottak a negyedik negyedig (addig maximum 6 pont volt a különbség bármelyik irányba), ahol egy jól időzített 10-0-s rohammal és néhány pontos távoli dobással eldöntötték a küzdelmet–tökéletesen bevált a stratégiájuk, így 11-5-re javították a mérlegüket és a Portlanddel, valamint a Clippersszel holtversenyben vezetik Nyugatot.

A Dallast sem érheti nagy kritika.
Ugyan sorozatban négy győzelem után kapott ki ismét a gárda, amely ráadásul pihentebb is volt ellenfelénél, amiatt meg kell dicsérni a Mavst, hogy nem őrölte fel a Grizzlies stílusa és egészen az említett 0-10-es rohamig egálban tudott lenni Rick Carlisle alakulata. Dennis Smith Jr. (19 pont, 5 gólpassz, 3/6 tripla) és DeAndre Jordan (17 pont, 20 lepattanó) jól is játszott, akin érződött, hogy nem ízlik neki ez a fizikális védekezés, az Harrison Barnes (3/14 mezőnyből) és az újonc Luka Doncic (6/20 mezőnyből) volt, ők nem tudtak kiteljesedni, ezért nem tudott győzelmet aratni a gárda–nagy baj persze nincs, Memphisben idén eddig bőven ki lehet kapni, következőleg a Brooklyn elleni hazain kell javítani.

A Grizzlies legjobb dobói:
Conley 28/21, Gasol 17, Jackson Jr. 13
A Mavericks legjobb dobói: Smith Jr. 19/9, Jordan 17, Doncic 15/9

Milwaukee Bucks–Denver Nuggets 104–98

Megint kapaszkodnia kellett a Bucksnak.
A Memphis elleni vereségnél nem jött össze, legutóbb a Chicago ellen már 22 pontos hátrányból nyert a Milwaukee és most is 17 ponttal égett már a gárda, mielőtt megrázta magát és visszajött a meccsbe–a harmadik negyedet nyomták meg igazán a hazaiak és az első félidei nagy különbség után a záró etapot már ők kezdhették egypontos előnnyel. Itt szorosan alakult a küzdelem, még az utolsó percben is egy labdán belül voltak a felek, de aztán a kintről addig 0/7-et dobó Khris Middleton elsüllyesztett egy clutch triplát, ami eldöntötte a meccset–egyénileg Giannis Antetokounmpo (29 pont, 12 lepattanó, 6 gólpassz) és Eric Bledsoe (23 pont, 8/10 mezőnyből, 5-5 lepattanó és gólpassz) emelhető ki náluk, de most azért nem játszottak igazán jól, például csak 30%-kal tripláztak. Ez is elég volt végül ahhoz, hogy idén másodszor is megverjék a Denvert, úgyhogy akármennyire is hátrányba hozzák magukat most már folyamatosan, így is fél meccsre megközelítették a ligaelső Torontót.

Nincs megoldás. Ugyan közel álltak ahhoz, hogy megverjék a jelenlegi ligamásodikat idegenben, végül ezúttal sem tudtak nyerni a denveriek, akik így az utóbbi hét meccsükből hatodszor kaptak ki–már szinte nem is emlékszünk a parádés évkezdetre, hiszen azóta egyre mélyebb gödörbe kerülnek. Jamal Murray szerint ugyan az önbizalmuk továbbra is megvan, egyszerűen csak nem jól alakulnak számukra a meccsek hajrái, azért egy ilyen vereségszériát már nem lehet egy legyintéssel elintézni, van valami problémájuk, amit meg kell oldani, de egyelőre erre nem voltak képesek–22-9 volt a büntetőarány (nem a javukra), 30% alatt tripláztak és egyénileg is maximum az említett Murray (17 pont, 8 lepattanó, 9 gólpassz) emelhető ki, a többiek elég felemás teljesítményt nyújtottak. Nincs más hátra, mint előre, most Minnesotába látogatnak.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 29, Bledsoe 23/9, Middleton 13/3, Brogdon 13/3
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 20/9, Murray 17/6, Harris 14/6

New Orleans Pelicans–San Antonio Spurs 140–126

Julius Randle nagy napja.
A nyáron érkező erőcsatár Pelicans-karrierje első (összességében hatodik) tripla-dupláját szerezte (21 pont, 14 pattanó, 10 gólpassz), ráadásul a padról beszállva, és a bravúr értékét növeli, hogy tevékenyen hozzájárult ahhoz, hogy lassan induló csapatát felpörgesse a második negyedben. Addig inkább a San Antonio irányított, a két középső negyedben azonban megérkezett Anthony Davis (29 pont, 9 pattanó, 2-2 szerzett labda és blokk) is, kettejük atletikus és gyors duójára nem lehetett válasza a Spursnek. Mellettük Holiday 9 asszisztot szortírozott, Moore nagyon hatékonyan termelt be 24 egységet, Mirotic kevés labdából is jól célzott, sőt a padról Frank Jackson is 12 pontot szórt, összességében 140 dobott pontnál nincs miről beszélni, szétszedték az ellenfél védekezését, és továbbra is playoff-helyen állnak.

Mi történik LaMarcus Aldridge dobásaival? Az elmúlt négy meccsből harmadszor dobott borzasztóan a Spurs korábbi All-Starja, a 2/11-es mezőnymutató mennyiségben és minőségben is elfogadhatatlan, és ezúttal hátul sem nagyon tudott hozzátenni az üres lepattanók lehúzásán kívül. Hiába dobott egészen parádésan Bryn Forbes (5/6 tripla) és Dante Cunningham (5/5 tripla), a második félidőre nagyon kellett volna plusz a húzóemberektől, de jó számai ellenére sem DeRozan (21 pont, 7/19 mezőnyből), sem Aldridge, sem Rudy Gay (17 pont, 6/18 mezőnyből) nem tudta megtolni a szekeret, a kispadon pedig nem nagyon vannak nehéztüzérek. Utóbbi öt meccséből a negyediket bukta el Gregg Popovich csapata, és visszaesett 50 százalékra.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 29, Moore 24/6, Holiday 21/6, Randle 21.
A Spurs legjobb dobói: DeRozan 21, Forbes 20/15, Cunningham 19/15.

Sacramento Kings–Oklahoma City Thunder 117–113

Russell Westbrook visszatérése állította meg a Thunder sorozatát.
Előző 11 meccséből 10-et megnyert az OKC, most viszont visszatért az ikerlányai születése miatt érthetően feldobott Westbrook (29 pont, 12/25 mezőnyből, 13 lepattanó, 7 gólpassz, 3 szerzett labda), aki végigpörögte a meccset – ez azonban sajnos nem volt jó hatással az előző mérkőzéseken első-második opcióként dolgozó Paul George-ra (27 pont, 9/24 mezőnyből, 4/14 tripla, 9 pattanó) és Dennis Schröderre (3/17 mezőnyből). A Kings gyorsan ki is épített egy 10 pont feletti előnyt, a harmadik negyedig kellett várni, hogy rendesen összeálljon elöl-hátul az OKC: a dupla-duplázó Adams stabilizálta a védekezést, George elkezdett betalálgatni, és egyre gyakrabban találták meg a hibátlanul dobó Diallót. A negyedik negyedben is végig szorosan alakult az összecsapás, a végjátékban azonban nem tudott megújulni az OKC, míg a túloldalon előlépett egy vezér.

Buddy Hield félelmetes. A Kings kifejezetten jól játszott annak ellenére is, hogy De'Aaron Fox számára bedeszkázták a gyűrűt (1/10), az irányító a szervezésben tette magát hasznossá (13 gólpassz), a pontszerzés terheit átvette a veterán Iman Shumpert, a pontosan célzó Bjelica, Hield, illetve a padról beszálló, karrierje első dupla-dupláját szállító Marvin Bagley, illetve Bogdan Bogdanovics. A harmadik negyedben azonban nagyon hiányzott egy vezér, úgy tűnt, hogy ott megroppantják a Sacramentót. A negyedik negyedre aztán magához tért a Kings támadójátéka, a végjátékban pedig előlépett a triplaspecialista Hield, aki mindhárom triplakísérletét bevágta, ezzel hozta jó helyzetbe csapatát. Az utolsó másodpercekben aztán Fox hibátlanul büntetőzve biztosította be a győzelmet, amellyel a Kings 50 százalék fölé tornázta mérlegét.

A Kings legjobb dobói:
Hield 25/15, Shumpert 23/12, Bogdanovics 16/12.
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 29/12, George 27/12, Diallo 18/6
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik