Steph Curry Jordant idézte, LeBron James a legfialabb 25 ezres

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2015.11.03. 09:32
null
LeBron James a legfiatalabb, aki elérte a 25 ezres mérföldkövet az NBA-ben (Fotó: Reuters)
A címvédő Golden State valósággal kiütötte egyik fő riválisát, a Memphist az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, kereken ötven ponttal bizonyult jobbnak ellenfelénél. Összekapta magát James Harden és a Houston, a dobóhátvéd 37 ponttal vezette győzelemre csapatát a Thunder ellen, LeBron James történelmet írt, a Spurs pedig egyre jobb formában lendül – megszerezte első győzelmét a Bucks, Minnesotában nyert a Portland Damian Lillard nagy estéjével, a Clippers viszont továbbra is hibátlan. Íme, a részletek!

 

Philadelphia 76ers–Cleveland Cavaliers 100–107

LeBron újabb történelmi estéje. A Cavs sztárja 22 pontja és 9 lepattanója mellett 11 gólpasszt osztott ki, ráadásul megszerzett négy labdát és két blokkot is jegyzett – mégsem ezek miatt kerül be ez a meccs a történelemkönyvekbe. James elérte NBA-pályafutása 25.000 pontját – méghozzá a liga történetében legfiatalabbként, megelőzve Kobe Bryantet, Wilt Chamberlaint, Karl Malone-t, Kareem Abdul-Jabbart és Michael Jordant is. Rajta kívül Kevin Love, Matthew Dellavedova (12 pont, 9 gólpassz) és különösen Mo Williams (8/10 mezőnyből, 21 pont) villogott, a Cavs pedig az első, 14 ponttal elbukott negyed után megerőltetés nélkül fordított és hozta a kötelező győzelmet.

Okafor újra villant. Az újonc center szűk 27 perc alatt 21 dobást vállalt és ebből 24 pontig jutott – Mozgovék nem igazán tudtak vele mit kezdeni, így újabb ponterős estével bizonyította képességeit. Mellette masszív volt Noel, de Nik Stauskas is jól teljesített, sőt, mivel a kispadról is érkezett segítség, egy félidőn át vezettek is a hazaiak. A fordulás után aztán sebességet váltott a Cavs, összesen 28 pontot szerzett leindításból és végül nem volt kérdés a győztes kiléte – az egyetlen negatívum a vendégek részéről JR Smith, aki az első negyedben térdsérüléssel elhagyta a pályát és később sem tudott visszatérni.

A 76ers legjobb dobói: Okafor 24, Stauskas 15/9, Noel 14
A Cavaliers legjobb dobói: James 22, Williams 21/6, Love 15

Brooklyn Nets–Milwaukee Bucks 96–103

Nehezen, de megvan az első. A Milwaukee a 0–3-as rajt után úgy utazott el a Netshez, hogy mindenképpen nyernie kell, azonban sokáig úgy tűnt, hogy ez most sem jön össze – szinte végig a hazaiak vezettek. Két és fél perccel a vége előtt Monroe egyenlített, majd Carter-Williams villant kétszer is, az utolsó szó pedig a 26 ponttal és hat triplával csapata élére álló Baylessé volt, aki két büntetővel biztosította be a győzelmet. Antetokounmpo ismét elérte a húszpontos határt, de Monroe (23 pont, 13 pattanó) és Middleton is remekelt, viszont bár 52 százalékkal dobtak mezőnyből, a kulcsemberek 40 feletti játékpercén látszik, hogy mennyire megküzdött ezért a sikerért a vendégcsapat.

Közel járt a Nets. Idei eddigi legjobb meccsét játszotta a hazai gárda, hatan is elérték a tíz pontot, jól működött a kezdőcsapat és Bogdanovic révén megvolt a hatodik emberük is – az utolsó percekben azonban képtelen voltak kosarat szerezni. Bogdanovic clutch helyzetben veszített labdát, Johnson triplát, Jack ziccert hibázott, így hiába a 45 percnyi jó játék, továbbra is nyeretlen a Brooklyn.

A Nets legjobb dobói:
Lopez 18, Jack 15/3, Johnson 14/6, Bogdanovic 14/6
A Bucks legjobb dobói: Bayless 26/18, Monroe 23, Antetokounmpo 21/3

New York Knicks–San Antonio Spurs 84–94

Ez lesz az a Spurs? Aldridge az előző mérkőzésen már megvillantotta tudását és most is hasonló szintet hozott, 19 pontig jutott és ismét elég aktívan mozgott támadóoldalon. Mellette az egy csapattal legtöbb meccset nyerő NBA-játékos, Tim Duncan is dupla-duplázott, ráadásul hat gólpasszt is tett mellé, Leonard 18 ponttal és 14 pattanóval dupla-duplázott, ugyanakkor most először Tony Parker is eredményesen játszott – ugyan a kispad kicsit háttérbe húzódott, illetve a triplák nem ültek, ez már alighanem közelített Popovich elképzeléseihez.

Porzingis remekelt, majd megsérült. Az újonc erőcsatár 13 pontos, 14 lepattanós dupla-duplát szállított, ám a negyedik negyedben egy lepattanóért folytatott csata közben csapattársa, Carmelo Anthony ráesett és megsérült a nyaka. Bővebbet egyelőre nem tudni, mindenesetre erősen hozzájárult ahhoz, hogy borzasztóan dobó csapata támadópattanókból (ő egymaga nyolcat szerzett) tartsa magát meccsben, de az utolsó negyed eleje után már nem tudott érdemben hozzászólni a találkozóhoz a Knicks. Carmelo Anthony újra szenvedett, Kawhi Leonard szorításában csak 4/17-es mezőnymutatót hozott össze, igaz, büntetőkből ezt kompenzálni tudta – ehhez a feladathoz még nem nőtt fel Derek Fisher csapata.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 19/3, Porzingis 13/3, Grant 12
A Spurs legjobb dobói: Aldridge 19, Leonard 18/3, Duncan 16, Parker 16

Houston Rockets–Oklahoma City Thunder 110–105

Harden kilábalt a gödörből. A Rockets dobóhátvédje minősíthetetlen formában kosarazott az első három mérkőzésen, most azonban megtalálta a ritmust: 37 pontos estével húzta csapatát és bár ehhez is kellett neki 26 dobás, most ő jelentette a különbséget. A végig szoros mérkőzés utolsó perceiben az ő vezérletével futott a Houston egy 8–1-es etapot, a túloldalon Westbrook és Durant is elrontott egy-egy hármast, végül Howard két büntetője zárta le a találkozót – a Rockets első győzelmét aratta. Harden mellett a dupla-duplázó (14 pont, 11 gólpassz) Lawsont, valamint Howardot érdemes kiemelni, a gárda idei első jó mérkőzésén rögtön az egyik legnagyobb riválist tudta legyőzni.

Ennyi eladott labda nem fér bele. 24 alkalommal szórta el a játékszert az OKC, Westbrook 25 pontos, 11 gólpasszos dupla-duplája mellett is hétszer hibázott – ez akkor sem fér bele, ha támadásban egyébként hatékonyan dolgozik a Thunder. Durant 29 pontig jutott, Ibaka dupla-duplázott és 55–34-re nyerték a lepattanózást a vendégek, de az utolsó pillanatokban nem tudtak elég higgadtak maradni – ráadásul az is sokba került végül, hogy csak 68 százalékkal büntetőztek. Az OKC idei első vereségét könyvelte el.

A Rockets legjobb dobói: Harden 37/12, Howard 16, Lawson 14
A Thunder legjobb dobói: Durant 29/12, Westbrook 25/9, Ibaka 12, Augustin 12/3

Minnesota Timberwolves–Portland Trail Blazers 101–106

Aminu már elég segítség volt. Damian Lillard őrült sebességgel játszotta végig a mérkőzést és 34 pontja mellé hét gólpasszt osztott ki – ahogy arra lehetett is számítani, sokat vállalt és most parádés hatékonysággal (14/25) be is szórta ezeket. Mellette ismét jól játszott McCollum, de most fel tudott lépni a 17 pontos, 9 lepattanós Aminu is, ez pedig már elég volt a Blazersnek a győzelemhez. Az utolsó percekben már tíz ponttal is vezettek a vendégek, de egy nagy rohammal felzárkózott a Minny – fordítani azonban már nem tudott.

Keveset játszottak a kezdők. Flip Saundersre emlékeztek a feldobás előtt, majd jól is kezdett a Timberwolves, de a folytatás már nem igazán sikerült – Wigginsnek nem ment a játék és tőle mindenképpen több kell a csapatnak, mint az 5/17-es mezőnymutató. Az első sorból csak Rubio játszott 30 percet, a többiek kevesebbet, de a végén mégis fent volt Wiggins és Towns is – utóbbi bedobott egy clutch hármast, majd kiosztott egy blokkot is, de ez sem bizonyult elégnek. Az utolsó percben több kétes bírói ítélet is őket sújtotta, így centiken múlt, de elszenvedte idei első vereségét a gárda.

A Timberwolves legjobb dobói: Martin 24/6, Wiggins 16, Rubio 12, Dieng 12
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 34/12, McCollum 18/6, Aminu 17/6

Golden State Warriors–Memphis Grizzlies 119–69

Újabb GSW-gála – na de ennyivel? Egészen hihetetlen mértékű különbség alakult ki a liga két topcsapata között, ráadásul azok után, hogy az első negyedet még megnyerte a Memphis. A második játékrészben húsz, a harmadikban huszonöt pontot vert ellenfelére a címvédő, amely végül elképesztő, ötvenpontos győzelmet aratott – a kezdőcsapatból senki sem játszott többet 29 percnél, de 13-an kaptak minimum tíz percet. Currynek ennyi idő is elég volt egy újabb 30 pontos estéhez, Draymond Greennek pedig majdnem egy tripla-duplához, egészen félelmetes formában van a Golden State.

Megalázó vereség. A Memphisnek az első negyed után gyakorlatilag az égvilágon semmi nem sikerült ezen a találkozón – a 27 (!) százalékos mezőnymutató és a 3/23 tripla sem érzékelteti eléggé, hogy mennyire indiszponáltak voltak a vendégek. A szörnyű második tizenkét perc után már sejthető volt, hogy kikapnak Gasolék, ám a fordulás után jött Curry 21 pontos negyede és a totális kiütés. Túlságosan boncolgatni nincs értelme ezt a találkozót, a kérdés inkább az, hogy a ma esti, Sacramentóban lejátszandó meccsre mennyire tudja összekapni magát a gárda…

A harminc pontot dobó – és ezzel magasan a mezőny legeredményesebb játékosának bizonyuló – Stephen Curry idénybeli első négy meccsén már 148 pontnál jár, az elmúlt negyven évben csak Michael Jordan tudott ennél többet szerezni egy szezon első négy meccsén.

A Warriors legjobb dobói: Curry 30/12, Clark 15/3, K. Thompson 14/6
A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 13, Conley 10, M. Barnes 9/3

Los Angeles Clippers–Phoenix Suns 102–96

Egy rohanás kevés volt. A szoros első negyed után a Clippers akarata érvényesült a folytatásban, a Griffin, Paul páros vezérletével 14 pontos fórt építettek ki a hazaiak. A harmadik negyed hajrájában aztán egy 24–7-es rohamot vitt véghez a Suns Markieff Morris vezérletével és átvette a vezetést is, ám itt becsukta a kaput a LAC és a negyedik negyedben végig minimum hat ponttal előrébb jártak – innentől már nem volt igazi esélyük a vendégeknek.

Nem sok hiányzott a Phoenixnek. A 17 lepattanót letépő Tyson Chandler vezérletével uralták a festéket a vendégek (46–34-re nyertek innen), ugyanakkor meglehetősen gyengén dobtak távolabbról – Knight 4/20-as, Morris 7/22-es mezőnymutatót szenvedett össze, Eric Bledsoe pedig hamar faultgondokba került és ekkor lépett meg a Clippers. Ugyan a hazaiak sem játszottak igazán jól, mégis frissebbek maradtak a végére, a Suns erejét felemésztette a felzárkózás, a saját maguk által felépített hídon végül nem tudtak átmenni – Griffinék így továbbra is veretlenek.

A Clippers legjobb dobói: Griffin 22, Paul 17/3, Crawford 11/3
A Suns legjobb dobói: Morris 19/6, Bledsoe 16/3, Chandler 14

NBA, ALAPSZAKASZ
Philadelphia 76ers–Cleveland Cavaliers 100–107
Brooklyn Nets–Milwaukee Bucks 96–103
New York Knicks–San Antonio Spurs 84–94
Houston Rockets–Oklahoma City Thunder 110–105
Minnesota Timberwolves–Portland Trail Blazers 101–106
Golden State Warriors–Memphis Grizzlies 119–69
Los Angeles Clippers–Phoenix Suns 102–96

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik