A Clippers visszavette a pályaelőnyt a bajnok Spurstől

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2015.04.27. 09:49
null
Vezérek harca a Spurs–Clippers meccsen: Chris Paul (kékben) és Manu Ginóbili is a labdát akarja (Fotó: Reuters)
Chris Paulék diktálták a tempót a címvédő San Antonio Spurs elleni széria negyedik mérkőzésén hétfő hajnalban, és végig jobban játszva egyenlíteni is tudtak az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) rájátszásában – 2–2-ről folytatják a felek Los Angelesben. A Cleveland drága győzelmet aratott Bostonban, Kevin Love megsérült, J. R. Smitht pedig eltiltás fenyegeti – ezzel együtt 4–0-val hozta a párharcot a Cavs. A Washington 31 pontos, kiütéses győzelemmel zárta le a Toronto elleni sorozatot, a Dallas viszont parádés támadójátékával egyelőre elkerülte a kiesést – íme a részletek!

 

San Antonio Spurs–Los Angeles Clippers 105–114

CP, Blake és a cseresor. Bár a harmadik találkozó után már sokan eltemették a Clipperst, Doc Rivers csapata nagyon hamar felállt a padlóról és remek mérkőzést játszva visszaszerezte a pályaelőnyt. A vendégek ezúttal szinte a teljes találkozó során a saját játékukat tudták játszani, Chris Paul 34 pontos estét produkált, Blake Griffin 19 lepattanót tépett le (20 pont és 7 gólpassz mellett), de a kispadról is érkezett az extra: Austin Rivers 16, Jamal Crawford 15 pontot tett hozzá, főleg döntő periódusokban. A sok zárás és a rohanós tempó most bejött a Los Angelesnek, pár ponttal végig vezetni tudtak, így 2-2-ről folytathatják a felek a Staples Centerben.

Kevés volt a hack-a-DJ. Gregg Popovich kétszer faultoltatta DeAndre Jordant, aki 0/4-gyel zárt a vonalról – sokat nem ért ezzel most a Spurs trénere, a center leült a kispadra a büntetők után, csapata pedig nem esett ki a ritmusból. A címvédőnél örvendetes, hogy Leonard újabb remek teljesítménye mellett Tony Parker is egészségesnek tűnt, először a párharc során – azonban védekezésben továbbra sem tudott mit kezdeni Chris Paullal, ami döntően befolyásolta a találkozót. A Clippers 54%-kal, a Spurs pedig csak 44%-kal célzott mezőnyből, nem ültek Danny Greenék triplái, így újra pályahátrányban van a bajnok – ennél jobban kell pörögniük hátul.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 26/9, Duncan 22, Parker 18
A Clippers legjobb dobói: Paul 34/6, Griffin 20, Redick 17/9
A párharc állása: 2–2

Boston Celtics–Cleveland Cavaliers 93–101

Csúnya meccs volt. Több balhé is történt a parketten ezúttal, a jövőre legnagyobb hatással minden bizonnyal Kevin Love sérülése lesz – Kelly Olynyk fogta be a karját és a Cavs erőcsatárának válla sérült meg, a hírek szerint minimum 2-3 hétig harcképtelen lesz. Ezt követően Perkins ütközte le egy zárásnál Crowdert, majd szintén a kiscsatár volt a szenvedő alany: J. R. Smith ütött hátra egy pozícióharcnál, Crowder pedig térdsérüléssel hagyta el a pályát. Összességében mindkét csapat 40% alatt dobott mezőnyből, botrányosan triplázott és főleg a Cavs nagyon kevés gólpasszt osztott ki – a mérkőzés legnagyobb pozitívuma, hogy túl vagyunk rajta.

Majdnem elszórakozta a Cleveland. A 27 pontos LeBron James és a 24-et szóró Kyrie Irving vezérletével tíz ponttal nyerte az első negyedet a vendégcsapat, a nagyszünetben pedig már 21 egységgel járt előrébb – azonban a Celtics nem akarta ekkora veréssel zárni a szezont. Isaiah Thomas révén felzárkóztak a harmadik negyedben és a mérkőzés utolsó percében még felcsillant a remény számukra – Jamesék nem tudták elvégezni az alapvonali bedobást, de Datome hármasa kimaradt, így a negyedik meccset is hozta a Cavs. Ezzel David Blatt csapata söpörte az első kört, de most aggódva kell figyelniük Love felépülését, aki jó eséllyel nem lehet ott minimum az első egy-két meccsen a (valószínűsíthető) Chicago elleni szériában – mint ahogy az ütésért kiállított J.R. Smith is számíthat némi eltiltásra...

A Celtics legjobb dobói: Thomas 21/3, Sullinger 21/3, Bradley 16/3
A Cavaliers legjobb dobói: James 27/3, Irving 24/6, Shumpert 15/3
A párharc végeredménye: 4–0 a Cavaliers javára

Washington Wizards–Toronto Raptors 125–94

Hatalmas különbség volt a felek között. Nem tűnt olyan csapatnak a Toronto, amely mindent megtesz a győzelemért, az első perctől kezdve a Washington dominált – a fővárosiak tizennégy ponttal nyerték az első negyedet és harminckét pontos fórral indították a záró etapot. A hazaiak azt csináltak támadóoldalon, amihez kedvük volt, 55%-kal dobtak mezőnyből, 57%-kal (!) tripláztak és heten is elérték a tíz pontot – úgy, hogy csak Beal játszott harminc percnél többet. A Wizards söprése volt a legkönnyebb az elsőkörös párharcok közül, bár volt benne hosszabbításos meccs, már az első két, idegenbeli siker után lehetett látni, hogy itt nem sok keresnivalója akad a szervezetlen Torontónak.

Merre tovább, Toronto? Egy ekkora égés (pályaelőnyből 0-4-gyel kizúgni az első körben) után adódik a kérdés, hogy merre indulhat jövőre a Raptors – az nem opció, hogy Casey edző marad és megpróbálják ugyanígy. Tavaly a Nets elleni hétmeccses szériában még legalább látszott bennük a tűz és az elképzelés, most már egyik sem, ugyan a negyedik találkozón Lowry elfogadható számokat hozott, de a csapat egésze fejetlennek tűnt – kérdés, hogy mekkora robbantás kell, hogy ebből előrelépés legyen...

A Wizards legjobb dobói: Beal 23/9, Gortat 21, Sessions 15/9
A Raptors legjobb dobói: Lowry 21/6, Valanciunas 16, DeRozan 14, L. Williams 14/6
A párharc végeredménye: 4–0 a Wizards javára

Dallas Mavericks–Houston Rockets 121–109

Nem tört meg a Dallas. Sem a 0-3, sem a Parsons-Rondo duó hiánya nem akadályozta meg a hazaiakat a parádés támadójátékban. Bár az első negyedet kilenc ponttal nyerte a Rockets (elsősorban Howardra építve), a folytatásban átgázolt ellenfelén a Mavs – lendületesen és borzasztóan pontosan játszottak Nowitzkiék, végül 55%-os mezőnymutatóval zárták a találkozót. A Houstonnak innentől esélye sem volt, hiába játszott megint extrát Josh Smith, a negyedik negyednek 19 pontos hátrányból vágott neki a vendégcsapat – az erőcsatár 4/5-ös triplázása már csak kozmetikázásra volt jó.

Otthon le kell zárnia a Houstonnak. Arra lehetett számítani, hogy hazai pályán egy meccsen kijön a lépés a mindig parádés támadójátékot produkáló Dallasnak, ez ma a 31 pontos Ellis és a kezdővé avanzsáló Barea remeklésével össze is jött – ennél jobban azonban nem engedhetik vissza ellenfelüket Hardenék. Ehhez jóval agresszívebb védekezés és higgadtabb, pontosabb támadójáték kell majd, hiszen ezúttal a második és harmadik negyedben 28%-kal (!) tüzeltek mezőnyből – egy ilyen hullámvölgy még Houstonban sem fog beleférni számukra. Már pedig ha azt a találkozót is be tudná húzni a Mavs...

A Mavericks legjobb dobói: Ellis 31/6, Barea 17/6, Nowitzki 16, Aminu 16/9
A Rockets legjobb dobói: Harden 24/3, Smith 23/12, Brewer 22/3
A párharc állása: 3–1 a Rockets javára

NBA, RÁJÁTSZÁS
FŐCSOPORT-NEGYEDDÖNTŐ
KELETI FŐCSOPORT
Boston Celtics–Cleveland Cavaliers 93–101

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 4–0 a Cleveland javára.
Washington Wizards–Toronto Raptors 125–94
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 4–0 a Washington javára.

NYUGATI FŐCSOPORT
San Antonio Spurs–Los Angeles Clippers 105–114
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–2
Dallas Mavericks–Houston Rockets 121–109
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3–1 a Houston javára

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik