A Cavs elkapta a Bullst, nyerni tudott a Knicks

ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2015.01.20. 09:05
null
LeBron James (Cleveland Cavaliers) veszi tűz alá a Chicago Bulls kosarát, Jimmy Butler igyekszik őt hatáslatanítani (Fotó: Reuters)
LeBron Jamesék másodszor is legyőzték Derrick Rose-ékat, a New York pedig 16 vesztes meccs után tudott újra győzelmet aratni az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság (NBA) alapszakaszának legutóbbi játéknapján. A Pistons sem tudta megállítani az Atlantát, a Warriors 43 ponttal mosta le a Denvert, James Harden 45 egységével győzött a Houston, a Dallas rangadót húzott be Memphisben. Kiütéssel nyert a Charlotte és a Washington, szűken a Portland és a Toronto, a Sunsnak pedig a Lakers sem volt akadály.




Charlotte Hornets–Minnesota Timberwolves 105–80


Jefferson visszatért. Kemba Walker ezt a találkozót is kiülte, a center viszont nyolc meccs után újra pályára léphetett – igaz, csak csereként. Rozsdásan kezdett, könnyű dobásokat rontott, de fokozatosan lendült bele, végül 25 perc alatt 8 pontot és 5 pattanót jegyzett. A Charlotte egyébként megtalálta a Pacers ellen elvesző tripláit, 12/22-vel zártak a vonalon túlról, ami megalapozta a sikerüket – ugyan kiemelkedő egyéni teljesítményük nem akadt, pazarul járatták a labdát és kilencen jutottak el legalább nyolc pontig.

Az a kevés fegyver is besült. Muhammad továbbra sem, Kevin Martin pedig még nem léphetett pályára, Andrew Wiggins és Mo Williams pedig botrányos dobóformát mutatott – ketten együtt 6/27-tel zártak mezőnyből. Így értelemszerűen nem voltak meccsben, a két középső negyedet 28 ponttal bukták el, de járt a különbség 30 felett is – a 36 százalékos mezőnymutató és a 17 eladott labda meg is magyarázza a 80 dobott pontot.

A Hornets legjobb dobói: Henderson 17/9, Roberts 16/6, Neal 12/6
A Timberwolves legjobb dobói: Young 18, Wiggins 12/3, Williams 10

Washington Wizards–Philadelphia 76ers 111–76

Nem volt kérdés. 7–8-ig volt pariban a Sixers, innentől egy 20–3-as rohanást csinált a Wizards és már ekkor eldöntötte a mérkőzést. Később sem remegett meg a hazaiak keze, folyamatosan tágult az olló, ugyan a vendégek a nagyszünet után kicsit zárkóztak, egy 14–0-s etappal 30-ra növelte az előnyét a Washington. A Sixers elöl-hátul becsődölt, Carter-Williams 2/13-as mezőnymutatója jól jellemzi őket – alig 32 százalékkal dobtak csapatszinten, miközben a Wizards üres helyzetekből szerezte a pontokat.

Ujjgyakorlat. Nem kellett megizzadniuk a fővárosiaknak, ami nem is baj számukra, hiszen szerdán a Thunder érkezik hozzájuk rangadózni. Senki nem töltött fél órát a parketten, Gortat ennyi idő alatt is eljutott 20 pontig (9/11 mezőnyből, 8 pattanó, 2 blokk), Wall dupla-duplázott, de a különbséget Noel fogalmazta meg: „ők szeretik járatni a labdát, sok önzetlen és veterán játékosuk van, jobban törődnek egymással, mint magukkal”. A Wizards a végén sem engedett ki, 55 százalékkal dobtak mezőnyből, Nené elsüllyesztette karrierje negyedik tripláját és végül 35 pontos győzelmet arattak.

A Wizards legjobb dobói: Gortat 20, Seraphin 14, Nené 12/3
A 76ers legjobb dobói: Sims 13, Grant 12/9, Noel 11

Atlanta Hawks–Detroit Pistons 93–82


A mérkőzés nagy részében közel jártak egymáshoz a csapatok, nagyon kevés pont született – az első negyedet 16–12-re nyerte az Atlanta. A Teague, Korver párosnak nem ment a dobás és nagy szükség volt Millsapre, valamint a padról beszállva húszat szóró Mike Scottra, utóbbi ráadásul ebből nyolcat az utolsó negyedben szerzett. Ekkor nem tudott már váltani a Pistons, a keleti éllovas felőrölte őket és az utolsó percekben először kúszott tíz fölé a különbség – a parádés védekezés ezúttal is feledtette a gyenge dobóformát.

Hiába a palánk alatti dominancia. A Drummond-Monroe páros uralkodott a festékben, bár Horford ezt gólpasszokkal, Millsap pedig tempókkal és triplákkal ellensúlyozta. A Pistons párosa 38 lepattanót gyűjtött be együtt, az első félidőben nem engedtek támadót az Atlantának, végül 61–42-re nyerték a lecsorgók csatáját - ezt azonban nem tudták kihasználni, a festékből szerzett pontok tekintetében már a hazaiak nyertek. Drummond 3/12-vel végzett a büntetővonalról, Jennings 1/10-zel zárt mezőnyből, leszedte őt a pályáról Teague és a Hawks – összességében is csupán 35,4%-kal dobtak a vendégek. Bár jól védekezett a Detroit, a második félidőben Korver is javított, a Millsap-Scott páros dobásaiból adódó szerkezeti problémákra pedig nem tudtak mit lépni, így újra kikaptak az Atlantától.

A Hawks legjobb dobói: Millsap 20/9, Scott 20/6, Horford 14
A Pistons legjobb dobói: Monroe 16, Drummond 13, Meeks 11/9

Los Angeles Clippers–Boston Celtics 102–93

Nagyot hajrázott a Boston. Fokozatosan lépett el ellenfelétől a Clippers, félidőben tízzel vezettek Paulék, de később lett ez 23 is – ebből egyszer tíz környékére már felzárkózott a Boston. A vérzést elállította Doc Rivers csapata, de a vendégek cseresora remekelt, a Bass, Thornton, Smart trió 46 pontot rámolt be és a hajrában egészen három egységre közelítettek – itt aztán végleg becsukta a kaput a Clippers és lezárta a meccset. A Celticsnél az előbb említettek mellett Olynyk is 11-ig jutott a padról, a kezdőből viszont csak Turner nevezhető igazán hasznosnak.

Griffin és Jordan elintézte. A hazaiak magasember-párosára nem volt válasza a Bostonnak, az erőcsatár 22 pontja mellett 9 lepattanót is leszedett, ráadásul kiosztott 6 gólpasszt – ebből többet éppen Jordannek. A center atletikusságával nem tudott mit kezdeni a Celtics, 19 pontot zsákolt össze magának (8/9 mezőnyből) 12 lepattanó mellett és kiosztott hat blokkot is. Mellettük a Redick, Crawford páros tempóival haladt előre a Clippers, de a végén, kulcspillanatban azért Chris Paul is hozzászólt egy demoralizáló triplával – ugyan a második félidei védekezés csapnivaló volt, összességében működött, amit játszani akart a hazai csapat.

A Clippers legjobb dobói: Griffin 22, Jordan 19, Redick 16/9, Crawford 16/6
A Celtics legjobb dobói: Bass 17, Thornton 15/9, Smart 14/12, Sullinger 14/6

Golden State Warriors–Denver Nuggets 122–79

43 pontos különbség. Nem kegyelmezett a ligaelső, az első negyedet tíz ponttal nyerték, a másodikat egy 22–5-ös rohammal nyitották és majdnem harminccal vezettek már a nagyszünetben. Minden működött, 54 százalékkal dobtak, simán nyerték a lepattanózást, 30 gólpasszt osztottak szét és mind a 13 (!) aktív játékos pályára lépett, sőt, pontot is szerzett. A harmadik negyedben 85–49-nél gondolta úgy Kerr, hogy most már pihenjenek a kezdők, hiszen ötödik meccsüket játszották hét nap alatt (ebből ráadásul hármat idegenben) – a Splash Brothers 25 perc alatt is berámolt 42 pontot.

Megrázó élmény. Ugyan Lawson (19 pont, 8/14 mezőnyből) és a padról beszálló Nelson (14 pont, 6/12) megtették, amit lehetett, ma ennyi volt a maximum, amire képes volt a Denver. 2004 óta nem dobtak ilyen kevés pontot egy félidő alatt (28-at) és egész este mást sem csináltak, csak asszisztáltak a Warriors gálameccséhez – még a D-ligából felhívott McAdoo is beszórt 11 pontot nekik 13 perc alatt. Nem volt olyan elem, amiben partiban lettek volna a vendégek, egy 43 pontos vereségből pedig nem egyszerű felállni – pedig muszáj, ma már a bajnok San Antoniót fogadják.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 22/12, Curry 20/6, Livingston 12, Barbosa 12/6
A Nuggets legjobb dobói: Lawson 19/3, Nelson 14/6, Gee 9/3

Memphis Grizzlies–Dallas Mavericks 95–103

Nowitzki, a siker kulcsa. A vendégek végig kézben tartották a találkozót, végig az ő akaratuk érvényesült, még akkor sem roppantak meg, amikor a záró negyedben feljött és egyenlített a Memphis. Chandler (3/6 mezőnyből, 16 lepattanó) dupla-duplája mellett Ellist (9/18, 7 gólpassz, 5 eladott labda) kell kiemelni, de a győzelmet végül Nowitzki (7/13, 6 lepattanó) húzta be a csapatnak. Az utolsó két percben nyolc pontot írt az eredményjelzőre a rutinos német, köztük két nagyon nehéz, ám a védjegyeként ismert középtávolit. Nagy biztonsággal kijelenthető, hogy a Mavs a sikeres külső dobásokkal nyerte meg a mérkőzést, ugyanis lepattanózásban (42–42) és az eladott labdák (13–13) számában is egálra végeztek ellenfelükkel.

Nem elég a festékbeli uralom. Majdnem sikerült azt a bravúrt megvalósítani a hazai gárdának, hogy a szigorított területen belülről szerzett pontokkal két vállra fektessék ellenfelüket. Több mint kétszer annyi (58–26) egységet termeltek Gasolék a festékben, mint a Dallas, mindezt azonban nem tudták győzelemre váltani. Egyrészt hadilábon álltak a külső dobásokkal (3/22), másrészt a vendégek végig uralták a találkozót és az utolsó percekben előbb Randolph (8/13 mezőnyből, 15 lepattanó), majd Gasol (6/13, 8 lepattanó, 4 gólpassz) hibázott dobást kritikus szituációban.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 22/6, Gasol 20, Randolph 18
A Mavericks legjobb dobói: Ellis 25/9, Nowitzki 21/6, Parsons 15/9

Houston Rockets–Indiana Pacers 110–98

Harden eldöntötte. Már félidőben 10 ponttal tartott előrébb a Houston, a harmadik negyedben azonban gyakorlatilag megduplázták az előnyüket, és itt nyerték meg a meccset. Ebben a szakaszban a Rockets gólkirály-jelölt hátvédje 18 pontot szórt be, összességében 45-ig jutott – mellé tett 7 gólpasszt és 4 labdalopást is. Sem kint (7 tripla) sem bent (15 kiharcolt büntető) nem tudtak lefogni, jó játékának köszönhetően csapattársainak is sok helye maradt – 51 százalék felett tüzelt a gárda.

A cserehátvédek kevésnek bizonyultak. Egy pillanatig sem vezetett a Pacers, csak szaladtak az eredmény után – különösen a kezdőként szerepet kapó Stuckey, Watson hátvédpár betlizett. A helyettük pályára kerülő Miles, Sloan duó hiába pörkölt be 40 pontot, a cserecenter Mahinmi pedig hiába kapaszkodott bele 14 pattanóba – hiányzott egy igazi vezér a csapatból. Az irányító George Hill a hírek szerint a következő meccsen visszatér, nagy szüksége is van rá az egyre süllyedő Indianának.

A Rockets legjobb dobói: Harden 45/21, Howard 14, Brewer 13/3.
A Pacers legjobb dobói: Miles 23/12, Sloan 17/3, S. Hill 13/3.

New York Knicks–New Orleans Pelicans 99–92

Nem lett meg a 17. Tizenhat vereségnél megállt a Knicks vereségszériája – ehhez nagyon kellett a próbaszerződéssel a csapatnál lévő Langston Galloway remeklése. A hátvéd 21 pontot szórt be, és Carmelo Anthony is nagyon aktív volt (24 pont, 11 kiharcolt büntető, 9 pattanó). Mellettük a center Jason Smith kezdőként (12 pont, 6 gólpassz!), Stoudemire (14 pont) és Hardaway Jr. (11 pont, közte három tripla) is remekelt, így simán győzött a New York.

Ezt már nem bírta el a Pelicans. Anthony Davis és Jrue Holiday hiányát 24 órával korábban még megoldotta a New Orleans Torontóban, de a back-to-back már sok volt nekik. Hiába dobott most is jól a Gordon-Evans duó (43 pont összesen), és dolgozott jól a palánkok alatt Ömer Asik (11 pont, 17 pattanó) – mindössze 13 gólpasszt osztottak ki egymás között. A Knicks sem védekezett rosszul, de inkább a fáradtság számlájára írható a sok pontatlan dobás, aminek köszönhetően 3 negyed alatt eldőlt a meccs, ennyi idő alatt 65 pontot tudtak összekaparni a vendégek.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 24/9, Galloway 21/9, Stoudemire 14.
A Pelicans legjobb dobói: Evans 23/6, Gordon 20/6, Anderson 11/9, Asik 11.

Cleveland Cavaliers–Chicago Bulls 108–94

Védekezett a Cavs. A hazaiak az első félidőben levették a pályáról a Bulls sztárjait, ám nem pusztán a védőmunka hozta meg a sikert számukra. A félidőben már 15 egységgel vezető Cavs egy 10–2-s rohammal nyitotta a harmadik negyedet, ahol el is döntötte a találkozó sorsát. Az első hazai mérkőzését játszó Mozgov dupla-duplával zárt (7/14 mezőnyből, 15 lepattanó, 2 blokk), ahogy Love is (3/13, 12 lepattanó), akin a pálya mindkét oldalán mutatkoztak a határozottság jelei. J.R. Smith a távoli dobások (6/9), míg Irving az előkészítés terén (7/16, 12 gólpassz) jeleskedett – Blatt mesternek végre nem kellett kizsigerelni sztárjait a győzelemért, James 36 perc alatt jutott el 26 pontig.

A rossz kezdés miatt borult minden. Gyorsan találunk magyarázatot a Bulls vereségére, hiszen az első félidő statisztikájából kiemelkedett Gasol 2/11-es és Rose 1/9-es mezőnymutatója. Ráadásul a második félidőre sem úgy érkeztek ki a chicagói játékosok, mint akik azonnal ledolgoznák hátrányukat, a folytatásban bár javult a Bulls dobóhatékonysága, a lefújásig csak 37 százalékra sikerült mezőnymutatójukat feltornázniuk Butleréknek. A vendégek sokra nem mentek azzal a ténnyel, hogy vigyáztak a játékszerre (8 eladott labda), mivel sokkal több pontot kaptak, mint szereztek a festékből (30–46), egyetlen egyszer sem vezettek a találkozó folyamán, elveszítették a lepattanópárharcot (40–54) és a mérkőzést is.

A Cavaliers legjobb dobói: James 26, Smith 20/18, Irving 18/3
A Bulls legjobb dobói: Butler 20/3, Rose 18/9, Brooks 16/6

Milwaukee Bucks–Toronto Raptors 89–92

Terrence Ross javított. Az előző meccsen nullázott a tehetséges kiscsatár, ma viszont 16 pontig jutott – és csapata utolsó két kosarát is ő jegyezte, az utolsó fél percben. Kellett is a feljavulása, mert Kyle Lowry (8/25 mezőnyből, ebből 1/9 a triplavonal mögül), és DeMar DeRozan (0/9 mezőnyből) is rettenetes dobóformát fogott ki, így szükség volt valakire, akire rá lehet bízni a végjátékot. Mellette Lou Williams is 15 pontot szerzett a padról beszállva, és a többi három kezdőjátékos is elérte a 10 pontot – nyögvenyelős, de értékes győzelem volt, mert a Bucks pályájára idén nem nyerni járnak az ellenfelek.

Ezt elrontotta a Milwaukee. A két kezdő magasember, Pachulia és O’Bryant összesen 27 percet töltött a pályán, elmondható, hogy Jason Kidd egy kicsit most eltaktikázta magát. Cseréik, Iljasova (14 pont, 7 pattanó) és a sokoldalúan játszó Henson igyekeztek javítani ezen a hibán, de nem sikerült. Brandon Knight lehetett volna a mérleg nyelve, de hozzászürkült Lowryhoz (7/21 mezőnyből), a végjátékban pedig kihagyta a potenciális egyenlítő triplát.

A Bucks legjobb dobói: Knight 20/6, Iljasova 14/3, Mayo 13/3.
A Raptors legjobb dobói: Lowry 18/3, Ross 16/6, Williams 15/6.

Phoenix Suns–Los Angeles Lakers 115–100

Egy félidő. Ennyi volt a Kobe Bryantet nélkülöző Lakersben, a nagyszünetben még egál volt az állás, utána viszont nem bírták tartani a lépést a Suns villámgyors hátvédjeivel. Jeremy Lin kiosztott ugyan 10 gólpasszt, Nick Young pedig 24-et termelt a kispadról beszállva, de reális győzelmi esélyei nem voltak a vendégeknek, akik zsinórban ötödször kaptak ki, és utolsó előttiek Nyugaton.

A hátvédek elintézték. A kezdőként játszó Dragic-Bledsoe kettős 41 pontot, 14 pattanót és 12 gólpasszt hozott össze, majd a padról beszállt Isaiah Thomas (24 pont, 5 labdaszerzés) és Gerald Green (13 pont) is. 106–100-nál volt egy kis izgulnivaló, de a Phoenix 9–0-val zárta le a meccset – itt előkerült az erőcsatár Markieff Morris is, aki az utolsó 5 pontot szerezte. A Suns otthon nagy formában van, sorozatban hatodszor győztek hazai pályán.

A Suns legjobb dobói: Thomas 24/12, Dragic 24, Bledsoe 17/6.
A Lakers legjobb dobói: Young 24/12, Johnson 12/3, Hill 12.

Portland Trail Blazers–Sacramento Kings 98–94

Lehet, hogy drága volt a siker. Damian Lillard és Wes Matthews is borzalmasan dobott (ketten 4/21-et hoztak össze a triplavonal mögül), de Lillard a végjátékban a csapat élére állt, így nagy nehezen megszakadt a csapat hárommeccses vereségsorozata. A gárda másik sztárja, LaMarcus Aldridge ekkor már nem volt a pályán, a második negyedben egy szerelési kísérletnél megsérült a bal kézfeje vagy valamelyik ujja – nem tért vissza, ami ilyen esetekben nem jó jel.

A Kings nem tudott élni az eséllyel. Cousins hiába kapkodott le 19 pattanót és osztott ki 4 blokkot, a dobásokkal megint hadilábon állt (7/17), ráadásul eladott 5 labdát és ki is pontozódott. Rudy Gay pontjai és Darren Collison sokoldalú játéka (13 pont, 8 gólpassz, 7 pattanó) így ment a levesbe. A kispad szokás szerint teljesen súlytalan volt, egyedül Jason Thompsonnak lehet emlékezetes a meccs: 500. mérkőzését játszotta a Kings színeiben.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 22/6, Matthews 17/6, Aldridge 10/6.
A Kings legjobb dobói: Gay 26/3, Cousins 22, Collison 13/3.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik