A bostoni csoda esete a montreali átokkal

Vágólapra másolva!
2011.04.19. 08:19
null
A bostoni Zdeno Chára egy meccs után visszatért,amit itt éppen Mathieu Darche (52) bán (Fotó: Reuters)
Két idegenbeli győzelem után a Montreal Canadiens hazai környezetben kikapott a Boston Bruinstól az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) negyeddöntőjében, és mivel hasonló állásról járt már pórul a közelmúltban, a hívei kezdhetnek aggódni. A csupa vendégsikert hozó hétfői játéknap után a Detroit Red Wings a továbbjutás küszöbére lépett.

MONTREAL–BOSTON 2–4

Mivel a párharc első két hazai mérkőzését elveszítette, a Boston szemszögéből égetően fontos játéknap volt a hétfői. A Bocsok ennek megfelelően cselekedtek: David Krejcí, Nathan Horton és a második harmad elején betaláló Rich Peverley révén háromgólos előnyt szereztek, amelyet onnantól már csak tartani kellett. A 34 lövést hatástalanító Tim Thomas vezérletével ez sikerült is, sőt biztos, ami biztos, Chris Kelly a végén ütött egy üres kapus találatot is, feleslegesség téve a hazaiak addigi fáradozásait.

Az első két találkozón nagyszerűen játszó Montreal ezúttal széteső csapat benyomását keltette – talán a játékosai a múltba mélyedtek?! Számukra ez nem lenne tanácsos, hiszen a Canadiens elveszítette a legutóbbi két olyan párharcát, amelyiket két idegenbeli győzelemmel nyitott (New York Rangers, 1996; Carolina, 2006).

A bostoniak mindenesetre lélektani harcba is kezdtek, már amennyire annak tekinthető, hogy a következő meccsre készülvén Lake Placidben tréningeznek majd, ott, ahol az Egyesült Államok válogatottja 1980-ban óriási meglepetésre megnyerte a téli olimpiát – számukra az lenne a „Miracle on Ice", ha 0–2-ről továbbjutnának.

BUFFALO–PHILADELPHIA 2–4

Az előző mérkőzésen csereként fontos szerephez jutó Brian Boucher ezúttal már kezdett a Philadelphia kapujában, és mivel 35 lövést hárított, a csapat pedig újra nyert, valószínűleg egy időre ott is ragad. A harmadik harmadban, 3–2-es vezetésnél, ám kettős emberhátrányban még a maszkja is eltört egy lövésnél – rutinos kapus módjára azonnal kérte a játék félbeszakítását, amivel ugyan felingerelte a hazai publikumot, ám büntetést végül nem kapott, hiszen a szabályok értelmében cselekedett.

A Sabres veresége azonban nem ezen a lendületvesztésen múlt, hiszen emberei nem csak ezt az emberfórt hagyták ki. A hazaiak végig szaladtak az eredmény után, Danny Briere és Nyikolaj Zserdev második harmadbeli találata után immár hiába. A tavalyi döntős végül Kimmo Timonen üres kapus góljával tette biztossá a sikerét, és szerzett előnyt a párharcban.

TAMPA BAY–PITTSBURGH 2–3

Akárcsak a Philadelphia, a 2009-es bajnok Pittsburgh is a pályaelőny gyors visszaszerzésének reményében korcsolyázott ki a jégre Floridában. Maxime Talbot és Arron Asham egy-egy korai góljával hamar jelentős előnybe kerültek a vendégek, csakhogy Martin St. Louis – aki az előző meccsen is betalált – két emberelőnyös góllal a harmadik periódus elejére eltüntette a különbséget. Alig telt el azonban fél perc, és Tyler Kennedy újra vezetéshez juttatta a Pingvineket – immár véglegesen.

A történtek tökéletesen megfelelnek a Pittsburgh „harmadik meccses mániájának". Hogy miről is van szó? A Penguins sorozatban a hatodik harmadik mérkőzését nyerte meg a playoffban, 2008 óta 10–1 a mérlege a párharcok harmadik felvonásában – úgy látszik, ebben még Sidney Crosby távolléte sem okoz kedvezőtlen változást. A január óta sérült támadó egyelőre még mindig csak orvosi felügyelettel edzeget – társai érte is játszanak.

PHOENIX–DETROIT 2–4

Ruszlan Szalej és Drew Miller góljával nem egészen három perc elteltével már 2–0-ra vezetett a Detroit, amely hasonlóan hatásos belépővel kezdte a második és a harmadik játékrészt is. Előbbiben Valtteri Filppula, az utolsóban Johan Franzén jelentkezett korai góllal, és ezzel a vehemenciával a Coyotes nem tudott mit kezdeni.

Tavaly három meccs után a Phoenix vezetett 2–1-re ugyanebben a párharcban, ám akkor is a Detroit jutott tovább – amely a jelek szerint az idén kevesebb energia befektetésével is továbbmegy. Pedig a házi gólkirályjelölt, Henrik Zetterberg a fájós térde miatt ezt a meccset is kihagyni kényszerült.

NHL, RÁJÁTSZÁS
KELETI FŐCSOPORT, NEGYEDDÖNTŐ
Montreal Canadiens–Boston Bruins 2–4
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–1 a Montreal javára
Buffalo Sabres–Philadelphia Flyers 2–4
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–1 a Philadelphia javára
Tampa Bay Lightning–Pittsburgh Penguins 2–3
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–1 a Pittsburgh javára
NYUGATI FŐCSOPORT, NEGYEDDÖNTŐ
Phoenix Coyotes–Detroit Red Wings 2–4
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3–0 a Detroit javára

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik