90 pont alatt tartotta a Torontót, elvette a pályaelőnyt a Sixers

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2019.04.30. 08:37
null
A Sixersben ezúttal Jimmy Butler volt a nyerőember (Fotó: NBA Twitter)
Végig vezetett a Philly Torontóban hétfőn az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) rájátszásában, hiába Kawhi Leonard újabb remek meccse, Jimmy Butlerék ezúttal felvették a kesztyűt, és idegenben kiegyenlítették a párharcot. Közben a Denver Nikola Jokics vezérletével túldobta a Portlandet, és megnyerte a nyugati széria első találkozóját.

 

 

Toronto Raptors–Philadelphia 76ers 89–94

Végig vezetett a Philly. Egész más intenzitású védekezést vitt ki a pályára ezen az estén a Sixers, az első negyedben ezzel rögtön meg is adta az alaphangot, hiszen nagyon „befagyasztotta" a Toronto játékát, és már itt tíz pont körüli előnyt épített fel. A ritmust abszolút a vendégek diktálták, akik minden Raptors-dobásra odaértek, miközben a túloldalon Jimmy Butler vezetésével hozni tudták a kosarakat, úgyhogy a második negyedben már 19 ponttal is vezettek, mielőtt válaszolni tudott a hazai alakulat. A második félidő szorosabban alakult, a Toronto végig rohamozott, de a Philly nem tört meg, hátul folyamatosan koncentrált és pontos játékot mutatott be, elöl pedig amikor nagyon kellett, akkor mindig talált megoldást – az említett Butler 12 pontot szórt a negyedik negyedben és kulcspillanatokban rendre hozzá tudott szólni. A végjáték is így alakult, Butlernek volt egy óriási hármasa, és bár Lowry dobásaival egyetlen pontra visszajött a Raptors, az utolsó fél percben az addig nagyon csendes (sérülése mellett most betegséggel is bajlódó, meglehetősen passzív) Joel Embiid is megvillant és egy-egyben hozott egy clutch duplát – a túloldalon aztán kivédekezték, amit kellett, úgyhogy tulajdonképpen végig vezetve, parádés védekezéssel egyenlítettek, és elvették a Toronto pályaelőnyét.

Nagyon akadozott a Raptors. Nem találta a dobását a hazai csapat, a meccset rögtön egy 2/8-cal kezdte Nick Nurse alakulata, és az első negyedben összességében is 7/24-et dobott a gárda, kintről pedig egyáltalán nem volt veszélyes, 0/7-tel, majd 2/14-gyel állt innen. Pascal Siakam is kissé túlpörgött az elején, és végül csak 9/25-ös mezőnymutatóval zárt, felállt védelem ellen pedig az egész csapat borzasztóan akadozott – nehezen is alakították ki a jó helyzeteket, de amikor sikerült, akkor sem nagyon tudták őket bedobni. Kawhi Leonard játékára ezúttal sem lehetett panasz (35 pont, 13/24 mezőnyből, 7 lepattanó, 6 gólpassz), a végjátékban Kyle Lowrynak (20 pont, 7/17 mezőnyből, 5-5 lepattanó és gólpassz) is volt két nagy triplája, de összességében csak 36%-kal dobtak mezőnyből, a 89 pontjukból 24-et a Sixers eladott labdáiból szereztek, amúgy nagyon megszenvedtek Butlerékkel. A végén így is egy-két jó játékra voltak a győzelemtől, de ezúttal nem tudták megcsinálni, úgyhogy bár az első meccs nagyon jól nézett ki számukra, most szembesültek vele, hogy annyira nem lesz ez egyszerű…

NBA, RÁJÁTSZÁS
FŐCSOPORT-ELŐDÖNTŐ
KELETI FŐCSOPORT
Toronto Raptors–Philadelphia 76ers 89–94
(17–26, 21–25, 25–18, 26–25)
A Raptors legjobb dobói: Leonard 35/9, Siakam 21/6, Lowry 20/6
A 76ers legjobb dobói: Butler 30/12, Ennis 13/6, Embiid 12
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–1

 

Denver Nuggets–Portland Trail Blazers 121–113

Nem volt fáradt a Nuggets. Ugyan a Denver alig egy napot, a Portland pedig majdnem egy hetet pihenhetett a találkozó előtt, mégis a hazai pályán játszó Nuggets tűnt energikusabbnak és élesebbnek, bár tegyük hozzá, hogy ez a derbi nem a védekezésről, sokkal inkább a támadójátékról szólt. Ebben pedig jól nézett ki Mike Malone legénysége, Nikola Jokics ismét igazi vezérként húzta a többieket (37 pont, 11/18 mezőnyből, 3/5 tripla, 12/12 büntető, 9 lepattanó, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés, 2 blokk), de nagyon hatékony volt Jamal Murray is (23 pont, 8/15 mezőnyből, 8 gólpassz, 1 eladott labda), 19 pontot szórt Paul Millsap, és a kispadról is érkeztek hasznos teljesítmények – összességében 50%-kal dobtak mezőnyből, 41%-kal tripláztak, csak négy büntetőt hagytak ki, ráadásul hattal kevesebb labdát adtak el, mint ellenfelük. A második-harmadik negyedben kiépítettek egy kisebb előnyt, a záró etapot pedig már végig nyolc-tíz pontos fórban játszhatták le, amit nem is adtak ki a kezükből, egyszerűen egy fokkal pontosabbak voltak most, mint ellenfelük – a gárda ezzel hozta a „kötelezőt" és megőrizte a pályaelőnyét, hiába volt papíron jóval fáradtabb a Portlandnél.

Lillard és Kanter remeklése sem volt elég. A parádés első kör után most is nagyon agresszíven játszott Damian Lillard, a Blazers vezére ezúttal 39 pontot szót 12/21-es mezőnymutatóval és 11/13 büntetővel, bár ezúttal a triplái kevésbé ültek, és a hat eladott labdája is ront valamelyest az összképen – ezzel együtt most is ő húzta csapatát, legalábbis támadásban. Mellé fel tudott nőni a kisebb sérülése ellenére nagyot harcoló Enes Kanter, aki ugyan Jokicsot nem tudta megfogni, de hozott egy 26 pontos, 7 lepattanós estét 11/14 jó dobással, és bár CJ McCollumnak most nem ment (17 dobásból hozott 16 pontot, volt flagrant faultja is), a kispadról Rodney Hood (17 pont, 3/4 tripla) kiegészítette az említett két játékos teljesítményét. Mindez azonban nem lett elég a győzelemhez, hiába jöttek tőlük a kosarak, a túloldalon képtelenek voltak megállítani a Denvert, az eladott labdáikból 23 pontot kaptak, így amikor kisebb hátrányba kerültek, akkor már egyszerűen nem tudták utolérni ellenfelüket. A végjátékban sem jutottak már igazán veszélyes közelségbe, mert minden dobásukra érkezett válasz, úgyhogy hátul változtatniuk kell a második mérkőzésre, ha nem akarnak 0–2-vel visszatérni Portlandbe.

NBA, RÁJÁTSZÁS
FŐCSOPORT-ELŐDÖNTŐ

NYUGATI FŐCSOPORT
Denver Nuggets–Portland Trail Blazers 121–113
(32–32, 26–23, 35–29, 28–29)
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 37/9, Murray 23/9, Millsap 19
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 39/12, Kanter 26, Hood 17/9
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik