40 pontos GSW-égés: rommá verte a bajnokot a Jazz

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2018.04.11. 09:12
null
Hardenék a Los Angeles Lakers ellen sem lassítottak (Fotó: Twitter/NBA)
Címkék
Megalázó, negyvenpontos vereséget mért a bajnoki címvédő Golden State-re a Utah az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában – Kevin Duranték számára ezzel véget is ért a szezon ezen része, őket már csak a rájátszásban láthatjuk majd. Megdöntötte a franchise-rekordot a Sixers, egy NBA-csúcsot adott át a múltnak Donovan Mitchell, kiütéses győzelmet aratott a Hornets és a Suns, míg a Rockets ugyan begyűjtötte idei 65. sikerét is, de elvesztett egy játékost.

 

Indiana Pacers–Charlotte Hornets 93–119

Pihentetett a Pacers. Victor Oladipo, Bojan Bogdanovic és Thaddeus Young egyáltalán nem lépett pályára a hazaiaknál és a többiek perceit is óvatosan mérte Nate McMillan, csak Glenn Robinson és Lance Stephenson játszott 26-nál többet – ennek eredményeként tükörsima, kiütéses hazai vereséget szenvedett a társaság. Már az első negyedet 12 ponttal veszítették el Turnerék és bár a második játékrészben volt egy jobb periódusuk, összességében teljesen alárendelt szerepet játszottak, a második félidőt 18 ponttal bukták el és McMillan azt azért megjegyezte, hogy ekkora változásnak nem kellett volna bekövetkeznie a játékban azért, mert három játékost kivett a csapatból. Ezzel mindenesetre lezárta az alapszakaszt a társaság, végül 48 győzelmet szerzett és a keleti ötödik helyről várhatja a rájátszást, amelyet vagy a Philadelphia, vagy a Cleveland ellen kezdhet majd meg.

Lubickolt a Hornets. Szép játékkal és nagy győzelemmel búcsúzott el ettől a szezontól a Charlotte, a gárda kihasználta a Pacers helyzetét és alaposan megszórta ellenfelét: 18 triplát rámoltak be Monkék 40 százalék feletti hatékonysággal és valósággal átgázoltak az Indianán. Egyénileg Frank Kaminsky 24 pontos karriercsúcsbeállítása emelhető ki leginkább, de a triplaesőn kívül Dwight Howard (14 pont, 17 lepattanó) is hozzátette a magáét, Steve Clifford pedig szintén sokaknak lehetőséget adott, tíz játékos kapott 21-27 perc közötti játékidőt – végig uralták a találkozót, így 36 győzelemmel, a keleti 10. helyen zárták az alapszakaszt.

A Pacers legjobb dobói: Collison 13/9, Robinson 13/9, Leaf 13
A Hornets legjobb dobói: Kaminsky 24/9, Monk 17/9, Williams 15/15, Walker 15/9

Atlanta Hawks - Philadelphia 76ers 113-121

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Megvan a franchise-rekord. Sorozatban 15. győzelmét aratta a Sixers, erre pedig még sosem volt példa a klub történetében, így már csak egyetlen feladat maradt hátra a csapat számára az alapszakaszban: a Milwaukee legyőzésével meg kell szerezni a harmadik kiemelést a rájátszásra. Ez a győzelem egyébként nem volt túl egyszerű számukra, mert Ben Simmons gyomorproblémákkal küzdött egész nap, a délelőtti dobóedzést ki is hagyta és a meccsen is haloványabb volt (14 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz, 6 eladott labda, 6 fault), Dario Saric már az első percben kidőlt, mivel felszakadt az ajka és letört egy foga (nem tért vissza, gyakorlatilag nélküle játszották végig a meccset), TJ McConnell pedig szintén kihagyott némi időt, miután volt egy kemény ütközése a más súlycsoportba tartozó Dewayne Dedmonnal. A rutinos játékosok viszont így is hozták a sikert, JJ Redick (28 pont, 6/9 tripla), Ersan Ilyasova (26 pont, 8 lepattanó, 2 blokk) és Marco Belinelli (20 pont, 5/12 tripla) olyan tűzerőt jelentett, ami elégnek bizonyult a Hawks ellen, igaz, egészen a végéig kapaszkodniuk kellett, mert még fél perccel a vége előtt is csak öt pont volt közte – azért megoldották a feladatot, így jöhet a Bucks elleni derbi.

Valami hasonlóban bízhat a Hawks is. Két éve még tíz győzelmet jegyzett a Sixers, most 51-nél tart és lehet ebből 52 is, az Atlantánál pedig azt remélhetik, hogy ők is képesek lehetnek valami hasonlóra rövid időn belül – az idei alapszakaszt 24–58-cal zárták és elindultak a teljes újjáépülés útján. Ők 2005 óta nem szerepeltek egyébként ennyire rosszul, de az 1/1-re így sem nekik lesz a legjobb esélyük, mert a Grizzlies és a Suns is mögöttük végzett, meglátjuk, hogy mikorra tudják összeszedni magukat – legfényesebb csillaguk jelenleg a most is 27 pontot szerző Taurean Prince, bízhatnak John Collinsban, de egyelőre túl sok mindenre még nem építhetnek. Ezen a meccsen így is partiban voltak a végéig, elsősorban a jóval kevesebb eladott labdának köszönhetően, de az látszott, hogy most egész más szintet képvisel a Sixers – pedig két éve még pont fordított volt a helyzet...

A Hawks legjobb dobói: Prince 27/18, Dorsey 17/12, Dedmon 14
A 76ers legjobb dobói: Redick 28/18, Ilyasova 26/12, Belinelli 20/15

Washington Wizards–Boston Celtics 113–101

Brown extra első negyede. Nagyon bekezdett a Boston fiatal hátvédje és az első játékrészben gyakorlatilag egymaga lenyomta a Washingtont: 21 pontot szórt ebben a periódusban, 6/9-et dobott mezőnyből, közte 5/7 triplával, csapata pedig természetesen vezetett is. A folytatásban aztán elfogyott az erő Brownból, a második negyedben nem szerzett pontot és dobást is csak egyet emelt rá, végül összesen hat pontot tett még ehhez hozzá a második félidőben és a Celtics fokozatosan hátrányba került, igaz, Brad Stevens nem szakította meg játékosait - hiába volt szoros a meccs és rövid a kispad, 32-33 perc volt a maximum Brownnak, Horfordnak és Roziernek is, Tatum pedig csak 26-ot kapott. Nagy jelentősége nincs, most még játszanak egyet a Brooklynnal, aztán irány a rájátszás keleti második kiemeltként, de gyenge formában és Kyrie Irving nélkül - könnyen lehet, hogy éppen a Wizards ellen...

Wall remekelt, de Porter megsérült. A fővárosiak utolsó alapszakasz-meccsén valószínűleg nem fog játszani, de úgy tűnik, hogy készen áll a playoffra a sérüléséből nemrég visszatért John Wall: az irányító ezúttal 29 ponttal, 4/5 triplával és 12 gólpasszal vezette győzelemre csapatát és asszisztból ráadásul kiosztotta NBA-pályafutása 5000. darabját, erre az aktív játékosok közül csak kilencen voltak eddig képesek. Az ő extra játékával fordított a Washington a gyenge kezdés után és a második félidőben már egyértelmű fölényben volt a hazai alakulat, a záró etapban végig masszív különbség volt a felek között és nem volt kérdéses a győztes kiléte. A gárda ezzel négy vereség után tudott újra nyerni, de van üröm is az örömben, Otto Porter megsérült az első félidőben, az alapszakaszzárón biztosan nem játszik, de a folyatás is kérdéses...

A Wizards legjobb dobói: Wall 29/12, Beal 19/9, Morris 13/6
A Celtics legjobb dobói: Brown 27/18, Tatum 12/6, Horford 10, Monroe 10

Dallas Mavericks–Phoenix Suns 97–124

Alec Peters mindig emlékezni fog erre a napra. A Suns második körös újonca idén 19 mérkőzésen kapott átlagosan tíz percet és eddig nyolc pont volt a karriercsúcsa, ezt számításba véve érthetjük meg igazán, hogy mekkorát játszott: a kispadról beszállva kereken 36 pontot jegyzett, bevert 8/13 triplát és a 9 lepattanó már csak ráadás – sőt, a legvégén rontotta le a dobóstatját is 12/20-ra, mert saját bevallása szerint teljesen elkészült az erejével. Rick Carlisle azt mondta róla, hogy „ma nehezen tudtuk megállítani az Alec Petersnek öltözött Larry Birdöt" és valóban, a második félidőben rá építve kereken nyolcvan pontot szórt be a Suns 76 százalékos (!) mezőnymutatóval, így ebben a két negyedben 37 egységet vert ellenfelére a vendégcsapat – érthetetlen eseményeket láthattunk a pályán, mindenesetre szépen zárult a Phoenix és Peters alapszakasza. Itt említsük még meg azért az újonc Shaquille Harrisont, aki a kezdőben kapott helyet és pályafutása első dupla-dupláját produkálta 18 ponttal és 10 gólpasszal.

Cserék, cserék, cserék. S. Harrison-Reed-House-Bender-Len, illetve Collinsworth-A. Harrison-Smith-Motley-Powell volt a két csapat kezdőötöse és mindkét gárda összesen nyolc játékost küldött csak pályára – így megesett például az is, hogy a hazaiaknál Aaron Harrison mind a 48 percet a parketten töltse, de Collinsworth 44, illetve Finney-Smith 41 perce is említésre méltó. Ezekkel a nevekkel azért talán sikerült éreztetni, hogy milyen színvonalú találkozót láttunk, az alapszakasz viszont most már mindkét fél számára véget ért ezzel a derbivel: a Suns 21, a Mavs 24 meccset nyert, előbbi a liga legrosszabb mérlegével zárt.

A Mavericks legjobb dobói: Motley 21, A. Harrison 16/6, Jones 15/6
A Suns legjobb dobói: Peters 36/24, S. Harrison 18, Len 18

Utah Jazz–Golden State Warriors 119–79

Mi van a Golden State-tel? Rendben, nincs Steph Curry, nem volt Andre Iguodala, nem volt tét, de Curry a hírek szerint a playoff első körét is kihagyja, afelől pedig most már lehetnek kétségeink, hogy a bajnok egyik pillanatról a másikra képes lesz több fokozattal feljebb kapcsolni – már nem is emlékszünk rá, hogy mikor játszott utoljára igazán jól a gárda, főleg nem egymás után többször. A kisebb-nagyobb pofonok mellett ez a mostani azért elég brutálisra sikerült, már az első percekben 15 pontos hátrányt szedett össze Steve Kerr csapata és bár Thompson 35, Durant 29 percet játszott, meg sem tudták közelíteni ellenfelüket – a nagyszünetben 29 pont volt közte és a vendégek szempontjából megalázó vereség lett a vége. Durant azt mondta, hogy tényleg javulniuk kell, de biztos benne, hogy a playoffban majd sikerül ezt megtenniük – az alapszakasz ezzel befejeződött számukra, 58 győzelemmel Nyugat második és az NBA harmadik helyén végzett a címvédő.

Csak szuperlatívuszokban lehet beszélni a Jazzről. Nagyjából onnan indult el felfelé január közepén, kiegészült kerettel a Utah, mint ahol most a Hornets áll, ehhez képest jelenleg a nyugati harmadik-negyedik helyen állnak holtversenyben és zsinórban harmadszor verték rommá a bajnokot – átlagosan szűk 30 ponttal ütötték ki a GSW-t és 3–1-re nyerték az egymás elleni párharcot. Ez a mostani félelmetes bemutató volt védekezésből és az abból épülő extra támadójátékból úgy, hogy Quin Snyder elég hamar pihenőt is adott játékosainak, miután látta, hogy a földbe tapossák ellenfelüket – 13-an léptek pályára, mindenki játszott legalább tíz percet, 28-nál többet viszont senki. Egyénileg Donovan Mitchellt érdemes kiemelni, aki 26 perce alatt 22 pontot és 4/5 hármast küldött a gyűrűbe, utóbbival pedig megdöntötte Damian Lillard NBA-rekordját: Mitchell 186 triplánál tart, ennyit még soha senki nem dobott a ligában újoncként. A Utah számára pedig most jöhet a harmadik helyről döntő ütközet a Portlanddel szemben.

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 22/12, Favors 16/6, Jerebko 14/12
A Warriors legjobb dobói: Thompson 23/9, Durant 13, Looney 12

Los Angeles Lakers–Houston Rockets 99–105

Megérte? Mike D'Antoni továbbra is kitart amellett, hogy senkit sem pihentet a rájátszás előtt, mert csak így érkezhetnek meg ritmusban az első körre, ennek megfelelően most is csak a sérült Ryan Anderson nem játszott, mindenki más ott volt a parketten – igaz, „agyon" azért nem játszatott senkit a tréner, de Harden és Ariza azért csak pályán volt 31 percig. A baj persze nem is ezzel van igazából, hanem azzal, hogy Luc Mbah a Moute a második negyedben egy zsákolás közben vállsérülést szenvedett és nem tudott már visszatérni a pályára, ráadásul hasonló sérüléssel hagyott már ki 15 meccset a szezonban – ha ő egy ilyen találkozón kidőlt hosszabb időre, akkor már biztos, hogy nem érte meg erőltetni a kulcsembereket a ligaelsőnél. D'Antoni egyébként azt is megemlítette, hogy nem ért egyet azokkal, akik szerint a szezonjuk értékét az adja majd meg, hogy bajnokok lesznek-e vagy sem – szerinte egy ilyen alapszakasz akkor is óriási teljesítmény, ha a playoff nem úgy sikerül majd. Ezzel persze egyet is lehet érteni, de azért az egész akkor ér igazán sokat, ha júniusban is ők lesznek a legjobbak...

EGY SZÉP JELENET A MECCSRŐL



Ez egy másik Ingram. Brandon Ingram ezúttal sem léphetett pályára a Lakersnél (Lonzo Ball és Kyle Kuzma mellett) és a klubnál úgy döntöttek, hogy megadják élete lehetőségét Andre Ingramnak, annak a 32 éves játékosnak, aki tíz évet és 384 mérkőzést húzott le a D-ligában és a G-ligában anélkül, hogy egyszer is pályára léphetett volna az NBA-ben. Ezúttal viszont megkapta az esélyt és a G-liga triparekordere (713-at dobott be) nem is okozott csalódást: 29 percet töltött parketten a padról beszállva, ez idő alatt pedig 19 pontot és 4/5 triplát küldött a helyére élete első NBA-mérkőzésén. Emellett ráadásul védekezésben is csipkedte magát, kiosztott három blokkot, így elég szép sztorival zárja a szezont a Los Angeles – most még játszanak egyet a Clippersszel, ez lesz az utolsó mérkőzésük az idényben.

ANDRE INGRAM DEBÜTÁLÁSA



A Lakers legjobb dobói: Hart 20/6, A. Ingram 19/12, Randle 17
A Rockets legjobb dobói: Paul 22/12, Harden 21/9, G. Green 16/9

NBA, ALAPSZAKASZ
Indiana Pacers–Charlotte Hornets 93–119
Atlanta Hawks–Philadelphia 76ers 113–121
Washington Wizards–Boston Celtics 113–101
Dallas Mavericks–Phoenix Suns 97–124
Utah Jazz–Golden State Warriors 119–79
Los Angeles Lakers–Houston Rockets 99–105

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik