Húszpontos vereséggel szakadt meg a Spurs 20-as sorozata

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2012.06.01. 09:06
null
Durant 22 ponttal járult hozzá a Thunder szépítéséhez (Fotó: Reuters)
Címkék
Az észak-amerikai profi kosárlabdaligában (NBA) mára virradóra rendezték meg a Nyugati főcsoport fináléjának harmadik felvonását, amelyen az volt a kérdés, hogy a San Antonio egy újabb győzelemmel érdemben el is dönti-e a párharcot, vagy pedig nyer az Oklahoma City és minden teljesen nyílttá válik. Végül a lendület diadalmaskodott a rutin felett, a hazaiak teljesen más sebességi fokozatban játszva, csapatként fektették két vállra az utóbbi 50 (!) napban veretlen texasiakat. Nézzük, hogyan alakult a derbi!

Oklahoma City Thunder (2.)–San Antonio Spurs (1.) 102–82

Az első 15 perc alapján pokolian kemény és kiegyenlített csatát várhattunk a folytatásban is, ám az OKC ritmust váltott a második etap közepén, ezt pedig a Spurs érdemben sem akkor, sem pedig később nem tudta lereagálni, s végül egy alapos, 20 pontos verésbe szaladt bele Gregg Popovich csodacsapata. A texasiak számára ezzel együtt pozitív lehet, hogy a második félidőben már szinte alig játszatták a veterán ászokat, így sokat tartalékolhattak a következő derbire, amelyet szintén Oklahoma Cityben játszanak majd a felek holnapután.

A Thunder sikerének két kulcsa volt: a védőspecialista Sefolosha ráállt Tony Parkerre és a kis franciát korábban védő Russell Westbrookhoz képest sokkalta jobban meg tudta őt fogni (16 pont, 4 gólpassz, 5 eladott labda a Spurs irányítójától). Elsősorban a játékszervezésből vette ki a svájci az ellenfél motorját, s eközben magához képest egyáltalán nem megszokott módon 19 pontot termelt a másik oldalon, összesen 16 mezőnykísérlettel próbálkozva. A másik lényeges változtatás a labda megosztása volt, hiszen itt már a kezdetektől sokkal többet vállalt arányaiban is a hazaiak kiegészítő személyzete, mint bármikor korábban az idei rájátszásban.

PLUSZ-MÍNUSZ
A nap hőse: Thabo Sefolosha, aki gyönyörűen védte az ellenfél talán legfontosabb játékosát, Tony Parkert, s ezzel egy időben 19 pontos egyéni playoff-csúcsot dobott. Ezen felül 6 szerzett labdával, 4 értékesített triplával és 6 lepattanóval járult hozzá a győzelemhez a liga egyetlen svájci spílere.
A nap lúzere: Manu Ginóbili, aki most nem tudta olyan energikus és pontgazdag teljesítménnyel vezetni a Spurs cseréit, mint szokta, ezen pedig el is ment a meccs a vendégeknek már a második negyedben.

Legutóbb nem volt elég a 88 pont sem a Durant, Westbrook, Harden triótól, ma viszont a tőlük érkező 47 egység is bőven kielégítő volt. A kispadok csatáját így is 48–34-re veszítette el a Thunder, de Ginóbilinek például csak egy mezőnykosarat engedélyeztek Scott Brooks fiai. Az Oklahoma City 23 gólpasszt osztott ki, ami nagyon jónak számít attól a csapattól, amely az alapszakaszban az egyik legrosszabb volt ebben a mutatóban.

A félidőtől gyakorlatilag teljesen esélytelen Spurs 50 nap és zsinórban nyert 20 mérkőzés után kapott ki először, értelemszerűen az idei rájátszásban is ez volt az első bukása a texasi alakulatnak. Ezzel megszakadt a liga vonatkozó csúcsa, a San Antonio volt az egyetlen csapat a liga történelmében, amely az alapszakaszt és a rájátszást egy legalább 20-as pozitív szériával tudta "összekötni". A stílszerű, pont 20-as különbségű vereség dacára még mindig a Spurs vezet a párharcban, s egy rekordot azért így is megdöntött egy vendégjátékos, ráadásul nem is akármilyet: Tim Duncan a mai 5. dobásblokkolásával megelőzte Kareem Abdul-Jabbart a playoff örökranglistán. Folytatás két nap múlva, ugyanitt, Oklahoma Cityben.

A Thunder legjobb dobói: Durant 22, Sefolosha 19, Harden 15

A Spurs legjobb dobói: T. Parker, S. Jackson 16-16, Duncan 11

NBA, RÁJÁTSZÁS
NYUGATI FŐCSOPORT, DÖNTŐ, 3. MÉRKŐZÉS
Oklahoma City Thunder (2.)–San Antonio Spurs (1.) 102–82
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–1 Spurs javára.
A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik