Mit együnk a strandon?

Vágólapra másolva!
2016.08.11. 16:41
Címkék
Ha strandolunk, akkor nemcsak a napozás és a strandröpi kerül elő, de a jó kis sörök, hamburgerek, lángosok, palacsinták és egyebek is. Sokan a nyári szezonban szedik fel a legtöbb felesleget az itt betolt ételekből, pedig egy kis odafigyeléssel akár életünk legjobb formájában is élvezhetnénk a vizet. Nézzük csak meg, mennyi kalóriát tartalmaznak a strandon megvásárolható ételek átlagosan! Nagy Dórától, a BioTechUSA edzés és táplálkozás szakértőjétől megtudhatjuk, hogy ezeket a kalóriadús ételeket hogyan helyettesítsük egészséges élelmiszerekkel.


A strandkajáknak nemcsak a kalóriatartalma magas, hanem a szervezet számára megterhelő, haszontalan tápanyagtartalma is. Többségük rengeteg zsírt és szénhidrátot tartalmaz, amelyek túlfogyasztása egyébként is általános társadalmi jelenség. Elhízásban és az ehhez köthető megbetegedésekben és halálozási statisztikákban pedig amúgy is elég rosszul állunk világviszonylatban is. Gondoljunk csak bele, hogy a napi szinten a normál étkezéseken felül elfogyasztott plusz 500 kcal nagyjából negyede az átlagos ajánlott napi kalóriabevitel mennyiségnek!

Ételek:
Hamburger: 480 kcal/darab
Hot dog: 495 kcal/darab
Lángos: 450 kcal/darab
Fagylalt: 80-100 kcal/gombóc
Palacsinta: 140-180 kcal/darab
Gofri: 200 kcal/darab
Gyros: 450 kcal/darab
Sült burgonya: 200 kcal/100g
Sült kolbász: 420 kcal/adag

Italok:
Koktélok: 250-850 kcal (pl. egy Pina colada 650 kcal, míg egy Margarita 850 kcal)/ital
Szénsavas cukros üdítők: 42 kcal/dl – vagyis 126 kcal/3 dl
Sörök: 38 kcal/dl, vagyis 190 kcal/0,5l


Nézzünk egy egész napos strandmenüt: 1 hot dog, 2 gombóc fagylalt, sült burgonya, sült kolbász, 1 sör, 3x3 dl kóla. Ezek elfogyasztásával 1880 kcal-t viszünk be úgy a szervezetünkbe, hogy az nagyrészt egyszerű szénhidrátokból és telített zsírból áll. Nagy eséllyel mindegyikük (főleg együtt fogyasztva) a zsírpárnáinkat fogja gyarapítani, hiszen ez az étkezés az építkezéshez szükséges aminosavakból tartalmazza a legkevesebbet.

Az egyszerű szénhidrátoknak köszönhetően egész nap hullámzik a vércukorszint, ami erősen leterheli a hasnyálmirigyet, a magas zsírbevitel pedig a májat. A folyadékbevitelnél feltételezzük, hogy legalább 1 liter víz formájában is bejut a szervezetbe, mert úgy lenne ideális. A rostfogyasztás minimális, gyakorlatilag nulla, valamint esszenciális zsírok sem kerülnek bevitelre, pedig mindkettő nagyon fontos lenne a telített zsírok káros hatásainak kompenzálására. Vitaminokban és ásványi anyagokban sem bővelkedik a napi menü, pedig a strandon eltöltött idő alatt általában sokat izzadunk és elektrolitokat, ásványi anyagokat veszítünk. Arról nem is beszélve, hogy a strandon kínált ételek jellemzően nem a jó minőségű alapanyagokról híresek!


Hogyan tudunk ezen változtatni?


Készítsük el előre az ételeket, amiket a strandon fogunk elfogyasztani! Így pontosan tudjuk, hogy milyen tápanyagokat viszünk be, oda tudunk figyelni a minőségre és a mennyiségre is. Az előre elkészített ételeket bedobozolva magunkkal tudjuk vinni, hűtőtáskában egyszerűen megőrzik a minőségüket.

Egészséges alternatívák

1. teljes kiőrlésű kenyérből készült szendvics: kenyér kevés zsiradékkal megkenve, salátalevéllel, paradicsommal, hagymával, 1 szelet roston sült csirkemellel, ízlés szerint kevés joghurt öntettel
2. roston sült csirkemell görög salátával, pár szelet puffasztott rizzsel
3. teljes kiőrlésű tortilla lap roston sült, fűszeres csirkemell kockákkal, salátával vagy grillezett zöldségekkel, ízlés szerint fűszeres natúr joghurttal leöntve
4. tonhal konzerv joghurttal, puffasztott rizzsel
5. csokis vagy vaníliás proteinpalacsinta, amit gazdagíthatunk cukormentes sziruppal vagy friss idénygyümölcsökkel
6. zabsütemény zabpehelyből, túróból, joghurtból, fehérjeporból, tetszőleges gyümölcsökből és diófélékből
7. natúr joghurt, ízlés szerint eritrittel vagy sztíviával édesítve, friss idénygyümölcsökkel és/vagy diófélékkel
8. házilag készített limonádé frissen facsart citrusfélék levéből, ízlés szerint eritrittel vagy sztíviával édesítve

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik