„Az önbizalmammal gyerekkorom óta problémám volt”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.07.21. 16:10
Petruska Szonja számára elképzelhetetlen volt, hogy bikiniben mutogassa a testét. Márpedig a fitneszesek között ez máshogy nem működne. A döntő lépés megtételéhez motivációt a párjától kapott, nagy részben amúgy is neki köszönheti – igaz elég közvetetten –, hogy rátalált a sportágra. Azon belül is a számára legmegfelelőbb kategóriára. A BioTechUSA által szponzorált fitneszversenyző volt szerkesztő-újságíró, belekóstolt a ruhatervezésbe, és egész eddigi élete során mindig vigyázott arra, hogy kerülje a sablonokat. Sikerült neki.


„Az önbizalmammal gyerekkorom óta problémám volt, ez hatványozottan jelentkezett, amikor elkezdtem kamaszodni. A sport segített hozzá, hogy elfogadjam magam, és persze olyanná váljak, amilyen mindig is szerettem volna lenni. Tizenöt évesen már konkrét elképzeléseim voltak arról, hogy kerek popsim és formás combon legyen, de arról is, hogy ezt hogyan érjem el, valósítsam meg. Előtte az iskolában mindenfélét sportoltam, ebben volt kézilabda, röplabda és atlétika is. Ami összeköti őket, hogy évente váltottam, kerestem az igazit. Ezt aztán végül a konditeremben találtam meg, méghozzá duplán. Csajosabb módszerekkel kezdtem, de miután megismertem a páromat, elkezdtem a férfiasabb, keményebb edzésmódszert, amibe egyből beleszerettem.”

Petruska Szonja a versenyzést is a párjának köszönheti, aki igazából indirekt módon indította el őt ezen az úton.

„Soha nem mondta, hogy menjek és versenyezzek, viszont éreztem, tudtam, hogy tetszik neki ez a világ. Ennek hatására kezdtem el versenyezni, mert magamtól aligha vágok bele. Végül mégis saját döntés volt, hogy kipróbálom magam, versenyzőként. Ő csupán segít és támogat, de ez nekem nagyon sokat jelent. Mindig feltesz öt-hat kérdést, hogy biztosan így és ezt akarom-e, és mire megadom a válaszokat, már tudom, hogy tényleg mit és hogyan akarok. Aztán engem is meglepetésként ért, hogy jöttek az eredmények. Nyertem Magyar bajnokságot, Ausztriában rangos nemzetközi versenyen végeztem harmadikként, az Eb-n pedig bekerültem a top hatba, ott ötödik lettem.”


A fitneszeseknél a testépítők között több irányvonal létezik, Petruska Szonja számára fontos volt, hogy egy ponton megálljon.

„A nőiességemet szerettem volna megőrizni, erre pedig a bikini fitneszesek között van lehetőség. Az énképemen nem esik át azon a bizonyos határon. Megvan a kellő összhatás, a kisugárzás, az idomok, a nőies formák. Ami ennél több, az nekem már sok. A body fitnesz például sokkal szárazabb, tónusosabb izmokat kíván.”

Szonja nevét – jelentése bölcsesség – édesapja választotta. Abból a tízből, amit előtte édesanyja már kirostált. A szeptemberben 26. születésnapját ünneplő fitneszes életében a sport és a tanulás egyszerre kapott kiemelt helyet.

„A Testnevelési Egyetemen rekreációszervező és egészségfejlesztő szakon végeztem, de három, szakirányú OKJ-s képzésen is részt vettem, ahol sportoktató, személyi edző és sportanimátor képesítéseket szereztem. Egy évig kipróbáltam az újságírást is, lifestyle, mozgás és egészség témákban írtam és szerkesztettem cikkeket. Érdekes volt, de egy idő után az edzések és a versenyek mellett nehéz volt tartani a határidőket, és az igazat megvallva nem igazán találtam meg magamat benne, így elváltak az útjaink.”


Képbe jött viszont más, ami szintén rendhagyónak számít: a divatszakma.

„A rendhagyó mondjuk esetemben azért is igaz, mert az öltözködés és a divat mindig érdekelt, vonzott, különösen az extrémebb része. A bátyám nemzetközileg is jegyzett modell, külföldről rengetegen keresik, sokat utazik, dolgozik külföldön, az ő világa pedig hatással volt, van rám is. A párom az öltözködésben a klasszikusabb, szexisebb női ruhákat kedveli rajtam, amivel nincs is gondom, viszont én szeretem kerülni a sablont, és különleges ruhákat is bevállalok. Én az a típus vagyok, aki kimondottan nem szereti, ha a ruhája szembejön vele az utcán. Egy barátnőm jóvoltából belekóstolhattam egy kicsit a divatszakmába, méghozzá a legizgalmasabb részébe, a tervezésbe. Lifestyle stílusú ruhákra kell gondolni, voltak évszakoknak megfelelő kollekciók. Nem volt számomra megterhelő, háromhetente adtam le a terveket. Ebben a munkában azt tapasztaltam meg, hogy mi magyarok általában idegenkedünk az újtól, a merésztől, ami más, mint a megszokott. A barátnőm, aki szakmabeli, szólt is, hogy finomítani kéne egy kicsit a ruháimon, de így már úgy éreztem, az átalakított ruhák nem az én stílusvilágomat tükrözik. Így a munkakapcsolat megszakadt, de a barátság azóta is töretlen. Azért nem egyszerű szakmáról és piacról beszélünk, időközben a barátnőm is váltott.”

Petruska Szonja tavasszal nem versenyzett, mint elmondta, szüksége volt a kihagyásra, hogy újult erővel térjen vissza.

„Van az úgy, hogy az ember visszalép egyet annak érdekében, hogy majd utána kettőt tudjon előre lépni. Így voltam ezzel én is. A testem és a lelkem is jelzett, hogy egy picit vegyek vissza. Megtettem. Persze nem álltam le, sőt, ilyenkor lehet és kell igazán dolgozni, izmot építeni, nem versenydiéta közben. Nyilván végig tisztán, koncentráltan, odafigyelve kell étkezni, mert a táplálkozás nagyon fontos része az életünknek, a felkészülésünknek, de egy-egy csaló nap ebben az időszakban azért belefér. Most viszont már benne vagyok a három hónapos versenydiétámban, így szigorú étrendet követek. Természetesen emellett táplálék-kiegészítők is segítik a versenyfelkészülésemet. Hiszen a minőségi szintet a modern tudomány segítsége nélkül nem lehetne elérni. Glutamint, kreatint, fehérjét és aminosavakat folyamatosan fogyasztok.”


Petruska Szonja őszi versenynaptára kimondottan sűrűnek ígérkezik. A szeptemberi Arnold Classic Europe után jön a prágai olimpia, a magyar bajnokság, majd a vb.

„Ha bírom, és eredményekben, sikerekben megvan a kellő visszacsatolás, akkor bevállalom még a decemberi amatőr olimpiát is San Marinóban.”

Bár személyi edzőként van rálátása a szakmára, saját felkészülésében két edzőkolléga segítségét is igénybe veszi.

„Teljesen más az intenzitása az edzésnek, ha valakivel dolgozhatok, illetve felügyeli a munkámat. Külső szemlélőként kijavítja a hibás tartást, esetleg lelkesít, amikor éppen fogytán a koncentráció vagy az erő. Reggel éhgyomorra egy intervallumos kardió edzéssel kezdem a napot. A futópadon kocogok, illetve emelkedőn sétálok. Utána jön a munka, edzéseket tartok. Délután izomcsoporttól függően egy-másfél órás súlyzós edzés következik. Este aztán, otthon a konyhában legalább annyi időt töltök el – napi két és fél órát – amennyit edzem. Enélkül ugyanis nem megy. Az ételekkel előre készülök, adagolok másnapra. A kikapcsolódás így ritkán fér bele a napjainkba, versenyidőszakban pedig jóformán semmi. Ha mégis kikapcsolódásra vágyunk, elmegyünk motorcsónakázni,wakeboardozni a Dunára, ami számomra nagy szerelem, és tökéletes lazítás, pihenés.”


Névjegy

Petruska Szonja IFBB Bikini Fitness Modell
BioTechUSA szponzorált versenyző

Eredmények:
Ausztria Kupa 3. helyezés
Magyar Kupa 1. helyezés
Szabadidős Kupa 1. helyezés
Fitbalance 1. helyezés
Európa Bajnokság 5. helyezés
Fitbalance Beach Body 1. helyezés + abszolút győztes
Arnold Classic Europe 8. helyezés
Arnold Classic Kvalifikációs Verseny 1. helyezés
Superbody 2014 2. helyezés
Világbajnokság 7. helyezés

Social media kontaktok:
facebook.com/PetruskaSzonja
instagram.com/szonjapetruska

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik