Vízilabda: a munka lesz a Szolnok kiútja a gödörből

L. G.L. G.
Vágólapra másolva!
2021.11.17. 09:29
null
Gocics időt kért és kapott: a Szolnok csak másfél hét után játszik ismét (Fotó: Török Attila)
Edzője szerint mentálisan fáradt el a sorozatterhelésben a férfi bajnoki címvédő.

Volt már szebb időszaka Zsivko Gocicsnak a Szolnoki Dózsa élén…

A szerb szakember csapata a múlt héten hazai medencében 15–10-re kapott ki a CC Ortigiától, és összesítésben tízgólos különbséggel esett ki az Eurokupa negyeddöntőjében – ebből könnyen kitalálható, hogy Szicíliában is öttel kapott ki a Dózsa. Ezt követte szombaton a Vasas elleni, 9–5-ös bajnoki vereség a Komjádiban, a csapat ráadásul tompán és legalább egy sebességi fokozattal lassabban pólózott, mint ellenfele. Na meg rengeteget hibázott, így hiába darált, esélye sem volt a szoros mérkőzésre sem.

„Ha röviden akarnám összefoglalni a rossz szereplés okát, azt mondanám, hogy nem bírtuk a sorozatterhelést – mondta a Nemzeti Sportnak Zsivko Gocics, a Szolnok vezetőedzője. – Nem fizikailag, sokkal inkább mentálisan fáradtunk el, az erőnlétünkkel nincsen semmi gond. Természetesen sajnálom, hogy ez a hetünk nem úgy sikerült, ahogyan szerettük volna. A Vasas ellen már a mérkőzés elején három-négy olyan hibát követtünk el, amilyet ezen a szinten már nem lenne szabad. A Vasas persze van annyira jó csapat, hogy kihasználja ezeket az amatőr hibákat. Utána próbáltunk visszajönni a mérkőzésbe, de nem sikerült, és ennek csak az egyik összetevője volt, hogy a Vasas ellen játszottunk a Komjádiban, ami sohasem könnyű feladat. Amikor megkaptuk a lehetőséget, hogy fórban támadjunk, kétszer kiesett a labda a kezünkből, egyszer pedig kidobtuk a pályáról, ezért is mondom, hogy fejben fáradtunk el.”

Azonban korai lenne a vészharangot kongatni a Szolnok fölött, hiszen még mindig az idény elején járunk, egyetlen bajnoki vereség pedig még nem a világ vége. A nemzetközi kupaszereplés azonban már csak egy mérkőzésre korlátozódik a folytatásban: a tervek szerint december 20-án a Pro Recco ellen az európai Szuperkupáért ugrik medencébe a Dózsa, ráadásul a Tiszaligetben. Tavasszal azonban sem a Bajnokok Ligája, sem az Eurokupa nem vár a csapatra.

„Nem kell kétségbeesnünk, így is nagyon sok minden áll még előttünk – szögezte le Gocics. – Azon leszünk, hogy kijavítsuk a hibákat, mentálisan is rendbe jöjjünk, és a másfél hetes bajnoki szünet után megújulva, energikusan és motiváltan folytassuk. Új csapatunk van, megint építkeznünk kell, de ezt tudtuk előre. Az is evidens, hogy ez nem olyan kvalitású csapat, mint az előző idényben volt. Nem szabad azonban panaszkodnunk, egyszerűen dolgoznunk kell tovább, akkor napról napra jobbak leszünk, és napról napra jobb eredményeket érünk el.”

Tény, hogy a potenciál megvan a csapatban, hiszen a magyar mag gyakorlatilag együtt maradt. Nagy Viktor visszavonulása nyilván érzékenyen érintette a védekezést, hiszen akárki tapossa a vizet a kapuban, nem feltétlenül ugyanoda kéri a blokkokat, és az összhangnak is ki kell alakulnia a kapus és a védekezés között, ami nem megy egyik napról a másikra. A légiósok sem szerb világklasszisok, persze nem is nyeretlen kétévesek, nekik azonban még be kell épülniük a csapatba. És azt mindenkinek el kell fogadnia, hogy ez nem a bajnok és Eurokupa-győztes Szolnok, tehát be kell tenni a fejeket a vízbe, és keményen edzeni, hogy ne csak új, hanem jó csapat is legyen a Dózsa.

No, ezek a kemény edzések biztosan nem múlnak a szerb vezetőedzőn.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik