Női vízilabda: Biztató jövőképű csapat épült fel – Bíró Attila

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2021.10.10. 10:37
null
Idén minden világversenyről éremmel tért haza a Bíró Attila irányította női vízilabda-válogatott (Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István)
A női pólóválogatottat a párizsi olimpián is az eddigi kapitánya, Bíró Attila vezetheti, aki úgy látja, egy-két hiányposzt megerősítésével már jövőre is domináns együttese lehet.

 

– Nem kimondottan ideges típus, az elnökségi ülésre is látszólag nyugodtan érkezett. Mi járt a fejében az olimpiai beszámolója, illetve a megbízatásáról szóló szavazás előtt?
– Pozitív gondolatokkal érkeztem, amelyek egyébként is jellemzőek rám – mondta lapunknak Bíró Attila, a női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, akinek megbízatását a férfiakat irányító Märcz Tamáshoz hasonlóan 2024. október 22-ig meghosszabbította a szövetség elnöksége. – Jól zártuk az olimpiát és az egész évet, hiszen ahol elindultunk, onnan érmet hoztunk. Biztató jövőképű csapat épült fel, amelyet persze még tovább kell építeni. Jó döntést hozott elnökség... Biztos vagyok benne, hogy ez a csapat még sok örömöt fog szerezni mindenkinek.

– Az elnökség döntésétől függetlenül elkezdett már foglalkozni a jövővel?
– Az olimpia után egyáltalán nem is gondoltam rá, majd szeptemberben elkészítettem a különböző beszámolóimat és a saját statisztikáimat. Mivel egyéni és csapatstatisztikákat is vezetek, volt vele munka bőven. Aztán borászként a szürettel foglalkoztam, majd el kellett kezdeni a következő idény előkészítését, függetlenül attól, hogy akkor még nem döntöttek a kinevezésemről, hiszen hamarosan mérkőzések következhetnek. Aztán a jövő héten rajtol a junior-világbajnokság, kíváncsian várom, hogyan szerepel a csapat, a helyszínen követem majd az eseményeket.

– Mennyire változhat meg a válogatott a következő három évben?
– Biztosan változni fog, a tokiói olimpián bronzérmet nyerő csapat egy az egyben nem lesz ott három év múlva Párizsban is. Ezzel együtt bízom benne, hogy ennek a társaságnak a magja egyben marad, szerintem a játékosok hetven százaléka képes lehet arra, hogy a következő olimpián is ott legyen és jó eredményt érjen el. Addig azért nagyon hosszú az út, és azt se felejtsük el, hogy női válogatottról beszélünk, így az anyai örömök is befolyásolhatják a részvételt. Ez fiatal, jó összetételű és megfelelő szerkezetű együttes, amely egy-két hiányposzt megerősítésével már jövőre is domináns lehet, nemcsak az Európa-bajnokságon, hanem a világbajnokságon is.

– Nem szokványos év lesz, rengeteg világversennyel...
– Éppen ezért először csak a következő évre összpontosítunk, amely brutális lesz, körülbelül negyven-negyvenöt válogatott mérkőzéssel, ez emberfeletti igénybevételt jelent. Ezt nem is lehet egy csapattal végigjátszani, bő kerettel dolgozunk majd, sok játékost nézek meg.

– Milyennek tűnik a hátország? Van honnan meríteni?
– Az U15-ös Európa-bajnokságot nem láttam a nyáron, mert amikor a korosztály játszott, mi már az olimpiára készültünk. Az U17-es Eb-n viszont ott voltam, és kijelenthetem, nagyon sok tehetséges fiatal bontogatja a szárnyait. A juniorválogatottból ismerem a játékosokat, ám ők a nemzetközi színtéren kevesebb lehetőséget kaptak az elmúlt években, kíváncsian várom, mire lesznek képesek. Bízom benne, hogy azok a játékosok, akiknek a neve már amúgy is itt van a fejemben, igazolják az elvárásaimat, mert nem titok, többekre úgy gondolok, hogy helyük lehet a bő keretben.

– Ha már korábban szóba került a borászat: milyen az idei szüret?
– Fantasztikus, bár két napig nélkülem zajlott minden a szőlőben, ugyanakkor nagyon jó helyetteseim vannak, akik mindenben segítenek. Ha minden jól megy, a héten be is fejezzük, és akkor már kizárólag a vízilabdára tudok koncentrálni.

JÖHET A HARMADIK OLIMPIA!

Bíró Attila 2015 nyarán lett a női válogatott szövetségi kapitánya, a következő évben, Belgrádban rögtön Európa-bajnoki címig vezette az együttest, amellyel a riói olimpián negyedik lett, akárcsak 2018-ban a barcelonai kontinensviadalon, illetve 2019-ben a kvangdzsui világbajnokságon. A 2020-as budapesti Európa-bajnokságon bronzérmet nyert a csapattal, az idén pedig mindhárom viadalról éremmel tért haza a válogatott: megnyerte az olimpiai kvalifikációs tornát, ezüstérmes lett a világligában, végül bronzérmes a tokiói olimpián – utóbbira még nem volt példa, története során először szerzett olimpiai érmet a női vízilabda-válogatott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik