Férfi vízilabda ob I: fővárosi dominanciát ígér az új pólóidény

Vágólapra másolva!
2022.10.08. 08:39
null
A legutóbbi idény végén Varga Zsoltot, az FTC-Telekom vezetőedzőjét rántották be a medencébe, és jó esély van rá, hogy a szakember jövő tavasszal is ruhástól csobbanjon (Fotó: Balogh László)
A dobogós helyek minden bizonnyal a Ferencváros, az OSC és a Vasas között dőlnek el, a negyedik elődöntős helyre a csendben készülő Honvéd érhet oda a szombaton kezdődő idényben.

Zaklatott nyáron van túl a magyar férfi vízilabdázás, amely a világbajnokság, kapitányváltás, Európa-bajnokság Bermuda-háromszögben navigált az elmúlt hónapokban. A következő naptári év sem tűnik simábbnak, hiszen ugyanúgy vb-t és Eb-t rendeznek, de legalább ezek egyike sem vágja félbe a szombaton kezdődő klubidényt.

AZ ELMÚLT TÍZ ÉV GYŐZTESEI
2022FTC-Telekom
2021Szolnoki Dózsa
2020a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt idényben nem hirdettek bajnokot
2019FTC
2018FTC
2017Szolnok
2016Szolnok
2015Szolnok
2014ZF-Eger
2013ZF-Eger

Amelyben jelentős fővárosi dominanciát látunk, a címvédő FTC-Telekom, a Genesys OSC Újbuda és az A-Híd VasasPlaket ugyanis egyértelműen kiemelkedik a mezőnyből. Az immár szövetségi kapitányként is bizonyító Varga Zsoltnak ismét újra kell fazoníroznia a Fradit, a Görögországba igazoló Vámos Mártont ugyanis egy az egyben nem lehet pótolni. Ezzel együtt a zöld-fehéreket látjuk favoritnak, hiszen Nagy Ádám, Vadovics Viktor és a görög Sztilianosz Argiropulosz érkezésével mélyült a keret, a fiatalok egy évvel – és egy Eb-ezüsttel – tapasztaltabbak lettek, Varga Dénes pedig még mindig a honi póló állócsillaga. Azt se feledjük, hogy Jansik Szilárd az Eb legjobb játékosa volt, szóval maradt vezéregyéniség bőven a Népligetben. A Fradi négy légióssal vág neki az idénynek, közülük a bajnokikon egy mindig a lelátón ül, mert egy meccsre csak három külföldit lehet nevezni, de a BL-ben mindenki játszhat – a szakmai stáb el akarja kerülni azt a helyzetet, amelybe tavaly került, amikor sérülések és betegségek miatt ifisták sora ült a kispadon az elitsorozatban.

Az ezüstérmes, csak magyarokra építő OSC-ből ketten távoztak és hárman érkeztek, Varga Dániel együttese nagyot húzott az előző idény gólkirálya, a sokoldalú Angyal Dániel leigazolásával. Amellett az összeszokottság is az újbudaiak mellett szól, nem lenne meglepő, ha sorozatban harmadszor döntőt játszanának. Ezt a lehetőséget a legutóbb bronzérmes Vasas veheti el tőlük, amely annak ellenére is jól igazolt, hogy Vadovicsot elvitte a Fradi. Konarik Ákos és az orosz balkezes, Ivan Nagajev megszerzésével is nagyot dobott Szlobodan Nikics vezetőedző, Gábor Lőrinccel és Sélley-Rauscher Domonkossal pedig mélyült a keret. Az idény végén elbúcsúzó Drasko Brguljan mégis maradt, így a piros-kékeknek is négy légiósuk lesz. A Vasasnak azonban először kell három fronton helytállnia, az új játékosok beépítése pedig időbe telik, emiatt hajszállal jobb lehet az OSC.

A Vasas és az OSC lehet a trónkövetelő, mindkét csapat jól erősített a nyáron (Fotó: Dömötör Csaba)
A Vasas és az OSC lehet a trónkövetelő, mindkét csapat jól erősített a nyáron (Fotó: Dömötör Csaba)

A negyedik elődöntős helyre meglátásunk szerint a csendben készülő Honvédnak van a legnagyobb esélye, egyrészt a már az újbudaiak esetében felhozott összeszokottság, másrészt meg az edzői tapasztalat miatt. Szivós Márton – ismét egy OSC-analógia: akárcsak Varga Dániel – a harmadik élvonalbeli idényére készül, ilyenkor általában az edzők már letisztult koncepcióval, a kezdeti döccenőkön túljutva, a hozzájuk illő játékosokkal dolgoznak, ebből pedig jó dolgok szoktak kisülni. Azt pedig senki sem vitatja, hogy az amúgy civilben jó barát Szivós Márton és Varga Dániel nagy koponya.

A NEMZETI SPORT TIPPJEI
BajnokFTC
2–3.OSC, Vasas
4.
Honvéd
5–8.
BVSC, Kaposvár, Szeged, Szolnok
9–12.Eger, Miskolc, Pécs, UVSE
13–14.Szentes, KSI

A Szolnok ugyan első blikkre jól igazolt, de azért csak elballagott a három légiós és három magyar válogatott játékos. Az új idényben – egy évtized után először – nem lesz külföldi játékosa a Dózsának, ráadásul új az edző is, Hangay Zoltán először kapott élvonalbeli kispadot. A BVSC-ben darabra pótolták a távozókat, ám Pásztor Mátyással együtt kábé hatvan gól is távozott a Szőnyi útról. Az együtt maradó Szeged és a jól erősítő Kaposvár férhet még be a nyolcba, utána nagyon sűrűnek tűnik a mezőny második fele, az immár a rutinos Tóth Kálmán irányította Eger célozhatja még meg a nyolc közé jutást. A szokás szerint lerabolt UVSE jól igazolt, és a fiataljai is fejlődnek, a Miskolc és a Szentes teljesen átalakult, a Pécs pedig érzésünk szerint meg­gyengült. A hátsó régióban mindig az a kérdés, hogy az éppen feljutó, saját nevelésű fiataljaira építő KSI egyből megy-e vissza a másodosztályba, de ebben a garnitúrában látunk annyit, hogy önerőből is kiharcolja a bennmaradást. Persze az is könnyen lehet, hogy ebben az idényben nem is lesz kieső, mert a másodosztályból senki sem akar feljutni…

AZ 1. FORDULÓ PROGRAMJA
Október 8., szombat
11.30:
Tigra-ZF-Eger–Szolnoki Dózsa
11.30: KSI–A-Híd VasasPlaket
17.00: BVSC-Zugló–FTC Telekom Waterpolo
17.00: Szegedi VE–Kaposvári VK
18.00: PannErgy-Miskolci VLC–Genesys OSC Újbuda
18.00: Metalcom Szentes–PVSK-Mecsek Füszért
19.00: Budapesti Honvéd SE–UVSE

Szabó Zoltán, BEK-győztes vízilabdázó, NS-szakértő
Az élmezőnyben nem változtak jelentősen az erőviszonyok. Könnyen előfordulhat, hogy a Ferencváros megvédi a címét, ugyanis jól igazolt, olyan vízilabdázókkal erősített, akikkel még gördülékenyebbé válhat a csapatjáték. A trónkövetelők közül az új idényben is az OSC és a Vasas tűnik a legerősebbnek. A piros-kékek nagyot léptek előre, Ivan Nagajev és Konarik Ákos is jó igazolásnak tűnik, míg az újbudaiak esetében nagy kérdés, mennyit tudnak fejlődni a legutóbbi idény második felében mutatott játékukhoz képest, azzal ugyanis nem lehet versenybe szállni a bajnoki címért. A Vasas megerősödésével már a döntőbe jutásért is nagy csatára van kilátás, és a középmezőnyben is nehéz jósolni, mert több csapat kerete is átalakult a nyáron. A Honvéddal, a Szolnokkal és a BVSC-vel a megerősödő Kaposvár, a Szeged és az Eger is felveheti a versenyt, mindhárom együttes képes meglepetést szerezni. A Pécs, a Miskolc, a Szentes, valamint a két fővárosi utánpótlásbázis, az UVSE és a KSI fiataljaitól egyelőre nem tudom, mire számíthatunk, néhány forduló elteltével okosabbak leszünk, ám abban biztos vagyok, hogy a bennmaradásért ezúttal is kiélezett harc várható.
TUDNIVALÓK
A legutóbbival megegyező versenykiírással rajtol el a 14 csapatos férfibajnokság, a 26 fordulóból álló alapszakaszban mindenki kétszer játszik mindenkivel. A rájátszás első körében az 1–4., az 5–8. és a 9–12. helyezettek csoportbontásban az egyik fél hetedik pontjáig tartó párharcot vívnak egymással, a felek magukkal hozzák az alapszakaszban egymás ellen szerzett pontjaikat. A rájátszás második körében a döntő az egyik fél második győzelméig tart, a többi helyosztó pedig két mérkőzésből álló párharcban dől el. Az alapszakasz 14. helyezettje kiesik a bajnokságból, a 13. helyezett pedig két győztes mérkőzésig tartó párharcot vív az ob I/B második helyezettjével. Ha az ob I/B bajnoka nem akar feljutni, az élvonal 13. helyezettje bent marad, és a 14. helyezett játszik osztályozót az ob I/B második helyezettjével – ha a másodosztály másodikja sem akar feljutni, a 14. is bent marad.
Tv: M4 Sport, M4 Sport+
Internet: nso.hu, waterpolo.hu, vizipolo.hu, vlv.hu
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik