Férfi vízi-vl: csoportelsőként jutottak tovább a mieink

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2022.03.09. 20:14
null
A mieink ismét legyőzték Montenegrót (Fotó: Dömötör Csaba, archív)
Magyarország ismét legyőzte Montenegrót – ezúttal 16–11-re –, így a mieink csoportelsőként jutottak a férfi vízilabda-világliga európai selejtezőjének döntőjébe.

Leegyszerűsödött az európai selejtező A-csoportja, miután a román szövetség visszaléptette a válogatottját a világligától, hiszen maradt benne Magyarország és Montenegró, és mivel a kiírás szerint az első két helyezett jut tovább az európai döntő tornára, ezt a visszalépés pillanatában elkönyvelhette mindkét társulat. Mindenesetre, hogy ne maradjanak meccs nélkül, a január közepén Győrben lejátszott összecsapás után most Kotorban is megmérkőztek, azzal a csekély téttel, hogy amelyik fél jobban végez az összesítésben, az játszhat majd a spanyol, német, francia csoport másodikjával, s nem a győztesével.

Nos, a mieinknek jut a könnyebb ellenfél, pedig az eleje nem ezt sugallta. Amikor évtizede Kotorban légióskodott három olimpiai bajnokunk, Kiss Gergely, Steinmetz Ádám és Varga Tamás (csak két külön klubban, a BL-nyertes Primoracban, illetve a LEN-kupa-győztes, csak éppen a óváros főterén agyonlőtt tulaj halála nyomán megszűnt Cattaróban), még a délszláv háború nyomait viselte magán a helyi uszoda, most viszont takaros kis létesítményben pólózhattak a felek.

Mégsem tűnt békésnek a hangulat: a kezdés előtti „fényjáték”, a hazaiak katonás himnusza, valamint a regionális sramli tovább rontott a napjainkban amúgy is feszült hangulatunkon – hát még, amikor a hazaiak elléptek kettővel. De aztán kiegyenesedtünk, már az első pihenőre is döntetlennel mehettünk, aztán a második negyedben szétcincáltuk az ellenfelet! A 2–7-es részeredmény nyomán ugyanazt az öt gól körüli különbséget dajkálhattuk, mint ami odahaza a végére kialakult.

Így foglalkozhattunk azzal, hogy Jansik Szilárd először vezette a brigádot csapatkapitányként, hogy Csacsovszky Erik bemutatkozás gyanánt hatalmas gólokat dobált, hogy Lévai Márton lett az MVP, és hogy láthatóan van merítési lehetősége a szövetségi kapitánynak.

Hazai világbajnokság előtt jó hír ez.

VÍZILABDA
FÉRFI VILÁGLIGA, EURÓPAI SELEJTEZŐ

MONTENEGRÓ–MAGYARORSZÁG 11–16 (3–3, 2–7, 4–4, 2–2)
Kotor. V:
Dervieux (francia), Severo (olasz).
MONTENEGRÓ:
Lazovics – Ukropina 1, V. POPADICS 2, Macics, Matkovics 1, Petkovics 1, Mrsics 1. Csere: Obradovics, V. Radovics 1, Durdics 1, Perkovics 1, CETKOVICS 2. Szövetségi kapitány: Vladimir Gojkovics
MAGYARORSZÁG:
LÉVAI – Vigvári Vendel 1, MANHERCZ K. 2, Erdélyi 1, BEDŐ 2, JANSIK SZ. 1, Burián 1. Csere: NAGY Á. 2, Német T. 1, Vadovics 1, Konarik 2, CSACSOVSZKY 2. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Gól – emberelőnyből: 14/5, ill. 10/4. Gól – ötméteresből: 4/2, ill. 2/2. Kipontozódott: Matkovics (29. p.), Erdélyi (32. p.)
MESTERMÉRLEG
Vladimir Gojkovics:
– A magyar válogatott megérdemelten győzött. Mi rettenetesen védekeztünk, temérdek gólt kaptunk a második negyedben, úgyhogy elemeznünk kell ezt a meccset, és kijavítani a hibáinkat, mert hamar itt lesz az európai döntő ideje.
Märcz Tamás:
– Megtiszteltetés, hogy mi játszhattuk az első nemzetközi mérkőzést ebben a szép, új uszodában. Nagyszerű volt a hangulat, kiváló reklám a sportágnak. Jól is játszott mindkét csapat, szórakoztatta a közönséget, hiszen látványos támadások futottak és gyors volt a játék. Nyilván kritizálhatnánk a védekezést, ám jól tudjuk, milyen nehéz itt nyerni, nekünk mégis sikerült, úgyhogy ennek örüljünk!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik