Férfi vízi BL: a Szolnok és az OSC sem jutott főtáblára

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2020.11.14. 19:41
null
Salamon Ferencék szombaton döntetlent játszottak (Fotó: Madar Dávid)
A Szolnok gólgazdag, 18–18-as döntetlent játszott a Mladost Zagrebbel a férfi vízilabda Bajnokok Ligája olaszországi selejtezőtornáján, így horvát riválisa mögött eggyel rosszabb gólkülönbsége miatt zárt csoportja második helyén. Később a házigazda OSC 9–9-es döntetlenre végzett a szerb Radnicki Kragujevaccal, így szintén nem jutott főtáblára.   

 

Erre azért nem számítottunk.

A Szolnoki Dózsa nemhogy az ajtóban, hanem már a küszöb előtt elesett a Bajnokok Ligájában. Nézzük a száraz tényeket: Zsivko Gocics együttese 18–18-as döntetlent játszott a selejtezőtorna csoportrangadóján a Mladost Zagrebbel, és mivel a horvátok hárommal verték a második helyezettet, a szolnokiak pedig csak kettővel, a döntetlen a Mladostnak kedvezett, így a rivális küzdhet meg vasárnap a főtáblára jutásért a siracusai torna házigazdájával, az Ortigiával. A Szolnokra vár egy nagyjából értelmetlen helyosztó, ami az Eurokupa-kiemelést hivatott eldönteni.

Ezzel a vereséggel a Dózsa ugyanis „átesett” az Eurokupába, ahol rögtön az egyik favorittá lépett elő, de hát ezt a gárdát messze nem a második számú nemzetközi kupasorozatra rakták össze, Nagy Viktortól kezdve Dusko Pijetlovicson át Filip Filipovicsig. A csapat egyértelmű célja volt a főtáblára jutás, a torna előtt maga Zsivko Gocics vezetőedző is erről beszélt lapunknak, ráadásul még a nyolcas döntő elérése sem tűnt ördögtől való gondolatnak. Ehhez képest hatalmas csalódás, hogy a szolnokiak nem is játszhatnak vasárnap a főtáblára kerülésért.

A szolnokiak védekezése nem állt össze az ősz egyik, ha nem a legfontosabb mérkőzésén, a tizennyolc kapott gól sajnos önmagáért beszél. Az első negyed gólpárbaja után a Dózsa ötgólos hátrányba került, és onnantól kezdve végig rohant az eredmény után. A negyedik negyedben úgy tűnt, a hatalmas erőfeszítésnek meglehet az eredménye, a remeklő Konarik Ákos vezérletével ugyanis egy perccel a vége előtt végre sikerült egyenlíteni. Andro Buslje azonban eldöntötte a továbbjutást, Nagy Ádám egalizálása már csupán a vereség elkerüléséhez volt elegendő, az első helyhez nem. Úgy különösen fájó mindez, hogy csak egy góllal kellett volna többet lőni vagy kevesebbet kapni – bármelyik meccsen.

Így aztán az egy órával később kezdő OSC-n múlt, hogy magyar szempontból érdekes lesz-e a két selejtezőtorna utolsó napja. Előző napi vereségük után az újbudaiak szintén győzelmi kényszerben ugrottak medencébe, és ezúttal, a szerb Radnicski Kragujevac ellen teljes csapattal tették mindezt. Ez persze nem azt jelenti, hogy akinek eddig fájt valamije, az rendbe jött, hanem azt, hogy így is vállalta a játékot.

Az újbudaiak teljesen másik arcukat mutatták, mint egy nappal azelőtt. Helyükön voltak a blokkok, ezáltal volt kapusteljesítmény is, támadásban pedig azért sikerült túljárni a meglehetősen durván és alattomosan pólózó szerbek eszén. Csak hát aztán elfogyott a szufla, ami annak fényében nem meglepő, hogy az OSC egy kényszerből vízilabda nélkül töltött hónap után öt hét alatt a tizennegyedik meccsét vívta sorozatban... Az együttes azért az utolsó erőtartalékait mozgósítva kiegyenlített, még támadhatott is a győzelemért szűk tíz másodpercet, de maradt a 9–9-es döntetlen.

Bár az újbudaiak ugyanúgy jártak, mint a szolnokiak, azaz máris mennek az Eurokupába, azért meg kell jegyezni, hogy állva haltak meg, és mindent beleadtak. Azt se felejtsük, hogy ettől a formálódó csapattól valójában bravúr lett volna a BL-főtábla elérése.

Amelyen egyedüli magyar klubként pedig a címvédő Ferencváros szerepel majd.

VÍZILABDA

FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA, SELEJTEZŐ
A2-CSOPORT (Siracusa)
Szolnoki Dózsa–Mladost Zagreb (horvát) 18–18 (5–6, 3–6, 4–4, 6–2)
G:
Konarik 6, Nagy Ádám 4, F. Filipovics, D. Pijetlovics 2-2, Schmölcz, Kovács Gergő, Drasovics, Teleki, ill. Harkov 5, Milos, M. Vrlic 3-3, Bajic, Buslje 2-2, Radu, Biljaka, F. Lazic.

A végeredmény:1. Mladost 7 (44–31), 2. Szolnok 7 (39–27), 3. Pays d'Aix 3 (32–27), 4. Hydraikosz 0 (0–30 – kizárva)

B1-CSOPORT (Budapest)
OSC–Radnicki Kragujevac (szerb) 9–9 (1–1, 3–2, 2–4, 3–2)
G:
Manhercz K. 5, Salamon F. 2, Erdélyi, Burián, ill. Sz. Rasovics 4, Ukropina 3, Lukics, M. Radulovics. .

A végeredmény:1. Radnicski 8 (45–38), 2. OSC 7 (48–45), 3. Szintyez Kazany (orosz) 6 (54–47), 4. Terrassa 4 (45–56), 5. Tourcoing 2 (36–42)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik