Nemzetisport.hu nyomtatott 2008.03.23 15:29 Frissítve: 2011.05.03 00:03

Újabb sikertelen Eb-pályázat: Debrecen és Nagyvárad elbukott, Zágráb nyert

A labdarúgó Eb-pályázat után újabb kontinensviadal rendezési lehetőségét bukta el Magyarország. Debrecen és Nagyvárad közös pályázatával szemben Zágráb nyerte el a 2010-es vízilabda Európa-bajnokság rendezési jogát. A döntést vasárnap hozta meg az európai szövetség (LEN) az úszó Európa-bajnokság helyszínéül szolgáló Eindhovenben. A horvát pályázat 9:6 arányban bizonyult jobbnak a LEN Büro szavazásán. A magyar pályázat kudarcát szakértők szerint az okozta, hogy a magyar és a román város közösen pályázott. A horvátoknak most sikerült...

Varga Dánielnek és társainak két év múlva Horvátországban kell helytállniuk a kontinenstornán
Fotó: Meggyesi Bálint
Varga Dánielnek és társainak két év múlva Horvátországban kell helytállniuk a kontinenstornán
Csurka Gergely, a Magyar Olimpiai Bizottság sajtófőnöke a Nemzeti Sport Online érdeklődésére elmondta, hogy minden bizonnyal az „egy város elve” alapján hozta meg Magyarország számára kedvezőtlen döntését a bizottság.

„Valószínűleg idegenkedtek a két külön ország rendezésének tervétől” – mondta a helyszínen tartózkodó Csurka Gergely. „Úgy tűnik a 70 km-es távolság még túl sok a LEN számára.”

A vízilabda-szakíró utalt arra is, hogy nem a már odaítélt pályázatok döntöttek, hiszen az év végén Horvátországban rendezik a rövid pályás úszó Eb-t Rijekában és Dubrovnik ad otthont a nyári nyitott pályás Európa-bajnokságnak.

Információk szerint nem a pályázatok anyagi oldala döntött, hiszen a magyar-román pályázati dokumentáció ebből a szempontból is legalább olyan erős volt, mint a horvát.

A pályázat egyébként azt jelenti, hogy rövid időn belül három „ex-jugoszláv” város is vízilabda Európa-bajnokságot rendezhet: Kranj (Szlovénia, 2003), Belgrád (Szerbia, 2006) és Zágráb.

A férfi válogatott szövetségi kapitányának, Kemény Dénesnek a vlv.hu internetes portálnak adott nyilatkozatából az derül ki, hogy a szakember eddig is csak a sajtóban követte figyelemmel a pályázat eseményeit.

"Sajnálom, hogy elveszítettük a pályázatot. Egyértelmű, hogy két Büro-tag szavazatán múlt, de igazából nem akarom kommentálni, mert eddig is csak az újságok, vagy a televíziók híradásából értesültem arról, hogy egyáltalán magyar város pályázik vízilabda Európa-bajnokság megrendezésére" – mondta a kapitány a vlv.hu-nak.

Azt már csak mi tesszük hozzá, hogyha az egyik legnagyobb magyar vízilabda-szaktekintély is a pályázat mellett tevékenykedhet, akkor a kandidálás talán még jobb megítélés alá esik.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere a távirati irodának nyilatkozva elismerte a horvát pályázat sikerét, de rögtön hozzátette, hogy városa nem adja fel a rendezés lehetőségét. „Gratulálok horvát barátainknak a sikerhez, de remélem, a két év múlva rendezendő Európa-bajnokságot a magyar válogatott nyeri” - mondta a politikus.

Majd hozzátette: „Természetesen csalódottak vagyunk, de a sportban mindig kell lennie győztesnek és vesztesnek. Az Eb központi létesítményének szánt ötvenméteres szabadtéri medencét a LEN döntésétől függetlenül megépítjük. Mindenképpen szükségünk van rá, hiszen meg akarjuk valósítani azt a célunkat, hogy rövid időn belül valamennyi debreceni fiatal megbízható úszótudással rendelkezzen. A Nagyváraddal való önkormányzati és sportegyüttműködésünk sem torpan meg, és reméljük, hogy a mai tapasztalatok birtokában legközelebb legyőzhetetlen pályázattal fogunk jelentkezni."

Mihai Groza, Nagyvárad polgármestere is nyilatkozott: „Bíztam a győzelemben, ám kénytelenek vagyunk elfogadni a LEN döntését. Bízom benne, hogy következő alkalommal kedvezőbb fogadtatásban részesül a vízilabdázásnak új távlatokat kínáló rendezési elképzelésünk.”

A vízilabdázók idei Európa-bajnokságának a spanyolországi Málaga ad otthont júliusban.
2021.04.05 22:42:01

Vízilabda MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Pék Gyula nem volt akárki. Legyen elég annyi, hogy a KSI mestereként nyolc későbbi olimpiai bajnokot pallérozott, Benedek Tibor, Kásás Tamás, Märcz Tamás, Steinmetz Ádám, Steinmetz Barnabás, Székely Bulcsú, Varga Zsolt és Vári Attila is tanítójának vallja.

2021.03.11 15:32:42

Vízilabda ROSKA EMESE BOGLÁRKA

Alberto Munarriz a fájdalmas ötöspárbaj ellenére a budapesti Eb-ezüstöt tartja egyik legnagyobb sikerének.

2021.02.28 22:09:01

Vízilabda MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Aki a pécsi pólósokkal nyer ifikupát, tud valamit.

2021.01.23 22:00:33

Vízilabda LAKNER GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A legnagyobb feladatokra is megérett.

2021.01.23 19:07:05

Vízilabda LAKNER GÁBOR (összefoglaló), TÖRÖK DÁNIEL (percről percre)

A magyar válogatott végig vezetve győzte le a házigazdát, ezzel megváltva a tokiói repülőjegyet.