Vizes vb 2022: férfi pólósaink egy csoportban Montenegróval

LAKNER GÁBOR, B. Á.LAKNER GÁBOR, B. Á.
Vágólapra másolva!
2022.04.12. 19:29
null
Nem került nehéz csoportba a férfiválogatott (Fotó: Mirkó István)
Kedden Budapesten kisorsolták a 2022-es vizes világbajnokság vízilabdatornáinak csoportbeosztását: női válogatottunk a Kanada, Olaszország, Kolumbia, míg a férfi a Montenegró, Brazília, Grúzia hármassal került egy kvartettbe.

 

Megvannak az ellenfelek, az M4 Sport stúdiójában kisorsolták a hazai rendezésű vizes világbajnokság vízilabdatornájának csoportbeosztását. Az érintettek egy része a stúdióban működött közre, egy másik, jóval nagyobb része pedig a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban várta az eredményt – meg sem kíséreljük felsorolni, mennyi hazai és külföldi vízilabdás nagyság jelent meg a rendezvényen.

A női torna sorsolásánál az olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, Vámos Márton, az olimpiai-, világ-, és háromszoros Európa-bajnok úszó, Milák Kristóf segédkezett. A magyar válogatott házigazdaként az A-csoportba került Olaszország, Kanada és Kolumbia társaságában. Első ránézésre nem könnyű a csoport, de egyrészt egyik csapat sem legyőzhetetlen, másrészt pedig nem feltétlenül gond, hogy már a csoportkörben értékmérő találkozók várnak a mieinkre.

A magyar válogatott a kolumbiaiak ellen kezd, aztán az olaszokkal, majd a kanadaiakkal játszik. Ismertek már az ágak is, amennyiben Bíró Attila együttese megnyeri a csoportját, akkor a C-csoport másodikjának és a D-csoport harmadikjának győztesével találkozik a negyeddöntőben, a csoportokat végignézve ez nem tűnik megoldhatatlan feladatnak... Ha nagyon előreszaladunk, akkor az elődöntőben viszont az amerikaiak következhetnek, de a tokiói olimpia csoportkörében a címvédőt is megverték már a mieink.

VÉLEMÉNYEK

Vályi Vanda, a magyar női válogatott szélsője:
„Örülök, hogy már a csoportmérkőzéseink is kiélezettek lesznek, nyilván Kolumbiát leszámítva. Tök mindegy, milyen a csoport, meg kell nyerni, meg aztán az összes többi mérkőzést is. Jól ismerjük az olaszokat és a kanadaiakat is, ha kellően felkészülünk, nem érhet minket meglepetés. Egyáltalán nem aggódom, és ne felejtsük el, hogy mi már mindenkit megvertünk.”

Manhercz Krisztián, a magyar férfiválogatott szélsője:
„Nem feltétlenül a csoportból beszélnék, mert ebben a kvartettben nekünk elvárás a csoportelsőség. Utána viszont az olaszok vagy a spanyolok elleni negyeddöntő vár ránk, ami rangadó, mert ez a két válogatott abba a hatba tartozik, amelyik képes világversenyt nyerni. A felkészülésünk egyrészt a montenegróiak legyőzésére, másrészt a negyeddöntőre fókuszál majd.”

Vladimir Gojkovics, a montenegrói férfiválogatott szövetségi kapitánya:
„Örülök a beosztásnak, mert a világ legjobb uszodájában játszhatunk, a magyarok ellen ráadásul több ezer fős közönség előtt. Ismerjük egymást, a közelmúltban kétszer is legyőztek minket, úgyhogy nem lesz könnyű dolgunk. Szerintem a magyar csapat a legerősebb a csoportunkban, de veszítenivaló nélkül játszhatunk ellenük, készen állunk majd!”

„A sorsolásról annyit, hogy kiderült, Vámos Marcinak sokkal jobb a bal keze a vízben, mint a sorsoláskor... – mondta a szövetség honlapjának Bíró Attila, a női válogatott szövetségi kapitánya, aki nem tudott jelen lenni az eseményen. – Ugyanakkor azért örülök, hogy Olaszország és Kanada révén olyan meccsek várnak ránk a csoportban, amelyekkel fel tudjuk magunkat építeni a fontosabb második hétre. Egy biztos, a csoportunkból harmadik helyen továbbjutójával nem szívesen játszik majd senki sem.”

A férfitorna sorsolásában az olimpiai és Európa-bajnoki bronzérmes vízilabdázó, Leimeter Dóra és az olimpiai bronzérmes, világbajnok és hétszeres Európa-bajnok úszó, Kapás Boglárka működött közre. A magyar válogatott házigazdaként ugyancsak az A-csoportban szerepel, Brazília, Montenegró és a kizárt Oroszország helyett beugró, világbajnoki újonc Grúzia mellett. Nem kérdés, hogy a csoport első helyéért a montegeróiakkal küzdenek majd a mieink, de a közelmúltban a világligában Märcz Tamás együttese otthon és idegenben is magabiztosan nyert a montenegróiak ellen, úgyhogy bőven megugorható a csoportgyőzelem.

A mieink rögtön a Montenegró elleni rangadóval kezdenek, aztán jön Brazíla és levezetésnek Grúzia. Ha a magyar válogatott megnyeri a csoportját, akkor nekik is jöhet negyedöntőben a C-csoport másodikja és a D-csoport harmadikja által vívott párharc győztese, ami tippre Spanyolországot vagy Olaszországot jelentheti, és onnantól már nem lesz könnyű mérkőzés.

„Sosem kívánságműsor a sorsolás, de el tudtam volna képzelni egy erősebb csapatot is a csoportban – mondta Märcz Tamás, a férfiválogatott szövetségi kapitánya. – Ebben a csoportban elérhető és elvárható az első hely, de várhatóan a spanyolokon vagy az olaszokon vezet az út a négy közé, ami már komolyabb kihívás. Megnehezítheti a helyzetünket, hogy két könnyebb meccsel fejeződik be a csoportunk, ami nem ideális, de szépen felkészülünk majd mindenre.”

Ebben, mondjuk, nem kételkedünk.

VIZES VB 2022
NŐI VÍZILABDATORNA

A-CSOPORT (Budapest): MAGYARORSZÁG, Kanada, Olaszország, Kolumbia
B-CSOPORT (Debrecen):
Egyesült Államok, Hollandia, Argentína, Dél-Afrika
C-CSOPORT (Sopron): Ausztrália, Brazília, Új-Zéland, Kazahsztán
D-CSOPORT (Szeged): Spanyolország, Görögország, Franciaország, Thaiföld

FÉRFI VÍZILABDATORNA
A-CSOPORT (Budapest):
MAGYARORSZÁG, Montenegró, Brazília, Grúzia
B-CSOPORT (Debrecen): Görögország, Horvátország, Németország, Japán
C-CSOPORT (Sopron): Spanyolország, Kanada, Olaszország, Dél-Afrika
D-CSOPORT (Szeged): Szerbia, Egyesült Államok, Ausztrália, Kazahsztán

A vízilabdatorna csoportmérkőzéseinek a Hajós uszoda nagymedencéje mellett Debrecen, Sopron és Szeged ad otthont. Mindegyik városban egy-egy férfi és női csoport küzdelmei zajlanak majd, azaz délutánonként két-két mérkőzést nézhetnek meg a szurkolók – kivéve a Margitszigetet, ahol a magyar férfi- és női válogatott játszik; itt, elkerülendő az ütközést az úszóviadallal, az első meccsek 19.30-kor kezdődnek, majd a mieink 21 órától szállnak vízbe.

A női torna június 20-tól július 2-ig tart, a férfiak egy nappal később kezdik és fejezik be a világbajnokságot.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik