Vízilabda: egymásért és a bajnoki címért küzdenek a szentesi lányok

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.04.20. 17:58
Címkék
Az ifjúsági bajnoki címre hajt a Szentes leány vízilabdacsapata; a célokról (és sok minden másról) a felnőttegyüttesben is fontos szerepet betöltő Bonca Vivien, Csiszár Mercédesz, Dömsödi Dalma és Tóth Fruzsina, valamint a vezetőedző, Matajsz Márk számolt be.

Félúton jár a Szentes női vízilabdacsapata, hogy az élvonalbeli felnőttbajnokság ötödik helyén végezzen. A Matajsz Márk irányította együttes a III. kerületi TVE elleni helyosztó első felvonását hazai medencében négy góllal megnyerte, a sikerből pedig hat utánpótláskorú játékos is kivette a részét – mint az évad során többször is. Bonca Vivien, Csiszár Mercédesz, Dömsödi Dalma, Kolarova Tamara, Mácsai Kata Gréta és Tóth Fruzsina számára azonban a korosztályos pontvadászat legalább akkora jelentőséggel bír, mint a felnőttélvonal.Matajsz Márk irányította együttes a III. kerületi TVE elleni helyosztó első felvonását hazai medencében négy góllal megnyerte, a sikerből pedig hat utánpótláskorú játékos is kivette a részét – mint az évad során többször is. Bonca Vivien, Csiszár Mercédesz, Dömsödi Dalma, Kolarova Tamara, Mácsai Kata Gréta és Tóth Fruzsina számára azonban a korosztályos pontvadászat legalább akkora jelentőséggel bír, mint a felnőttélvonal.

Egymásért és a bajnoki címért küzdenek a szentesi lányok (balról: Mácsai Kata, Dömsödi Dalma, Tóth Fruzsina, Bonca Vivien, Csiszár Mercédesz, Kolarova Tamara) Fotó: Bodrogi Tamás
Egymásért és a bajnoki címért küzdenek a szentesi lányok (balról: Mácsai Kata, Dömsödi Dalma, Tóth Fruzsina, Bonca Vivien, Csiszár Mercédesz, Kolarova Tamara) Fotó: Bodrogi Tamás

Egymásért és a bajnoki címért küzdenek a szentesi lányok (balról: Mácsai Kata, Dömsödi Dalma, Tóth Fruzsina, Bonca Vivien, Csiszár Mercédesz, Kolarova Tamara)  •  Fotó: Bodrogi Tamás

Ráadásul a szentesi leánygárda a legjobbak közé tartozik az ifjúsági bajnokságban. A csapat ezt a tavalyi nyár végén is bizonyította, amikor elhódította, és hazavitte a 2013-ban elhunyt szentesi klasszisról, a világ- és Európa-bajnok Sipos Editről elnevezett ifjúsági Magyar-kupa-trófeát. Most a bajnoki címért küzdenek a fiatalok, a döntőbe pedig majd a BVSC-Zuglón keresztül vezethet az út májusban (a másik ágon az UVSE és az FTC küzd a fináléért). A tinédzserek egytől egyik hisznek abban, hogy 2017 után újra a Tisza-parti városba kerül az ifjúsági serleg.

„Ha összeállunk, akkor meg tudjuk csinálni – vélekedik a 18 éves Csiszár Mercédesz. – Nagyon szeretnénk megnyerni az ifjúsági bajnokságot. Ez a harmadik idényem Szentesen, az érkezésemkor mindenki kedvesen, segítőkészen fogadott. Tavaly már a felnőttek között is több játéklehetőséget kaptam, most sincs ez másképp. A legjobban az segíti a fejlődésem, ha az élvonalban játszhatok. A felnőttektől elleshetünk trükköket, átrántásokat, beindulásokat, lövéstechnikákat, az utánpótlás-bajnokságban pedig a sok jó csapattárs arra ösztönöz, hogy én is egyre jobb legyek.”

A 16 éves Bonca Vivien csakúgy, mint Mácsai Kata és Tóth Fruzsina, még a serdülőbajnokságban is érdekelt. Ezzel együtt ő is egyre nagyobb feladatot kap az ob I-ben. Az ígéret, hogy Szentesen pólózzon, nagy áldozatot vállalva a romániai lakhelyéről költözött „kollégistaként” Magyarországra.

„Nehéz döntés volt, de jó csapatban akartam játszani. Örülök, hogy ezt sikerült elérnem. Mindenben rengeteget fejlődtem az elmúlt három év során, nem is lehet kiemelni egyetlen dolgot. A felnőttek segítőkészek és türelmesek. Ha valamit nem értünk, elmagyarázzák. Az ifjúsági csapat pedig támogató. A társak számíthatnak egymásra. Ha valakinek rossz napja van, a többiek felvidítják. Az én egyik fő erényem az agresszivitásom. Nem félek belemenni a verekedésekbe. Természetesen az ifjúsági aranyérem a következő célom, de később a felnőtt magyar válogatottal szeretnék nagy világeseményen részt venni.”

„Azért jöttem négy éve Szentesre, hogy idővel a felnőttcsapatnak is oszlopos tagja legyek, és úgy érzem, jó úton haladok – ezt márt a 17 esztendős, egri születésű Tóth Fruzsina mondja. – Szerencsések vagyunk, hogy a pandémia alatt is volt lehetőségünk edzeni, meccseket játszani. Annak, hogy elérjem a céljaim, mindent alárendelek. Hogy mi, fiatalok a felnőttek között is játszhatunk, csak jobban összekovácsol minket. Plusz erőt ad, így még jobban küzdünk egymásért. De elsősorban nekünk még a korosztályunkban kell vezéregyéniségeknek lennünk, és meg is teszünk azért mindent, hogy ifjúsági bajnokoknak mondhassuk magunkat.”

Az ifjúsági alakulat csapatkapitánya, Dömsödi Dalma szentesiként sokat tud mesélni arról, hogy milyen fontos szerepet tölt be a póló a kisvárosban. Ráadásul a 18 éves center – számos egyéni korosztályos elismerése mellett – már a 2017-es ifjúsági bajnoki címhez is hozzájárult (2018-ban egyébként a serdülő- és a gyermekcsapat is bajnok lett). És hogy egy ideje már az ob I-hez is „felnőtt”, mi sem jelzi jobban, mint hogy a szövetség pontszámítás rendszere alapján – amely a játékosok statisztikáit összesíti – jelenleg az első osztály ötödik legértékesebb játékosának számít.

Matajsz Márk vezetőedző úgy érzi, nemes feladatra vállalkozott Szentesen Fotó: Dobos Sándor/MVLSZ
Matajsz Márk vezetőedző úgy érzi, nemes feladatra vállalkozott Szentesen Fotó: Dobos Sándor/MVLSZ

Matajsz Márk vezetőedző úgy érzi, nemes feladatra vállalkozott Szentesen  •  Fotó: Dobos Sándor/MVLSZ

„Szuper kis zárt közösséget alkotunk – kezdi a 2019-es serdülőgólkirály(nő). – Szerintem a vidéki bázisok közül mi vagyunk a legjobbak, és ezt nagy dolognak gondolom. Csapatkapitányként igyekszem összetartani a lányokat, és minden meccsen a lehető legtöbbet nyújtani. A bajnoki cím élménye az összes korosztályban motiváló, és kellő önbizalmat ad a folytatáshoz. Szeretném, hogy minden csapattársam átélje ezt a sikert. Jó úton haladunk!”

Szentes mindig is híres volt az utánpótlás-neveléséről, viszont a klub a helyi felsőoktatási intézmény hiányában nagyon nehezen tudja megtartani a korosztályos bajnokságból kiöregedő ígéreteket. Matajsz Márk ezzel együtt töretlen lelkesedéssel vezényeli a felnőtt- és az utánpótlásedzéseket egyaránt.

„Az utánpótlás mindig adott – szögezi le a vezetőedző. – Legalábbis mennyiségben. A minőségen pedig mi, edzőnk tudunk alakítani, viszont kapott anyaggal dolgozunk. A felnőttbajnokság más. Ott a legtöbb helyen a fizetett, igazolt játékosok szállítják a sikereket. Talán Szentes is megengedhetné magának ezt az irányt, de a klub – véleményem szerint helyesen – azt a politikát választja, hogy a saját nevelésű fiataljaival próbálja kiegészíteni a felnőttkeretet. Ez elég, amire elég. A lényeg, hogy jövőképet tudunk adni a tizenéveseknek: itt igenis be tudnak kerülni a felnőttcsapatba, megmutathatják magukat. A tehetségeket aztán úgyis elviszik. De ez is pozitív visszacsatolás. Azt jelenti, hogy valamit mégis csak jól csinálunk. A felnőttkerettel így persze nem könnyű tervezni, hiszen akaratlanul is folyamatosan cserélődnek a fiatal játékosok, de talán ezért is tartom nemesnek, egyben hálás kihívásnak a feladatomat.”

További korosztályos hírekVÍZILABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik