Vízilabda: az élmezőnybe vágyik a kaposvári utánpótlás

Vágólapra másolva!
2021.02.14. 09:01
Címkék
Kicsivel több mint két évtizede szórakozásból indult a mára nagy utánpótlásbázist üzemeltető Kaposvári Vízilabda Klub.

Az 1999-ben alapított Kaposvári Vízilabda Klub azzal a szándékkal jött létre, hogy a hely kiöregedő pólósok számára játéklehetőséget biztosítson. Aztán évek során egyre komolyabbra fordult a dolog, majd a somogyi megyeszékhely férficsapata a 2010/11-es idényben kiharcolta az ob I-es tagságot, és azóta is az élvonal tagja. A helyi gyerekek körében pedig a sikerek által egyre inkább népszerű lett a sportág.

Kaposváron egyre népszerűbb a vízilabda (előkészítő csapat) Fotó: Andrássy Zoltán
Kaposváron egyre népszerűbb a vízilabda (előkészítő csapat) Fotó: Andrássy Zoltán

Kaposváron egyre népszerűbb a vízilabda (előkészítő csapat)  •  Fotó: Andrássy Zoltán

„Huszonegy éve mint korábban vízilabdázó baráti társaság jöttünk össze, és csak nagyon titokban gondoltunk rá, hogy valamikor nagy klub leszünk, sok gyerekkel – mondja id. Berta József utánpótlás-szakvezető. – Akkor perpillanat csak a saját szórakoztatásunk volt a cél, de ma már százötven-százhatvan gyerek vízilabdázik nálunk folyamatosan. A legkisebbeket is igyekszünk megszólítani, bár a röplabda, a labdarúgás, a kosárlabda és most már a jégkorong mellett a városban ez nem mindig egyszerű.”

A klub elnöke, dr. Dobos Pál úgy látja, hogy ma már a gyerekeknek nem a sport az első, de az, hogy a vízilabda magyar sikersportág, még mindig motiváló.

„Az jöjjön hozzánk, aki szeret pólózni és jó emberré szeretné válni – hangsúlyozza az elnök. – Nem utolsó sorban a vízilabdások híresen okosak is. Igyekszünk megadni a gyerekeknek mindent, amire szükségük van. Mondhatnám, az utánpótláskorban nem az eredmények az elsődlegesek, de a fiataloknak fontos, hogy meccseket nyerjenek. Az sem mindegy, milyen ellenfelekkel játszanak, ezért is kell az első osztályba tartozzunk. Most az élvonal második felében áll a csapatunk, de a hosszútávú célunk az, hogy bekerüljünk az első nyolcba.”

Az elmúlt hónapokat nehezen élte meg a kaposvári klub. Az elnök tájékoztatása szerint azonban a járványhelyzet miatt nem csökkent látványosan az egyesület létszáma, de a következő korosztály toborzása már elmaradt. A gyermekcsapatban sokáig csak 6-8 játékos tudott edzeni a 27-ből, az ifjúsági csapat kapusának pedig olykor centert kellett játszania a folyamatosan zajló bajnokságban. Azonban ezekből a meccsekből is igyekeztek tanulni a tinédzserek, akiknek célja, hogy idővel bekerüljenek az ob I-es gárdába.

„Jelenleg hat-nyolc saját nevelésű játékosunk játszik a felnőttcsapatban – folytatja az elnök. – Nagy energiát fordítunk rá, hogy a lehető legtöbb tehetséges fiatalt építsük be az ob I-es együttesbe.”

Kakstedter (2) a kaposváriak egyik nagy reménysége Fotó: Andrássy Zoltán
Kakstedter (2) a kaposváriak egyik nagy reménysége Fotó: Andrássy Zoltán

Kakstedter (2) a kaposváriak egyik nagy reménysége  •  Fotó: Andrássy Zoltán

A klubnak voltak és vannak korosztályos válogatott játékosai. Korábban ifj. Berta József U18-as világbajnoki ezüstérmet szerzett a nemzeti csapattal, most Kakstedter Bendegúz számít az egyik legnagyobb helyi ígéretnek. A 18 éves pólós tagja a 2002-es születésű válogatott bő keretének, és az ob I-ben is rendszeresen megkapja a lehetőséget. Legutóbbi négy meccsén egyaránt eredményes volt a felnőttélvonalban, olyan csapatok ellen talált be, mint a Szolnok, az Eger, az OSC és az FTC.

„Mindig egy korosztállyal fentebb játszottam, ez sokat segített a fejlődésemben – vélekedik Kakstedter. – Két évvel ezelőtt mutatkoztam be az ob I-ben, mára pedig egyre több lehetőséget kapok. Örülök a góljaimnak, azok is egyfajta visszajelzések, hogy megéri dolgozni. Hamarosan szeretnék kezdőjátékossá válni a felnőttcsapatban.”

További korosztályos hírekVÍZILABDÁBANa sportági aloldalunkon

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik