Vívás: kar(d)nyújtásnyira a lányoktól az olimpia

Hornyák Balázs utanpotlassport.huHornyák Balázs utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.03.04. 11:21
Címkék
A női kardvívó-válogatott jelenleg az olimpiai kvótát érő 5. helyen áll a csapat-világranglistán. Március 12. és 14. között Budapesten rendezik a sorsdöntő kvalifikációs viadalt, amelyen a BVSC-Zugló három kiválósága, Márton Anna, és a két, még utánpótláskorú versenyző, Pusztai Liza (19), valamint Szűcs Luca (18) is indul.

A „tyúkanyó” effektusA „tyúkanyó” effektus

Az ifjúsági olimpiai bajnok és csapatban felnőtt Európa-bajnoki ezüstérmes kardvívóPusztai Lizaés a kadétvilágbajnok Szűcs Lucamellé csatlakozott a BVSC-Zugló vívószakosztályába január végén az MTK Budapestből távozó klasszis, a vb-harmadikMárton Anna (25).

A világranglista 11. helyén álló 19 éves Pusztai és Márton stabil tagja a felnőttválogatott csapatának, míg Szűcs a bő keret állandó tagjaként folyamatosan együtt dolgozik Gárdos Gáborral, a női kard szakág szövetségi vezetőedzőjével. A BVSC edzője, Bódy István szerint a világbajnoki bronzérmes Márton Anna jelenléte jó hatással van válogatott csapattársaira, és ezzel együtt kisebbekre is.

Márton Anna (balra) gyorsan összeszokott új klubtársaival Fotó: Kovács Márton
Márton Anna (balra) gyorsan összeszokott új klubtársaival Fotó: Kovács Márton

Márton Anna (balra) gyorsan összeszokott új klubtársaival  •  Fotó: Kovács Márton

„Pankát nagyon régóta ismerjük, sokat dolgoztunk már vele együtt a válogatott kapcsán. Gyakorlatilag beilleszkedési időszak nélkül azonnal a csapat tagja lett. Az öltözőben nagyon jó hatással van a fiatalokra, igazi példakép. Nemcsak Liza és Luca nézhet fel rá, hanem a kisebbek is” – nyilatkozta lapunknak a BVSC-Zugló kardvívó mesteredzője.

A szintén nagyon fiatal, mindössze 17 éves Battai Sugár Katinkával(Interfencing DSC) kiegészülve a Márton-Pusztai-Szűcs hármas akár hosszú távon is képezheti majd a válogatott magját.

Minden a helyére került…

A BVSC kardvívó lányainak az elmúlt időszakban nem volt szerencséje a sérülésekkel és a betegségekkel. Márton térdsérülést szenvedett decemberben, Pusztainak mononukleózis okozott nehézségeket, míg Szűcs szintén beteg volt januárban. Liza szerint mostanra azonban úgy tűnik, minden a helyére került.

„Most már mindenen túlvagyok. Nincs betegség vagy sérülés, nem is volt kérdés, hogy elindulok ezen az eseményen. Egyébként is szeretek versenyezni, és az elmúlt egy évben erre sok lehetőségem nem volt… Úgy érzem, kicsit újjászülettem, végre minden a legnagyobb rendben van körülöttem” – jelentette ki Pusztai a vívó szövetség honlapjának az elmúlt hétvégén aratott Magyar-kupa-diadalát követően.

Pusztai Liza újra egészségesen Magyar Kupa versenyt nyert Fotó: Kovács Márton
Pusztai Liza újra egészségesen Magyar Kupa versenyt nyert Fotó: Kovács Márton

Pusztai Liza újra egészségesen Magyar Kupa versenyt nyert  •  Fotó: Kovács Márton

Nemsokára pedig a koronavírus elleni vakcinát is megkapják a lányok, így zökkenőmentesen folytatódhat a felkészülés.

„Március első hetében a válogatottaink megkapják a második oltást is. Azután védettek lesznek, és a covid ilyen módon nem tudja már keresztül húzni a számításainkat. Mindenki a feladatára koncentrálhat”– vélekedett Bódy.

„Ma még csak álom, holnap már lehet, hogy valóság.”

Ahogy a felnőtt Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes Pusztainak csalódás lenne, ha nem jönne össze az olimpiai részvétel, addig klubtársa, a szintén még utánpótláskorú Szűcsre ez nem igaz.

„Luca még rutintalannak számít nemzetközi szinten a felnőttek között, így nála most még nem lehet elvárás az olimpiai csapatba kerülés. Emellett a hazai mezőny is nagyon sűrű. Nem könnyű a válogatott csapatba kerülés. Egy-két nagy eredmény hiányzik még neki a felnőttek között, hogy igazán berobbanjon – mondta a BVSC rutinos trénere a junior-világranglista 5. helyén lévő Szűcsről. „Vele kapcsolatban azt érzem, hogy nyertünk és veszítettünk is egyet évet. Egyrészről Tokió elhalasztása miatt nyertünk egy évet, viszont vesztettünk is, mert egy olyan év maradt ki, amelyben nemzetközi rutint szerezhetett volna. Közel áll a válogatottba kerüléshez, megvan hozzá minden adottsága. Az olimpiáig lesz még két kiemelten fontos verseny: a budapesti kvalifikációs viadal és az Európa-bajnokság. Sok minden történhet még Tokióig. Ami ma még csak álomnak hat, holnap már valósággá válhat neki.”

Következik: Budapest és a számolgatás

Az olimpiai kijutás szempontjából a világranglista 5. helye jelent kvótát, mivel az első négy helyezett utáni legjobb európai nemzet automatikus tokiói induló. Ezt a pozíciót kell a csapatnak megőriznie. A kvalifikáció tekintetében a magyar csapat legnagyobb riválisa a ranglistán 6. helyen álló ukrán négyes. A magyar együttesnek a bronzérem, vagy annál jobb eredmény fix kijutást érne.

„Elég bonyolult a számolgatás, hogy minek kell bekövetkeznie ahhoz, hogy az ukránok megelőzzenek minket, de én úgy vagyok vele, és eddig is a kvalifikációs versenyeken úgy álltunk oda a lányokkal, hogy mindig előre néztünk, csak magunkra figyeltünk. Bármi is történt a háttérben, illetve az ukránok bármit is vívtak. Most is ugyanúgy fogunk nekiállni a versenynek” – fogalmazott az M4 Sporton korábban Gárdos Gábor, a női kardvívó nemzeti csapat vezetőedzője.

További korosztályos hírekVÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik