B. Z. utanpotlassport.hu 2022.03.02 19:15 Frissítve: 2022.03.02 21:32

Vívás: junior Európa-bajnok a női kardcsapat!

A Battai Sugár Katinka, Beviz Dorottya, Keszei Kíra, Szűcs Luca összetételű kardcsapat 45:42-re győzte le a franciákat az újvidéki junior Európa-bajnokság döntőjében.

A vívók újvidéki korosztályos Európa-bajnokságának utolsó juniornapján is érdekelt volt magyar csapat a döntőben. A női kardválogatott Battai Sugár Katinka, Beviz Dorottya, Keszei Kíra, Szűcs Luca összetételben nagyszerű menetelésbe kezdett, és az osztrákokat (45:13), a bolgárokat (45:31), majd az olaszokat (45:18) is könnyeden intézte el. Utóbbi siker már azt jelentette, hogy a Gulácsi Ferenc válogatott edző irányította kvartett a franciák elleni döntőre készülhetett.

Az aranycsapat: Battai Sugár Katinka, Szűcs Luca, Keszei Kíra, Beviz Dorottya Forrás: hunfencing.hu

Az aranycsapat: Battai Sugár Katinka, Szűcs Luca, Keszei Kíra, Beviz Dorottya  •  Forrás: hunfencing.hu

A magyar lányokat az Eb előtt is az aranyra esélyesnek ítélték meg a vetélytársaik, ők pedig ehhez mérten igyekeztek brillírozni a páston. Bár azt is tudták, a franciák ellen lesz a legnehezebb dolguk. A döntőt Szűcs az egyéni Európa-bajnok, a bronzérmes Battait az elődöntőben legyőző Amalia Aime ellen kezdte, és máris 5:3-as előnyhöz juttatta a magyarokat. Ezt követően Battai és Keszei is egyetlen tussal szerzett kevesebbet, mint aktuális kihívója, így „egyharmadtávnál” 15:13-as francia vezetés állt az eredményjelzőn. A kocka akkor fordult, amikor Keszei 8:3-mal küldte pihenni Aimet, aztán Battai, majd megint Keszei remekelt, és máris 35:29-re vezetett a magyar csapat. Ekkor Szűcs is ihletett formában lépett színre, és 40:31-nél jött Battai, hogy befejezze a végére nem is olyan izgalmasnak tűnő találkozót. Aime azonban mindent megtett, hogy emelkedjen a magyar szurkolók pulzusa, és szorgos pontgyűjtésbe kezdett. Sőt, már-már vészjósló volt, amikor a 42. francia találatot is bevitte, ám Battai amennyire csak lehetett higgadt maradt, és 45:42-es győzelemhez, egyúttal Európa-bajnoki címhez segítette a piros-fehér-zöld csapatot. A mérkőzés végén egymás nyakába ugorva, megérdemelten ünnepeltek a magyar lányok.

„Két éve is aranyéremmel zártuk az aktuális világversenyünket, a járvány után ott folytattuk, ahol abbahagytuk. Nagyon büszke vagyok a lányokra, és bízom abban, hogy a világbajnokság után is lesz okunk az örömre” – mondta Gulácsi Ferenc a hazai szövetségnek.

„Sikerült bizonyítanunk, hogy egységes és jó csapatunk van. Akartak hullámvölgyek, de a végén örülök, hogy sikerült befejeznem a meccset. Nagyon várom a folytatást a világbajnokságon” – nyilatkozta Battai Sugár Katinka.

Szerdán a Bartkó LeventétHamilton-Meike Jonathant, az egyéni Eb-győztes Keszthelyi Zsombort és Kovács Gergelyt soraiban tudó párbajtőrcsapat a nyolc között a franciáktól kapott ki, majd a spanyolokat és az izraelieket győzte le az ötödik helyért.

Hasonló utat járt be a  magyar tőregység is (Bagdány Albert, Bálint Álmos, Mihályi Andor, Szemes Gergő), amely negyeddöntőjét az olaszok ellen veszítette el, majd a dánokat és a németeket felülmúlva lett ötödik.

A kardozó lányok sikerével a magyar küldöttség hat éremmel, az éremtáblázat élén zárta a junior Eb-t. Csapatban még a női párbajtőrözők lettek Európa-bajnokok (Büki Lili, Gachályi Gréta, Muhari Eszter, Salamon Réka), az egyéni küzdelmekben pedig az egyaránt párbajtőröző Keszthelyi Zsombor aranyat, Muhari Eszter ezüstöt, Gachályi Gréta bronzot érdemelt ki, és a dobogó harmadik fokára állhatott fel Battai Sugár Katinka is. 

Az Eb csütörtökön a kadétok versenyeivel folytatódik.

JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, ÚJVIDÉK
Férfi párbajtőrcsapat, 22 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Lengyelország 45:26 (Keszthelyi +8, Hamilton-Meike +8, Kovács +3).
Negyeddöntő: Magyarország-Franciaország 30:45 (Keszthelyi -3, Bartkó -3, Kovács -4, Hamilton-Meike -5).
Az 5-8. helyért: Magyarország-Spanyolország 45:26 (Hamilton-Meike +11, Kovács +5, Keszthelyi +3).
Az 5. helyért: Magyarország-Izrael 45:32 (Keszthelyi +8, Kovács +4, Hamilton-Meike +2, Bartkó -1).
Végeredmény: 1. Svájc, 2. Nagy-Britannia, 3. Olaszország, …5. Magyarország (Bartkó Levente, Hamilton-Meike Jonathan, Keszthelyi Zsombor, Kovács Gergely).
Férfi tőrcsapat, 17 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Svédország 45:22 (Bagdány +11, Szemes +9, Mihályi +3).
Negyeddöntő: Magyarország-Olaszország 22:45 (Bálint -2, Szemes -3, Mihályi -9, Bagdány -10).
Az 5-8. helyért: Magyarország-Dánia 45:39 (Mihályi +14, Szemes +5, Bálint -1, Bagdány -12).
Az 5. helyért: Magyarország-Németország 45:37 (Szemes +12, Bálint 0, Mihályi -4).
Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Lengyelország, 3. Franciaország, …5. Magyarország (Bagdány Albert, Bálint Álmos, Mihályi Andor, Szemes Gergő).
Női kardcsapat, 13 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Ausztria 45:13 (Battai +13, Szűcs +10, Beviz +5, Keszei +4).
Negyeddöntő: Magyarország-Bulgária 45:31 (Szűcs +6, Battai +5, Keszei +3).
Elődöntő: Magyarország-Olaszország 45:18 (Szűcs +13, Keszei +8, Battai +6).
Döntő: Magyarország-Franciaország 45:42 (Szűcs +4, Keszei +4, Battai -5).
Végeredmény: 1. Magyarország (Battai Sugár, Beviz Dorottya, Keszei Kira, Szűcs Luca, válogatott edző: Gulácsi Ferenc, edzők: Dávid László, Bodoky Ákos, Ravasz Etele, Bódy István, Bódy Benjámin), 2. Franciaország, 3. Olaszország.

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2022.09.16 13:00:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 2002-es vagy annál fiatalabb labdarúgók által alkotott magyar U21-es válogatott jövő ősszel kezdi meg a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezősorozatát; a Gera Zoltán vezette fiatalok vasárnaptól edzésekkel és felkészülési mérkőzésekkel készülnek.

2022.08.16 20:31:03

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Belvon Attila vezette U17-es labdarúgó-válogatott az izlandiak elleni 4–2-es győzelemmel kezdte a Telki-kupát.

2022.07.26 22:34:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Parádésan szerepeltek a magyar fiatalok a szlovákiai Besztercebányán zajló EYOF második versenynapján: a távolugró Rózsahegyi Bori, a kalapácsvető Szabados Ármin és a sprinter Deák Zalán aranya mellett még hat ígéret állhatott fel a dobogóra.

2022.07.08 20:10:04

Utánpótlássport H. B. utanpotlassport.hu

Az U20-as női kosárlabda-válogatott 13 pontos különbséggel kikapott a csehektől a soproni korosztályos Európa-bajnokság nyitányán. A csoportkör második fordulójában, szombaton a hollandok ellen javíthatnak a mieink.

2022.06.25 14:20:02

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Hidvégi Hunor, Nemes Réka és a Lugosi Gergely, Uhrin Dávid páros szállította a három magyar aranyérmet a Belgrádban zajló utánpótlás Európa-bajnokságon. Ezen kívül még két ezüst jutott a mieinknek az ezres döntőkben, mindez pedig az éremtáblázat élére repítette a csapatot.