Úszás: ifjú kiválasztottak – felnőtt ob után, Eb előtt

Bruckner Vince utanpotlassport.huBruckner Vince utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.04.09. 08:53
Címkék
A Duna Arénában rendezett felnőtt úszó országos bajnokságot követően Sós Csaba szövetségi kapitány kihirdette a tokiói olimpiára, illetve a májusi, budapesti Eb-re készülő csapatot: a 18 éves Kós Hubert mindkét viadalon érdekelt lesz, míg a kontinensversenyen további három fiatalra számít a szakvezető.

Tizenegy érmet (1 arany, 1 ezüst, kilenc bronz) nyertek az utánpótláskorú versenyzők a március végén, a fővárosi Duna Arénában megtartott felnőtt úszó országos bajnokságon. Ha ez elmúlt évek eredményeit böngésszük, gyorsan megállapítható, nincs ebben semmi meglepő, hiszen a fiatalok rendre el-elkapják a rutinosabb, válogatott versenyzőket is. Akadtak azonban olyan (utánpótlás-) pillanatok, amelyek miatt különösen emlékezetes marad az idei viadal.

Kós Hubert (balra) 400 m vegyesen korosztályos kontinensrekordot döntött a felnőtt ob-n Forrás: MÚSZ
Kós Hubert (balra) 400 m vegyesen korosztályos kontinensrekordot döntött a felnőtt ob-n Forrás: MÚSZ

Kós Hubert (balra) 400 m vegyesen korosztályos kontinensrekordot döntött a felnőtt ob-n  •  Forrás: MÚSZ

Az egyik ilyen Kós Hubert junior Európa-rekordja. Az UTE 18 éves versenyzője már az ob előtt is A-szintes volt 200 m vegyesen, ám az előfutamában úszott 1:57,58-as ideje a hazai rangsor elejére repítette, igaz, érmet nem ebben a számban nyert, miután a döntőtől visszalépett. Száz pillangón szerzett ezüstöt, az utolérhetetlennek látszó Milák Kristóf mögött ért célba.

A fiatalok egyetlen bajnoki címe a 16 éves, gyulai Veres Laura nevéhez fűződik, aki az egyik klasszikus számban, 200 m gyorson nem talált legyőzőre. Az előfutamban és a döntőben is két percen belüli időt úszott, a vert mezőnyben volt többek között a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka is, a másik esélyes, Késely Ajna pedig visszalépett a finálétól.

De az utánpótláskorú lányok halmozták a bronzérmeket is: Ugrai Panna (17) négyszer, Fábián Bettina (17) és Nyirádi Réka (17) kétszer-kétszer, míg Csulák Lia (16) egyszer lett harmadik. Ugrai ráadásul 50 m háton korosztályos csúcsot javított, hasonlóan az 50 m gyorson remeklő Tschaikov Valentinhez (17).

Veres Laura a felnőtt Eb-n is kipróbálhatja magát Fotó: Derencsényi István/MÚSZ
Veres Laura a felnőtt Eb-n is kipróbálhatja magát Fotó: Derencsényi István/MÚSZ

Veres Laura a felnőtt Eb-n is kipróbálhatja magát  •  Fotó: Derencsényi István/MÚSZ

Ezek után hirdette ki a tokiói olimpiára, illetve a májusi, budapesti felnőtt Európa-bajnokságra készülő válogatottat Sós Csaba szövetségi kapitány. Az ötkarikás játékokra készülő fiatalok közül kizárólag Kós Hubert lesz érdekelt egyéni számban, a már említett junior Európa-csúcsával védettséget szerzett magának, míg a többiek még harcolnak a második pozícióért. A váltók összeállításáról egyelőre nem döntött a kapitány. Természetesen az Eb-keretben is szerepel az UTE kiválósága három másik utánpótláskorú versenyző társaságában: a hosszabb gyorsszámokban érdekelt, zalaegerszegi Betlehem Dávid (18), az ob-n aranyérmes Veres Laura, valamint a Duna Arénában szintén kiválóan teljesítő, szegedi gyorsúszó Fábián Bettina. Sós azt még nem véglegesítette, hogy ki melyik számban indul a hazai rendezésű kontinensversenyen.

További korosztályos hírekÚSZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik