Tollaslabda: két magyar is dobogón a junior Eb-n

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.09.15. 17:52
Címkék
Madarász Réka és Sándorházi Vivien tollaslabda-történelmet írt a tallinni junior Európa-bajnokságon: soha nem volt még példa arra, hogy két magyar versenyző - egyazon versenyszámban - érmet szerezzen bármely kontinensviadalon. Madarász és Sándorházi is a dobogó harmadik fokára állhat fel Észtországban.

Krasznai Bence –utanpotlassport.huKezdett úgy tűnni, hogy a magyar tollaslabdázók nem „üthetnek labdába” a tallinni junior Európa-bajnokságon, hiszen mind a három páros számban, illetve a fiú egyesek versenyében is idő előtt véget ért a viadal a számukra.Krasznai Bence –utanpotlassport.huKezdett úgy tűnni, hogy a magyar tollaslabdázók nem „üthetnek labdába” a tallinni junior Európa-bajnokságon, hiszen mind a három páros számban, illetve a fiú egyesek versenyében is idő előtt véget ért a viadal a számukra.

A leány egyesben azonban − ahogyan várható volt − az első kiemelt Madarász Réka és a második Sándorházi Vivien fantasztikus menetelés után jutott el az elődöntőig. Ráadásul viszonylag simán.

Madarász Réka
Madarász Réka

Madarász Réka

Madarász kedd óta− a 128-as tábláról indulva − legyőzte az izraeli Juval Rugacsot, skót Rachel Sugdent, a hatodik kiemelt bolgár Marija Delcsevát, illetve a svájci Milena Schnidert. Közülük csupán Schnider harcolta ki a háromszettes meccset, viszont Rékának ez sem okozott gondot, a döntő játszmában 21:10-re nyert.

Az ifjúsági olimpiára készülő Sándorházi Vivien szintén kedd óta verseng a 128-as táblán. Ellene három szettet sem lehetett játszani egészen az elődöntőig. Vivien az angol Pamela Reyest, a görög Grammatula Szotiriut, a cseh Tereza Svabikovát és az ukrán Anasztaszija Prozorovát utasított maga mögé a legjobb négy közé vezető úton. Érdemes megjegyezni, hogy Sándorházi− a már említett− Svabikovával lépett pályára a leány párosok mezőnyében, ám nagy meglepetésre az első fordulóban kikaptak a lengyel duótól.

A helyzet nagyon különössé vált: két magyar−dán párosítás alakult ki az aranycsata küszöbén.

Sándorházi Vivien Fotó: Peter Nagy Photography
Sándorházi Vivien Fotó: Peter Nagy Photography

Sándorházi Vivien  •  Fotó: Peter Nagy Photography

Réka ellenfele az előzetesen a torna legnagyobb esélyesnek kikiáltott, harmadikszámú kiemelt, Line Christophersen volt. Madarász az első szettben végig vezetett, a végjátékot viszont a dán bírta jobban, így övé lett a játékrész (21:19). A második felvonásban 19:19-nél Line a hálóra ütötte a labdát, s az bizony nem a nekünk kedvező oldalra esett... Christophersen az utolsó pontot is megcsinálta, tehát rendkívül szoros két szett után Madarász Réka bronzérmet szerzett a kontinensviadalon.

Sándorházi meccse is hasonlóan alakult. Ő Amalie Shulzcal nézett farkasszemet, s az első szettet meg is nyerte, a másodikat ugyanakkor simán elvesztette. A mindent eldöntő szettben Vivien 16:13-ról kapott ki 21:19-re.

Így sem szégyenkezhetnek a mieink, mivel tollaslabda-történelmet írtak: soha nem volt még példa arra, hogy bármely Európa-bajnokságon, egy versenyszámon belül két érmet szerezzenek a magyarok.

A szövetség elnöke, Csorba József így értékelte a két fiatal teljesítményét:

„Tudtuk, hogy nehéz lesz, de nagyon bíztunk a magyar döntőben. Hihetetlenül kis dolgokon múlt, hogy nem a mi lányaink jutottak tovább. A végén sajnos mindig ott van egy dán... Úgy tűnik, a lányok között ennyivel járnak még előttünk. Mindazonáltal rendkívül büszkék lehetünk Rékára és Vivienre, fantasztikus játékot produkáltak, s két gyönyörű bronzéremmel térhetnek haza.”

A kontinensviadal egyes és páros versenyszámaiban húszan juthattak az elődöntőbe. A franciák, illetve a dánok közül egyaránt öten meneteltek idáig. Magyarország a törökökkel és a németekkel van holtversenyben a harmadik helyen két elődöntős résztvevővel.

További korosztályos hírekTOLLASLABDÁBANa sportág aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik