Terepkerékpár: Vas Barnabás berobbant a nemzetközi juniorelitbe

Hornyák Balázs utanpotlassport.huHornyák Balázs utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.11.24. 09:00
Címkék
A 16 éves Vas Barnabás kiválóan teker az elmúlt hetekben a terepkerékpárosok nemzetközi mezőnyében: elsőéves juniorként negyedik lett a korosztályos Európa-bajnokságon, ráadásul a felnőttek között bronzérmes nővérével, Blankával (21) együtt érte el a szép sikert Belgiumban.

Amikor Vas Kata Blanka a tavalyi tokiói olimpián mindössze 19 évesen negyedik helyen zárt a hegyikerékpárosok versenyében, a nevét az egész ország megismerhette. A most 21 esztendős kiskunlacházi bringás azóta is szállítja a szebbnél szebb sikereket a különböző szakágakban: terepen (cyclocross) tavaly ezüst-, az idén bronzérmet szerzett a felnőtt Eb-n, a 2021-es országúti világbajnokságon pedig negyedikként ért célba a felnőttek mezőnyversenyében.Vas Kata Blanka a tavalyi tokiói olimpián mindössze 19 évesen negyedik helyen zárt a hegyikerékpárosok versenyében, a nevét az egész ország megismerhette. A most 21 esztendős kiskunlacházi bringás azóta is szállítja a szebbnél szebb sikereket a különböző szakágakban: terepen (cyclocross) tavaly ezüst-, az idén bronzérmet szerzett a felnőtt Eb-n, a 2021-es országúti világbajnokságon pedig negyedikként ért célba a felnőttek mezőnyversenyében.

Ugyanakkor a Vas-családban nem Blanka az egyetlen, aki remekel az utóbbi időben, ugyanis 16 éves öccse, Barnabás szintén egyre gyakrabban villantja meg képességeit nemzetközi szinten. Miközben a november eleji terepkerékpáros Európa-bajnokság női elitviadalán nővére harmadik lett, a fiatalabb Vas testvér negyedikként ért célba a juniorok futamában, méghozzá elsőévesként az U19-es korosztályban. Ezután hasonlóan jól folytatta: a rangos belgiumi és a szlovákiai versenyen ugyancsak negyedik lett, ezzel a nemzetközi szövetség (UCI) rangsorában jelenleg a 12. helyen áll.

„Összességében teljesen elégedett vagyok azzal, ahogyan a szezonom alakul, eddig talán még a vártnál is jobban sikerültek a versenyek – mondta Vas Barnabás az Utánpótlássportnak. – Az Eb-n tudtam a legjobbamat nyújtani, szerettem volna a legjobb ötbe kerülni, ami össze is jött, szóval nagyon boldog voltam. A legutóbbi két versenyen újra negyedik lettem, de ezek miatt már maradt bennem hiányérzet, jobb eredményre vágytam. Ám nem lehetek telhetetlen, az Eb után kicsit fáradtnak éreztem magamat. Az ősszel rendkívül sűrű volt a versenyprogram, ezért most rövidebb pihenőt tartok, és csak december végén, Belgiumban folytatom a versenyzést.

Az a cél, hogy februárban a hollandiai vébén újra csúcsformában legyek, szeretnék ott is az élmezőnyben végezni. Az a pálya talán kevésbé fekszik majd nekem, mint a namuri az Eb-n, azzal együtt csalódott lennék, ha nem jutnák a legjobb tízbe.

Addig is jó lenne gyűjtögetni a pontokat, és minél feljebb lépni, hiszen a rangsor alapján dől el a rajtpozícióm az egyes versenyeken, így a vébén is. Elsőéves juniorként sokat segít, hogy Blanka már nagyon hasonló utat járt be előttem. Rendre ellát taktikai tanácsokkal, és együtt járjuk be a pályákat a futamok előtt. Különleges volt megélni, hogy mindkettőnknek ilyen jól sikerült az Eb.”

(Kiemelt képet készítette: Vanik Zoltán/Bringasport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik