Tekvandó Eb: Salim Omar továbbírta sportág-históriai sikertörténetét

Jancsó Kornél utanpotlassport.huJancsó Kornél utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.05.23. 16:26
Címkék
Tíz éve Manchester már rendezett a tekvondósoknak Európa-bajnokságot, az angol város azonban érdemben az idei Eb-vel vonult be a koreai eredetű küzdősport magyarországi történetébe. Méghozzá azzal, hogy a mögöttünk hagyott héten magyar aranyérmest is avattak a 2022-es kontinensviadalon Salim Omar személyében.

Az esélyesség terhe nem rakott leküzdhetetlen béklyót Salim Omarra, a hazai tekvondósport jelenlegi első számú sikeremberére, aki az idei felnőtt Európa-bajnokságon meg sem állt az aranyéremig, minden útjába kerülő riválisát magabiztosan elintézve. Mindezt a Manchester Regional Arenában alig 19 évesen tette meg az 54 kilogrammosok kategóriájában, ahol igazi favoritként lépett küzdőtérre – ifjú kora dacára már fajsúlyos sportági diadalokkal a háta mögött.Az esélyesség terhe nem rakott leküzdhetetlen béklyót Salim Omarra, a hazai tekvondósport jelenlegi első számú sikeremberére, aki az idei felnőtt Európa-bajnokságon meg sem állt az aranyéremig, minden útjába kerülő riválisát magabiztosan elintézve. Mindezt a Manchester Regional Arenában alig 19 évesen tette meg az 54 kilogrammosok kategóriájában, ahol igazi favoritként lépett küzdőtérre – ifjú kora dacára már fajsúlyos sportági diadalokkal a háta mögött.

Salim Omar 19 évesen már kétszeres felnőtt Európa-bajnok Forrás: wtftaekwondo.hu
Salim Omar 19 évesen már kétszeres felnőtt Európa-bajnok Forrás: wtftaekwondo.hu

Salim Omar 19 évesen már kétszeres felnőtt Európa-bajnok  •  Forrás: wtftaekwondo.hu

Merthogy az Egyesült Államokban élő és készülő Salim família kiválósága – édesapja, a korábbi nagyszerű tekvondós, Salim Gergely értő irányításával – a piros-fehér-zöld színek képviseletében már a 2021-es Eb-n is nyerni tudott, éppenséggel négy nappal 18. születésnapja előtt. Amivel történelmet írt, hiszen ő lett az első felnőtt Európa-bajnoka a sportágnak idehaza, most, Angliában pedig továbbírta a históriát titulusának megvédésével.

„Fantasztikus érzés volt újra itt állni egy Eb-döntőben, de közben könnyűnek sem mondanám, mivel nagyon nehéz időszakon megyünk most keresztül – utalt a hazai szövetség honlapjának nyilatkozva Salim Józsefnek, a 2000-es ötkarikás játékokon ötödik helyezett nagybátyjának kevéssel az Eb előtti váratlan elvesztésére. – Az édesapám és a nagybátyám, a sportág legendái a példaképeim. Mindig azt mondták, egyszer bárki nyerhet, de újra és újra győzni, az már kihívás. Teljesen más volt most Eb-t nyerni nézők előtt, mint tavaly, a buborékban rendezett kontinenstorna alkalmával, nézők nélkül.”

Omar a tavalyi szófiai nagy diadal után az olimpiai szereplés jogát is kiharcolta 58 kg-ban, és a nyáron, a tokiói játékokon Salim József sikerét megismételve ugyanúgy és ugyanabban a súlycsoportban ötödik lett. Most pedig már kétszeres Európa-bajnoknak vallhatja magát. És ne feledjük: közeleg a 2024-es párizsi olimpia, ahol már a dobogó elérése sem tűnik lehetetlen küldetésnek...

„Hogy nehezebb volt-e megvédeni a címet, mint megnyerni? Minden alkalommal, mikor pástra lépek, a legjobbamat akarom nyújtani. A célok között persze már ott van a párizsi olimpia, azért dolgozunk, hogy elérjük a kitűzött célokat” – nyilatkozta Omar második Eb-elsősége megszerzése után.

Manchesterben az ifjabbik Salim mellett még két utánpótláskorú tekvondósunk nyújtott maradandót. Patakfalvy Luca, a 2021-es Európa-bajnokság bronzérmese is közel járt az ismétléshez a kontinentális csúcstalálkozón. Az 53 kg-ban versenyző – és Salimékhoz hasonlóan az MTK klubszíneiben tekvondózó – 21 éves kiválóság pompás produkcióval masírozott be a legjobb nyolc közé, s a negyeddöntőben a török, amúgy ex-világbajnok Zeliha Agrissal szemben is remekelt – egészen a véghajráig. Az utolsó percre még 15–9-es magyar előnynél fordultak rá a küzdő felek, ám három (!) másodperccel a vége előtt egyenlő lett állás, az aranypontot pedig a török szerezte meg.

„Odaadtam neki az aranyérmemet”– reagált könnyek között a szerencsével is hadilábon álló Luca, aki Eb-ötödikként zárt. Akárcsak Omar bátyja, a 20 esztendős Salim Sharif az 58 kilogrammosok mezőnyében. A 2019-ben, már magyar válogatottként junior Eb-ezüstérmes fiatalember Manchesterben az elődöntőbe jutásért vívott meccsén pontozással 20-8–ra alulmaradt az olimpiai bajnok Vito Dell'Aquilával szemben. Ennél fogva sajnos elmaradt a nemes bosszú is, merthogy éppen az olasz tekvondós gátolta meg a tokiói olimpián Sharif öccsét abban, hogy dobogón végezzen...

További korosztályos hírekTEKVONDÓBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik