Tekvandó: a Márton ikrek az első felnőttversenyükön is dobogóra álltak

Vágólapra másolva!
2023.02.07. 18:10
Címkék
A Márton ikrek a felnőtt tekvondósok között is letették névjegyüket, nem annyira névkártyákat adva át, hanem hatékony ütések és rúgások formájában a múlt hét végén rendezett isztambuli Elnök Kupán.

A President’s Cupként meghirdetett, nagy múltú, G2-es besorolású, tehát igen rangos törökországi viadalon, amelyet méltán tekinthetünk hamisítatlan évadnyitó eseménynek, a koreai gyökerű sportág számos jeles képviselője indult, köztük legkiválóbb magyar művelőinek zöme is.

Így csapatunk felvonultatta tekvondósportunk Madridban élő és készülő, immár nemzetközi hírű ikerpárját, Márton Luanát és Márton Vivianát, akiknek jelenléte azért is lehetett érdekes, mert a február 16-án 17 éves lányoknak az isztambuli volt első versenyük a felnőttmezőnyben. Ami ugyebár akkor is izgalmas kísérlet, ha tudjuk, hogy

a nővérek számos korosztályos versenydíjat bezsebeltek már, s példának okáért a (pár perccel) idősebb Luana tavaly az U21-esek Európa-bajnokságát is megnyerte a 62 kilogrammos kategóriában.

Viviana ugyanakkor a múlt esztendő legnagyobb részét azzal töltötte, hogy igyekezett kilábalni tavaszi súlyos térdsérüléséből. A gyógyulási folyamat sokáig tartott, de a jelek szerint tökéletesen sikerült a felépülése, és az Elnök Kupán, ahol visszatért a tekvondó nemzetközi vérkeringésébe, jelezte a felnőtt riválisoknak is: ismét a régi.

A Márton ikrek a velük együtt a Hankukban edződő, az Elnök Kupán szintén eredményes klubtársaikkal, valamint Jesús Ramal (bal szélen) és Suvi Mikkonen edzőkkel Forrás: Hankuk

Isztambulban mindketten dobogóra állhattak súlycsoportjukban: Luana ezúttal az 57 kilósok között indult, és spanyol, török, görög és horvát vetélytársat búcsúztatva jutott el egészen a döntőig. Ott ugyan nagy csatában alulmaradt egy másik hazai versenyzővel, Serap Ilgarral szemben, de az üzenetet átadta a világnak: kedves (több évvel öregebb) kiválóságok, most már itt vagyok én is!

Hasonló „hangos névjeggyel” mutatkozott be a felnőttmezőnynek Márton Viviana. Ezúttal ő rajtolt a 62 kg-ban, s már a 64 között is mérkőznie kellett. Török, cseh, lengyel és horvát rivális bánhatta, hogy vele került szembe, s már biztos érmes volt, amikor a döntőbe jutásért lezajlott küzdelemben a kategória harmadik kiemeltje, a spanyol Jone Magdaleno Albizu következett. Ezt a meccset ugyan már nem tudta megnyerni, de harmadik helyéért csak dicséret illeti őt is.

Utánpótláskorú fiúversenyzőink között ott volt az Elnök Kupán a Los Angelesben élő, de magyar színekben versenyző 19 esztendős Salim Omar, akinek szereplését balszerencse övezte. A tokiói olimpián ötödik, világ- és kétszeres Európa-bajnok tekvondósunk az 58 kg-osoknál a legjobb 32 között ukrán, a nyolcaddöntőben pedig iráni versenyzőt győzött le, a legjobb nyolcban azonban már nem tudott tatamira állni, mert megsérült a lába, emiatt vissza kellett lépnie a folytatástól. Ily módon végül ötödik lett, akárcsak a 20 éves, felnőtt Eb-bronzérmes, korábbi ifi Európa-bajnok Józsa Levente a 68 kilósok mezőnyében.

(Kiemelt képen: A Márton ikrek (balra Luana) egyformán dobogón végeztek Isztambulban Forrás: Hankuk)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik