„Szép jövő áll a fiatalok előtt” – mondja Szabó László, az MPB elnöke

N. D. utanpotlassport.huN. D. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.09.29. 18:51
Címkék
A fogyatékosok sportjának fontosságát hangsúlyozta, emellett a tokiói játékok eredményeire is kitért az Egy nap az utánpótlásért elnevezésű eseményen Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.

A Lurdhy Ház Rendezvényközpontja adott otthont az Egy nap az utánpótlásért elnevezésű rendezvénynek, amelyet tizenegyedik alkalommal rendezett meg az Utanpótlássport szerkesztősége. Az idei esemény fókuszába érthető módon Tokió került, miután végül a koronavírus okozta nehézségek ellenére is megtartották a nyári olimpiát. A Japán fővárosban azonban másodjára is összegyűltek a világ legjobb sportolói, hiszen az épek után augusztus végén a fogyatékos sportolókon volt a sor, hogy megmutassák tudásukat a paralimpia keretein belül. A konferencián Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke tartott előadást a témában.Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke tartott előadást a témában.

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Szabó László bizakodó a jövőt illetően
A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Szabó László bizakodó a jövőt illetően

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Szabó László bizakodó a jövőt illetően

A sportvezető a parasport fontosságát hangsúlyozta a prezentációja során: „Fogyatékosnak lenni nem jelenti azt, hogy vesztesnek lenni”– hangzott el a mottó, ami után bemutatta a magyarországi helyzetet, és közben kitért arra is, hogy milyen nehézségeket okozhatnak a különböző besorolások, amelyek a versenyzőket állapotuk alapján hivatottak kategorizálni.

„Nincs két egyformán fogyatékos ember. Emiatt a klasszifikáció nagyon nehéz ebben az esetben, főleg, hogy itthon kevés a száma azoknak a szakembereknek, akik ezzel foglalkoznak. A legösszetettebb ilyen rendszer az úszásban és az atlétikában van.”

Ezután különböző adatokkal színesítve bemutatta a paralimpiák történetét is, fókuszban a magyarok teljesítményével; ebben a tokiói megméretés a legeredményesebbek közé tartozik.

Az utánpótlást tekintve öt magyar sportoló is 21 év alatti volt a paralimpai mezőnyben, akik közül ketten érmesként tértek haza: a kajakos Kiss Péter Pál és az úszó Konkoly Zsófia is bajnoki címnek örülhetett, utóbbi ráadásul két ezüstöt is szerzett. A sportvezető bizakodó velük kapcsolatban, a konferencia során is elmondta, hogy szerinte még sem a 18 éves Kiss, sem a 19 esztendős Konkoly nem érte el a csúcsteljesítményét.

„Az érmeseink korfájávall elégedett vagyok, a korosztályokat tekitve inkább lefelé billen; egyértelműen szép jövő áll azon fiatalok előtt, akik a magyar csapatból eljutottak a csúcsra.”

A borítókép forrása: Koszticsák Szilárd (MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik