Súlyemelés: tarolt a tini triumvirátus a korosztályos ob-n

Jancsó Kornél utanpotlassport.huJancsó Kornél utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.07.19. 13:48
Címkék
A rekkenő hőség sem akadályozhatta meg a hazai súlyemelő utánpótlás legjobbjait, hogy elinduljanak a szombat-vasárnapi korosztályos országos bajnokságon Tamásiban, ahol a legfelkészültebbek valósággal ontották mind az egyéni, mind a magyar csúcsokat.

Huszonhat klub képviseletében nyolcvanhárom ifjú súlyemelő vonult fel a hétvégén a Tamási Sportok Házában, ahol a magyar bajnoki cím volt a tét az U15-ösök és U17-esek ob-jén. A serdülők és az ifjúsági korúak viadalán, amelyet a Magyar Súlyemelő Szövetség szervezett és a helyi Koppány SE rendezett, mindkét nemnél tíz-tíz súlycsoportban írták ki a versenyt, amelynek főszereplője az utóbbi évek legnagyobb tehetségei között számon tartott három tinédzser volt. Fűzzük hozzá: korántsem meglepő módon, mivel jó ideje a 15 év alattiaknál Ehrlich Panka, a 15-17 esztendősök mezőnyében pedig Szalai Lili és Fekécs Szilárd viszi a prímet, s majdhogynem minden megméretésükön javítanak egyéni legjobb eredményeiken.

Fekécs Szilárd még közelebb került a három mázsához Forrás: bmsextra.hu
Fekécs Szilárd még közelebb került a három mázsához Forrás: bmsextra.hu

Fekécs Szilárd még közelebb került a három mázsához  •  Forrás: bmsextra.hu

Nem volt ez másképp Tamásiban sem. Az oroszlányi Ehrlich Panka, aki néhány napja ünnepelte 14. születésnapját, a tőle megszokott fogásbiztonsággal és ragyogó technikával hat kifogástalan gyakorlatot mutatott be, és mindkét fogásnemben, ennél fogva összetettben is teljesen átírta az országos korosztályos csúcslistát. Az OVSEE serdülője az 59 kilogrammos kategóriában szakításban 66, lökésben 80 kg-ig jutott, összetettben pedig immár 146 kilót jegyeznek a neve mellett magyar rekordként.

A másik oroszlányi súlyemelő műhelyben, az OVSK-ban pallérozódó Szalai Lili a július eleji, spanyolországi nemzetközi versenyen már szó szerint csúcsformában szerepelt, s most Tamásiban ott folytatta, ahol La Corunában abbahagyta. Vagyis újfent javított legjobbján, jelesül szakításban, amelyben 85 kilogrammra módosította országos csúcsát az ifik 71 kg-os súlycsoportjában. Lökésben a 104 kg ugyan kifogott rajta, ám vélhetően csak a következő versenyéig, összetettben így is beállította 186 kilós rekordját.

A fiúk abszolút ranglistáján – az összetett eredményt a világcsúcshoz viszonyító számítás, az úgynevezett Robi-pontok alapján - toronymagasan végzett az élen Fekécs Szilárd. A Békési TE 17 éves talentuma az ifjúságiak 81 kg-os kategóriájában csak a 133 kilós szakításgyakorlatát rontotta el, de már a 131-gyel is magyar rekordnak örvendhetett. Lökésben meg sem állt 161 kilóig, persze ez is új „leget” ért, összetettben pedig 285-ről 292-re „lökte fel” nemzetközileg is számottevő országos csúcsát.

További korosztályos hírekSÚLYEMELÉSBENa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik