Jancsó Kornél utanpotlassport.hu 2022.08.14 16:07 Frissítve: 2022.08.14 16:11

Súlyemelés: Messzi Istvánról csúcsokkal emlékeztek meg a Fekécs tesók

Ahogyan huszonkét esztendeje minden augusztusban, az idén is kiemelt versennyel emlékeztek meg Kecskeméten a szöuli olimpián ezüstérmes Messzi Istvánról, a néhai nagyszerű súlyemelőről, aki 1991-ben autóbalesetben vesztette életét.

A róla elnevezett kecskeméti sportcsarnokban a hozzá közelállók jelenlétében, minden korosztályt megmozgató viadal, az immár 22. Messzi István-emlékverseny idézte meg a magyar súlyemelés kiemelkedő alakját szombaton.

„Kötelességemnek éreztem, hogy 2001-ben, mikor vezetőedző lettem a Kecskeméti TE súlyemelő-szakosztályban, emlékverseny formájában tisztelegjünk Messzi István emléke előtt, aki a barátom volt és a végzetes balesetnél én ültem mellette... – mondta el honlapunknak Bálint Csaba. – A Magyar Súlyemelő Szövetségnek köszönhetően minden alkalommal kiemelt eseményként szerepel az emlékverseny, és ez így volt idén is. Örülök, hogy az esemény fontos a szövetségnek és a versenyzőknek egyaránt, hiszen minden évben népes mezőny látogat el hozzánk és a visszajelzések alapján elmondható, hogy a rendezéssel mindenki elégedett.”

A 81 kilós békési Fekécs Szilárd, a Messzi-emlékverseny abszolút legjobbja már 304 kilónál tart összetettben Forrás: mssz.hu

A 81 kilós békési Fekécs Szilárd, a Messzi-emlékverseny abszolút legjobbja már 304 kilónál tart összetettben  •  Forrás: mssz.hu

Most szombaton a legelégedettebbek persze a legjobban szereplő fiatalok lehettek, köztük azok, akik ki tudták használni, hogy a korosztályos élvonal kiválóságainak zöme ezekben a napokban a lengyelországi utánpótlás Eb-n, az U15-ösök és U17-esek kontinensviadalán szerepel, így Kecskeméten ezúttal nem lehetett jelen.

Ott volt és parádés alakítással rukkolt ki viszont a magyar súlyemelésben egyre jelentősebb szerepet vivő Fekécs család két sarja is. A Békési TE-ben Balog Jánosnál pallérozódó fivérek közül a honi utánpótlás egyik legmarkánsabb képviselője, a 18 éves Szilárd a szokásos magas nívójú teljesítményt nyújtotta, de Kecskeméten felzárkózott mellé egy esztendővel fiatalabb öccse, Gergő is, merthogy ő is három országos korosztályos csúccsal járult hozzá az emlékverseny sikeréhez.

Szilárd a felnőtt indulókat is magába foglaló teljes mezőny legkiválóbb alakítását nyújtotta, s az összetett eredményt a világcsúcshoz viszonyító számítás, az úgynevezett Robi-pontok alapján a viadal abszolút legjobbja lett. Előbb 138 kilós szakítással, majd 166 kilós lökéssel javította tovább saját rekordjait a juniorok 81 kilós kategóriájában, s módosította ezzel 302-ről 304 kilogrammra összetett magyar csúcsát, ami nemzetközileg is számottevő szintet jelent. Fekécs Gergő a serdülők 67 kilós súlycsoportjában sziporkázott: lökésben 121, majd 125 kg-ra emelte a korosztályos csúcsot, amely összetettben immár 218 kilogramm. Serdülő létére a negyedik helyen zárt a „Robiban”, csupán három juniorkorú végzett előrébb az utánpótlás abszolút lajstromában.

A lányoknál hazai versenyző vitte a prímet: a Bálint Csaba-tanítvány Árva Cintia szakításban 70 kg-ig jutott, míg lökésben a 97 kg teljesítése után az országos csúcsot jelentő 100 kilogramm kifogott rajta. Így továbbra is 98 kilóval tartja a fogásnemi magyar rekordot a Kecskeméti TE 59 kilós juniorja.

Fekécs Szilárd és Árva Cintia esetében az emlékverseny az egyik állomása volt az U20-as Eb-re való felkészülésnek. Mellettük Kecskeméten biztatóan szerepelt Holló Szilárd, a Kazincbarcika versenyzője is, aki 355 kg-os összetett eredménnyel adott „erős életjelet” magáról az U23-as Európa-bajnokság előtt a plusz 109 kilogrammos súlycsoportban.

További korosztályos hírek SÚLYEMELÉSBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2022.09.16 13:00:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 2002-es vagy annál fiatalabb labdarúgók által alkotott magyar U21-es válogatott jövő ősszel kezdi meg a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezősorozatát; a Gera Zoltán vezette fiatalok vasárnaptól edzésekkel és felkészülési mérkőzésekkel készülnek.

2022.08.16 20:31:03

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Belvon Attila vezette U17-es labdarúgó-válogatott az izlandiak elleni 4–2-es győzelemmel kezdte a Telki-kupát.

2022.07.26 22:34:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Parádésan szerepeltek a magyar fiatalok a szlovákiai Besztercebányán zajló EYOF második versenynapján: a távolugró Rózsahegyi Bori, a kalapácsvető Szabados Ármin és a sprinter Deák Zalán aranya mellett még hat ígéret állhatott fel a dobogóra.

2022.07.08 20:10:04

Utánpótlássport H. B. utanpotlassport.hu

Az U20-as női kosárlabda-válogatott 13 pontos különbséggel kikapott a csehektől a soproni korosztályos Európa-bajnokság nyitányán. A csoportkör második fordulójában, szombaton a hollandok ellen javíthatnak a mieink.

2022.06.25 14:20:02

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Hidvégi Hunor, Nemes Réka és a Lugosi Gergely, Uhrin Dávid páros szállította a három magyar aranyérmet a Belgrádban zajló utánpótlás Európa-bajnokságon. Ezen kívül még két ezüst jutott a mieinknek az ezres döntőkben, mindez pedig az éremtáblázat élére repítette a csapatot.