Súlyemelés: magyar arany, csúcsok az U15-ös és U17-es Eb-n

Jancsó Kornél utanpotlassport.huJancsó Kornél utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.08.19. 16:35
Címkék
Ifjú súlyemelőink közül kilencen vágtak neki a lengyelországi Raszynba vezető útnak, hogy a kontinens korosztályos legjobbjaival összemérjék erejüket, felkészültségüket az U15-ösök és U17-esek idei Európa-bajnokságán, amelyen harminchárom ország képviseltette magát csaknem 340 fővel.

E hét közepéig nyolc napon át tartottak a serdülők és ifjúságiak „generációs csatái” a súlyemelősport európai utánpótlásának Varsóhoz közeli ez évi nagy seregszemléjén, ahonnan a mieink egy aranyéremmel és öt országos csúcs birtokában térhettek haza. Vagyis a hátország újfent bizonyított, s a sokadik olyan világversenyen vagyunk túl, ahonnan nem lógó orral kellett távozniuk reprezentánsainknak, hanem azt igazolva, hogy igenis vannak tehetségeink, akik – ha megmaradnak a sportágban – felnőttként is sok örömöt szerezhetnek majd a magyar súlyemelés sikereiért szorítóknak.

A Lengyelországban járt különítményünk összmérlege kifejezetten tetszetős, mint az Dobos Imre MSSZ-elnök szavaiból is kitűnt, amikor honlapunknak értékelte a korosztályos Eb történéseit.

„Versenyzőink döntő többsége teljesítette az elvárásokat –mondta a szövetség első embere.– Vagyis azt, hogy az első tízben legyen, a lehető legjobb eredményt hozza, tehát vagy egyéni csúcsot, vagy országos rekordot állítson fel. E feltételeknek a gyerekek zöme megfelelt.”

A két országos csúcsot is elért békéscsabai Garamvölgyi Kasszandra (középen) Haragos Attila szövetségi kapitány és Kecskés Zoltán debreceni edző társaságában Forrás: mssz.hu
A két országos csúcsot is elért békéscsabai Garamvölgyi Kasszandra (középen) Haragos Attila szövetségi kapitány és Kecskés Zoltán debreceni edző társaságában Forrás: mssz.hu

A két országos csúcsot is elért békéscsabai Garamvölgyi Kasszandra (középen) Haragos Attila szövetségi kapitány és Kecskés Zoltán debreceni edző társaságában  •  Forrás: mssz.hu

És a jó bizonyítvány még jobb is lehetett volna...

„Igen, az előzetes nagy várakozást követően végül egy arany lett a remélt háromból, ami sajnos szerintem taktikai hiba miatt következett be...”

Az elnök ezzel arra célzott, hogy az előjelek alapján súlycsoportjában, a 15 évesek 96 kilogrammos kategóriájában okkal a dobogó tetejére várt kisbéri tehetség, Zsédely Szabolcs túlságosan is magas összeredménnyel lett nevezve. Miután azonban szakításban megállt – az amúgy Európa-bajnoki címet érő – 105 kilónál, lökésben kevéssel 148 kilogrammos országos csúcsa alatt kellett kezdenie, s bizony a 145 kg háromszor is kifogott rajta. Így pedig nemcsak a fogásnemben, de összetettben is a kiesés sorsára jutott, s be kellett érnie egyetlen arannyal... Kár érte, de a tanulságok levonása után a jövőben még jó néhány korosztályos világversenyen pótolhatja azt, amit most elmulasztott a Vállalkozók SE talentuma.

Hárman azzal emelkedtek ki csapatunkból, hogy rekordokat döntögettek az Eb-n. Közülük élre kívánkozik a békéscsabai Garamvölgyi Kasszandra neve, aki 14 évesen, a mezőny egyik legfiatalabbjaként végzett az U15-ösök 49 kilós súlycsoportjában összetettben a hatodik helyen. Tette ezt úgy, hogy szakításban– országos csúcsától alig egy kilóval elmaradva – 57 kg-mal nyolcadik lett, majd lökésben 74, összetettben pedig 131 kilóval magyar utánpótlás-rekordokkal rukkolt elő, a második fogásnemben Európa-bajnoki negyedikként zárva versenyét.

Nagy Zsolt sem adta alább két magyar csúcsnál. A Békési TE U17-es kiválósága a 89 kilósok között szerezte meg a nyolcadik pozíciót összetettben 265 kg-os „új leggel” úgy, hogy a második fogásnemben is átírta az előző hazai rekordlistát a 147 kiló kilökésével.

A harmadik csúcsdöntő Bunász Gábor volt. A REAC 15 éves kitűnősége, aki 216 kilogrammos összetettel ötödikként fejezte be az Eb-t a 67 kilósok kategóriájában, szakításban adta át a múltnak a korábbi legjobb eredményt. Ha úgy tetszik, éppen hogy csak megkésett születésnapi ajándékkal lepte meg magát, mivel alig öt nappal az után, hogy 15 éves lett, bánt el a 101 kilóval, ami három kilóval több, mint előző országos csúcsa. Ezzel a fogásnemi sorrendben a negyedik helyet érdemelte ki.

További korosztályos hírekSÚLYEMELÉSBENa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik