Sakk: az új ifjúsági kapitány több változást tervez a felkészülésben

UP-info utanpotlassport.huUP-info utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.04.17. 12:13
Címkék
A Magyar Sakkszövetség áprilistól Gonda Lászlót bízta meg az ifjúsági válogatott vezetésével; a nagymester elképzelései között több korosztályos verseny szervezése és a legjobbak közös felkészítése is szerepel.

Áprilistól Gonda László az ifjúsági sakkválogatott szövetségi kapitánya. A nagymester a sakkmezo.hu-n megjelent interjújában számolt be az előtte álló feladatokról, és többek között arról is beszélt, hogy első lépésként szeretne egy olyan átlátható rendszert működtetni, amely alapján támogatást kaphatnak a legígéretesebb fiatalok.Gonda László az ifjúsági sakkválogatott szövetségi kapitánya. A nagymester a sakkmezo.hu-n megjelent interjújában számolt be az előtte álló feladatokról, és többek között arról is beszélt, hogy első lépésként szeretne egy olyan átlátható rendszert működtetni, amely alapján támogatást kaphatnak a legígéretesebb fiatalok.

Gonda László több versenyt és közös felkészülést tervez Forrás: chess.hu
Gonda László több versenyt és közös felkészülést tervez Forrás: chess.hu

Gonda László több versenyt és közös felkészülést tervez  •  Forrás: chess.hu

„Ez az Élő-pontok és az elért eredmények, helyezések alapján fog felépülni. Az ifjúsági bizottság elkezdett kidolgozni egy pontrendszert, amely nemsokára elkészül. Ezen közösen dolgozunk még, és ha az elnökség megszavazza, akkor az idei évtől él. A kapitányi feladatok másik lényeges eleme a válogatott csapatok összeállítása, felkészítése és elkísérésük a világversenyekre. Személyesen szeretnék megismerkedni ezekkel a fiatalokkal és tartani a szüleikkel, edzőikkel a kapcsolatot. A tizennyolc év alatti korosztály tehetségeinek gondozásával bíztak meg, de véleményem szerint ezt érdemes lenne kibővíteni legalább U20-ra, mert 2024-ben az olimpián a C csapataink minden tagja a huszonöt év alattiakból fog kikerülni. Meglátásom szerint a legeredményesebb felkészülés az lehetne, ha ennek a válogatottnak a kerete együtt tudna készülni a következő években.”

Gonda László szerint a magyar ifjúsági sakk nemzetközi szinten is versenyképes lehet, bár a sportág központi erőforrásai nem összehasonlíthatóak olyan országokéval, mint például az Egyesült Államok.

Magyarország mégis folyamatosan az élvonalban volt korábban. Jó az alapanyag, vannak megfelelő edzők és erős ellenfelek az országon belül. Az anyagiak szerepe csak egy tényező a sikerben. Egyedül is el lehet jutni Fide-mester, nemzetközi mester szintig, ha szorgalmas valaki és beleteszi az idejét, keményen dolgozik ezért a célért. Itt van a versenyek kérdése. Én is tapasztaltam, hogy sok verseny eltűnt az évtizedek alatt. Szükség lesz erős versenyekre és ezek mellett a nem drága gyerekversenyek megszervezésére is. Sok élményt adtak akár a játék, akár a közösség szintjén ezek a megmérettetések nekünk, amikor gyerekek voltunk. Jobb és hasznosabb időtöltésnek tartok egy sakkversenyt, mint esetleg a TikTok egész napos, mértéktelen használatát.”

További korosztályos hírekSAKKBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik