Röplabda: teher alatt nőnek a békéscsabai lányok

Vágólapra másolva!
2021.06.16. 09:01
Címkék
Két arany- és két ezüstéremmel zárták a békéscsabai leány röplabdázók a négy korosztályos országos döntőt, ezzel a BRSE az összesített éremtáblázat első helyén végzett. A klub elnökével, Baran Ádámmal beszélgettünk a sikerek kapcsán.

Nemrégiben befejeződtek az utánpótlás röplabda-bajnokságok országos döntői. A hatcsapatos évadzáró tornákon a békéscsabai lányok mind a négy korosztályban (U15, U17, U19, U21) bejutottak a fináléba, a két idősebb évjárat ob-döntőiben pedig az aranyérmet is megszerezték. Ezzel a kiemelkedő szerepléssel (két arany, két ezüst) a BRSE fiataljai az idén ismét az összesített éremrangsor élén végeztek, a Vasast (két arany, két bronz) megelőzve.

„Az elmúlt esztendő a pandémia miatt kiváltképp nehéz volt mind a felnőttcsapat, mind a korosztályos együtteseink számára. Ám a békéscsabai utánpótlásképzés ma már olyan szilárd alapokon nyugszik, hogy a járványhelyzet – az eredményeket illetően – nem igazán törte meg a lendületünket. Kijelenthető, hogy a BRSE az elmúlt évtized legsikeresebb nevelőműhelye, és idehaza zászlós hajója a szakágnak. A szakmai koncepció mellé pedig most már az elsőrangú, modern körülmények is adottak” – mondta érdeklődésünkre a sikerszéria hátteréről az egyesület elnöke, Baran Ádám.

A Linamar-BRSE U19-es csapata hazai pályán nyerte meg a korosztályos országos bajnoki döntőt Forrás: BRSE
A Linamar-BRSE U19-es csapata hazai pályán nyerte meg a korosztályos országos bajnoki döntőt Forrás: BRSE

A Linamar-BRSE U19-es csapata hazai pályán nyerte meg a korosztályos országos bajnoki döntőt  •  Forrás: BRSE

Tavaly nyáron átadták a békéscsabai akadémia új, minden igényt kielégítő komplexumát, amely európai szinten is az egyik legnagyobb sportági utánpótlás-nevelő központ. A beruházás mellett az is segíti a BRSE-t, hogy a röplabda négy éve bekerült a kiemelt látványsportágak közé (vagyis a tao-körbe), Az elnök úgy véli, immár méltó körülmények között fejlődhetnek a helyi reménységek.

„Szerencsére a röplabda rendkívül népszerű Békéscsabán, így széles bázissal büszkélkedhetünk, jelenleg is majdnem háromszáz fiatal sportol az egyesület kötelékében. A végbement infrastrukturális fejlesztéseket követően szeretnénk végérvényesen áthelyezni a hangsúlyt a mennyiségiről a minőségi képzésre. Mindezt figyelembe véve kimondott cél, már-már elvárás, hogy az utánpótlás-együtteseink különlegesen sikeresek legyenek, és minél több játékost adjunk a felnőttélvonalba, továbbá a válogatottakba is.”

Felvetődik a kérdés: vajon ezek az elvárások nem raknak-e plusz terhet a tehetséges játékosokra ebben a korban?

„Nem mindegy, melyik korcsoportról beszélünk. Tizenöt éves kor alatt még az a cél, hogy tömegbázist alakítsunk ki, és annak megfelelően képezzük a gyerekeket, de utána már elindul a szigorúbb kiválasztás, illetve az élsportra fókuszálás. Ez utóbbihoz viszont elengedhetetlen, hogy a fiatalok hozzászokjanak a téthelyzetekhez. A mi víziónk az, hogy minél nagyobb létszámban minőségi, képzett röplabdázókat neveljünk a nemzetközi kupában szereplő felnőttcsapatnak. Ehhez viszont nyomás alatt kell teljesíteniük. Nem kell félni attól, hogy kimondjuk ezt. Ugyanakkor a fiatalok átlépése az utánpótlásból az első csapatba sajnos még korántsem ideális, zökkenőmentes. Ebben a tekintetben nem tartunk ott, ahol szeretnénk, de folyamatosan igyekszünk javítani a helyzeten, és minél több lehetőséget adni a legígéretesebb játékosoknak.”

További korosztályos hírekRÖPLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik